Έρευνα απαντά στο γιατί τα ψάρια βοηθούν στην εγκυμοσύνη

Έρευνα απαντά στο γιατί τα ψάρια βοηθούν στην εγκυμοσύνη Facebook Twitter
2

Οι έγκυοι που τρώνε πολλά ψάρια, ιδίως λιπαρά, έχουν μειωμένες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη βρήκε ότι οι γυναίκες με χαμηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (που υπάρχουν στα ψάρια) κατά το πρώτο δεύτερο και δεύτερο τρίμηνο της κύησης, έχουν περίπου δεκαπλάσια πιθανότητα για πρόωρο τοκετό, σε σχέση με όσους έχουν υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 στον οργανισμό τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο δρα Σγιουρντούρ Όλσεν της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βιοϊατρικό περιοδικό EBioMedicine, μελέτησαν στοιχεία για 376 γυναίκες που γέννησαν πριν την 34η εβδομάδα της κύησης, καθώς και -για λόγους σύγκρισης- 348 εγκύους που γέννησαν κανονικά.

Η ανάλυση των δειγμάτων αίματος που είχαν ληφθεί κατά το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης από όλες τις γυναίκες έδειξε ότι η ποσότητα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ιδίως των EPA και DHA που υπάρχουν πρωτίστως σε ορισμένα ψάρια (σολομός, τόνος, σαρδέλα, σκουμπρί, ρέγκα) και άλλα θαλασσινά, σχετίζεται στενά με το χρόνο του τοκετού.

Όσο μικρότερη είναι η ποσότητα των ωμέγα-3, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα πρόωρης γέννησης ενός μωρού. Το γιατί αυτό συμβαίνει, δεν είναι σαφές. Μια πιθανή εξήγηση, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι τα αυξημένα λιπαρά οξέα μειώνουν τη φλεγμονή στον οργανισμό, πράγμα που με τη σειρά του μειώνει την πιθανότητα πρόωρου τοκετού.

Μετά από αυτό, οι επιστήμονες συμβούλευσαν τις εγκύους -έπειτα και από συνεννόηση με το γιατρό τους- να τρώνε περισσότερα λιπαρά ψάρια ή να παίρνουν συμπληρώματα διατροφής με ωμέγα-3.

Περίπου 15 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται πρόωρα στον κόσμο κάθε χρόνο, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα ανάπτυξης και υγείας. Οι ακριβείς αιτίες του πρόωρου τοκετού συχνά είναι άγνωστες.

Σε μερικές περιοχές της Γης όπου παραδοσιακά γίνεται μεγάλη κατανάλωση ψαριών, φαίνεται οι κυήσεις να διαρκούν περισσότερο. Αυτό ήταν και η αφορμή για να γίνουν μελέτες πάνω στη σχέση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων με τον πρόωρο τοκετό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Προτιμώ να δώσω τον σκύλο, παρά να είναι μαζί σου»: Όταν χωρίζεις (και) από το κατοικίδιό σου

Living / «Προτιμώ να δώσω τον σκύλο, παρά να είναι μαζί σου»: Όταν χωρίζεις (και) από το κατοικίδιό σου

Ποιο είναι το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τα ζώα συντροφιάς; Ιστορίες –με αίσιο και μη τέλος– για ανθρώπους που χώρισαν εκτός από τους συντρόφους τους και από το κατοικίδιό τους.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
ΕΠΕΞ CHECK «Ο τρόπος που βλέπω το ντύσιμο καθορίστηκε απ’ τον αυτισμό μου»

Living / «Δεν ήμουν το παράξενο παπί, απλώς δεν ήμουν ποτέ πάπια»: Όταν μια γυναίκα της μόδας διαγνώστηκε με αυτισμό στα 50

Για τη Ζ. τα ρούχα δεν είναι απλώς αισθητική επιλογή – είναι μια γλώσσα. Η διάγνωση της νευροδιαφορετικότητάς της την έκανε να ξαναδεί τη ζωή της, την αφοσίωσή της στα υλικά και την υφή τους μέσα από αυτό το πρίσμα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Living / Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Με αφορμή το ο νέο microtrend «no buy challenge» του TikTok, τέσσερις άνθρωποι εξιστορούν τι έκοψαν και πώς, για να εξοικονομήσουν χρήματα και να κάνουν τους μικρούς οικονομικούς τους στόχους πραγματικότητα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
Η κατανάλωση των λιπαρών ψαριών ωστόσο πρέπει να περιορίζεται λόγω του ότι είναι πιθανόν να είναι μολυσμένα. Ο ξιφίας καλό είναι να αποφεύγεται από εγκύους. Ο τόνος να περιορίζεται σε δυο κομμάτια ή τέσσερις μικρές κονσέρβες την εβδομάδα λόγω της πιθανότητας να περιέχει υδράργυρο. Ο σολομός τα ίδια λόγω διοξινών. Γενικά δυο λιπαρά ψάρια την εβδομάδα είναι ασφαλή. Υπάρχουν και τα συμπληρώματα λιπαρών οξέων.Ο καπνιστός σολομός είναι ασφαλής.Ή τουλάχιστον αυτά είναι τα επίσημα δεδομένα στην Ανγκλετέρα.https://www.nice.org.uk/guidance/qs98/chapter/quality-statement-1-healthy-eating-in-pregnancy