ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

10 ταινίες για το bullying

10 ταινίες για το bullying Facebook Twitter
23
10 ταινίες για το bullying Facebook Twitter

POETRY

Ο Κορεάτης σκηνοθέτης Λι Τσανγκ Ντονγκ κερδίζει βραβείο σεναρίου στο φεστιβάλ Καννών του 2010 για το λεπτεπίλεπτο πορτρέτο μιας γηραιάς γυναίκας που πάσχει από Αλτζχάϊμερ και προσπαθεί να εξιχνιάσει τον πνιγμό μιας 16χρονης. Όλα δείχνουν πως υπεύθυνη είναι η παρέα του κακότροπου εγγονού της (τον οποίο μεγαλώνει η ίδια), αλλά το σχολείο φοβάται το σκάνδαλο και οι γονείς τρέμουν τις επιπτώσεις που θα έχει η αποκάλυψη στους γιούς τους, οι οποίοι βίασαν την κοπέλα και την ανάγκασαν να πηδήξει από μια γέφυρα. Το Poetry συνιστά ένα στιβαρό κατηγορώ χωρίς κορώνες και μελό.

BULLY

10 ταινίες για το bullying Facebook Twitter

Το ντοκιμαντέρ Bully του Λι Χερς "ανακρίνει" μαθητές δημόσιων σχολείων της βαθιάς Αμερικής με επίκεντρο τους θανάτους από αυτοκτονία δύο μαθητών που υπέστησαν bullying. Μετά την πρεμιέρα της ταινίας στο φεστιβάλ της Tribeca το 2011 ο διανομέας Χάρβεϊ Γουαϊνστάϊν εξαπέλυσε επίθεση στην επιτροπή λογοκρισίας, διότι έδωσαν χαρακτηρισμό ακατάλληλου σε ένα φιλμ που προοριζόταν βασικά σε μαθητές. Ο μεγαλοπαραγωγός αποφάσισε να αφήσει χωρίς συγκατάθεση των λογοκριτών την ταινία να προβληθεί. Ως γνωστόν, οι περισσότερες αλυσίδες πολυκινηματογράφων δεν δέχονται να προβάλουν ταινίες χωρίς λογοκριτική πιστοποίηση, αλλά κάποιοι έσπασαν την παράδοση και την έδειξαν ακόμη και σε άτομα νεαρότερης ηλικίας. Το παράδοξο είναι πως, παρά τον θόρυβο, το Bully δεν κατάφερε να μπει στην σχετική πεντάδα των Όσκαρ εκείνη την χρονιά.

ΑΣΕ ΤΟ ΚΑΚΟ ΝΑ ΜΠΕΙ

10 ταινίες για το bullying Facebook Twitter

Ευφυής παραβολή πάνω στο θέμα του εκφοβισμού από τον Σουηδό Τόμας Άλφρεντσον, με το 12 χρονο φοβισμένο, απομονωμένο αγόρι να βρίσκει προστασία στο πρόσωπο ενός πλάσματος που μπορεί να μοιάζει με συνομήλικό του κορίτσι, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα βαμπίρ, που μετουσιώνει τα όνειρα του Όσκαρ για εκδίκηση προς του συμμαθητές του, με τον πιο αιματοβαμμένο τρόπο- η καταπληκτική τελική σκηνή μακελειού στην πισίνα προκαλεί ρίγη ένοχου θαυμασμού!

CARRIE

10 ταινίες για το bullying Facebook Twitter

 

Ο Στίβεν Κίνγκ το έγραψε, ο Μπράϊαν ντε Πάλμα το σκηνοθέτησε και η Σίσι Σπέϊσεκ απέσπασε υποψηφιότητα για Όσκαρ στον ομώνυμο ρόλο μιας κοπέλας που η χριστιανή μητέρα της την κακομεταχειρίζεται και οι συμμαθητές της έχουν την λάθος ιδέα να της πετάξουν ένα κουβά με αίμα στον σχολικό χορό. Η Κάρι τα κάνει λίμπα, γιατί διαθέτει ασυνήθιστες δυνάμεις, και καθώς έχει φτάσει στο απροχώρητο, δεν μπορεί να τις ελέγξει. Το μιούζικαλ που βασίζεται στο βιβλίο και την ταινία θεωρείται μια από τις ακριβότερες αποτυχίες όλων των εποχών αλλά τώρα απολαμβάνει μια δεύτερη, πιο cult, ευκαιρία- ίσως και λόγω της επικαιρότητας του θέματος.

