10 αριστουργηματικοί τίτλοι έναρξης ταινιών από τον γραφίστα Saul Bass

10 αριστουργηματικοί τίτλοι έναρξης ταινιών από τον γραφίστα Saul Bass Facebook Twitter
8
10 αριστουργηματικοί τίτλοι έναρξης ταινιών από τον γραφίστα Saul Bass Facebook Twitter

O υπέροχος γραφίστας θα έκλεινε σήμερα τα 93

Ο Saul Bass εκπαιδεύτηκε ώς γραφίστας και το 1954 μια ανάθεση από τον σκηνοθέτη Otto Preminger για το πόστερ της ταινίας Carmen Jones τον οδήγησε αρχικά στη δημιουργία και των τίτλων της ταινίας και αργότερα στην ειδίκευσή του στο συγκεκριμένο τομέα. Οι συνεργασίες του με τον Alfred Hitchcock και τον Martin Scorsese είναι πραγματικά αξιομνημόνευτες.

The Man with the Golden Arm

The Seven Year Itch

Around the World in 80 Days 12/12

Vertigo

Anatomy of a Murder

North by Northwest

West Side Story

Seconds

Cape Fear

Casino

 

[via]

Design
8

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Design / Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Ο σχεδιασμός της RETINAA στα νέα ελβετικά διαβατήρια συνδυάζει το υψηλό επίπεδο ασφαλείας με το graphic design ενώ είναι και μία αναφορά στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελβετίας, δημιουργώντας «κάτι παραπάνω από ένα επίσημο διοικητικό έγγραφο».
LIFO NEWSROOM
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Kεραμικά Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Design / Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Μια σημαντική έκθεση στο χωριό Φιοράνο της Εμίλια-Ρομάνα, όπου εδώ και είκοσι χρόνια τα κεραμικά Mutina παράγουν αισθητικό πολιτισμό με μια ομάδα σπουδαίων σύγχρονων σχεδιαστών.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Design / Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Δύο πόλεις που προχωρούν προς μία επόμενη μέρα, μέσα από αστικές αναπλάσεις και αναπτύξεις. Δύο πόλεις που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ανοδικής πορείας του τουρισμού, της εκτόξευσης των ενοικίων και της ασύμμετρης ανάπτυξης των επιμέρους περιοχών τους. Σε αυτό το τοπίο, η δημιουργία νέων γειτονιών μοιάζει να είναι η λύση που τοποθετεί ξανά τον πολίτη στο ρόλο του πρωταγωνιστή, σύμφωνα με την Μαρία Δέδα, επικεφαλής των Deda Architects.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
 Στο Urban Block 11 η βιώσιμη προσέγγιση υπερβαίνει τα στερεότυπα ιεράρχησης δομημένου-φυσικού

Design / Στο Urban Block 11 η βιώσιμη προσέγγιση υπερβαίνει τα στερεότυπα ιεράρχησης δομημένου-φυσικού

Ο Δημήτρης Ποτηρόπουλος, επικεφαλής του γραφείου Potiropoulos+Partners Architecture, μας ξεναγεί στο νέο του πρότζεκτ το οποίο θυμίζει τοπίο πριν από τη μεγάλη αστικοποίηση, με τη φύση πανταχού παρούσα
THE LIFO TEAM
H δημιουργικότητα είναι μια αναπάντεχη δύναμη

Creative Minds / H δημιουργικότητα είναι μια αναπάντεχη δύναμη

Ο Άλεξ Κάβδας συζητά με την Καλλίνα Κυρατσούλη, Head of Creative στη Soho Square Athens και τον Χρήστο Κουτσούκο, Executive Creative Director στην Cream, για τη σημασία της δημιουργικότητας αλλά και το πώς μία καλή ιδέα μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο, στο πλαίσιο του πρώτου επεισοδίου της νέας σειράς podcast «Creative Minds», με την υποστήριξη των βραβείων Ermis Awards.

