Πόσο ρατσιστική είναι τελικά η ελληνική δικαιοσύνη; Γιατί εξαντλεί την αυστηρότητά της σε φτωχοδιάβολους μετανάστες ενώ αποδεικνύεται εξαιρετικά μεγαλόψυχη όταν πρόκειται να κρίνει δράστες ακόμα κι εξόφθαλμων ρατσιστικών πράξεων κι ενεργειών; Τα παραδείγματα δεν είναι λίγα αλλά ας αρκεστούμε στα πρόσφατα και πιο "τρανταχτά": Στα «μαλακά» πέσανε πέρσι οι τραμπούκοι πιστολέρο της Μανωλάδας με το "big boss" να μένει στο απυρόβλητο, «φιλικές» ήταν οι ποινές που έπεσαν προ μηνός στον εργοδότη-βασανιστή του Αιγύπτιου εργάτη στη Σαλαμίνα και τους συνεργούς του, «χάδι» χαρακτηρίζονται οι πρόσφατες ποινές στους Αυτόνομους Εθνικιστές ενώ μ' αυτά και μ' εκείνα υπάρχουν φόβοι ότι ακόμα και οι εγκληματίες Χρυσαυγίτες μπορεί να τη γλιτώσουν τελικά φτηνά. Οι δικαστικές αποφάσεις υποτίθεται «δεν κρίνονται», ολοένα περισσότεροι όμως προβληματιζόμαστε για τον ρόλο της δικαιοσύνης και το δικαστικό "ακαταλόγιστο".
Ποινές-«χάδι» μοίρασε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων την Παρασκευή σε 8 από τους 32 κατηγορούμενους-μέλη των λεγόμενων Αυτόνομων Εθνικιστών που τον Ιανουάριο του '10 είχαν επιτεθεί με ξύλα, κοντάρια και στυλιάρια σε αντιφασιστική συγκέντρωση στην Πανόρμου. Πρόκειται για ένα νεοναζιστικό μόρφωμα που επιχείρησε να αποκτήσει έναν "cult" χαρακτήρα, υιοθετώντας φρασεολογία, εμφάνιση και μεθόδους αντίστοιχες του Α/Α χώρου. Το δικαστήριο απαίτησε την αναγνώριση των ενόχων από τουλάχιστον δύο μάρτυρες, έτσι οι περισσότεροι κατηγορούμενοι έμειναν στο απυρόβλητο- κανείς τους άλλωστε δεν παραδέχτηκε ότι συμμετείχε στη συγκεκριμένη επίθεση (επικαλέστηκαν ομαδικώς «ψώνια» ή «βόλτα» στην περιοχή) - και πιθανότατα ήταν το σύμπαν που συνωμότησε ώστε να βρεθούν ταυτόχρονα στο ίδιο μέρος.
Αυξάνονται οι φόβοι ότι οι μπορεί εντέλει να πέσουν στα μαλακά και οι κατηγορούμενοι ναζί στην παραμερισμένη από την επικαιρότητα λόγω των αραιότερων συνεδριάσεων του Τριμελούς Εφετείου στον Κορυδαλλό αλλά και των απανωτών πολιτικών εξελίξεων δίκη της ΧΑ.
Η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή και των 32 για διατάραξη κοινής ειρήνης, επικίνδυνη σωματική βλάβη και οπλοφορία, εξαιρώντας από τις τελευταίες δύο κατηγορίες 12 άτομα που δεν αναγνωρίστηκαν από μάρτυρες. Πρότεινε μάλιστα ποινές «αντίστοιχες με την πολύ σοβαρή απαξία των πράξεων» ύψους 5 ετών για τη διατάραξη κοινής ειρήνης και από 4 και 2 έτη για τις απόπειρες/επικίνδυνες σωματικές βλάβες και τις οπλοφορίες/οπλοχρησίες αντίστοιχα. Στην αγόρευσή της υπογράμμισε ότι η βία ήταν συστατικό στοιχείο της ιδεολογίας των δραστών, όπως άλλωστε φανερώνουν και οι αναρτήσεις μίσους των Αυτόνομων Εθνικιστών στο Διαδίκτυο, συμπληρώνοντας ότι η ομάδα αυτή «συγκροτήθηκε προκειμένου να τελέσει βιαιοπραγίες κατά ανθρώπων που διαδήλωναν ειρηνικά». Άλλωστε, όπως σημείωσε, «οι δράστες έφυγαν συντεταγμένα και περήφανοι για τις πράξεις τους, γι' αυτό και κανείς δεν συνελήφθη τυχαία». Ωστόσο, από τους μόλις οκτώ ψευτοπαληκαράδες που εντέλει καταδικάστηκαν, οι δύο «έφαγαν» μόλις 2 έως 4 μήνες και οι υπόλοιποι από 3,5 έως 4 έτη με αναστολή. Ο συνήγορος μάλιστα των φασιστοειδών Γιάννης Ζωγράφος (δικηγόρος και της ΧΑ) είχε το θράσος να χαρακτηρίσει τη σύλληψη «πολιτικά στημένη ενέργεια» (ήταν βλέπεις κι από τις σπάνιες περιπτώσεις που η ΕΛΑΣ κινήθηκε άμεσα κι αποτελεσματικά κατά ακροδεξιών συμμοριτών).