PRECIOUS

10 ταινίες για το bullying Facebook Twitter


Όταν μιλάμε για το απόλυτο θύμα της κακοποίησης, δεν πρέπει να ξεχνάμε την υπέρβαρη, αγράμματη Κλερίς Τζόουνς, με το ειρωνικό παρατσούκλι Precious (Πολύτιμη) που ζει σε γκέτο του Χάρλεμ, την βιάζει ο πατέρας της και την ξυλοφορτώνει η μάνα της- ως και τηλεόραση της πετάει από τη σκάλα. Για να ξεφύγει, η 16χρονη φαντάζεται τον εαυτό της πρωταγωνίστρια σε λαμπερά μιούζικαλ. Στη σκόπιμα σοκαριστική παρέλαση βαναυσότητας που σκηνοθετεί ο Λι Ντάνιελς, άγγελοι της κοπέλας είναι η νέα της δασκάλα, η Μαράϊα Κάρεϊ ως κοινωνική λειτουργός και ο Λένι Κράβιτς ως ευγενικός νοσοκόμος.

DOGVILLE

10 ταινίες για το bullying Facebook Twitter


Η Νικόλ Κίντμαν περνάει φριχτά στο μπρεχτικό περιβάλλον που δημιουργεί ο Λαρς Φον Τρίερ γι' αυτήν, καθώς όλο το χωριό της φέρεται σα να είναι μια ασήμαντη σκλάβα. Εκείνη έχει τον τελευταίο λόγο και ξεκαθαρίζει την κατάσταση όπως έχει μάθει: μαφιόζικα. Μια παραβολή για την δουλεία, με πρωταγωνίστρια μιας από τις πιο λευκές και αναγνωρίσιμες ηθοποιούς του κόσμου.

BULLY (2001)

10 ταινίες για το bullying Facebook Twitter


Όνομα και πράμα, το Bully του Λάρι Κλαρκ είναι ένα νεανικό δράμα που ενοχοποιεί τον χειρότερο από μια παρέα παιδιών με χαλαρή ηθική και παραβατική συμπεριφορά, τυπικούς Κλαρκικούς απόβλητους μιας κοινωνίας που δεν τους αγκαλιάζει και δεν προβλέπει αίσιο μέλλον γι' αυτούς, ειδικά από τη στιγμή που σχεδιάζουν και υλοποιούν τη δολοφονία ενός φίλου τους που βιάζει μια κοπέλα από την παρέα και ξυλοφορτώνει τον φίλο της. Κανείς δεν κερδίζει πραγματικά τη συμπάθεια ή τη συγχώρεση των θεατών. Η ταινία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Εξαιρετικός ο πρόωρα χαμένος Μπραντ Ρένφρο.

KARATE KID

10 ταινίες για το bullying Facebook Twitter


Το bullying για αρχάριους, σε μια ταινία που δεν το αρθρώνει αλλά το ψελλίζει έμμεσα, πολύ πριν από την εποχή της συνειδητοποίησης πως κάτι τέτοιο υπάρχει ως κοινωνική παθολογία άξια συστηματική αντιμετώπισης. Η προσέγγιση γίνεται με την απλοποιημένη ασιατική φιλοσοφία του Μίστερ Μιγιάγκι και το άγουρο αγόρι μαθαίνει να αντιμετωπίζει τους εκφοβιστές με δημιουργικό, αθλητικό, νόμιμο τρόπο, αφού πρώτα εκπαιδεύεται σκληρά- όπως το Χόλιγουντ εννοεί την σκληρή προπόνηση για να ξεπαστρεύεις του κακούς, χωρίς να τους σκοτώνεις. Καλόκαρδο, ευχάριστο και λειτουργικό.

