Είναι αυτό αριστερά; Είναι αυτοί αριστεροί;

Είναι αυτό αριστερά; Είναι αυτοί αριστεροί; Facebook Twitter
Τσίπρας και Κωνσταντοπούλου μαζί στην εκδήλωση για τα 41 χρόνια από την κατάρρευση της δικτατορίας, χθες... Φωτ.: SOOC
32

H Ζωή Κωνσταντοπούλου πριν λίγο βγήκε από το Μαξίμου και δήλωσε: "Mε τον Πρωθυπουργό μάς συνδέει σχέση συντροφικότητας και η δέσμευση να διαφυλάξουμε τη συνοχή της Αριστεράς".

Λίγες μόλις ώρες πριν, μετά από ένα ακόμη διάπυρο λογύδριο στη Βουλή εναντίον του προσκυνημένου μνημονίου αναρρωτιόταν με ρητορικό μένος: "Είναι αυτό Αριστερά;".

Έλα ντε!

Είναι αυτό αριστερά; Είναι αυτοί αριστεροί πολιτικοί; Κοιμούνται Ανδρούτσοι και ξυπνάνε γατάκια;

Τα ίδια χθες ο Βαρουφάκης - το τυχοδιωκτικό καμάκι της πολιτικής που κόστισε δισεκατομμύρια στην Ελλάδα. Αφού γρονθοκοπεί επί μέρες το αδιέξοδο μνημόνιο που αν το ψηφίσει θα του κοπεί το χέρι κ.λπ. και αφήνει άνανδρες αιχμές για τον άνθρωπο που τον έκανε μάγκα, με μια στροφή εξέχοντος χατζηαβατισμού ψηφίζει ΝΑΙ, δηλώνοντας: "Η Συμφωνία είναι σχεδιασμένη να αποτύχει. Δίνω όμως την ψήφο στους συντρόφους μου με την ελπίδα να κερδίσουν χρόνο ώστε, όλοι μαζί ενωμένοι, να σχεδιάσουμε την νέα αντίσταση στον αυταρχισμό, στον μισανθρωπισμό, και στην υποκινούμενη επιτάχυνση και εμβάθυνση της κρίσης."

Είτε δεν έχουν καθρέφτη σπίτι τους, είτε νομιζουν ότι η Αριστερά είναι μια ντίσκο στην Βενεζουέλα.

Αν διακρίθηκαν για κάτι οι αριστεροί ήταν για την άτεγκτη στάση τους απέναντι στα διλήμματα. Η αταλάντευτη, σχεδόν ξεροκέφαλη πίστη τους στις αρχές τους. Η λεβεντιά και η ευθύτητά τους.

Αυτοί εδώ, δεν έχουν ουδεμία σχέση με το αριστερό ήθος. Την πίστη στις αρχές την έχουν απομειώσει σε μια ρητορική ιδεοληψιών που βαριούνται και να εφαρμόσουν. Αντί για την άτεγκτη στάση, αλλάζουν καθημερινά τροπάριο σα σχιζοφρενή στρουμφάκια.

Βέβαια, ο ανενδοίαστος καιροσκοπισμός με τον οποίο αντιστρέφουν και μεταλλάσσουν ό,τι έλεγαν λίγα λεπτά πριν, δεν είναι δείγμα πάντα πολιτικής ασυναρτησίας. Μερικές φορές είναι εγνωσμένο ψέμμα, μικροπολιτική απάτη που διασώζει μέρα με τη μέρα τον συνασπισμό της συμφοράς, με κάθε κόστος. Είναι κόλπα αντάξια ενός φτωχοδιάβολου που ενδιαφέρεται μόνο να διασώσει την εξουσία του ("Η Ζωή θα κάνει τη Μπουμπουλίνα για να καλύψει τους προδομένους του ΟΧΙ, μετά την ψήφιση όμως θα επικαλεστεί την ενότητα κ.ο.κ.). Είναι μικροαμοραλισμοί που γίνονται μεγάλοι, αφού στο μεταξύ η χώρα διαλύεται με ραγδαίο ρυθμό κι αυτοί χασκογελούν στο φακό, ζώντας το πάρτι της ζωής τους.

Είναι αυτό αριστερά; Είναι αυτοί αριστεροί;

Εδώ γελάνε. Αν διακρίθηκαν για κάτι οι αριστεροί ήταν για την άτεγκτη στάση τους απέναντι στα διλήμματα. Η αταλάντευτη, σχεδόν ξεροκέφαλη πίστη τους στις αρχές τους. Μια φυσική περιφρόνηση προς το δέλεαρ της εξουσίας. Η λεβεντιά και η ευθύτητά τους.