Στο μεταξύ, αυξάνονται οι φόβοι ότι οι μπορεί εντέλει να πέσουν στα μαλακά και οι κατηγορούμενοι ναζί στην παραμερισμένη από την επικαιρότητα λόγω των αραιότερων συνεδριάσεων του Τριμελούς Εφετείου στον Κορυδαλλό αλλά και των απανωτών πολιτικών εξελίξεων δίκη της ΧΑ. Τρεις μήνες μετά την έναρξή της, το δικαστήριο δεν έχει μπει καν στην ουσία της υπόθεσης κι εξετάζει ακόμα ενστάσεις διαδίκων, ενώ τα πρωτοκλασάτα στελέχη της ΧΑ (Μιχαλολιάκος, Μίχος, Παναγιώταρος, Παππάς, Κασιδιάρης) έχουν αποφυλακιστεί και τους ξανατρώμε στη μάπα τηλεοπτικώς. Ο τελευταίος κιόλας αποφυλακίστηκε δίχως να έχει συμπληρωθεί το δεκαοκτάμηνο που προβλέπει ο νόμος και που ίσχυσε για όλους τους άλλους κατηγορούμενους, ακόμα και για τον «φυρερίσκο» της ΧΑ. Το Συμβούλιο Εφετών μάλιστα έκρινε ουσιαστικά λανθασμένη την προφυλάκισή του εφόσον «η κατά νόμον βαρύτητα της πράξης δεν αρκεί για την επιβολή προσωρινής κράτησης». Στις 8/7, εξάλλου, ο εισαγγελέας Λιόγας σε πρότασή του στο δικαστικό συμβούλιο έκρινε «θεμιτή» την υποκλοπή από τον Κασιδιάρη της περίφημης συνομιλίας του με τον γγ της κυβέρνησης Σαμαρά Τάκη Μπαλτάκο εφόσον μάλιστα «αποτελούσε το μόνο αναγκαίο και πρόσφορο μέσο που αυτός (ο κατηγορούμενος) διέθετε για την ενίσχυση των ισχυρισμών του».
Μια άλλη δυσοίωνη εξέλιξη υπήρξε η αποβολή της πολιτικής αγωγής για τη βασική κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης που βαρύνει κυρίως τον Μιχαλολιάκο και την κοινοβουλευτική ομάδα των «Αβγών». Όπως μας πληροφορεί το Παρατηρητήριο για τη δίκη της ΧΑ, «η πολιτική αγωγή θα είναι μεν παρούσα στη δίκη των πυρηναρχών και των δευτεροκλασάτων στελεχών που αναλάμβαναν όλες τις «βρωμοδουλειές», όχι όμως και σε αυτή του αρχηγού της ΧΑ και της υπόλοιπης κοινοβουλευτικής ομάδας», μια δικαστική απόφαση που και η οικογένεια του Παύλου Φύσσα χαρακτήρισε «ντροπή»... Την περασμένη εβδομάδα, εξάλλου, το δικαστήριο έκρινε ότι η δίκη οφείλει να συνεχιστεί χωρίς ραδιοτηλεοπτική κάλυψη, ούτε καν μαγνητοφωνημένα πρακτικά! Ποιος άραγε ο λόγος της «γενικής συσκότισης»; Φοβόμαστε κανέναν, υπάρχουν πράγματα που πρέπει να μείνουν κρυφά και γιατί; Οι ίδιοι οι Χρυσαυγίτες, πάντως, που αρχικά έσκουζαν να καλυφθεί τηλεοπτικά η δίκη τους «για να μάθει ο κόσμος την αλήθεια», δεν χαλάστηκαν καθόλου με αυτή την εξέλιξη.
