Αμηχανία στις Χρυσές Σφαίρες: Τι συνέβη όταν η Νάταλι Πόρτμαν έδειξε με μια μόνο φράση τι την ενόχλησε

Αμηχανία στις Χρυσές Σφαίρες: Τι συνέβη όταν η Νάταλι Πόρτμαν έδειξε με μια μόνο φράση τι την ενόχλησε Facebook Twitter
50

Η Νάταλι Πορτμαν κατάφερε χθες να κερδίσει μεγάλη προσοχή και πολλά συγχαρητήρια από τους χρήστες του Twitter καθώς την ώρα που κλήθηκε να παρουσιάσει το βραβείο για τον καλύτερο σκηνοθέτη στις Χρυσές Σφαίρες τόνισε με μια μόνο φράση την έλλειψη γυναικείας εκπροσώπησης στην κατηγορία.

Η σταρ ανακοίνωνε τον νικητή μαζί με τον σκηνοθέτη Ρον Χάουαρντ και όταν ήρθε η σειρά της να παρουσιάσει το βίντεο με τους υποψήφιους τόνισε ότι και οι πέντε ήταν άντρες.

Και το έκανε με τρόπο τόσο αιχμηρό και απλό που δεν θα μπορούσε παρά να κερδίσει τις εντυπώσεις:

 

Οι αντιδράσεις των Christopher Nolan (Dunkirk), Martin McDonagh (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri), Steven Spielberg (The Post), Ridley Scott (All the Money in the World) και του Guillermo del Toro ο οποίος τελικά κέρδισε για το The Shape of Water όταν άκουσαν την αιχμηρή ατάκα έγιναν viral.

Η αμηχανία εκφράστηκε με γκριμάτσες από τους σκηνοθέτες καθώς στην αίθουσα ακούστηκαν επιφωνήματα.

Guillermo del Toro

Martin McDonagh

Ridley Scott

Steven Spielberg

Christopher Nolan

Oscars News
50

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όσα ξεχώρισαν κοινό και επιτροπές

Οθόνες / 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όσα ξεχώρισαν κοινό και επιτροπές

Η Fischer, επίσημος χορηγός των Βραβείων Κοινού εδώ και μια δεκαετία, στήριξε για μία ακόμη χρονιά τον θεσμό, απονέμοντας πέντε βραβεία στις ταινίες που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους των θεατών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Dune: Prophecy»: Το κυνήγι του επόμενου «Game of Thrones» συνεχίζεται

Οθόνες / «Dune: Prophecy»: Το κυνήγι του επόμενου Game of Thrones συνεχίζεται

Η σειρά του HBO, που παίρνει τη σκυτάλη από το πραγματικά αξιόλογο «Penguin», προσπαθεί να επικαλεστεί τη συνταγή του μεγάλου hit του καναλιού και ξεστρατίζει από το ατμοσφαιρικό σύμπαν του Ντενί Βιλνέβ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι θρυλικοί boomers του 65ου φεστιβάλ θεσσαλονίκης

Pulp Fiction / Οι θρυλικοί boomers του 65ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Ρέιφ Φάινς, Ζιλιέτ Μπινός, Ματ Ντίλον: Oι διάσημοι, σχεδόν συνομήλικοι ηθοποιοί που τιμήθηκαν με Χρυσό Αλέξανδρο και έδειξαν με τις διαφορετικές επιλογές τους ισάριθμα σίκουελ στην καριέρας τους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Μονομάχος II»: Αν και λιγότερο brutal από τον Ράσελ Κρόου, ο Πολ Μέσκαλ υπόσχεται αίμα στην αρένα

Οθόνες / «Μονομάχος II»: Αν και λιγότερο brutal από τον Ράσελ Κρόου, ο Πολ Μέσκαλ υπόσχεται αίμα στην αρένα

Ένα έπος δράσης και χαρακτήρων που κυλά θεαματικά, ουσιαστικά, υπερβολικά, συγκινητικά, χορταστικά και εμφατικά, όπως όλοι οι υποψήφιοι θεατές αναμένουν εδώ και πολύ καιρό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η πιο διάσημη υπόθεση «απαγωγής από εξωγήινους» αναβιώνει στο Netflix εν μέσω μηνύσεων

Οθόνες / Η απαγωγή του αιώνα αναβιώνει στο Netflix εν μέσω μηνύσεων

Παρότι συμμετείχε στο σενάριο του ντοκιμαντέρ «The Manhattan Alien Abduction», η Λίντα Ναπολιτάνο που ισχυρίζεται ότι απήχθη από εξωγήινους στο κέντρο του Μανχάταν προ 35ετίας μηνύει την πλατφόρμα για αθέτηση της συμφωνίας τους.
THE LIFO TEAM
Ο Άγγελος Φραντζής θέλησε να κάνει μια αστεία ταινία 

Οθόνες / Άγγελος Φραντζής: «Mόνο αν πας στην πηγή των τραυμάτων, μπορείς να απελευθερωθείς»

Μια κουβέντα με τον ακατάτακτο σκηνοθέτη λίγο πριν από την επίσημη πρεμιέρα της νέας του ταινίας «Ο Νόμος του Μέρφυ», μιας σουρεαλιστικής υπαρξιακής κωμωδίας που δεν μοιάζει με καμία από τις προηγούμενες δουλειές του.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Γιατί διχάζει τόσο το «The Substance»;

The Review / Γιατί διχάζει τόσο το «The Substance»;

Ο Αλέξανδρος Διακοσάββας και η δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου Ιωσηφίνα Γριβέα συζητούν για την πιο αμφιλεγόμενη ταινία της χρονιάς, που έχει προκαλέσει έντονες διαμάχες στα social media, για τη φεμινιστική της διάσταση και για τις γυναικείες φωνές στο σινεμά, που επιτέλους ακούγονται πιο ηχηρά από ποτέ.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Ματ Ντίλον: Outsider για πάντα

Οθόνες / Ματ Ντίλον: Outsider για πάντα

Ξεκίνησε ως εφηβικό είδωλο στα ’80s, πρωταγωνίστησε σε δύο εμβληματικές ταινίες του Κόπολα και έχτισε την καριέρα του επιλέγοντας ταινίες με γνώμονα τα ενδιαφέροντά του. Στα 60 του έχει συνδεθεί με μερικές από τις πιο αγαπημένες καλτ ταινίες διεθνώς, δηλώνει ζωγράφος και διατηρεί σημαντική συλλογή τέχνης. Έρχεται στη Θεσσαλονίκη για να παραλάβει έναν τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τζέιμς Φράνκο και Σεθ Ρόγκεν: Το πικρό τέλος ενός μεγάλου bromance

Οθόνες / Τζέιμς Φράνκο και Σεθ Ρόγκεν: Το πικρό τέλος ενός μεγάλου bromance

Οι κατηγορίες εναντίον του Φράνκο για σεξουαλική κακοποίηση έβαλαν στον γύψο όχι μόνο την καριέρα του στο Χόλιγουντ αλλά και τη στενή φιλία του με τον επί εικοσαετίας κολλητό και συνεργάτη του.
THE LIFO TEAM