THE TORCH SONG TRILOGY

10 ταινίες για το bullying Facebook Twitter


Πάνω που ο ταλαιπωρημένος στις σχέσεις, αλλά συνειδητοποιημένος στη σεξουαλικότητα του και δυνατός στις κοινωνικές προκλήσεις, Άρνολντ, ο οποίος εργάζεται ως female impersonator, βρίσκει τον έρωτα της ζωής του στο πρόσωπο του μοντέλου Άλαν, μια ομάδα ομοφοβικών επιτίθεται στον Άλαν έξω από το καινούριο σπιτικό τους και τον τραυματίζει θανάσιμα με ένα μπαστούνι του μπέϊζμπολ. Η διασκευή του Χάρβεϊ Φιρστάϊν στο δική του θεατρική τριλογία, είναι μια από τις πρώτες περιπτώσεις που θίγει το συγκεκριμένο είδος bullying, καθώς και την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια.

FORREST GUMP

10 ταινίες για το bullying Facebook Twitter


Ο πασίγνωστος Φόρεστ τραβάει τα πάνδεινα στη ζωή του, με αποκορύφωμα την ανελέητη κοροϊδία, τη χλεύη και την φυσική κακοποίηση, λόγω της οριακής νοητικής του υστέρησης. Με τα κατορθώματα του και μόνο, θα αποστομώσει διαδοχικά όλους τους αμφισβητίες, αν και η μεγάλη πρωτοτυπία του φιλμ του Ρόμπερτ Ζεμέκις είναι πως ο ήρωας της ταινίας δεν γίνεται ποτέ ηρωικός πρωταγωνιστής, αλλά παραμένει ένας καλοπροαίρετος κομπάρσος στα ιστορικά τεκταινόμενα, και όπως δείχνει και η τελική σκηνή στο παγκάκι, ένας υπομονετικός παρατηρητής της ίδιας του της ζωής.

23

ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λούκα Γκουαντανίνο: Ο σκηνοθέτης του Queer δηλώνει ότι θα αγωνιστεί να σταματήσει τη λογοκρισία της ταινίας του

Πολιτισμός / Λούκα Γκουαντανίνο: Ο σκηνοθέτης του Queer δηλώνει ότι θα αγωνιστεί να σταματήσει τη λογοκρισία της ταινίας του

«Ο χαρακτηρισμός της ταινίας ως "πολύ προκλητικής" από τις αρχές της Τουρκίας δεν είναι τίποτα περισσότερο από απροκάλυπτη ομοφοβία» τόνισε ο σκηνοθέτης του Queer
LIFO NEWSROOM
Beatles ’64: Πριν από εξήντα χρόνια, κάτι μαγικό κι ανεπανάληπτο

Daily / Beatles ’64: Πριν από εξήντα χρόνια, κάτι μαγικό κι ανεπανάληπτο

Βασισμένο σ’ ένα εκπληκτικό πρωτότυπο υλικό, αυτό το εξαίρετο ντοκιμαντέρ του Disney+ σε παραγωγή του Μάρτιν Σκορσέζε μάς μεταφέρει με μοναδικό τρόπο σ’ αυτό που βίωσαν τα μέλη του θρυλικού συγκροτήματος όταν πάτησαν για πρώτη φορά το πόδι τους σε μια Αμερική που έμοιαζε να τους έχει απόλυτη ανάγκη.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Οι δέκα αγαπημένες ταινίες της Τζούλης Αγοράκη

Οθόνες / «Είδα το "Nymphomaniac" σαν φεμινιστικό ύμνο»: Οι δέκα αγαπημένες ταινίες της Τζούλης Αγοράκη

Νικίτα Μιχάλκοφ, Ανιές Βαρντά, Μπέργκμαν, αλλά και «Love Story», «Against all odds»: Η σχέση της δημοσιογράφου Τζούλης Αγοράκη με το σινεμά εδραιώθηκε μέσα από πολύ διαφορετικές μεταξύ τους ταινίες.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Αντουανέττα Αγγελίδη: «Κάθε ταινία μου είναι το ευτυχές τέλος μιας περιπέτειας απορρίψεων»

