Η επιστροφή του ιστορικού κινηματογράφου Άστορ

Η επιστροφή του ιστορικού κινηματογράφου Άστορ Facebook Twitter
Μέχρι τώρα είναι πολύ θετική η ανταπόκριση του κόσμου και τους ανθρώπους του χώρου. Ο κόσμος θέλει και χαίρεται και ανοίγει ένα σινεμά αλλά στην πραγματικότητα είναι κάτι που θα δείξει... Φωτο: Κατερίνα Φαρφαρά
1

Ο κινηματογράφος Άστορ επαναλειτουργεί στην στοά Κοραή και στο νούμερο 28 της οδού Σταδίου. Ανοίγει σε μια κρίσιμη εποχή που οι περισσότερες αίθουσες κλείνουν και η θέα των κατεστραμμένων Αττικόν και  Απόλλωνα σου δίνει ένα απαισιόδοξο μήνυμα κάθε φορά που περνάς απέξω. Ειδικά αν αγαπάς τον κινηματογράφο.

Είναι επομένως πολύ ελπιδοφόρο να βλέπεις ένα νέο σινεμά να ανοίγει τις πόρτες του στο κέντρο της Αθήνας ή στην προκειμένη περίπτωση ένα παλιό. Το Άστορ έχει μεγάλη ιστορία πίσω του. Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται υπάρχει από το 1908. Αρχικά στην θέση του ήταν οι κινηματογράφοι Παλλάς ενώ αργότερα μετονομάστηκε σε "Σινε Νιους" και για 7 χρόνια έπαιζε τα επίκαιρα της εποχής. Ήταν πολύ μεγάλος κινηματογράφος. Είχε περίπου 800 θέσεις. Το 1921 έγινε σταθμός αυτοκινήτων. Αργότερα κατά την διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου λειτούργησε σαν ιταλικός στρατιωτικός κινηματογράφος και στρατιωτική αποθήκη των Γερμανών το 1942-43. Δίπλα ακριβώς ήταν τα κρατητήρια της Γκεστάπο.

Θα θέλαμε να γίνει στέκι. Να μην μπαίνει μόνο ο άλλος, να βλέπει μια ταινία και να φεύγει, να γίνει ένας τόπος συνάντησης. Λίγο πιο ανθρώπινος. Είναι σαν να έχουμε ξεχαστεί και τρέχουμε. Όλα μας τρέχουνε.

Όταν το 1947 επαναλειτούργησε, πήρε το όνομα Άστορ. Μίκρυνε η αίθουσα και έπαιζε ταινίες Α’ Προβολής για 60 χρόνια. Η πρώτη ταινία που είχε παιχτεί ήταν το  Μεγάλες Προσδοκίες του Ντείβιντ Λιν, την διασκευή του στο βιβλίο του Ντίκενς. Την πρεμιέρα την είχε παρακολουθήσει μέχρι και η Βασίλισσα Φρειδερίκη.

Η επιστροφή του ιστορικού κινηματογράφου Άστορ Facebook Twitter
Το σινεμά άνοιξε τις πόρτες του στις 24 Οκτωβρίου του 1947, με τη σπουδαία κινηματογραφική διασκευή του Ντέιβιντ Λιν στις «Μεγάλες Προσδοκίες» του Ντίκενς, προβολή υπό την αιγίδα της βρετανικής πρεσβείας, η οποία τότε στεγαζόταν στους πάνω ορόφους του ίδιου κτιρίου.