σχόλια

13 σχόλια
@sPik3 Και οι κατά συρροήν δολοφόνοι άντρες είναι στην πλειοψηφία τους... (Ξέρω, ηλίθιο επιχείρημα αλλά δεν απέχει και πολύ από όλα αυτά που διάβασα στο άρθρο).Δεν γνωρίζω ποια είναι η επαγγελματική πορεία όλων των κυριών που διαμαρτύρονται (είναι δύσκολοι καιροί για όλους), εγώ όντας απολύτως ευχαριστημένη με την δική μου πορεία, μπορώ να πω με σιγουριά στα νεότερα κορίτσια, ότι και σε δύσκολες σχολές μπορούν να σπουδάσουν και ενδιαφέρουσες και καλοπληρωμένες δουλειές μπορούν να βρουν χωρίς την βοήθεια κανενός (εντάξει, στο εξωτερικό) και να χαίρουν άκρας εκτίμησης από τους συναδέλφους τους. Στην δική μου εργασία (engineering) οι άντρες είναι συντριπτική πλειοψηφία. Μάντεψε Ναταλία... Οι πέντε πιο αποδοτικοί υπάλληλοι είναι άντρες. Γιατί; Γιατί είναι πλειοψηφία. Γιατί έχουν καλύτερες γνώσεις από εμένα και συνεχώς ανανεώνουν το πεδίο γνώσεών τους. Γιατί είναι πιο συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνουν από εμένα (εδώ με αδικεί η γυναικεία μου φύση που με βάζει να σκέφτομαι όλα τα προσωπικά προβλήματά μου ενώ τρέχει ένα πρότζεκτ!). Και γιατί τις λίγες φορές που ξέρω κάτι περισσότερο από αυτούς, το ακούν με ενδιαφέρον και με επιβραβεύουν με έναν καλό λόγο.Αυτοί οι άνθρωποι πάνε μπροστά στον δυτικό πολιτισμό είτε είναι άντρες είτε γυναίκες. Και δεν εννοώ ότι απαραίτητα πλουτίζουν ή έχουν τις καλύτερες θέσεις, αλλά παρέχουν ουσιαστικό έργο και εμπνέουν και τους άλλους να γίνουν καλύτεροι. Και μέσα μας όλοι ξέρουμε ποιοι αξίζουν. Ως γυναίκα μου προκαλεί αποστροφή όλο αυτό το υποτιθέμενο κίνημα, όχι μόνο γιατί όταν κάτι τέτοιο γίνεται ετεροχρονισμένα και αφού το "θύμα" επωφελήθηκε με όλους τους δυνατούς τρόπους δεν έχει καμία αξία, αλλά γιατί μην εξετάζοντας αντικειμενικά όλες τις παραμέτρους, απομονώνει όποιον δεν τάσσεται απολύτως υπέρ του.\Και ναι αγαπητέ sPik3, δεν διαφωνούν όλες οι γυναίκες με τον "Γράφοντα", εγώ συμφωνώ μαζί του στα περισσότερα. Και αν πέρα από την καριέρα υπάρχει μια φωνή μέσα μου που λέει "πότε θα γίνεις μάνα;" , ε όντως σε αυτό, δεν φταίει ούτε η μαμά μου, ούτε ο μπαμπάς μου, ούτε η άτιμη κοινωνία... :P
Καλέ μου άνθρωπε,(α) ευχαριστώ που κλίνεις το nick μου, είσαι η μόνη και είναι το σωστό.(β) αναφορικά με το πότε θα γίνεις μάνα να σου δώσω μία συμβουλή που δίνω και σε φίλους/-ες: αν είναι κάτι που το θες και υπάρχουν οι συνθήκες στη ζωή σου (ήτοι, μία δουλειά αλλά ο Άνθρωπός σου) πριν τα 30 ή οριακά μετά. Δεν θες να είσαι 40, να σκύβεις να πιάσεις το παιδί και να μένεις από λουμπάγκο.Οι καφέδες και τα τεμπέλικα πρωινά Κυριακής ή τα μαθήματα φωτογραφίας δεν τελειώνουν ποτέ. Η ηλικία που η τεκνοποιία είναι βολική τελειώνει.(γ) Ακόμη κι αν ακούγομαι ελαφρώς ως agent provocateur ό,τι θέλω να πω συνοψίζεται στο ότι ο φεμινισμός επικεντρώνεται σε λάθος σημείο. Σεβασμός κι αγάπη μεταξύ των ανθρώπων χρειάζεται και όχι πολεμική μεταξύ γυναίκας και άντρα.
Γραφων, Απαντωντας στην ερωτηση σου, ειμαι η Scotland for Holidays. Οταν εγραφα πως τα κοριτσακια δεν 'ξερουν' οτι μπορουν να γινουν αστροναυτες (και αλλα παραδοσιακα 'αντρικα' επαγγελματα) αμα γουσταρουν οταν μεγαλωσουν, χρησιμοποιουσα σχημα λογου. Δεν τους περναει απο το μυαλο, δεν το σκεφτονται ως πιθανοτητα. Κι αυτο γιατι δεν ερχονται σε επαφη μεσω του κυκλου τους με πολλες γυναικες που ειναι φυσικοι, νταλικερηδες ή πυροτεχνουργοι. Οι περισσοτερες γυναικες με τις οποιες ερχονται σε επαφη κανουν αλλα επαγγελματα. Αυτο καταγραφει διαφορα μηνυματα στη συνειδηση ενος παιδιου σε σχεση με το ποια επαγγελματα ειναι 'γυναικεια' και ποια 'αντρικα'. Δεν νομιζω οτι υπαρχει καποιος που διαφωνει με αυτο. Στο δημοτικο ολες ηθελαν να γινουν δασκαλες (και ολοι ποδοσφαιριστες αντιστοιχα) γιατι ο εκπαιδευτικος με τον οποιο ηρθαν σε επαφη τα πρωτα και πολυ σημαντικα χρονια της ζωης τους που διαμορφωναν εαυτο, ταυτοτητα και χαρακτηρα, ηταν δασκαλα. Γυναικα. Η οποια λειτουργησε ως role model. (Ναι, βλεπεις περισσοτερες δασκαλες απο οτι δασκαλους σημερα, παλιοτερα ηταν αντεστραμμενη αυτη η αναλογια, κατα πασα πιθανοτητα γιατι κυριως σε αγροτικες περιοχες, η εκπαιδευση ηταν κατι που δεν αφορουσε τα κοριτσια.) Σαν προεκταση αυτης της σκεψης και σε σχεση με το σχολιο σου για ιση εκπροσωπηση σε επαγγελματα οπως νταλικερης, υλοτομος, ανθρακωρυχος, να προσθεσω και oil platform worker ή προϊσταμενος σε offshore platform, χτιστης, υδραυλικος, εχω την εξης ερωτηση. Ποσες γυναικες πιστευεις θα επελεγαν να μπουν σε ενα επαγγελματικο χωρο/τομεα που ειναι απο πιθανο εως σιγουρο οτι θα ακουσουν υποτιμητικα σχολια για τις δυνατοτητες και το φυσικο τους σθενος -οταν ολη η υπολοιπη ομαδα απαρτιζεται απο αντρες, σχολια γιατι την ικανοτητα τους να ειναι leaders και τελος (το κραταγα για το τελος γιατι ειναι το πιο δυσκολα αντιμετωπισιμο) ηλιθια σεξιστικα ή παρενοχλητικα σχολια; Δεν γινεται να υπαρχει γυναικεια εκπροσωπηση σε πολλα απο αυτα τα επαγγελματα, τουλαχιστον οχι ακομα, οχι με τις παρουσες συνθηκες. Και αυτο δεν εχει σχεση με τη φυσικη δυνατοτητα των γυναικων να κανουν καποια απο αυτα τα επαγγελματα. Πολλες γυναικες οδηγουν, πολλες γυναικες κουβαλανε σακια με ελιες, σκαβουν, διοικουν ιδρυματα, ξερουν να επισκευαζουν μπιντεδες και ουτω καθεξης. Επισης πολλες γυναικες πηγαν στον πολεμο οπως ο ιδιος ειπες, επαιξαν (και παιζουν) μπασκετ και ποδοσφαιρο -ομαδικα δηλαδη αθληματα- με το ιδιο παθος και αφοσιωση οπως οι αντρες. Δεν ειμαι σιγουρη δηλαδη οτι ισχυει ο εμφυτος παραγοντας στη φυσικη/χειρωνακτικη εργασια και στο ενστικτο της ομαδικοτητας οπως τα περιεγραψες στο μηνυμα σου. Με ολο το σεβασμο θελω να κανω και την εξης επισημανση: εγραψες 'οι γυναικες τους, μαζευαν μουρα εκει διπλα...'. Γιατι δεν εγραψες 'οι γυναικες μαζευαν μουρα και οι αντρες τους, κυνηγουσαν τα μαμουθ'; Αν ηταν τυχαια η σειρα, παω πασο. Αν οχι, η προταση αυτη επιδεχεται την εξης ερμηνεια: 'Οι γυναικες (των αντρων) επαιζαν παντα συμπληρωματικο/βοηθητικο ρολο στη ζωη και δραστηριοτητα των αντρων.' (Παρακαλω να μην διαβαστουν αυτα που γραφω σαν προσωπικη επιθεση, θελω να πιστευω οτι κανουμε παραγωγικο και γονιμο διαλογο, οπως εγραψες και στο τελος του μηνυματος.) Πριν κλεισω θα ηθελα να ρωτησω το εξης. Στο οτι τις γυναικες τις προοριζει για μητερες η φυση και οχι η πατριαρχια, ειπε κανεις το αντιθετο; Αυτο τι σχεση εχει με το θεμα που συζηταμε; Τα θαυμαστα πραγματα που ειναι ικανο το ανθρωπινο σωμα να κανει, τι θεση εχουν στη συζητηση για το πως επιλεγονται οι επαγγελματικες οδοι στα δυο φυλα; (Αν επιλεγονται τελικα.) Επειδη μπορει να μου διαφευγει κατι, παρακαλω διευκρινησε. Οι χωροι που υπαρχει αδικη προκαταληψη ειναι πολυ περισσοτεροι απο το χωρο της μοδας για τους στρεϊτ αντρες. Πρεπει ολοι (γυναικες και αντρες) να εχουμε το θαρρος να το παραδεχτουμε αυτο ο ενας στον αλλο. Χωρις το μονιμο βουρδουλα πανω απο τα κεφαλια μας οτι οι οποιες αναφορες ή παραδοχες ειναι αποτελεσμα μισους προς το αντιθετο φυλο, ζηλιας, κακια, ψυχολογικων θεματων. Επαυξανω σε αυτο που ειπες σε αλλο μηνυμα οτι κυρια χαρακτηριστικα των σχεσεων πρεπει να ειναι η αγαπη και σεβασμος και, hats off για τον γλωσσοπλαστικοτατο και διασκεδαστικοτατο ορο αρτσιμπουρτσιλολογια.
Τα μαμούθ αναφέρθηκαν πρώτα διότι ήταν μαζί με τους σκοτωμούς στις μάχες.Σε γενικές γραμμές φρονω ότι θα βρεις την άκρη σου και θα κατανοήσεις ότι κάποια πράγματα είναι περισσότερο ένστικτο και λιγότερο επιβολή.
