40 χρόνια μετά τον τραγικό θάνατό της, η Τζιν Σίμπεργκ ξαναζεί στην οθόνη με τη μορφή της Κρίστεν Στιούαρτ

40 χρόνια μετά τον τραγικό θάνατό της, η Τζιν Σίμπεργκ ξαναζεί στην οθόνη με τη μορφή της Κρίστεν Στιούαρτ Facebook Twitter
Το μοναδικό υλικό που έχει κυκλοφορήσει από την ταινία που μόλις ολοκληρώθηκε, είναι η συγκεκριμένη φωτογραφία με την Στιούαρτ ως κοντοκουρεμένη Σίμπεργκ, όπως είχε εμφανιστεί στην αυγή των '60s στην ταινία «Χωρίς Ανάσα» του Γκοντάρ
0

Μοιάζει ιδανικό κάστινγκ η επιλογή της Κρίστεν Στιούαρτ για τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια κινηματογραφική βιογραφία με θέμα την ζωή της Αμερικανίδας ηθοποιού που έγινε έμβλημα της γαλλικής «Νουβέλ Βαγκ» αλλά η σύντομη ζωή της σημαδεύτηκε από τραγωδίες.

Το μοναδικό υλικό που έχει κυκλοφορήσει από την ταινία που μόλις ολοκληρώθηκε και θα κάνει πρεμιέρα εκτός συναγωνισμού στο προσεχές Φεστιβάλ της Βενετίας, είναι η συγκεκριμένη φωτογραφία με την Στιούαρτ ως κοντοκουρεμένη Σίμπεργκ, όπως είχε εμφανιστεί στην αυγή των '60s στην ταινία «Χωρίς Ανάσα» του Γκοντάρ – εμφάνιση που την κατέστησε στα 21 της είδωλο του Νέου Κύματος.

Κοντά της, η γαλλική αστυνομία βρήκε ένα φιαλίδιο βαρβιτουρικών, ένα μπουκαλάκι με μεταλλικό νερό και ένα σημείωμα προς τον γιο της, το οποίο έγραφε μεταξύ άλλων, «Συγχώρεσε με. Δεν μπορώ να ζήσω άλλο με τα νεύρα μου».

Προηγουμένως, είχε κάνει το εντυπωσιακό ντεμπούτο της το 1957 ως Ιωάννα της Λωραίνης στην εκδοχή του Τζορτζ Μπέρναρ Σω όπως τη μετέφερε στην οθόνη ο Όττο Πρέμιγκερ, ο οποίος την έδωσε τον κεντρικό ρόλο και στην επόμενη ταινία του, την εξαιρετική μεταφορά στην οθόνη του βιβλίου «Καλημέρα θλίψη» της Φρανσουάζ Σαγκάν. Στα γυρίσματα της ταινίας ήταν που γνώρισε και τον πρώτο σύζυγό της Φρανσουά Μορέιγ.

40 χρόνια μετά τον τραγικό θάνατό της, η Τζιν Σίμπεργκ ξαναζεί στην οθόνη με τη μορφή της Κρίστεν Στιούαρτ Facebook Twitter
"Χωρίς Ανάσα" (1960)

Μετά τη διεθνή αναγνώριση του «Χωρίς Ανάσα» και την ανακήρυξή της από τον Φρανσουά Τριφό ως «την κορυφαία σύγχρονη ηθοποιό στην Ευρώπη», η Τζιν Σίμπεργκ θα μοίραζε την καριέρα της μεταξύ Αμερικής και Γαλλίας, πραγματοποιώντας κάποιους αξέχαστους ρόλους σε ιδιαίτερες σχεδόν πάντα ταινίες και στις δύο πλευρές, όπως το απόκοσμο "Lilith" (1964) του Ρόμπερτ Ρόσεν πλάι στον Γουόρεν Μπίτι ή σε φιλμ του Κλοντ Σαμπρόλ, όπως το κατασκοπικό «Ο δρόμος της Κορίνθου» του 1967, που γυρίστηκε στην Ελλάδα.