«Είχε γίνει πολύ μεγάλος ντόρος τότε. Η ταινία είχε προβληθεί υπό την αιγίδα της Βρετανικής Πρεσβείας επειδή τότε λειτουργούσε πάνω ή κάπου κοντά, η Πρεσβεία ή κάποιο παράρτημα της.  Ήταν πολύ μεγάλος κινηματογράφος. Δεν ήταν ένα απλό σινεμά. Αντιπροσώπευε την χλιδή με πολυτελείς εξώστες. Πήρε το όνομα του από τον Αμερικανό Τζον Τζέικομπ Άστορ που ήταν ο πρώτος πολυεκατομμυριούχος στις ΗΠΑ και  το όνομα του είχε γίνει συνώνυμο της πολυτέλειας», μου λέει ο Θανάσης Πατσαβός που είναι ο υπεύθυνος τύπου του σημερινού Άστορ και έχει ερευνήσει το παρελθόν του. Όλα αυτά φαίνονται πολύ μακρινά σήμερα. Ο κινηματογράφος έκλεισε το 2005 και ξανάνοιξε το 2010 με 3D σύστημα τότε αλλά κράτησε 1 ή 2 σεζόν.

«Έχει περάσει από διάφορα στάδια με ανακαινίσεις και αλλαγές στην διαρρύθμιση. Είχε λειτουργήσει και ως θέατρο για κάποιο διάστημα υπό την διεύθυνση του Διονύση Πιατά ή του Καρακατσάνη αν θυμάμαι καλά ή και των δύο από το 1986 έως το 1990. Έφυγε π.χ. ο μεγάλος εξώστης του. και η αίθουσα έγινε 220 θέσεων. Και φυσικά κάποτε η είσοδος του ήταν από την Σταδίου -  τώρα πλέον στεγάζεται κατάστημα στο παλιό φουαγιέ. και έχει μείνει μόνο μια μικρή πόρτα και η έξοδος κινδύνου. Η είσοδος του έχει μεταφερθεί εσωτερικά της στοάς όπου λειτουργεί και ένα καφέ», μου αναφέρει ο Θανάσης. Όλα τα στοιχεία σχετικά με την ιστορία του έχουν βρεθεί στο βιβλίο του Δημήτρη Φύσσα, «Τα Σινεμά της Αθήνας 1896-2013 – Ιστορίες του Αστικού Τοπίου».

Την σημερινή διεύθυνση την έχει αναλάβει μια νεοσύστατη και ανεξάρτητη εταιρεία διανομής η Weird Wave που ξεκίνησε το 2014,  με πρώτη ταινία που έφερε στην Ελλάδα τον  Σωσία του Ρίτσαρντ Αγιοάντε.  Ο υπεύθυνος της εταιρείας, Μπάμπης Κονταράκης αποφάσισε να αναστήσει από την αρχή την αίθουσα για να βρει ένα χώρο για να παίζονται κάποια πιο διαφορετικά φιλμ «που έχουν πρόβλημα να βρουν διανομή», όπως μου λέει.

Η επιστροφή του ιστορικού κινηματογράφου Άστορ Facebook Twitter
Φωτο: Κατερίνα Φαρφαρά

«Θέλουμε να διαμορφώσουμε μια ταυτότητα από ταινίες που πιστεύουμε ότι έχουν κάτι να πουν και υπάρχει κάποια ουσία από πίσω τους, κάποιο νόημα. Θέλουμε να αποφύγουμε τις εικόνες των εκρήξεων λίγο. Θα παίζουμε οπότε ανεξάρτητες ταινίες κυρίως από όλο τον κόσμο με μια έμφαση στο ευρωπαϊκό σινεμά. Αυτές οι ταινίες είναι δύσκολο πια να βρουν διανομή σε ένα πλαίσιο που την μερίδα του λέοντος παίρνουν οι πιο εμπορικές ταινίες και φυσικά οι αμερικάνικες. Επίσης βγαίνουν πολλές ταινίες για λίγες αίθουσες με μια απίστευτη ταχύτητα που δεν προλαβαίνεις να τις δεις. Το word of mouth δεν υφίσταται πια επειδή κατεβαίνουν αμέσως. Είναι φιλμ που δεν έχουν την ευκαιρία να ανοίξουν σε δέκα αίθουσες και να τις δει ο κόσμος. Χρειάζονται να λειτουργήσουν σε βάθος χρόνο. Πρέπει να δώσεις την ευκαιρία σε μια ταινία να παιχτεί για κάποιες βδομάδες. Αυτό με το συγκεκριμένο σύστημα που υπάρχει είναι πολύ δύσκολο να το κερδίσει μια ταινία. Θέλαμε να υπάρχει μια τέτοια αίθουσα που να υποστηρίζει όλο αυτό το είδος ταινιών. Ο στόχος μας είναι να παίζει μια ταινία δύο βδομάδες για να μαθευτεί».