Επίσης, αν τα κορίτσια θέλαν να γίνουν δασκάλες διότι το διδακτικό προσωπικό ήταν θηλυκού γένους εγείρει μια άλλη σειρά εύλογων ερωτημάτων (κατά τα πόσο τα φύλα και οι ρόλοι τους επηρεάζουν τις επιλογές των μικρών παιδιών) σε άλλη κατηγορία συζήτησης, namely στις ομόφυλες οικογένειες και κάτι "περήφανες" μαμάδες που κάνουν μανικιούρ στο γιο τους.Δεν το εξετάζω ηθικά, απλά λέω σαφώς: αν τα παιδιά επηρεάζονται επηρεάζονται σε όλα, όχι στα μισά.Δεν γίνεται μονά-ζυγά να είναι από τη μία μπάντα.Όταν το lgbt (+ feminism) κίνημα καταλήξει αν οι τάσεις υπάρχουν ή αν είναι κοινωνική προβολή/επιβολή συνεχίζουμε την κουβέντα.ΥΓ Κατάλαβα καλά ότι οι γυναίκες ΘΕΛΟΥΝ να γίνουν ανθρακωρύχοι αλλά φοβούνται μήπως τις κοροϊδέψουν;
Γραφων, ή επιτηδες διαστρεβλωνεις τα λογια μου γιατι επιμενεις να θες να πεις αυτο που εχεις στο μυαλο σου (χωρις να κοιτας τι ακριβως εγραψα) ή δεν τα γραφω σωστα για καποιο λογο. Παμε παλι. Τι σχεση εχουν οι καμμενες που κανουν πεντικιουρ στους πενταχρονους γιους τους με αυτο που εγραψα εγω για το πως ενα κοριτσακι που κοιταζει τη δασκαλα του, ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ η δασκαλα του; Σε απαντηση του υστερογραφου. Υπαρχουν γυναικες ανθρακωρυχοι σε καποια σημεια του κοσμου που δεν υπαρχει αλλη επιλογη. Το BBC εβγαλε την ιστορια μιας γυναικας πριν λιγους μηνες, η οποια δουλεψε στα ανθρακωρυχεια της Σιερα Λεονε (νομιζω) για 20 χρονια ντυμενη αντρας και αλλαζοντας τη φωνη της. Αν παρουσιαζοταν ως γυναικα, απλως δεν θα την επαιρναν στη δουλεια. Εβγαλε καποια λεφτα και τελικα γυρισε σπιτι της. Χαιρομαι που με θεωρεις καλο ανθρωπο (απο τα δυο 'καλε μου ανθρωπε' που μου απηυθυνες ) αλλα θα αναγκαστω να ξαναγραψω αυτο που ειπα λιγες γραμμες πιο πανω, με κινδυνο να σου γινω ενοχλητικη. Γιατι ρε συ Γραφων αλλαζεις αυτο που λεω; Στο προηγουμενο σου μηνυμα λες οτι υποδαυλιζω πραξεις βιας, με το να λεω οτι τα εν λογω συνθηματα στα Εξαρχια ειναι απλως ανοησιες. Αυτο καταλαβαινεις απο αυτο που εγραψα; Αυτο το συμπερασμα βγαινει απο ολα οσα εχω γραψει/σχολιασει στο συγκεκριμενο αρθρο ή σε αλλα; Τοτε συγγνωμη αλλα ευχομαι οτι θα βρεις και εσυ την ακρη σου καποια στιγμη ωστε να καταλαβαινεις καλυτερα το αισθημα με το οποιο γραφονται τα πραγματα.
@ Scotland for Holidays Δεν υπάρχει σύνθημα προτροπής σε βία στα Εξάρχεια που να είναι "απλώς ανοησίες". Έχουν προπηλακίσει την Σώτη την Τριανταφύλλου, τη Ρεβενιώτη, τον Γιάνη, έχουν πλακώσει τον Οικονόμου, έχουν σπάσει χασάπικο, έχουν τραυματίσει δικηγόρο ομοϊδεάτισσά τους, καίγονται αυτοκίνητα ΚΑΘΕ σαββατοκύριακο. Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Ή καταδικάζουμε τη βία ή όχι. Δεν καταδικάζουμε μόνο τη σε βάρος μας βία.Δεν σχετικοποιούμε τη βία που στρέφεται κατά άλλων λέγοντας ότι "είναι απλώς ανοησίες". Στην Ελλάδα το 30% των ανδρών έχει κακοποιηθεί από γυναίκες και το 70% υφίσταται ψυχολογική βία από γυναίκες.Μία υπόθεση στη Σιέρα Λεόνε καταλαβαίνουμε όλοι ότι δεν είναι ο κανόνας. Πόσες εναερίτισσες έχει η ΔΕΗ; Πόσες γυναίκες δουλεύουν στην εξόρυξη λιγνίτη; Πόσες γυναίκες γίνονται ψαράδες; Πόσες πυροσβέστες; Πόσες υδραυλικοί; Ηλεκτρολόγοι; Εδώ στην Ελλάδα. Για να καταλαβαινόμαστε.Ελάχιστες έως καμία. Είναι επαγγέλματα που τα αφήνουν στους άντρες. Είναι σεξιστικό αυτό; Όχι. Θα έπρεπε να μπει ποσόστωση; Όχι. Είναι θέμα φύσης.Η γυναίκα από τη φύση της, επειδή θα κυοφορήσει παιδί μέσα στο σώμα της και άρα πρέπει να το προστατέψει αυτό το ρημαδοκορμάκι της, είναι πιο επιφυλακτική σε κάποια επαγγέλματα. Και καλά κάνει και δεν είναι σεξιστικό αυτό. Είναι βιολογία. Αυτό προσπαθώ να πω.Ο άντρας δεν κυοφορεί. Το σώμα του μπορεί να γίνει εργαλείο δουλειάς και πολέμου χωρίς κίνδυνο. Για να περάσει το DNA του στην επόμενη γενιά δυο μπαλάκια τόσα δα πρέπει να προφυλάξει.Υπάρχουν στην ανθρώπινη ιστορία γυναίκες που έχουν δουλέψει / δουλεύουν πιο σκληρά ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ τους από άντρες; Ναι. Βέβαια. Πχ οι Σακαρακατσαναίες για να φέρουμε ένα κοινωνιολογικό παράδειγμα από την Ελλάδα. Δεν λέω αν υφαίναν 10 ώρες και άλλες 10 γνέθαν. Μιλάω για σωματική εργασία βαριά.Αλλά μιλάμε για τον κανόνα. Όχι για την εξαίρεση.Οι γυναίκες σήμερα διεκδικούν ισότητα σε όλα. Ειλικρινά μπράβο τους. Και 'γω μαζί τους.Απλά εκτός από πρωθυπουργοί, CEOs, πολιτικοί, σκηνοθέτες υπάρχουν και δουλειές όπως αυτή του αλιέα, του οικοδόμου, νταλικέρη. Δεν τις βλέπω να κόπτονται για ισότητα παντού. Μόνο για τις 'καλές' θέσεις.Έχεις μπει σε δημόσια υπηρεσία τα τελευταία 20 χρόνια; Πόσους άντρες είδες; Μην βλέπουμε παντού μισογυνισμό. Προφανώς και υπάρχει. Όπως υπάρχει και ομοφοβία και μισανδρισμός. Και κοινωνικός ρατσισμός με τα ΑΜΕΑ, πολύ χειρότερος από όλα τα παραπάνω κι όμως δεν βγαίνουν να γκρινιάζουν ασταμάτητα επί παντός επιστητού αυτοί οι συνάνθρωποί μας.Ο στόχος σου είναι να σε σέβονται ως άνθρωπο. Όχι ως γυναίκα.Αυτοί που σε πείσαν ότι είσαι πρώτα γυναίκα και μετά άνθρωπος καταβάθος μισούν τη γυναικεία σου φύση.
Γραφων, ισως και να συμφωνουμε στη βαση του πραγματος που ειναι (ή θα επρεπε να ειναι) το ειλικρινες νοιαξιμο προς το συνανθρωπο. Ειναι συνηθισμενο να διαβαζει κανεις βιαστικα ή πολλες φορες εσφαλμενα αυτα που γραφει ο αλλος, αναλογα με τις βεβαιοτητες και προκαταληψεις του. Το ειπα και σε προηγοημενο σχολιο αυτο. Αυτα ως προς τις επισημανσεις σου σχετικα με το οτι ολες οι μορφες βιας ειναι καταδικαστεες.(Οντως ειναι)Οι γυναικες στην ιστορια εκαναν και κανουν εξισου βαρια επαγγελματα ΧΩΡΙΣ να ειναι αυτο εξαιρεση. Οταν οι κοινωνιες βασιζονταν στην αγροτικη παραγωγη ακομα (και σε πολλα σημεια του κοσμου ακομα εκει βασιζονται) οι γυναικες εσκαβαν, εσκυβαν πανω στη γη, εκαναν απαιτητικη εργασια με τα ζωα και τη γη, καβαλουσαν αλογα, ανεβαιναν σε δεντρα, ακολουθουσαν τον αντρα με τα ποδια φορτωμενες κλαδια ενω εκεινος ηταν πανω στο μπλαρ αλλα εξακολουθουσαν να μενουν εγκυες και να κανουν παιδια. Το ανθρωπινο σωμα (οταν δεν συντρεχουν σοβαροι λογοι υγειας) ειναι ανθεκτικο απο τη φυση του, αλλιως δεν θα ειχαμε επιβιωσει ως ειδος. Η βεβαιοτητα σου στο τελος του μηνυματος οτι καποιοι 'με επεισαν' πως ειμαι πρωτα γυναικα και μετα ανθρωπος, δεν ειμαι σιγουρη απο που πηγαζει αλλα αφηνει να εννοηθουν δυο πραγματα: α) οτι δεν ειχα τη δυνατοτητα να εφαρμοσω κριτικη σκεψη, προσωπικη παρατηρηση ή ερευνα πανω σε αυτα που λεω/σκεφτομαι, αλλα καποιοι με επεισαν για το χ,ψ, ω και β) οτι εσυ δεν υπηρξες αντιστοιχα θυμα παρομοιας πλυσης εγκεφαλου. (Μου λες: 'καποιοι σε επεισαν'). Δεν θα σε ρωτησω πως ακουγεσαι τοσο σιγουρος οτι αυτα που γραφεις και εσυ δεν ειναι αποτελεσμα πειθους εξωθεν. Θα ρωτησω ομως το εξης: υπαρχει περιπτωση αυτη σου η βεβαιοτητα (για το τι μου συνεβη) να ειναι αποτελεσμα καποιου πλεονεκτηματος που θεωρεις οτι εχεις; (Ή που οντως σου δινει η οργανωση της κοινωνιας μας...)