Αυτοί, δεν έχουν ουδεμία σχέση με το αριστερό ήθος. Την πίστη στις αρχές την έχουν απομειώσει σε μια ρητορική ιδεοληψιών που βαριούνται και να εφαρμόσουν. Αντί για την άτεγκτη στάση, αλλάζουν καθημερινά τροπάριο σα σχιζοφρενή στρουμφάκια. Σε ένα μόνο δεν κάνουν εκπτώσεις: πιστεύουν ότι είναι ηθικά ανώτεροι, ακόμα κι όταν εξαπατούν, κλέβουν ή ψεύδονται. Τους πιάνουν με τις οπώρες στο χέρι, αλλά το φρύδι τους είναι ψηλά. Είναι πολιτικοί απατεώνες ενός ανώτερου θεού.

Άντε λοιπόν πάλι, να αρχίσουν τα ντιλάκια, οι φραστικές συστροφές, τα ήξεις αφήξεις. Ο Γιάνης, η Ζωή, δεν αποκλείεται κι ο Λαφαζάνης να το ξανασκεφτεί (πού θα ξαναβρεθούν τέτοια μεγαλεία!).

Στο μεταξύ, η χώρα βυθίζεται και θα βυθίζεται στην απόγνωση και την κατάθλιψη.

Στο Μαξίμου όλο θα χαμογελούν. Σαν μεθυσμένοι. Από εξουσία.

Είναι αυτό αριστερά; Είναι αυτοί αριστεροί; Facebook Twitter
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, στο Μαξίμου σήμερα... Φωτ.: SOOC
Οπτική Γωνία
32

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι λύκοι της Γκράβας, το Χάρβαρντ και το λαγούμι

Οπτική Γωνία / Οι λύκοι της Γκράβας, το Χάρβαρντ και το λαγούμι

Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και βλέπει την πλάτη της Ζωής Κωνσταντοπούλου, επαναφέρει τα σενάρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα. Πόσο ρεαλιστικά όμως είναι όλα αυτά; 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Πορνό

Οπτική Γωνία / «Δεν μου αρέσει να νιώθω ότι παίζω τον ρόλο που είδαν σε μια ταινία πορνό»

Τρεις γυναίκες μιλούν για το πώς αντιμετώπισαν το θέμα της συστηματικής παρακολούθησης πορνογραφίας από τον ή την σύντροφό τους και για τις επιπτώσεις που είχε στη σχέση τους.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Αντιμόνιο στη Χίο: Τοξική πληγή ή πηγή πλούτου;

Ρεπορτάζ / Αντιμόνιο στη Χίο: Τοξική πληγή ή πηγή πλούτου;

Η προκήρυξη διαγωνισμού για την εξόρυξη αντιμονίου στη Βόρεια Χίο έχει φέρει σε αντιπαράθεση την τοπική κοινωνία με την κυβέρνηση. Τι υποστηρίζει κάθε πλευρά και πόσο πιθανός είναι ο περιβαλλοντικός κίνδυνος;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Τις επόμενες μέρες Θα δούμε περισσότερη βία, συλλήψεις και οργή»

Ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη / «Τις επόμενες μέρες θα δούμε περισσότερη βία, συλλήψεις και οργή»

Ερντογάν εναντίον Ιμάμογλου: Η αρχή ή το τέλος μιας σκληρής σύγκρουσης; O διευθυντής της Milliyet, ο ανταποκριτής της «Süddeutsche Zeitung» και πολίτες περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη και το χάος που απειλεί τη χώρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Eνηλικίωση, αυτή η αναπόφευκτη

Οπτική Γωνία / «Όταν, μεγάλος πια, χάνεις έναν γονιό, είσαι πολύ μεγάλος για να μεγαλώσεις»

Βγάζεις ταυτότητα στα 12, παίρνεις δίπλωμα οδήγησης μετά το λύκειο, έχεις δικαίωμα ψήφου στα 17. Όμως η αληθινή ενηλικίωση έρχεται όταν δεν είσαι πια το παιδί κάποιου.
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Μιχάλης Τσιντσίνης: «Σοβαρή ενημέρωση δεν σημαίνει και ξενέρωτη» Ή «Δεν λείπει η άποψη αλλά η έρευνα και η νηφάλια σκέψη»

Συνέντευξη / Μιχάλης Τσιντσίνης: «Σοβαρή ενημέρωση δεν σημαίνει και ξενέρωτη»

Ο διευθυντής σύνταξης της κυριακάτικης έκδοσης της «Καθημερινής» δίνει την πρώτη του συνέντευξη και μιλά για το μέλλον των εντύπων, την ποιοτική δημοσιογραφία, τα social media αλλά και την κριτική που έχει δεχθεί κατά καιρούς το μέσο στο οποίο εργάζεται. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