Ανάμεσα στις ταινίες που έχουν παιχτεί μέχρι στιγμής βλέπει κανείς το πολυσυζητημένο “Mommy” του Ξαβιέρ Ντολάν – που προβάλλεται ακόμη – και τολμηρές επιλογές όπως το «Χορό της Πραγματικότητας» του Jodorowsky. Πάει όμως ο κόσμος σινεμά;

Η επιστροφή του ιστορικού κινηματογράφου Άστορ Facebook Twitter
Φωτο: Κατερίνα Φαρφαρά

«Μέχρι τώρα είναι πολύ θετική η ανταπόκριση του κόσμου και τους ανθρώπους του χώρου. Ο κόσμος θέλει και χαίρεται και ανοίγει ένα σινεμά αλλά στην πραγματικότητα είναι κάτι που θα δείξει. Χρειάζεται χρόνος για να διαμορφωθεί στην συνείδηση του κόσμου ότι λειτουργεί με αυτή τη λογική και με αυτό το πρόγραμμα. Επίσης και στο κέντρο πλέον είναι συγκεκριμένες οι αίθουσες που λειτουργούν και έχουν απομείνει και σίγουρα είναι και η απώλεια των δύο κινηματογράφων που δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Το Άστορ πιστεύω συμπληρώνει ένα κενό που χρειαζόταν», μου λέει ο Θανάσης και ο Μπάμπης συμπληρώνει:

«Νομίζω ότι ο κόσμος δεν έχει λεφτά αλλά στις μέρες των προσφορών ο κόσμος πάει σινεμά. Αυτή την αίσθηση έχω. Το εισιτήριο θα είναι 7 ευρώ αλλά κάθε Τετάρτη θα είναι 5 ευρώ. Ελπίζουμε ότι θα ανταποκριθεί ο κόσμος. Θέλουμε να δουλέψει η αίθουσα, να έρθει ο κόσμος, να το χαρούμε όλοι και να δούνε τις ταινίες μας. Λείπει μια κατάσταση από τον κινηματογράφο που ο κόσμος κάθεται και συζητάει για ταινίες. Θα θέλαμε να γίνει στέκι. Να μην μπαίνει μόνο ο άλλος, να βλέπει μια ταινία και να φεύγει, να γίνει ένας τόπος συνάντησης. Λίγο πιο ανθρώπινος. Είναι σαν να έχουμε ξεχαστεί και τρέχουμε. Όλα μας τρέχουνε».

Η επιστροφή του ιστορικού κινηματογράφου Άστορ Facebook Twitter
Φωτο: Κατερίνα Φαρφαρά
Η επιστροφή του ιστορικού κινηματογράφου Άστορ Facebook Twitter
Φωτο: Κατερίνα Φαρφαρά
Η επιστροφή του ιστορικού κινηματογράφου Άστορ Facebook Twitter
Ο κινηματογράφος το 1965.
Η επιστροφή του ιστορικού κινηματογράφου Άστορ Facebook Twitter
Φωτό αρχείου: Ελένη Κοκώνη

Κινηματογράφος Άστορ, Σταδίου 28 (είσοδος από στοά Κοραή)