Η αδερφή μου και ο άντρας της είναι απόφοιτοι της ίδιας Πολυτεχνικής σχολής. Πριν από 12-13 χρόνια, όταν πρωτοξεκίνησαν να εργάζονται και έστελναν βιογραφικά, στις ίδιες θέσεις πάνω κάτω, υπήρξε το εξής παράδοξο: ο άντρας της αδερφής μου είχε πολλαπλάσια ζήτηση σε συνεντεύξεις σε σχέση με εκείνη, αν και το βιογραφικό του ήταν "λιγότερο καλό" (μικρότερος βαθμός πτυχίου, περισσότερα έτη απόκτησης πτυχίου, έλλειψη μεταπτυχιακού, μικρότερη συμμετοχή σε πρότζεκτ κλπ). Παρολα αυτά δέχτηκε τετραπλάσιο αριθμό τηλεφωνημάτων για συνέντευξη σε σχέση με την αδερφή μου. Δηλαδή όταν τα πράγματα κρίνονται ακόμη σε βάση μόνο βιογραφικού, χωρίς να έχεις συναντήσει ακόμη τον άλλο ή άλλη και να λαμβάνεις υπόψη και άλλα στοιχεία. Η διαφορά ήταν ότι ο ένας είναι άντρας και η άλλη γυναίκα. Και δεν αποτελεί και το μοναδικό παράδειγμα, αλλά το πιο χαρακτηριστικό από τα κοντινά μου. Κατά τα άλλα, ας κάνουμε συζήτηση για την "βιολογία" την "ιστορία φύλων" και τις "ικανότητες"....
Πες μας αν κατά τη γνώμη σου υπάρχει βιολογικός παράγοντας σε γυναικοκρατούμενα επαγγέλματα όπως η νοσηλευτική ή η βρεφονηπιοκομία. Είναι κι αυτά κάποια σκευωρία της πατριαρχίας για να κρατά τις γυναίκες σε επαγγέλματα φροντίδας; Οι γυναίκες που ασκούν αυτά τα επαγγέλματα είναι δύστυχες και παραστρατημένες εν δυνάμει επιστήμονες που η πατριαρχία έριξε στον λάθος δρόμο; Ή μήπως μπορεί να υπάρχουν κάποια στοιχεία διαφορετικότητας των δύο φύλων που κανουν τους μεν πιο ικανούς από τους δε σε κάποιους κλάδους ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ;Ίδια αντιστοιχία μπορεί να παρατηρηθεί σε θέματα φυλής. Είναι τυχαίο που η συντριπτική πλειοψηφία των καλύτερων αθλητών σε πολλά σπορ είναι Αφρικανοί ή Αφρικανικής καταγωγής; Σίγουρα δεν υπάρχει κάποια συνωμοσία που κρατάει πίσω τους λευκούς αθλητές.Η ουσία είναι στις ίσες ευκαιρίες και ναι, το Χόλιγουντ και πολλοί άλλοι τόποι εργασίας δεν φημίζονται για την ισονομία τους. Και οι μηχανικοί στην Ελλάδα είναι ως επί το πλείστον άντρες, πιθανότατα κακώς. Η λύση δεν είναι να δημιουργήσουμε ένα κλίμα αντίστροφης καταπίεσης αλλά να απαιτήσουμε όλοι μαζί το δικαίωμα στις ίσες ευκαιρίες για όλους.
Οι γυναίκες διαθέτουν μεγάλη προϊστορία στους απαιτητικούς τομείς της φροντίδας και ειδικώς αμισθί (του περιβάλλοντος τέκνα, άρρωστοι, γέροντες) και πέραν των βιολογικών inclinations oι γυναίκες και οι άνδρες, από τα παιδικάτα τους, παίρνουν τα ανάλογα μηνύματα, που τους σπρώχνουν προς κάποιες κατευθύνσεις κι αυτό γίνεται τόσο σε συνειδητό όσο και ασυνείδητο επίπεδο.Οι επονομαζόμενες pink collared δουλειές (οι γυναικοκρατούμενες δηλαδή), κατά βάση αμείβονται λιγότερο από τις ανδρικές και υπάρχει και θέμα στίγματος για ορισμένους άνδρες που επιλέγουν να τα ακολουθήσουν (αμφισβήτηση αρρενωπότητας, σεξουαλικότητας ή μη εμπιστοσύνη από τους άλλους λόγω π.χ. παιδεραστικών φαινομένων), όμως -ενδεχομένως- διαθέτουν κάποια άλλα θετικά, που θα δείτε παρακάτω.Αναρωτιέμαι αν υπάρχει αξιοσημείωτος «βιολογικός παράγων» π.χ. να ξεσκατίζει και να φροντίζει τον παππού σου γυναίκα κι όχι άνδρας. Για μένα όχι απαραίτητα. Ο παππούς σου ή και εσείς θα προτιμούσατε γυναίκα ή άνδρα caregiver και για ποιους λόγους ακριβώς; Θα προτιμούσατε τα νήπιά σας να τα φροντίζει γυναίκα ή άνδρας sitter/ παιδαγωγός (με τα ίδια προσόντα και ικανότητες) και γιατί;Ένα ενδιαφέρον αρθράκι εδώ:Why Men Don’t Want the Jobs Done Mostly by Women(...)Of the fastest-growing jobs, many are various types of health aides, which are about 90 percent female. When men take these so-called pink-collar jobs, they have more job security and wage growth than in blue-collar work, according to recent research. But they are paid less and feel stigmatized.(...)Women have always entered male-dominated fields — usually well-paid, professional ones — more than men enter female-dominated ones. There are now many female lawyers, but male nurses are still rare. One reason is that jobs done by women, especially caregiving jobs, have always had lower pay and lower status. Yet when men, especially white men, enter female-dominated fields, they are paid more and promoted faster than women, a phenomenon known as the glass escalator.Much of men’s resistance to pink-collar jobs is tied up in the culture of masculinity, say people who study the issue. Women are assumed to be empathetic and caring; men are supposed to be strong, tough and able to support a family.“Traditional masculinity is standing in the way of working-class men’s employment, and I think it’s a problem,” (...)“It’s not a skill mismatch, but an identity mismatch,” he said. “It’s not that they couldn’t become a health worker, it’s that people have backward views of what their identity is.”https://www.nytimes.com/2017/01/04/upshot/why-men-dont-want-the-jobs-done-mostly-by-women.htmlΟι ικανότητες, ταλέντα κ.λπ είναι ένα πράγμα, η βιολογία ένα άλλο πράγμα, οι ευκαιρίες που (δεν) σου δίδονται λόγω socio economics και στερεοτύπων έμφυλων ή (στερεοτύπων) διάφορων άλλων διαθεματικών ταυτοτήτων είναι επιπρόσθετοι παράγοντες. Με το να μην σου δίδονται ευκαιρίες, μένεις πίσω και δυσκολεύεσαι να catch up. Είναι, σάμπως, το glass ceiling (https://en.wikipedia.org/wiki/Glass_ceiling#/media/File:Average_earnings_of_workers_by_education_and_sex_-_2006.png)μόνο βιολογικώς, ορμώμενο; Δεν νομίζω. Στην καλύτερη περίπτωση όλα αυτά τα θέματα είναι άκρως πολυπαραγοντικά, γι΄αυτό ας μην τα σπρώχνουμε, μόνο, προς μία κατεύθυνση. Αντιστροφή της καταπίεσης; Όχι φυσικά. Αλλά όποιος θεωρεί …άκρως «φυσικό» το στάτους κβο και τέλος, έχω την αίσθηση ότι είναι αυτός που: 1. Είτε βρίσκεται σε θέση βολική εντός του (και δεν ενδιαφέρεται και πολύ για τους υπόλοιπους ή πολύ απλά δεν τους βλέπει καν) είτε 2. Δεν βρίσκεται σε θέση (τόσο) βολική, αλλά αυτούς τους μηχανισμούς έχει μάθει, αυτούς αναπαράγει, αυτούς υπερασπίζεται και η ίδια του η ιδιοσυγκρασία θα είχε πρόβλημα να αμφισβητήσει το παιχνίδι στο οποίο βρίσκεται «μπλεγμένος».
@AliosaΥπαρχει συγκρατημενος θυμος σε καποιες απαντησεις (και αντρων και γυναικων) σε αυτο το thread και σε μεγαλο βαθμο προβολη αλλων φοβιων και αλλων διαφωνιων (και απο τις δυο μεριες) πανω σε αυτα που γραφονται. Σα να μην απαντιουνται δηλαδη αυτα που γραφουμε, αλλα αυτα που νομιζουμε οτι εννοουνται πισω απο τις λεξεις των αλλων. Ναι το θεμα αυτο ειναι τζιζ - το πως αντιλαμβανεται ο καθενας την ισοτητα των φυλων και το κατα ποσο (θεωρει οτι) υπαρχει/δεν υπαρχει. Συνηθως σε θεματα τζιζ γρηγορα χανεται η ψυχραιμια στη συζητηση. Αλλα θελω να σε ρωτησω το εξης: τι εννοεις καταπιεστες της ανθρωπινης ιστοριας; Ποιος μιλησε για καταπιεση ή διαστρεβλωση της ιστοριας; Δεν ξερω πως εννουσαν αλλοι/αλλες το 'λευκοι αντρες' στη συζητηση, εγω οταν το εγραφα εννοουσα οτι στο συστημα αξιων της κοινωνιας, αλλο κυρος εχει ενας λευκος στρεϊτ αντρας και αλλο κυρος εχει μια μαυρη ομοφυλοφιλη γυναικα. Πιο πολυ εμπιστοσυνη και αποδοχη θα λαβει ο πρωτος παρα η δευτερη. Σε πιο πολλα κουτακια -σε σχεση με τις κοινωνικες/θρησκευτικες/συμπεριφοριακες προσδοκιες- θα κανει αυτος τικ, παρα αυτη. Λυπαμαι αλλα αυτη ειναι η αληθεια, οσο κι αν πληγωνει. (Οσους και οσες εχουν πραγματικη αγαπη μεσα τους για το ανθρωπινο ειδος.) Απο που προκυπτει οτι οποια κανει αυτη την παραδοχη αυτοματως μισει τους αντρες, τους προσαπτει τις δικες τις αποτυχιες και γενικοτερα τους ευχεται κακο ψοφο; Πως εγινε αυτη η συνεπαγωγη; Ειπα και πριν, πως με τον τροπο που ειναι δομημενη η κοινωνια αγορια και κοριτσια εκπαιδευονται απο νωρις σε συγκεκριμενους ρολους ειτε τους θελουν (τους ρολους) ειτε οχι. Σε σχεση πχ με το αν ειναι πρεπον να κλαινε, σε σχεση με το τι παιχνιδια 'πρεπει' να παιζουν, τι χρωματα θα φορανε, τι επαγγελματικη κατευθυνση θα ακολουθησουν, ποιον/ποιαν θα παντρευουν (και ποτε) και πολλα πολλα ακομα. Στο ηλιθιο και κενο νοηματος συνθημα του τοιχου των Εξαρχιων («Άντρας καλός μόνο νεκρός». Πηγή: www.lifo.gr) γιατι δινεις μεγαλυτερη αξια απο αυτην που πραγματικα εχει; Ειναι της ιδιας συνομοταξιας οπως το 'Μπατσος καλος μονο νεκρος', 'Καλα Χριστουγεννα μαλακες!' και οτιδηποτε αλλο λεγεται και γραφεται στους τοιχους της πολης απο ατομα που δεν εχουν συνειδητοποιησει τη ναρκισσιστικη πλανη στην οποια ζουν αλλα επιμενουν να λενε οτι κανουν κοινωνικο αγωνα. Οι κοπελιτσες που το εγραψαν, ουτε καν ηξεραν ποιες ηταν οι προθεσεις τους.