σχόλια

3 σχόλια
Όταν κάποτε μέτραγε πολύ το να είσαι γραφίστας: Film, πινέλο, πενάκι, ψαλίδι, κοπίδι, κολλά. Όλα δουλεμένα αρχικά στο χέρι.Σήμερα ο κάθε κομπιουτεράκιας-copypasteάκιας νομίζει πως είναι και γραφίστας... Αλλά... ΝΟΜΙΖΕΙ!.. Οι λεγόμενοι αντιγραφείς-τες! Σήμερα υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις πραγματικών γραφιστών-καλλιτεχνών που με πραγματική έμπνευση δουλεύουν συνδυάζοντας τις παλιές κλασσικές τεχνικές με την ψηφιοποίηση: Film, πινέλο, πενάκι, ψαλίδι, κοπίδι, κολλά, σκάνερ, ποντίκι, ηλεκτρονική γραφίδα! Αυτοί μάλιστα!Πραγματικά εκπληκτικός ο Saul Bass!!!
την αξία ενός καλλιτέχνη δεν την καθορίζει το μέσο αλλά η αντίληψη. σίγουρα υπήρχαν αξιόλογοι γραφίστες τότε, αλλά σίγουρα και κακοί. αντίστοιχα υπάρχουν γραφίστες που δουλεύουν με υπολογιστή και πραγματικά είναι αξιόλογοι και άλλοι που έιναι άχρηστοι. δηλαδή με τη λογική σου δεν είναι κάποιος φωτογράφος αν δεν δουλεύει με φιλμ και χημική εμφάνιση ?
Ξαναδιάβασε τι έγραψα. Όσο για το φιλμ και τη χημική εμφάνιση ισχύουν τα ίδια που έγραψα και για τους γραφίστες. Το μέσο που αναφέρεις είναι αυτό που για πολλοστή φορά δυστυχώς επέβαλε μία "πληθωριστική" αισθητική έχοντας χαθεί το μέτρο. Πολύ σκουπίδι κυκλοφορεί. Οι σοβαροί φωτογράφοι συνεχίζουν να χρησιμοποιούν φιλμ σε συνδυασμό με την ψηφιοποίηση. Γιατί άραγε; Ξέρεις; -Ρητορικό το ερώτημα.- Ό,τι κατάλαβες, κατάλαβες...
Μπερδεύεις την εφαρμοσμένη τέχνη με την τέχνη.Δεν είναι το Α και το Ω η γνώση μεταχείρησης των υλικών για την γραφιστική αλλά η ικανότητα να οπτικοποιήσεις τα μηνύματα σου. Με τι μέσα θα το καταφέρεις αυτό έχει να κάνει με τις ανάγκες της εκάστοτε εργασίας. Και όταν οι χρόνοι τρέχουν και το budget ειναι περιορισμένο, φροντίζεις να ελίσσεσαι. Παρεπιπτώντος και εγώ του χώρου είμαι :-)
Επειδή τα μέσα είναι προσιτά δεν σημαίνει πως είναι προσιτή και η τέχνη ή τεχνοτροπία που πολλοί νομίζουν πως κατέχουν. Η τέχνη απαιτεί κόπο και μόχθο και όχι μόνο τρόπο...Λόγω σπουδών και επαγγέλματος επέτρεψε μου να έχω ολοκληρωμένη άποψη. Και εντάξει πες πως είμαι λάθος. Αλλά θυμάμαι στην Ιταλία όπου σπούδασα, τα δύο πρώτα χρόνια μας έλεγαν: Φανταστείτε πως ξαφνικά δεν έχετε ρεύμα. Έχετε όμως τα εργαλεία, αμέτρητα υλικά, τα μάτια και τα χέρια σας. Όταν έρθει και το ρεύμα τότε θα το χρησιμοποιείτε εσείς και όχι αυτό εσάς. Μετά κατάλαβα πόσο δίκιο είχαν!...Ένας καταπληκτικός καθηγητής, μεγάλης ηλικίας μας έλεγε για τα σύγχρονα μέσα έκφρασης: «Η τέχνη είναι να σχεδιάσεις έναν τέλειο γνώμονα χωρίς να τον χρησιμοποιήσεις». Απεχθανόταν τους υπολογιστές ως εγκλωβιστικό μη αρχικό μέσο. «Η ιδέα και η έμπνευση είναι στο σκαρίφημα», υποστήριζε με σθένος.Το καταπληκτικό είναι πως χρησιμοποιούσε τους υπολογιστές με τεράστια άνεση και οικειότητα. Δεν του φαινόταν. Μετά μάθαμε πως για πολλά χρόνια ήταν ένας από τους βασικούς σχεδιαστές- designer σε μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία. Με μία μονοκονδυλιά χωρίς να σηκώσει το χέρι του από το χαρτί ή από τον πίνακα σχεδίαζε καταπληκτικά πράγματα. Έλεγε: «Χωρίς τους γλύπτες πυλού τα αυτοκίνητα θα μοιάζανε ακόμη με ξυλόσομπες. Αυτό για να καταλάβετε πως θα μοιάζαμε εμείς αν ο θεός δεν χρησιμοποιούσε τα χέρια του. Και δε με νοιάζει για τους άντρες αλλά για τις γυναίκες...». ΧΑΧΑ!!.. Ακόμη τον θυμάμαι. ΠΟΣΟ ΔΙΚΙΟ ΕΙΧΕ! Δεν θα ήθελα να είμαι μπροστά αν θα του έλεγες περί παλαιολιθικής λογικής ή μέσων... κάποιοι το είχαν τολμήσει...