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

the last showgirl

Οθόνες / Πρεμιέρα προσεχώς: 10 ταινίες που θα ξεχωρίσουν το επόμενο δίμηνο

Η επιστροφή του Βάλτερ Σάλες, ένας στοχαστικός Κώστας Γαβράς, τα φαντάσματα του Γιώργου Ζώη, ο Ντίλαν κατά τον Τιμοτέ Σαλαμέ, το βάπτισμα της Πάμελα Άντερσον στην υποκριτική, ένα χαμηλόφωνο διαμάντι από την Ινδία και η μεγαλόπνοη αλληγορία του Μπρέιντι Κόρμπετ είναι μερικές από τις ταινίες που θα μας απασχολήσουν τον χειμώνα του 2025.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Phyllis Dalton (1925-2025): Η κορυφαία ενδυματολόγος της κινηματογραφικής ιστορίας

Pulp Fiction / Phyllis Dalton (1925-2025): Η κορυφαία ενδυματολόγος της κινηματογραφικής ιστορίας

Πέθανε στα 99 της χρόνια η Βρετανή ενδυματολόγος που έντυσε χιλιάδες πρωταγωνιστές και κομπάρσους, πάντα με το βλέμμα στραμμένο στην αναπαραγωγή της αυθεντικότητας και στην αντίληψη της δραματικότητας του σεναρίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το υπερβατικό σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς διέρρηξε δια παντός την πραγματικότητα

Απώλειες / Το υπερβατικό σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς διέρρηξε διά παντός την πραγματικότητα

Το όνομα του Ντέιβιντ Λιντς (1946-2025) έγινε επιθετικός προσδιορισμός και οι ταινίες του μας προσκάλεσαν να βλέπουμε και να αισθανόμαστε αλλιώς τον κόσμο: με τα μάτια μιας απόκοσμης ψευδαίσθησης και την ψυχή της υπέροχης εμμονής.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Αχιλλέα ΙΙΙ

Μυθολογίες / «Μετά το “Blues Brothers” φορούσα μαύρα γυαλιά στην τάξη»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Αχιλλέα ΙΙΙ

Έχοντας συμπεριλάβει στη λίστα του από τους αδελφούς Μαρξ μέχρι μια ταινία με τον Θανάση Βέγγο, o συγγραφέας πιστεύει πως το τραγικό και το γελοίο συναντιούνται σε κάποιο σημείο, το οποίο δεν είναι πάντα ευδιάκριτο.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
pamela anderson

Οθόνες / H όψιμη δικαίωση της Πάμελα Άντερσον

Μια γυναίκα που επί δεκαετίες αντιμετωπιζόταν από τον πλανήτη ως αντικείμενο (ηδονής και χλεύης) βρίσκει στο «Last Showgirl» την ευκαιρία να αποδείξει ότι υπάρχει θέση γι’ αυτήν και σε άλλους ρόλους από εκείνους που της φόρεσε η βιομηχανία του θεάματος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Movie Galaxy: Το βιντεοκλάμπ που κρατάνε ανοιχτό οι σινεφίλ Εξαρχιώτες

Οθόνες / Movie Galaxy: Το βιντεοκλάμπ που κρατάνε ανοιχτό οι σινεφίλ Εξαρχειώτες

Ο Λευτέρης Τζώρτζης έχει συγκεντρώσει 50.000 τίτλους. Το όνομά του έχει αναφερθεί σε έργο της Κιτσοπούλου, «ξεπουλάει» Ταρκόφσκι και έχει ζήσει επικούς καβγάδες για ταινίες - πιο πρόσφατα για τα «Μαγνητικά Πεδία».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Βαγγέλης Μουρίκης: «Tι σχέση έχω εγώ με τον Ντε Νίρο;»

Οθόνες / Βαγγέλης Μουρίκης: «Tι σχέση έχω εγώ με τον Ντε Νίρο;»