Διότι καλέ μου άνθρωπε αν υπήρχε σύνθημα "καλή γυναίκα μόνο νεκρή" θα είχε έρθει ο ΟΗΕ για να δει τι γίνεται στην Ελλάδα.Γιατί δεν το παραδέχεσαι; Ο μισανδρισμός υπάρχει. Σε μικρότερο ποσοστό από τον μισογυνισμό αλλά υπάρχει.Κοίτα εσένα που δικαιολογείς και σχετικοποιείς μια προτροπή σε πράξεις βίας.Δεν είναι έτσι;
@ Scotland for holidaysΚαταρχήν σε εκτιμώ πολύ σαν χρήστη άλλο που σπανίως συμφωνώ μαζί σου. Έχεις δίκιο και όφειλα να το διευκρινίσω: το σχόλιο μου είναι σκωπτικό, και δεν απευθύνεται αμέσως στα εκ σού λεγόμενα, στα οποία ωστόσο –μπορεί και να- με καλύπτουν άλλοι χρήστες.Περί συνθήματος Εξαρχείων είναι μία ατάκα τοίχου και τίποτα παραπάνω, αλλά στον συγκεκριμένο χώρο καθημερινά βλέπω αφίσες μαχητικού φεμινισμού όπου πληροφορούμαστε π.χ. πως οι γυναικολόγοι παρενοχλούν σεξουαλικά τις γυναίκες, και πρέπει (γενικώς) να κάνουν «κάτω τα ξερά τους» ή πως (γενικώς) οι άντρες είναι βιαστές, μετά των αντίστοιχων βέβαια events όπου «απαγορεύονται αυστηρά οι (μισητοί) άντρες». Το συνθηματάκι είναι απλώς το επιστέγασμα μίας ακραίας κουλτούρας στον συγκεκριμένο χώρο και όχι τα λόγια «μίας αφελούς κοπελίτσας που δεν ξέρει τι της γίνεται». Underground κουλτούρας μεν, υπαρκτής και πολύ μάχιμης δε. Κατά τα άλλα, ουδέποτε είπες εσύ πως οι λευκοί str8 Χριστιανοί άντρες είναι καταπιεστές, όμως η ιδεολογία που κομίζεις το δηλώνει ευθαρσώς ή το υπαινίσσεται. Μία ολιγόλεπτη βόλτα σε ένα δύο μεγάλα φεμινιστικά ελληνόφωνα sites πείθει και τον πιο δύσπιστο.Στο δια ταύτα, δεν θέλω να πολύμπώ είναι η αλήθεια… Ας πώ γενικά πως η κουβέντα καταλήγει συχνά στο εάν η κότα έκανε το αβγό ή το αυγό την κότα. Αν ένας νούς έχει μολυνθεί –ακριβώς αυτός ο όρος- από την απόλυτη ιδέα μίας πανταχού παρούσας και τα πάντα πληρούσας διαχρονικά πατριαρχίας τότε δεν μπορεί να δεί ψυχραιμότερα προβληματισμούς όπως οι παρακάτω:-Η μόδα όντως επιβάλει πρότυπα στις γυναίκες, ή μήπως ανταποκρίνεται και σε μία υπάρχουσα ωραιοπάθεια (βλέπε σλόγκαν hondos); Κανόνες πατριαρχικοί ή απλοί κανόνες εμπορίου; -Το Χόλυγουντ, είναι ένας χώρος καταπιεστικός και μισογυνίστικος «γιατί έτσι» ή απλώς ο Μπρούς Γουίλις που τους τρώει όλους και τις ρίχνει όλες με την αστερόεσσα στο πέτο πουλάει κάτι τις περισσότερο σε ένα κοινό που πάει να διασκεδάσει και όχι απαραίτητα να παιδαγωγηθεί ηθικά; Σε επίπεδο εισπράξεων συγκρίνεται ο Σπίλμπερκ με την Κόπολα; Εκεί στα τμήματα μάρκετινγκ μπρίκια κολλούν οι άνθρωποι;Ναι. Οι άντρες μεγαλώνουν ακόμα μαθαίνοντας να μην κλαίνε. Στο χέρι τους είναι να το ισορροπήσουν ωριμάζοντας. Και πλέον το κάνουν γενικώς.Ναι. Οι γυναίκες έχουν ακόμα στο παιδικά δωμάτια την μπάρμπι μανούλα. Στο χέρι τους είναι να ισορροπήσουν ωριμάζοντας. Και πλέον το κάνουν γενικώς.Είναι δύσκολο το στερεοτυπικό. Πάντοτε ήταν. ΟΛΟΙ κάποτε θα κοντραριστούμε εδώ ή εκεί, με εκείνο που οι άλλοι νομίζουν πως είμαστε.ΑΛΛΑ , ναι: Όλα αυτά δεν επιβάλλονται απλώς κοινωνικά από σκοτεινές εξουσίες. Οι φυσικοί ρόλοι (σε πολύ γενικές γραμμές «λογική vs συναίσθημα») δεν είναι ούτε a-priori κακοί ούτε δεσμευτικοί: Είναι αλληλοσυμπληρούμενοι και αυτό το λέω ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ. Η ετερότητα υπάρχει, είναι ευλογία και όχι καταπίεση. Η ετερότητα δεν είναι ανισότητα. Αυτό, συγχέεται συχνά. Το πώς θα τους παίξεις βέβαια, συζητιέται. Πάντα. Αγάπη και σεβασμός μέσα στα οικογενειακά περιβάλλοντα που θα μεγαλώσουν οι επόμενοι. Τα άλλα, είναι εκ του πονηρού.
Δέκα μπράβο για το μεστό και επεξηγηματικότατο ποστ. Θα σταθώ και θα επαυξήσω σε ένα σημείο. Σε μια σύγχρονη κοινωνία σχεδόν εθισμένη στον αγώνα για την υπεράσπιση της διαφορετικότητας είναι τουλάχιστον παράδοξο να μην παραδεχόμαστε ότι, πέραν από την ατομική διαφορετικότητα, υπάρχουν και η φυλετική διαφορετικότητα και η διαφορετικότητα των φύλων. Οι άντρες και οι γυναίκες δεν γεννιούνται ίδιοι: οι άντρες είναι συνήθως πιο σωματώδεις γιατί η φύση τους προετοίμασε για σωματική εργασία, ενώ οι γυναίκες είναι συνήθως πιο συναισθηματικές γιατί η φύση τις προετοίμασε για τη φροντίδα των παιδιών. Αυτό δεν σημαίνει ότι μια γυναίκα δεν μπορεί να κάνει σωματική εργασία, ούτε πως αποκλείεται να έχει σωματότυπο κατάλληλο για αυτήν, και σίγουρα ούτε πως πρέπει να της αφαιρεθεί το δικαίωμα σε αυτήν. Το ίδιο ισχύει για τους άντρες και τη φροντίδα. Αντίστοιχα και στις φυλές, δεν είναι τυχαίο ότι οι μαύροι δρομείς ερχονται σχεδόν πάντα πρώτοι, είναι οι καλύτεροι μπασκετμπολίστες, και πάει λέγοντας. Κάθε φυλή και κάθε φύλο υπερισχύει σε κάτι των υπολοίπων, και είναι εντελώς παράλογο να προσπαθούμε να αρνηθούμε τη φύση μας. Το μόνο επίπλαστο σε όλη αυτή την ιστορία είναι το δικαίωμα στην ευκαιρία, που αφαιρέθηκε από τις μειονότητες από λευκούς Χριστιανούς στρέιτ άντρες για πολλά χρόνια. Το δικαίωμα στην ευκαιρία είναι και το μόνο πράγμα για το οποίο θα έπρεπε όλοι να αγωνιζόμαστε, όχι η ποσοστιαία εκπροσώπηση σε θεσμούς και βραβεία.
Αλιοσα ευχαριστω για το ευγενεστατο σου σχολιο - και ως προς το περιεχομενο και για την εκφορα του λογου. Και εγω σε συμπαθω πολυ.Συμφωνω απολυτα με αυτο που λες στο τελος για αγαπη και σεβασμο μεσα στην οικογενεια. Να προσθεσω και στις σχεσεις των ανθρωπων γενικοτερα. Οι κοπελες/γυναικες που συμπεριφερονται με τον τροπο που περιεγραψες παραπανω, μου προξενουν τη ιδια λυπη με οσους και οσες αγνοουν την ιστορια και τις βαθυτερες αιτιες των πραγματων και με οσους/οσες βαφτιζουν ιδεολογια την οργη που νιωθουν για αλλα πραγματα (συνηθως ασχετα). Μακαρι να ειμαστε ολοι και ολες παντα καλα και οταν διαπιστωνουμε αδικια σε βαρος συνανθρωπου (αντρα, γυναικας, παιδιου) να εχουμε το θαρρος να το λεμε.
Νομίζω η αμηχανία οφείλεται στο πόσο άστοχο ήταν το σχόλιο, χωρίς καμία πραγματική ουσία.Με εξαίρεση τους regulars των βραβείων Spielberg, Nolan, Scott, ο del Toro και ο McDonagh είναι δύο αυθεντικά ταλέντα, που δεν βγάζουν ταινία κάθε χρόνο(πχ ο Mc Donagh έχει κάνει τι, 2-3 ταινίες, σε βάθος δεκαετίας), αλλά καταφέρνουν να διακριθούν για τη σκληρή δουλειά τους στο τελευταίο τους έργο. Άρα δικαιωματικά βρίσκονται στη shortlist και διεκδικούν το βραβείο, ό,τι και να λέει η Πόρτμαν.Κατά τη γνώμη μου, το σχόλιο θα ήταν πιο αιχμηρό αν ήταν και πιο στοχευμένο. Το πρόβλημα είναι η βιομηχανία κι οι ευκαιρίες που δίνει και δεν υπάρχουν σκηνοθέτες γυναίκες, κι όχι η επιτροπή των εκάστοτε βραβείων. Κρίμα για την Νάταλι, νόμιζα πως δεν μάσαγε από τέτοια.
Η πιο ρεαλιστική απάντηση που εχω διαβάζει τους τελευταίους μήνες.+10 απο εμένα.Απο "Γράφων":Πως γίνεται ο MVP στα περισσότερα παιχνίδια του NBA να είναι μαύρος;Μήπως είναι συνωμοσία; Ε;Θα έπρεπε να μπει ποσόστωση! Τη μια χρονιά λευκός, την άλλη μαύρος. Τη μια στρέητ, την άλλη γκέυ. ΥΓ Όταν σταματήσει αυτή η κουβέντα σε επίπεδο "αγόρια ιππότες, κορίτσια μαύρες κότες" και λιντσάρεται, με επιχειρήματα δημοτικού σχολείου, όποιος έχει διαφορετική άποψη συνεχίζουμε.