Υπερβολικά «χαλαρή» υπήρξε όμως η Θέμις και σε δύο άλλες υποθέσεις που αφορούν εγκληματικές πράξεις με ρατσιστικό περιεχόμενο και που χάρη στην ιδιαζόντως απεχθή φύση τους πήραν μεγάλη δημοσιότητα, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό: τους βασανιστές του 31χρονου Αιγύπτιου εργάτη Ουαλίντ Τάλεμπ στη Σαλαμίνα φέτος τον Ιούλιο και τους κουμπουροφόρους επιστάτες της Μανωλάδας πέρσι. Στην πρώτη περίπτωση, παρά τις γεμάτες κυνισμό, αναλγησία και χωρίς καμία ένδειξη μεταμέλειας απολογίες των τεσσάρων κατηγορουμένων για τα βασανιστήρια σε βάρος του Αιγύπτιου εργάτη που τόλμησε να απαιτήσει τα δεδουλευμένα του – τον κακοποιούσαν άγρια για περισσότερες από 18 ώρες πίνοντας μπίρες ενόσω τον είχαν δεμένο με αλυσίδα από τον λαιμό σε έναν στάβλο -, παρά την επιμονή της πολιτική αγωγής για τα ολοφάνερα ρατσιστικά κίνητρα των δραστών απέναντι σε έναν ανυπεράσπιστο άνθρωπο χωρίς κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα (άποψη που δεν συμμερίστηκε ο εισαγγελέας), το εφετείο Πειραιά ύστερα από αρκετές αναβολές υπήρξε «αυστηρό» μόνο με τον Γιώργο Σγούρδα, ιδιοκτήτη του φούρνου όπου εργαζόταν το θύμα και πρώην δημοτικού συμβούλου εκλεγμένου με τη ΝΔ: Τον έκρινε ένοχο για τις κατηγορίες της ληστείας, της αρπαγής και της βαριάς σκοπούμενης βλάβης και τον καταδίκασε σε 13 χρόνια και 3 μήνες χωρίς αναστολή ενόψει έφεσης, ενώ του απαγορεύτηκε να πλησιάσει ξανά τον Τάλεμπ. Αν είχε μετρήσει το ρατσιστικό κίνητρο ως άλλωστε όφειλε (υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι θα συμπεριφέρονταν έτσι σε Έλληνα;), η ποινή θα ήταν αρκετά βαρύτερη τόσο γι' αυτόν όσο και για τους υπόλοιπους τρεις αλήτες που κρίθηκαν απλώς ένοχοι για συναυτουργία, με το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας στον υιό Σγούρδα που φέρεται επίσης να είχε σχέσεις με την τοπική οργάνωση της ΧΑ. Οι Ζαχαριάδης και Ζότο έφαγαν δέκα χρόνια ενώ ο Σγούρδας τζούνιορ πέντε κι αφέθηκαν ελεύθεροι με αναστολή. Στις 9/5 μάλιστα κι ενώ η δίκη συνεχιζόταν, άγνωστοι εισέβαλαν στο κατάλυμά του και προξένησαν καταστροφές. Ο Ουαλίντ αντιμετωπίζει σήμερα προβλήματα υγείας στα μάτια και το αριστερό του πόδι εξαιτίας εκείνων των βασανιστηρίων, παρακολουθείται από ψυχολόγο και φοβάται να κυκλοφορήσει στο νησί.
Πέρσι τέτοια εποχή εξάλλου (30/7) το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πάτρας έκρινε... πανηγυρικά αθώο τον μεγαλοεπιχειρηματία Νίκο Βαγγελάτο και το πρωτοπαλίκαρό του Κ. Χαλούλο για την επίθεση με καραμπίνες εναντίον των μεταναστών εργατών γης που έκαναν το «έγκλημα» να διεκδικήσουν τα έτσι κι αλλιώς αστεία μεροκάματά τους (ούτε 20 Ευρώ) ύστερα από μήνες απλήρωτης εργασίας σε ολοήμερη βάση στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας. Υπήρξαν μάλιστα τραυματίες από τα σκάγια. Ένοχοι κρίθηκαν οι δύο κατηγορούμενοι επιστάτες Γ. Χαλούλος και Θ. Αποστολόπουλος για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών ο ένας, για απλή συνέργεια σε πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών ο δεύτερος και τους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 14 χρόνια συν επτά μήνες και 8 χρόνια συν επτά μήνες αντίστοιχα, με αναστολή κιόλας. Η πρόταση της εισαγγελέως που ζητούσε να καταδικαστεί ο Βαγγελάτος για εμπορία ανθρώπων δεν εισακούστηκε, ενώ ούτε το ρατσιστικό κίνητρο αναγνωρίστηκε - είναι βλέπεις σύνηθες να πυροβολούνται και οι Έλληνες εργαζόμενοι που διεκδικούν δικαιώματα (ή μήπως μια... καλή αρχή;)! Υπήρξε τέτοια η κατακραυγή που η εισαγγελέας Ευτέρπη Κουτζαμάνη άσκησε έφεση υπέρ του νόμου, αίτηση αναίρεσης κατέθεσαν και τα θύματα, εντέλει όμως ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνος Παρασκευαϊδης έκρινε πέρσι τον Οκτώβρη ότι «δεν υπάρχει λόγος να ασκηθεί αναίρεση στην απόφαση καθώς έχει πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία» και η υπόθεση έκλεισε οριστικά...
σχόλια