Οι Αθηναίοι / Αντουανέττα Αγγελίδη: «Κάθε ταινία μου είναι το ευτυχές τέλος μιας περιπέτειας απορρίψεων»

Μοναδική περίπτωση για το ελληνικό σινεμά, η ιδιοσυγκρασιακή σκηνοθέτις που τιμάται στο 13ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης αφηγείται τη ζωή και την πορεία της στη LiFO.
M. HULOT
«The New Years»: Το ισπανικό «One Day» από τον Ροντρίγκο Σορογκόγιεν

Οθόνες / «The New Years»: Το ισπανικό «One Day» από τον Ροντρίγκο Σορογκόγιεν

Η νέα ρομαντική σειρά του Cinobo βρίσκεται στο σταυροδρόμι της τριλογίας «Before», του «Normal People» και του «One Day». Δανειζόμενη το αφηγηματικό εύρημα του τελευταίου, καταγράφει τις Πρωτοχρονιές ενός ζευγαριού και μαζί τους τις δυσκολίες μα και τη γοητεία των πρώτων -άντα. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Βαλέρια Γκολίνο: «Δεν με ενοχλεί το ανδρικό βλέμμα αλλά το “μη- βλέμμα” στο σινεμά»

Pulp Fiction / Βαλέρια Γκολίνο: «Δεν με ενοχλεί το ανδρικό βλέμμα αλλά το “μη- βλέμμα” στο σινεμά»

Τελευταία υποδύθηκε μια πορνοστάρ, την αδερφή της Κάλλας, και σκηνοθέτησε μια σειρά βασισμένη σε ένα «σκανδαλώδες» βιβλίο. Η Ελληνοϊταλίδα ηθοποιός και σκηνοθέτις βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε στον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς η μητριά μου, η Μπάρμπρα Στρέιζαντ, με βοήθησε να κόψω το ποτό

Οθόνες / Πώς η μητριά μου, η Μπάρμπρα Στρέιζαντ, με βοήθησε να κόψω το ποτό

Σε ένα απόσπασμα από τα απομνημονεύματά του που δημοσιεύτηκε στην Wall Street Journal, ο ηθοποιός Τζος Μπρόλιν εξηγεί πώς η «ζόρικη αγάπη» της συζύγου του πατέρα του τον έκανε να κόψει οριστικά τη συνήθεια που του είχε ρημάξει τη ζωή.
THE LIFO TEAM
Μιγκέλ Γκόμες

Οθόνες / «Θέλω το σινεμά να μοιάζει με σινεμά κι όχι με κάτι που προσποιείται την πραγματική ζωή»

Ο Πορτογάλος σκηνοθέτης του «Tabu» Μιγκέλ Γκόμες επιστρέφει με το «Grand Tour» που απέσπασε το βραβείο σκηνοθεσίας στο φετινό Φεστιβάλ Καννών, μια ταινία για τη δειλία των αντρών και το πείσμα των γυναικών. Μιλά στη LiFO με αφορμή την προβολή της στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, ως ταινία έναρξης του 13ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Η φιγούρα της Μελίνας με τρόμαζε και με έλκυε ταυτόχρονα»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ευριπίδη Σαμπάτη

Μυθολογίες / «Η φιγούρα της Μελίνας με τρόμαζε και με έλκυε ταυτόχρονα»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ευριπίδη Σαμπάτη

Ο τραγουδοποιός Ευριπίδης Σαμπάτης επιλέγει 10 ταινίες, καθεμιά απ' τις οποίες για διαφορετικούς λόγους τον ταρακούνησαν τόσο που η ζωή του δεν ήταν ποτέ πια η ίδια.
Είδαμε το «Juror#2» του Κλιντ Ίστγουντ και είναι η καλύτερη αμερικανική ταινία της χρονιάς

Οθόνες / To «Juror#2» του Κλιντ Ίστγουντ είναι η καλύτερη αμερικανική ταινία της χρονιάς