Είχαμε την ποσόστωση με του Αφροαμερικανούς.Οπότε τώρα να πάμε με τις γυναίκες, μουσουλμάνους, χορτοφάγους ομοφυλόφιλους, διαφυλικους, και εξωγήινους. Αυτή η βιομηχανία!!!! αυτούς επιλέγει για να κερδίζει χρήματα.Και στην μόδα η αδύνατες βγάζουν ποιο πολλά από τους χοντρούς άντρες.
Έχουμε πιο πολλούς άντρες μουσικούς παρά γυναίκες? ΝαιΈχουμε πιο πολλούς άντρες σκηνοθέτες παρά γυναίκες? ΝαιΈχουμε πιο πολλούς άντρες πρωτοπόρους-επιστήμονες παρά γυναίκες? Ναι..Το θέμα είναι περισσότερο ποσοτικό, παρά πατριαρχικό/σεξιστικό. Όταν ένας Gates/Jobs/Bezos/Tesla κλείνεται σε μια υπόγα για να δημιουργήσει κάτι πρωτοπόρο, όταν έχεις μόνο αντρικά ονόματα σε συγκροτήματα μύθους (pink floyd, doors, beatles, rolling stones, κλπ, κλπ) που 'γρατζουνάγανε' μια κιθάρα στα 15 τους, θα έχεις και *ποσοστιαία* μεγαλύτερη συμμετοχή (σαν φύλο) στην ανώτατη επιτυχία.Στις γυναίκες η δημιουργία οικογένειας παίζει πολύ βασικό ρόλο (καθαρά βιολογικά) και εκεί *συνήθως* επικεντρώνονται. Στους άντρες η οικογένεια είναι *ένας* παράγοντας ευτυχίας/επιτυχίας και αυτός επίκτητος.Υπάρχουν πολύ πετυχημένες γυναίκες σε όλα τα δημιουργικά/καλλιτεχνικά επαγγέλματα, αλλά είναι μειοψηφία γιατί υπάρχει η πατριαρχία (ναι υπάρχει) αλλά *κυρίως* γιατί δεν επιλέγουν οι ίδιες ένα τέτοιο μονοπάτι (άποψή μου). Νομίζω ότι οι γυναίκες επιλέγουν μια πιο ισορροπημένη ζωή (δλδ και οικογένεια και καριέρα) και είναι πιο σοφές. Οι άντρες που φτάνουν στα επίπεδα φήμης ενός gates/jagger/κλπ είναι ελάχιστοι (μεταξύ των υπόλοιπων αντρών), και οι πιο πολλοί έχουνε 'κάψει' ευκαιρίες για πιο ευτυχισμένη ζωή για να κάνουν τη τρέλα τους. Με δυο λόγια αυτό που λέει η Portman είναι άκυρο (για μένα), γιατί είναι ρηχό. Είναι σα να λέω εγώ 'πάλι έχουμε περισσότερες γυναίκες κομμώτριες από άντρες' ή 'πάλι έχουμε περισσότερες παιδαγωγούς γυναίκες παρά άντρες'.
Spike, στα ερωτηματα που εθεσες αρχικα, που βασιζονται οι απαντησεις ή ποια στατιστικα στοιχεια τις στηριζουν; Σε ποια χωρα και σε ποιους μουσικους αναφερεσαι; Σε εκεινους και εκεινες που βιοποριζονται απο τη μουσικη ή σε αυτους που εχουν γνωση θεωριας/αρμονιας ή παιζουν ερασιτεχνικα; Στα ωδεια της Ελλαδας πχ ο αριθμος των κοριτσιων ειναι ισος με τον αριθμο των αγοριων εγγεγραμμενων σε πρακτικα και θεωρητικα μαθηματα. Οσον αφορα στα ονοματα-θρυλους στο μουσικο στερεωμα, υπηρξαν και υπαρχουν ακομα απειρα γυναικεια ονοματα που εκαναν τη διαφορα: Stevie Nicks, Carole King (η οποια και εδωσε παρα πολλα τραγουδια της σε αντρες και γυναικες καλλιτεχνες), Sandy Denny, οι αδερφες Wilson, Lita Ford, Madonna, Nico, Tina Turner, Aretha Franklin, Nina Simone, Μαρικα Παπαγκικα, Ιωαννα Γεωργακοπουλου για να αναφερω απλως μερικες. Οι κυρίες αυτες εχουν γραψει ιστορια και παλεψαν με νυχια και με δοντια προκειμενου να σταθουν πλαι σε αντιστοιχου βεληνεκους αντρικα ονοματα (που πολλες φορες ηταν οι ιδιοι τους οι συντροφοι) και τα καταφεραν, κοντρα στις προσδοκιες μιας κοινωνιας (αναλογα την εποχη) που θεωρουσε το συγκεκριμενο χωρο αντρικη υποθεση - ακομα τον θεωρει δηλαδη. Σιγουρα ειχαν και καλο timing, αλλα πολλες απο αυτες πηγαν κοντρα στις οικογενειες τους που ισως θεωρουσαν την ενασχοληση με τη μουσικη ελαφροτητα στην καλυτερη, ανηθικοτητα στη χειροτερη. Δεν πρεπει δηλαδη να μας διαφευγει ο λογος για τον οποιο δεν δεσποζουν γυναικεια ονοματα στην ιστορια της μουσικης. Η συμπεριληψη αυτου του παραγοντα εξηγει γιατι το θεμα ειναι η πατριαρχια (οπως παραδεχεσαι στην προτελευταια παραγραφο) και δεν ειναι απλα ποσοτικο. Ως προς την τελευταια σου παρατηρηση, αν μου επιτρεπεις μια σκεψη. Τα κοριτσια γενικως δεν ξερουν οτι εχουν την επιλογη να γινουν αστροφυσικοι ή πιλοτοι -αν γουσταρουν- οταν μεγαλωσουν. Γιατι προοριζονται για αλλους ρολους και αλλες κατευθυνσεις, απο νωρις. Εξισου θυματα αυτης της παραλογης διανομης ρολων ειναι και τα αγορια που πρεπει να πληρουν συγκεκριμενες προϋποθεσεις και χαρακτηριστικα. Ποιος μοιραζει τα χαρτια με τα οποια κανουμε παιχνιδι θελοντας και μη και ετσι διαιωνιζουμε την εριδα; Η οργανωση της κοινωνιας η οποια ηταν, ειναι και μαλλον θα παραμεινει πατριαρχικη, εκτος κι αν ολοι μαζι αποφασισουμε μια μερα οτι υπαρχουν και αλλες μορφες υπαρξης και συνυπαρξης. (Χλωμο)
Καλέ μου άνθρωπε (είτε είσαι άντρας είτε γυναίκα),Ειλικρινά τώρα τα πιστεύεις αυτά;Στην Ελλάδα του 2018 τα κορίτσια δεν ΞΕΡΟΥΝ ότι έχουν επιλογή να γίνουν αστροφυσικοί;Κάποιοι χώροι θεωρούνται αντρικοί και κάποιοι γυναικείοι διότι αυτό συμβαδίζει με τη βιολογία του κάθε φύλου και τις κοινωνικές συνήθειες σε σχέση με τις ιστορικές πραγματικότητες μιας συγκεκριμένης κοινωνίας σε συγκεκριμένο χρονικό σημείο (πχ η Τελέσιλλα έσωσε το Άργος αλλά δεν πολεμούσαν γενικά μιλώντας οι γυναίκες του Άργους).Οι άντρες πηγαίναν στον πόλεμο και σκοτώνονταν για να υπερασπίσουν τις γυναίκες τους για χιλιετηρίδες. Σε όλο τον πλανήτη το ίδιο γινόταν.Δεν υπάρχει κάτι σεξιστικό σε αυτό. Είναι βιολογία. Σκοτώναν το μαμούθ. Μακρυά από τη σπηλιά. Συνεργάζονταν για να το κάνουν αυτό (νάσου γιατί στους άντρες κάνουν κλικ τα ομαδικά αθλήματα).Οι γυναίκες τους μαζεύαν μούρα εκεί δίπλα στη σπηλιά.Στο δημοτικό όλα τα κορίτσια θέλαν να γίνουν δασκάλες και όλα τα αγόρια ποδοσφαιριστές. Δεν τους το έλεγε κανείς. Δεν ήταν κοινωνική προβολή.Αν θες να βάλουμε ποσόστωση στους σκηνοθέτες να μπει και στους οικοδόμους, στους ανθρακωρύχους, στους υλοτόμους, στους νταλικέρηδες.Στους νηπιαγωγούς, στους δασκάλους, στους τραπεζικούς υπαλλήλους και στο δημόσιο γενικότερα (που μπαίνεις μέσα και είναι σαν γυναικωνίτης).Οι κοινωνίες οργανώνονται με τον τρόπο που τις καθιστά πιο λειτουργικές. Δεν κάθεται κάποιος και λέει "Χμμμ... θέλω να καταπιέσω τις γυναίκες. Πώς θα το πετύχω; Χεχεχε, το βρήκα! Δεν θα γίνονται σκηνοθέτες!"Τη γυναίκα δεν την προορίζει η πατριαρχία για μάνα αλλά η φύση.Αν η Πάνκχορστ είχε υπόψη της αυτό το ρεσιτάλ αρτσιμπουρτσιλολογίας θα είχε αυτοκτονήσει.ΥΓ Ναι υπάρχουν χώροι που υπάρχει άδικη προκατάληψη (όπως ο χώρος της μόδας για στρέητ άνδρες) εκεί οι ενεργοί πολίτες θα διεκδικήσουν την ισότητα χωρίς μίσος για τον άλλον. Χωρίς να εκπέφτουν σε γκρίνια αλλά μέσω του παραγωγικού και γόνιμου διαλόγου.
@ΓράφωνΘα βρεις λίγες που θα συμφωνήσουν στο σκεπτικό σου.. η σημερινή (κακώς)φεμινιστική νοοτροπία εκμηδενίζει τη συμμετοχή της βιολογίας, γιατί δεν αρέσει και δε βολεύει (αντίθετα ξεβολεύει). Όλα (μα όλα) τα γυναικεία δεινά, πηγάζουν από κοινωνικά(πατριαρχικά) στερεότυπα και κάθε γραμμή σκέψης που περιλαμβάνει το βιολογικό παράγοντα, είναι άμυνα υπέρ της πατριαρχίας. Υπάρχει και κατηγορία μισογύνη που χρησιμοποιεί αυτή τη 'γραμμή άμυνας' με χαρακτηρισμό "Ο εξελικτικός ψυχολόγος" (site: naieisaimisogynis.com). Εκεί ανήκεις (και εγώ μαζί).
@Γράφων, μερικές φιλικές συμβουλές για τέτοιου είδους κουβέντες:-Οι λέξεις «βιολογία»,» «κατασκευή φύλου», «ανασφάλειες» κλπ είναι τζίζ-Μην υπαινιχθείς ποτέ, πως έστω ΙΣΩΣ η πατριαρχία να μην ευθύνεται για όλα τα κακά που της προσάπτουν.-Αν σκοπεύεις να φτιάξεις μία πρόταση όπου, οι ετερόφυλοι, λευκοί, άντρες θα απουσιάζουν ή ακόμα χειρότερα δεν θα εμφανίζονται ως οι απόλυτοι καταπιεστές της σύγχρονης ανθρώπινης ιστορίας, ΣΚΕΨΟΥ το δύο φορές. Είναι ΣΙΓΟΥΡΟ πως κάπου σφάλεις.Στους τοίχους των εξαρχίων, είδα σήμερα ένα συμπαθητικούλι σύνθηματάκι: «Άντρας καλός μόνο νεκρός». Τουλάχιστον οι τύπισσές που το έγραψαν (και δεν θα ήθελα καθόλου να τις συναντήσω…) είναι πιότερο ειλικρινείς ως προς τους σκοπούς και τα πιστέυω τους και δεν μας το πάνε λάου-λάου…