Λίγο πριν από την κυκλοφορία του «Arcadia» του Γιώργου Ζώη στις αίθουσες, ο Βαγγέλης Μουρίκης μιλάει στη LiFO για τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει έναν ρόλο, για τον Οικονομίδη, τον Γραμματικό, τα spoilers και τη χαμένη αρετή τού να ακούμε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Oι δέκα αγαπημένες ταινίες του Spyros Rennt

Μυθολογίες / «Αγάπησα τόσο τη "Lola Rennt" που βάσισα το καλλιτεχνικό μου όνομα πάνω της»: Oι δέκα αγαπημένες ταινίες του Spyros Rennt

Λάρι Κλαρκ, Μίκαελ Χάνεκε, «Στρέλλα», «Κυνόδοντα» και Κωνσταντίνο Γιάνναρη περιλαμβάνει η δεκάδα αγαπημένων ταινιών του φωτογράφου Spyros Rennt.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
«Threads»: Η συγκλονιστική βρετανική ταινία που απεικόνισε τον φόβο του πυρηνικού ολέθρου /«Threads»: To βρετανικό «Chernobyl» εξακολουθεί να συγκλονίζει 40 χρόνια μετά

Οθόνες / «Threads»: Η ανατριχιαστική βρετανική ταινία που απεικόνισε τον φόβο του πυρηνικού ολέθρου

Σαράντα χρόνια κλείνει η σοκαριστική δημιουργία του BBC, που κάνει το «Chernobyl» του HBO να μοιάζει με τη «Mary Poppins» και αφορά τις πιθανές επιπτώσεις πυρηνικής επίθεσης σε μια βρετανική πόλη, όπως προκύπτουν μέσα από τις φριχτές δοκιμασίες των κατοίκων της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι δέκα αγαπημένες ταινίες του Θάνου Κόη των Lost Bodies

Μυθολογίες / «Ο Καουρισμάκι είναι θεούλης»: Οι δέκα αγαπημένες ταινίες του Θάνου Κόη

Ο μουσικός και το ½ των Lost Bodies μοιράζεται μια ψαγμένη και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα λίστα, που περιλαμβάνει από μια ταινία που του προκαλεί αβίαστο γέλιο μέχρι ένα βαθιά ποιητικό και φιλοσοφικό έργο με στοιχεία επιστημονικής φαντασίας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
40 χρόνια cyberpunk: Το δυστοπικό όραμα που έγινε πραγματικότητα

Οθόνες / 40 χρόνια cyberpunk: Το δυστοπικό όραμα που έγινε πραγματικότητα

Τέσσερις δεκαετίες μετά την κυκλοφορία του «Νευρομάντη» του Γουίλιαμ Γκίμπσον, τα βασικά στοιχεία της cyberpunk λογοτεχνίας – η τεχνοφεουδαρχία, η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης, η ακραία ανισότητα – αντικατοπτρίζονται στον σημερινό κόσμο.
THE LIFO TEAM
CHECK Squid Game 2: «Το παιχνίδι δεν θα τελειώσει, αν ο κόσμος δεν αλλάξει»

Οθόνες / Squid Game 2: Αξίζει η πολυαναμενόμενη επιστροφή της σειράς φαινόμενο;

Ο δημιουργός της σειράς αρχικά δεν ήθελε να δώσει συνέχεια, αλλά παραδέχτηκε πως συμφώνησε για τα λεφτά – και ότι, αν το ήξερε, δεν θα είχε σκοτώσει τόσο κόσμο στην πρώτη σεζόν. — SPOILER ALERT
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
My Sunshine

Οθόνες / 10 ταινίες της χρονιάς που αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία

Από τη γέννηση του Κακού στο «Apprentice» έως το ψυχαγωγικό όργιο του «Kneecap», ταινίες που άξιζαν να βρουν μεγαλύτερο κοινό και συνθέτουν μια εναλλακτική κινηματογραφική λίστα, πλάι σ' εκείνη με τις καλύτερες της χρονιάς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια