Οι "Πέντε Φίλοι" της Eileen Soper

Οι "Πέντε Φίλοι" της Eileen Soper Facebook Twitter
7

Aπό τον Δημήτρη Καραΐσκο




Όσοι υπήρξαμε πιτσιρίκια στις δεκαετίες του '70 και '80, πιθανότατα περάσαμε ώρες και ώρες βουτηγμένοι μέσα στην χαρακτηριστική ατμόσφαιρα των βιβλίων της φοβερής Αγγλίδας Enid Blyton. ¨Οι Μυστικοί Εφτά",  τα "Πέντε Λαγωνικά" και οι "Πέντε Φίλοι" μας κράτησαν συντροφιά τα βαρετά καλοκαιρινά μεσημέρια, μας κάναν να ταυτιστούμε πλήρως με τους ανήλικους πρωταγωνιστές τους, και, κυρίως, μας έκαναν να διψάμε, μαζί με την καλοκαιρινή μας παρέα, να πάρουμε τους φακούς μας για να εξερευνήσουμε ένα παρατημένο σπίτι ή οτιδήποτε μπορεί να μας φαινόταν μυστηριώδες, ελπίζοντας να πέσουμε πάνω σε ένα κρυμμένο θησαυρό ή να εξιχνιάσουμε κάποιο φοβερό μυστήριο.

Μεγάλο κομμάτι της γοητείας των ιστοριών της Enid Blyton ήταν και οι εικόνες που τις συνόδευαν. Οι χαρακτηριστικές αυτές εικονογραφήσεις είναι της σπουδαίας Αγγλίδας Eileen Soper, που έμεινε διάσημη για το μεγάλο της έργο στο χώρο του παιδικού βιβλίου, και η οποία εμπλούτισε με τις εικόνες της και τα 21 βιβλία στη διάσημη σειρά "Πέντε Φίλοι" ("Famous Five").


Εδώ παρουσιάζεται μια σειρά εικονογραφήσεων που περιλαμβάνεται σε τρεις αυθεντικές Αγγλικές εκδόσεις της σειράς των "Πέντε Φίλων" που τυπώθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του '50 στο Λονδίνο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως μέχρι και οι ράχες των εκδόσεων είναι πανέμορφα σχεδιασμένες, καθώς και το πόσο εντυπωσιακά λειτουργεί η χρήση του μαύρου και ενός μόνο επιπλέον μελανιού.













































"Five on A Secret Trail" - Έκδοση του 1956, "Five Run Away Together", 1953, "Five on A Treasure Island", 1954.
Όλες εκδόσεις του οίκου Hodder & Saughton.


Design
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Casa Gaia Ένα παράδειγμα εμβληματικών μεσογειακών διακοπών

Design / Casa Gaia Ένα παράδειγμα εμβληματικών μεσογειακών διακοπών

Η Casa Gaia από τους Bobotis+Bobotis Architects είναι μια βίλα που, απόλυτα συνδεδεμένη με το τοπίο, ενσωματώνει με ευαισθησία τις καθημερινές ανθρώπινες ανάγκες, αποτίνοντας φόρο τιμής στη διαχρονική ηρεμία του μεσογειακού καλοκαιριού.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Design / 10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Τη χρονιά που μας πέρασε, η Τζούλη Αγοράκη «άνοιξε» για τους αναγνώστες της LifO μερικά από τα πιο ιδιαίτερα, όμορφα, παράξενα, εκκεντρικά, γουστόζικα σπίτια της πόλης μας. Διαλέξαμε 10 που θα μας μείνουν αξέχαστα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΡΙΣ ΤΑΒΙΤΙΑΝ
CHECK Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Design / Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Στην πόλη της Καβάλας oγδόντα παραμύθια και αγαπημένοι ήρωες προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να ταξιδέψουν σ’ έναν φανταστικό κόσμο με τη χρήση απλών, καθημερινών αντικειμένων που συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Design / Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Ο διευθυντής προγράμματος του Δίεση, Γιώργος Γιαννόπουλος, προτιμά να ψάχνει πράγματα στο «γιουσουρούμ του Facebook» παρά να μπει σε μια αλυσίδα επίπλων. Και όταν έχει τις κλειστές του, μπορεί να ασχολείται με μια καρέκλα για δέκα ώρες χωρίς να κουράζεται.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ένα σπίτι που μας προτρέπει να ζήσουμε στο max/ Ένα σπίτι που φοράει με χιούμορ τον μαξιμαλισμό του

Design / «Ο μινιμαλισμός είναι πλήξη»

Κάποτε η Tina Livanos είχε καθυστερήσει σε έναν γάμο, όπου ήταν παράνυμφος, επειδή είχε βρει μια ιδιαίτερη λάμπα. Μέχρι και σήμερα ψάχνει αδιάκοπα σε αντικερί, ανοιχτές αγορές και παζάρια, προκειμένου να γεμίσει το σπίτι της με έπιπλα και μπιχλιμπίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα σπίτι σε διάλογο με τη δικαιοσύνη και την τέχνη

Design / Ένα διαμέρισμα του ’70 που απορρίπτει οτιδήποτε παλιό

Το σπίτι του Αλέξανδρου Κασσανδρινού είναι γεμάτο τέχνη, χωρίς καμία αντίκα, με έπιπλα περισσότερο βολικά παρά ντιζαϊνάτα και άπειρο φως — τόσο, που το καλοκαίρι στο καθιστικό χρειάζονται γυαλιά ηλίου για να καθίσει κανείς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

6 σχόλια
*εξαιρετικές εννοούσα πριν(Παρεμπιπτόντως, εμείς, η γενιά των 80s, γνωρίσαμε τους «Πέντε Φίλους» με τη φοβερή, αλλά μεταγενέστερη, εικονογράφηση της Μπέτι Μάξι και όχι της Αϊλίν Σόπερ http://25.media.tumblr.com/tumblr_mc1k1uFVag1rissr1o3_1280.jpg )
Υπεροχες σειρες βιβλιων και οι 2.Ολο το πενιχρο μου χαρτζιλικι πηγαινε στην αγορα τους.Πρεπει να βρω που ειναι καταχωνιασμενα.Ελπιζω να τα διαβασει καποτε και ο γιος μου!
Μια στοιχειώδης αναζήτηση στο google ή στη βιβλιονέτ ή μια ερώτηση σε κάποιον που σήμερα είναι 30-40 ετών και ήταν παιδί στη δεκαετία του '80, θα σας έδειχνε ότι άλλη σειρά ήταν τα «Πέντε Λαγωνικά» ("The Five Find-Outers") και άλλη οι «Πέντε Φίλοι» ("The Famous Five"). Πρόκειται για δύο ΕΝΤΕΛΩΣ διαφορετικές σειρές βιβλίων της Ένιντ Μπλάιτον, με εντελώς διαφορετικούς πρωταγωνιστές. Και οι δυο εκδόθηκαν στα ελληνικά σε φτηνές εκδόσεις, από τον Gutenberg. Εσείς αναφέρεστε στους Πέντε Φίλους: http://bit.ly/Wb3BcbΟΧΙ στα Πέντε Λαγωνικά: http://bit.ly/153Dd8VΚαλό θα ήταν να το διορθώσετε. Οι εικονογραφήσεις, βέβαια, της Σόπερ, είναι εξαιρετική.
Απορώ από που προέρχεται η βεβαιότητα σας πως δεν είμαι 40 ετών και ότι όταν ήμουν παιδί στη δεκαετία του '80 δεν είχα όλη τη σειρά των φτηνών Gutenberg εκδόσεων της Enid Blyton.Προφανώς και δε θα καθόμουν να γράψω άρθρο για κάτι που θα μου είναι ανοίκειο. Προφανώς, επίσης, τα "Πέντε Λαγωνικά" και οι "Πέντε Φίλοι" δεν είναι δυο "τελείως διαφορετικές σειρές" όπως αναφέρετε. Είναι και οι δυο της Blyton κι έχουν παρόμοια θεματολογία, άρα είναι εύκολο να χαθεί κανείς στην μετάφραση - ιδίως αν έχουν περάσει τριάντα χρόνια και έχει στα χέρια του τις πρωτότυπες αγγλικές εκδόσεις. Παρ' όλο το αχρείαστο πατρονάρισμα στο ύφος σας θα σας ευχαριστήσω για τη διόρθωση η οποία θα γίνει άμεσα.