@ Αλιόσα (Ασάνοβιτς;)Ο λόγος που γράφω εδώ είναι διότι βαρέθηκα τη γκρίνια την 'αριστεροτροπη':Φταίνε οι λευκοί, χριστιανοί, καπιταλιστές άνδρες για τα πάντα.Κι αν έρθουν ομοφυλόφιλοι, Κινέζοι, Ταλιμπάν να μας κυβερνήσουν όλα θα φτιάξουν.Είμαι περήφανος για τον δυτικό πολιτισμό με όλα τα στραβά του.
Γράφων. Ο δυτικός πολιστισμός-στον οποίο και εγώ ανοίκω- βρίσκεται σε ένα βαθύ τέλμα νοήματος. Η βραδιά αυτή των χρυσών σφαιρών με τους φετινούς συμβολισμούς της είναι ότι καλύτερο και ''νέο'' έχει να επιδείξει πολιτισμικά. Θεωρώ την εποχή κρίσιμη και παράξενη. Στην αντίπερα βέβαια θα βρείς τον τραμπ το brexit και τη λεπέν... δεν ξέρω που θα κάτσει η μπίλια...
@ ΑλιόσαΟ δυτικός πολιτισμός με όλα του τα προβλήματα παραμενει ο πιο ανθρωπιστικός.Το lgbt κίνημα από αυτόν πηγάζει, ο φεμινισμός, η οικολογία, ο σοσιαλισμός, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν μας έχει έρθει καμία τέτοια ιδέα από την Κίνα. Ε, στα πλαίσια αυτά κάποιοι μην καταλαβαίνοντας τα νοήματα γίνονται απλά γκρινιάρηδες.
H υποκρισια της πολιτικης ορθοτητας του Χολυγουντ ειναι ελεεινη. Το ξαναειδαμε το εργο προπερσι με τα λευκα Οσκαρ και ω! τι συμπτωσις! το Moonlight πηρε το Καλυτερης Ταινιας την επομενη χρονια.Εγω αναρωτιεμαι πού ειναι οι ασιατες σκηνοθετες; Γιατι σνομπαρονται; Οι γκεη; Γιατι ειναι εκτος; Επισης, πού ειναι οι φτωχοι ανεξαρτητοι σκηνοθετες; Γιατι τους σνομπαρουν απο την πενταδα; Για να μην πω για τους Λουξεμβουργιανους σκηνοθετες που δεν εχουν βγει ποτε υποψηφιοι!
Ως υποψήφιοι και τελικά αποδέκτες του οποιουδήποτε βραβείου ή διάκρισης πρέπει να είναι οι καλύτεροι. Αν αυτοί είναι άντρες τότε ας είναι άντρες, αν είναι γυναίκες τότε γυναίκες, αν είναι και τα δύο...και τα δύο. Δεν θα πρέπει δηλαδή κατά τη γνώμη μου να θυσιαστεί η αξιοκρατία για να υπάρχουν και γυναίκες.Ένας σκηνοθέτης ή ένας ηθοποιός μπορεί να παλεύει μια ολόκληρη ζωή για να πάρει ένα βραβείο που είναι ικανό να φτιάξει ή να εδραιώσει την καριέρα του και αντίθετα αν δεν το λάβει, να χαθεί για πάντα στην αφάνεια. Πολλοί, όπως έχει γίνει στο παρελθόν, μπορεί να έχουν μία και μοναδική ευκαιρία να πάρουν ένα μεγάλο βραβείο. Φανταστείτε να το χάσουν όχι γιατί δεν ήταν αρκετά καλοί ή γιατί δεν δούλεψαν αρκετά σκληρά αλλά για να ικανοποιηθεί κάποιος λιγότερο καλός ή ταλαντούχος.Ένα τέτοιο βραβείο έχει και οικονομικές προεκτάσεις αφού για να λάβεις μια μεγάλη διάκριση θα πρέπει να έχουν επενδυθεί τεράστια κεφάλαια και μπορεί να φτιάξει ή και να καταστρέψει περιουσίες. Όποιος θέλει να είναι υποψήφιος θα πρέπει να δουλέψει σκληρά και να βρίσκεται σε αυτή τη θέση γιατί το αξίζει και όχι γιατί είναι άντρας ή γυναίκα ή λευκός άνθρωπος ή μαύρος κλπ. Διαφορετικά ας δημιουργήσουν ξεχωριστά βραβεία, όπως υπάρχουν σε άλλες κατηγορίες (Best Actor - Best Actress...), για να είναι όλοι ικανοποιημένοι. Αλλά αυτό νομίζω εκ των πραγμάτων δημιουργεί περισσότερους διαχωρισμούς. Φοβάμαι όμως πως εκεί πηγαίνουμε, ανάποδα.
Έχω κουραστεί με το θέμα. Δηλαδή η αξιόλογη κυρία Πόρτμαν θεωρεί ότι υπάρχουν γυναίκες σκηνοθέτες με ικανές ιδέες που τις μπλοκάρει το "πατροκρατικό" σύστημα; Δηλαδή κατατίθενται ιδέες που μπορούν να παράξουν τέχνη ή/και χρήμα και το Χόλιγουντ τις απορρίπτει για να μην προοδεύσουν οι γυναίκες; Ή μήπως προτείνει πως, ανάμεσα σε δεκάδες επώνυμους και δοκιμασμένους άντρες σκηνοθέτες, τα μεγάλα στούντιο πρέπει να δίνουν μεγάλα σενάρια σε άσημες ή μη δοκιμασμένες γυναίκες σκηνοθέτες για να τηρηθεί μια ισορροπία; Θα περίμενα ότι το κεφαλαιοκρατικό Χόλιγουντ θα χρησιμοποιούσε/αξιοποιούσε οποιονδήποτε κρίνει αποδοτικό ασχέτως φύλου, χρώματος, θρησκείας ή σεξουαλικού προσανατολισμού και πως όποια προτίμηση σε κάτι από αυτά θα ήταν απόρροια μελετών σχετικά με την αποδοτικότητα του εκάστοτε παράγοντα.
Η απάντηση και στην πρώτη και δεύτερη ερώτηση που κανείς είναι ΝΑΙ!!! Και δεν μπορεί να κουράζει ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα, που αφορά το μισό πληθυσμό του πλανήτη!! Η άγνοια και παραπληροφόρηση κουράζουν!!
Πιστεύει σοβαρά ότι υπάρχουν κερδοφόρες ιδέες που το Χόλιγουντ αρνείται ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ γιατί προέρχονται από γυναίκες; Σοβαρά τώρα, χάνουν λεφτά απλά για να μην πάει μπροστά μια γυναίκα;Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν άξιες γυναίκες σκηνοθέτες και θα το αποδείξουν όταν βρουν μια ευκαιρία. Δέχομαι ότι υπάρχει μια προτίμηση προς τους άντρες σκηνοθέτες, αλλά ειλικρινά πιστεύεις ότι πρέπει ένα στούντιο να δίνει κερδοφόρα σενάρια σε κάποιον ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ επειδή είναι γυναίκα και να αγνοεί αποδεδειγμένα ικανούς σκηνοθέτες ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ επειδή είναι άντρες;
Ποσόστωση μπορεί να υπάρξει παντού. Αρκεί να μην είναι εντελώς τεχνητή αλλά να έχει έρθει φυσικά μέσα από την ισότιμη εξέλιξη και των δύο φύλων στον χώρο εργασίας τους.
Καταλαβες Azrael? Ο magostouozz σου εδωσε την απαντηση τη σωστη. Δεν εχει σημασια που ενα θεμα σοβαρο οπως λεει, και που ειναι, το εχουν κανει τρεντ της εποχης το εχουν αναμασησει και το εχουν τερματισει. Πρεπει να βαλουμε καποια ορια στο επικαιρο θεμα που λεγεται σεξουαλικη παρενοχληση και να αποφεύγεται λαικισμος και φανατισμος. Το να τιμωρηθεί οποιος κανει, προβαλει σεξουαλικη παρενοχληση και να θιχτει το
Εχεις παρατηρησει τι ταινιες βγαζει το κεφαλαιοκρατικο Hollywood? Τι προτυπα αναπαραγει ως προς την πολιτικη και γεωπολιτικη, τα δυο φυλα και τον πολιτισμο; Εχεις παρατηρησει οτι παιζουν παρα πολυ τα διπολα καλος-κακος (ανθρωπος), ανεπτυγμενη Δυση-troubled Ανατολη, ανδρας δυνατος, προστατης, αποφασιστικος-γυναικα γλυκια, προστατευομενη, συναισθηματικη; Ειναι λες και δεν υπαρχουν ενδιαμεσες καταστασεις σε αυτα τα διπτυχα, ολα ειναι μαυρο vs ασπρο. Και αυτη η κασεττα παιζει και ξαναπαιζει και ξαναπαιζει χωρις ποτε να χανει στροφες. Ετσι βγαζει χρημα το Χολιγουντ γιατι αυτο πουλαει, αυτα 'θελει ο κοσμος' και ετσι διαμορφωνονται συνειδησεις. Αυτα προς την αντζεντα της βιομηχανιας ταινιων. Μεσα σε αυτο το κλιμα ειναι δυσκολο να ανοιξει χωρος για ταλαντουχους σκηνοθετες με καινουριες ιδεες ή αλλες προσεγγισεις ειτε αυτοι ειναι αντρες, γυναικες, λευκοι/ες ή μαυροι/μαυρες, γκεϊ ή στρεϊτ. Αλλα επειδη αναφερεις οτι το κεφαλαιοκρατικο Χολιγουντ θα αξιοποιουσε καθε αποδοτικο σκηνοθετη που θα απεφερε κερδος, ΑΣΧΕΤΩΣ χρωματος, φυλου, θρησκειας, σεξουαλικου προσανατολισμου (αφηνω τα τελευταια δυο στην ακρη γιατι δεν πιστοποιουνται επι τη εμφανιση του ατομου), εχω την εξης ερωτηση, πιο πολυ ρητορικα παρα ως κατι που μπορει να απαντηθει με βεβαιοτητες. Εχουμε δει πολλους μαυρους και μαυρες σκηνοθετες/ιδες; Εχουμε δει πολλες γυναικες στην κορυφη αυτης της πυραμιδας επιτυχιας; Μονο τη Τζολι μπορω να σκεφτω αυτη τη στιγμη για τις λιγες ταινιες που εφτιαξε η ιδια, αλλα η Τζολι το πετυχε τελικα λογω οικονομικης δυναμης και αναγνωρισιμοτητας λογων αγαθοεργιων, εξωτερικης εμφανισης (ισως) θυελλωδους χαρακτηρα κτλ. Πως κι ετσι; Πως και τοσο λιγες γυναικες στη συλληψη και παραγωγη ταινιων; Πως ετυχε (;) και οι υποψηφιοι εδω (μονο εδω;) ηταν ολοι λευκοι αντρες;