Αλλά δυστυχώς δεν θα προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες, επειδή οι υπεύθυνοι του στούντιο θεωρούν ότι το ενήλικο σινεμά αυτού του τύπου ανήκει στις streaming πλατφόρμες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Say Nothing: Μια καθηλωτική σειρά με φόντο το βίαιο δράμα της Βόρειας Ιρλανδίας

Daily / Say Nothing: Μια καθηλωτική σειρά με φόντο το βίαιο δράμα της Βόρειας Ιρλανδίας

Η αυτοτελής σειρά κατορθώνει να λειτουργεί συγχρόνως ως ιστορική αναπαράσταση, ως συνταρακτικό δράμα, ως καθηλωτικό θρίλερ, ακόμα και ως δραματοποιημένο true crime, ειδικά για τους θεατές που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις πολυσύνθετες πτυχές του ένοπλου αγώνα στη Βόρεια Ιρλανδία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η βίβλος του cult ελληνικού σινεμά

Οθόνες / Η βίβλος του cult ελληνικού σινεμά μόλις κυκλοφόρησε

Τα κείμενα του Φώντα Τρούσα για τις «βαθιά υποτιμημένες ταινίες που απελευθέρωσαν τη ματιά του θεατή από την οικογενειακή τηλεοπτική εικόνα, απενοχοποιώντας περαιτέρω το γυμνό» και για τον underground και τον πειραματικό ελληνικό κινηματογράφο κυκλοφορούν σε ένα μοναδικό, κυριολεκτικά, βιβλίο, από τα LiFO Books.
M. HULOT
Η φωνή του «τέρατος»: Ο Μάνσον με τα δικά του λόγια σ’ ένα αποκαλυπτικό νέο ντοκιμαντέρ

Οθόνες / Η φωνή του «τέρατος»: Ο Μάνσον με τα δικά του λόγια σ’ ένα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ

Ένα νέο ντοκιμαντέρ εξετάζει και αμφισβητεί όλα όσα νομίζουμε ότι γνωρίζουμε για τη διαβόητη φιγούρα, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά ηχογραφημένες συνομιλίες του σε διάστημα είκοσι ετών.
THE LIFO TEAM

σχόλια

20 σχόλια
Το "Speak".Tαινία του 2004 σε σκηνοθεσία Jessica Sharzer, με την Kristen Stewart στο πρωταγωνιστικό ρόλο μιας κοπέλας που αφού έχει πέσει θύμα βιασμού από συμμαθητή της,γίνεται αντικείμενο χλευασμού από τους συμμαθητές της και σταματά να μιλά.
Νομιζω απαιτειται η εξης διευκρινιση: με τον ορο bullying αναφερομαστε οχι σε καθε ειδους κοινωνικη βια, αλλα αποκλειστικα στον ενδοσχολικο εκφοβισμο που ασκειται συστηματικα, με διαρκεια και με σκοπο να πληγει ενα θυμα, το οποιο εξ ορισμου δεν προκαλει. Επομενως, για να χουμε bullying, πρεπει να υπαρχει σχολειο, σχολη, φροντιστηριο η κατι τετοιο. Η βια αποτελει εναν τερααααστιο κυκλο, του οποιου υποκατηγορια μονο ειναι το bullying.
Το Carrie ειναι δυστυχως μια απο τισ ταινιες που με απογοητευσαν..παρολο που ο σκηνοθετης και ο συγγαφεας του εργου ειναι καταπληκτικοι..η μεταφορα του βιβλιου σε ταινια κατα την ταπεινη μου γνωμη ηταν κατω του μετριου.
Ξεχάσατε το Ben X, μια γερμανική ταινία με ένα μαθητή αυτιστικό που τον γελοιοποιούν μέσω ίντερνετ οι συμμαθητές του (συγκεκριμένα τον ξεβρακώνουν) και στήνει μια ψεύτικη αυτοκτονία για να τους τιμωρήσει με μια φίλη που γνωρίζει από το ίντερνετ.