Συμφωνώ απόλυτα ότι το Χόλιγουντ δεν προωθεί όσο θα έπρεπε τις μειονότητες και δεν τους δίνει τις ίδιες ευκαιρίες με τους λευκούς άντρες. Στα πλαίσια της ισότητας, θα έπρεπε ενδεχομένως να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο ίσης μεταχείρησης προς τους πρωτοεμφανιζόμενους ώστε να έχουν ίσες ευκαιρίες εξέλιξης όλοι. Αλλά έχει μια απόσταση από αυτό ως την ίση εκπροσώπηση φυλών και φύλων στα βραβεία, αφού αυτά αφορούν (θεωρητικά τουλάχιστον) τους καλύτερους. Αφού η πλειοψηφία των σκηνοθετών είναι λευκοί άντρες, είναι στατιστικά βέβαιο ότι η συντιπτική πλειοψηφία των υποψήφιων κάθε χρόνο θα είναι λευκοί άντρες, και αυτό δεν θα αλλάξει μέχρις ότου περισσότεροι έγχρωμοι και γυναίκες πάρουν τις ευκαιρίες που τους αναλογούν. Μην μπλέκεις, όμως, το περιεχόμενο των ταινιών με τις πρακτικές που παράγουν χρήμα. Το Χόλιγουντ παράγει ταινίες πάνω σε στερεοτυπικά δίπολα γιατί πουλάει (κυρίως) εύπεπτη ψυχαγωγία, χωρίς πολλές-πολλές γκρίζες ζώνες και πολυσύνθετα διλήμματα. Αυτό πουλάει γιατί το εύπεπτο γίνεται κατανοητό από την πλειοψηφία του αγοραστικού κοινού, όπως συμβαίνει με την ποπ μουσική ή την φτηνή επιθεώρηση τύπου Σεφερλή. Δεν πιστεύω ότι το Χόλιγουντ είναι μια μηχανή διάπλασης συνειδήσεων, ούτε ότι είναι μέρος κάποιας συνομωσίας με στόχο την συστηματική προώθηση των λευκών έναντι των μειονοτήτων.
Πως γίνεται ο MVP στα περισσότερα παιχνίδια του NBA να είναι μαύρος;Μήπως είναι συνωμοσία; Ε; Θα έπρεπε να μπει ποσόστωση! Τη μια χρονιά λευκός, την άλλη μαύρος. Τη μια στρέητ, την άλλη γκέυ.ΥΓ Όταν σταματήσει αυτή η κουβέντα σε επίπεδο "αγόρια ιππότες, κορίτσια μαύρες κότες" και λιντσάρεται, με επιχειρήματα δημοτικού σχολείου, όποιος έχει διαφορετική άποψη συνεχίζουμε.
Να αντιστρέψω το ερώτημα: υπάρχουν εγγενώς στον άνδρα κάποιες ιδιότητες που τον καθιστούν πιο δημιουργικό, πιο αξιόλογο καλλιτεχνικά, πιο πρωτοποριακά ευφυή ώστε να προκύπτει αυτό το περίεργο στατιστικό δείγμα των 5 στους 5 αρρένων σκηνοθετών και δη λευκών; Το Χόλιγουντ είναι ο ορισμός της κινηματογραφικής ματιάς που παράγει στερεότυπα, και μάλιστα συντηρητικά.
Όχι, δεν υπάρχουν. Το στατιστικό που αναφέρεις δεν είναι τυχαίο, αφού η πλειοψηφία των σκηνοθετών είναι λευκοί άντρες. Όπως έγραψα και πιο πάνω, η απάντηση είναι πως πρέπει να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες ανέλιξης σε εγχρώμους και γυναίκες, όχι περισσότερη εκπροσώπηση στα βραβεία, αυτή θα έρθει μόνη της όταν και αν.
Η αιχμή της Πόρτμαν δεν ήταν γενική και αόριστη.Ναι, υπήρχε μία γυναίκα σκηνοθέτιδα φέτος με ικανές ιδέες που την μπλόκαρε το "πατροκρατικό" σύστημα. Γκρέτα Γκέργουικ λέγεται, δεν ξέρω αν τη γνωρίζεις. Το ότι η ταινία της παίζει παντού στα διάφορα βραβεία (μέχρι και βραβείο ερμηνείας κέρδισε η πρωταγωνίστριά του στις Σφαίρες) αλλά η ίδια δεν ήταν υποψήφια (ενώ ήταν πχ ο Ρίντλευ Σκοτ για το καθώς πρέπει Ακαδημαϊκό του φιλμ) ήταν απαράδεκτο.Σου δίνω έτσι ένα παράδειγμα, μήπως και καταλάβεις την αδικία. Το θέμα βέβαια είναι το ότι δε δίνονται καν οι ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ στις γυναίκες να γυρίσουν τις ταινίες που θέλουν, ώστε να μπορούν μετά να βραβευτούν για αυτές. Αλλά εδώ πρέπει να εμβαθύνεις λίγο για να το καταλάβεις.
Συμφωνώ ότι δεν δίνονται αρκετές ευκαιρίες και ότι θα έπρεπε. Δεν γνωρίζω την σκηνοθέτη στην οποία αναφέρεσαι, ούτε το έργο της. Όταν λες ότι τηνμπλόκαρε το σύστημα, τι εννοείς; Δεν της δόθηκαν χρήματα για να γυρίσει την ταινία, δεν έγινε διαφήμιση, δεν έγινε επαρκές προμόσιον, τι; Γιατί αν η ταινία γυρίστηκε και παράγοντές της βραβεύτηκαν, τότε μπορεί να υπάρχουν δεκάδες λόγοι γιατί η ίδια η σκηνοθέτης δεν προτάθηκε για βραβείο και θα πρέπει να απευθυνθείς στην ανάλογη επιτροπή για να τους μάθεις.Από κει και πέρα, τα βραβεία γνωρίζουμε ότι είναι πολιτικοποιημένα και πολλές φορές έχουμε δει να βραβεύονται ταινίες και παράγοντες που δεν το άξιζαν για να καλυφθούν πολιτικές σκοπιμότητες. Μεγάλες ταινίες όπως το Χορεύοντας με τους Λύκους, ο Τιτανικός, ο Μονομάχος ή το 12 Χρόνια Σκλάβος δεν άξιζαν όλα τα βραβεία που πήραν αλλά βραβεύτηκαν για πολιτικούς λόγους.
Θα σου πω και γω για έναν άλλο σκηνοθέτη, λευκό και άντρα : Ντενί Βιλνέβ λέγεται, δεν ξέρω αν τον γνωρίζεις. Οι ταινίες φέτος δεν πιάνουν μία μπροστά στα φιλοσοφικά ερωτήματα που έθεσε το Blade runner 2049. Σκηνοθετικά είναι έγκλημα που δε θα είναι υποψήφιο. Και για έναν ακόμα, λευκό και άντρα επίσης : Πολ Τόμας Άντερσον. Και αυτόν δεν ξέρω αν τον γνωρίζεις (100% ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΠΩΣ ΤΟΥΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ, εδω ξέρεις την Γκέργουικ). Και θα σου πω και για έναν άλλο, ίσως σου αρέσει, γιατί αρέσει στους περισσότερους σήμερα, γιατί είναι αυτής της γενιάς και μάλλον ο 2ος καλύτερος σε αυτήν : Κρίστοφερ Νόλαν λέγεται και έχει αδικηθεί πάμπολλες φορές στα βραβεία, με το Ιντερστέλλαρ να άξιζε περισσότερα, το Ινσέψιον τα καλύτερα εκείνης της σεζόν και όχι μόνο τα τεχνικά και το Δουνκέρκη φέτος πάλι να παραγκωνίζεται (κατά 99%). Αν λοιπόν αξίζει να είναι το lady bird στη λίστα αντί για το all the money in the world, τότε ίσως θα πρεπε να είναι και το blade runner αντί του lady bird. Και ακόμα δεν την έχω δει, όμως επειδή υποστηρίζεις ότι αξίζει λόγω κριτικών και βρβαείων ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΕΙ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΠΑΡΑΛΕΙΠΕΤΑΙ, είπα να αναφέρω μία ταινία που αξίζει τα πάντα αλλά θα πάρει μηδέν επειδή είναι scifi και όχι alternative, hipster, etc. Υ.Γ. Σε καμία περίπτωση δε σε ειρωνεύτηκα, απλώς κάποια πράγματα πρέπει να μπαίνουν στη θέση τους. Δεν την μπλόκαρε κανένα σύστημα! Απλώς η ταινία της δεν είναι μεγάλο σκηνοθετικό κατόρθωμα (κρίνοντας από το τρέιλερ, πρόκειται για έργο χαρακτήρων, όχι πως είναι λίγο αυτό, αλλά κοίτα και λίγο τι έκανε ο Νόλαν! και δώστο στην σκηνοθέτιδα του lady bird ή του WW να το κάνει για παράδειγμα-χωρίς να τους δώσεις και το ιδιοφυές τρικ με το χρόνο στο πιάτο!)Ενώ συστηματικά εδώ και δεκαετίες παραγκωνίζονται ταινίες scifi που είναι από τις καλύτερες ταινίες ever, λόγω είδους και μόνο!
@wbd1993 Σε παρακαλώ,αγνοείς βασικές παραμέτρους...η "Δουνκέρκη" του Νόλαν, κρίθηκε απο κάποιους liberarιους ρατσιστική και σεξιστική (διπλό κακό!) επειδή άκουσον-άκουσον δεν είχε μέσα καθόλου μάυρους και καθόλου γυναίκες! Ω, ναί: http://www.theblaze.com/video/twitter-unhappy-about-dunkirk-being-historically-accurate
@ΑλιόσαΜα φυσικά! Και έτσι πρέπει! Ποιος ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει μια βαρετή ταινία για τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, όπου συμμετέχουν μόνο λευκοί άνδρες? Συγκρίνεται το saving private ryan με το ''ΠΟΛΥΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ''(καλά μιλάμε ανυπομονώ τόσο που όταν δε με κοιτάνε χαρακώνομαι) ocean's eight? 'H μήπως το νέο ghostbusters? Όφειλαν για την ιστορική ακρίβεια να βάλουν εκεί κάπου στην παραλία όπου πέφτουν βροχή οι οβίδες και μία Μέριλ Στριπ ή μία Τσαστέιν (τώρα που είναι η νέα αντιπρόσωπος του νέου αυτού πρηξαρχ@$#σμού) να στοχεύει προς τα αεροπλάνα (wink wink) και να πετυχαίνει τουλάχιστον 2! Ένα ίσον κανένα αφού! Ή κάπου να διαμαρτύρονται που δεν τους έδωσαν το δικαίωμα να πολεμήσουν τέλος πάντων!