Η ταινία που γύρισε ο Μπένεντικτ Άντριους με πρωταγωνίστρια την Κρίστεν Στιούαρτ, σκηνοθέτης του θεάτρου αλλά και του προπέρσινου κινηματογραφικού δράματος Una με την Ρούνι Μάρα, εστιάζει στη δεκαετία του '60 και στην εκστρατεία δυσφήμισης και εκφοβισμού που υπέστη από το FBI η Τζιν Σίμπεργκ εξαιτίας της σχέσης της με οργανώσεις υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων και ειδικότερα του δεσμού της με τον ακτιβιστή Χακίμ Τζαμάλ.

40 χρόνια μετά τον τραγικό θάνατό της, η Τζιν Σίμπεργκ ξαναζεί στην οθόνη με τη μορφή της Κρίστεν Στιούαρτ Facebook Twitter
"Lilith" (1964), με τον Γουόρεν Μπίτι

Θα ακολουθούσε η σταδιακή ψυχολογική της κατάρρευση, σύμφωνα με μαρτυρίες των πλησίων της και ο πρόωρος θάνατος της σε ηλικία 40 μόλις ετών στα τέλη Αυγούστου του 1979. Είχε εξαφανιστεί για μέρες όταν το πτώμα της βρέθηκε σε αποσύνθεση στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου της, όχι μακριά από το διαμέρισμά της στο 16ο διαμέρισμα του Παρισιού. Κοντά της, η γαλλική αστυνομία βρήκε ένα φιαλίδιο βαρβιτουρικών, ένα μπουκαλάκι με μεταλλικό νερό και ένα σημείωμα προς τον γιο της, το οποίο έγραφε μεταξύ άλλων, «Συγχώρεσε με. Δεν μπορώ να ζήσω άλλο με τα νεύρα μου».

Ο θάνατός της αποδόθηκε σε αυτοκτονία από τις Αρχές, λίγες μέρες μετά όμως, ο δεύτερος σύζυγός της Ρομέν Γκαρί, συγκάλεσε συνέντευξη τύπου κατηγορώντας δημόσια το FBI (το οποίο εκτός των άλλων είχε διαδώσει το 1970 ότι η Σίμπεργκ «κουβαλούσε το μωρό ηγετικού στελέχους των Μαύρων Πανθήρων») για την ραγδαία επιδείνωση της ψυχικής της υγείας και εμμέσως για τον τραγικό θάνατό της.

Ο αρχικός τίτλος της ταινίας του Άντερσον ήταν "Against All Enemies" (Ενάντια σε όλους τους εχθρούς) και η παραγωγός εταιρεία (τα στούντιο της Amazon) δεν έχει ανακοινώσει ακόμα ημερομηνία διανομής στις αίθουσες.

40 χρόνια μετά τον τραγικό θάνατό της, η Τζιν Σίμπεργκ ξαναζεί στην οθόνη με τη μορφή της Κρίστεν Στιούαρτ Facebook Twitter
"Ο δρόμος της Κορίνθου" (1967), με τον Μισέλ Ρονέ
Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η φωνή του «τέρατος»: Ο Μάνσον με τα δικά του λόγια σ’ ένα αποκαλυπτικό νέο ντοκιμαντέρ

Οθόνες / Η φωνή του «τέρατος»: Ο Μάνσον με τα δικά του λόγια σ’ ένα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ

Ένα νέο ντοκιμαντέρ εξετάζει και αμφισβητεί όλα όσα νομίζουμε ότι γνωρίζουμε για τη διαβόητη φιγούρα, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά ηχογραφημένες συνομιλίες του σε διάστημα είκοσι ετών.
THE LIFO TEAM
Τα γεγονότα της ζωής

Οθόνες / Κασσαβέτης, Σκορσέζε, Ερίθε: 10 άχαστες προβολές στο φετινό Πανόραμα

Πρεμιέρες, παράλληλες εκδηλώσεις, αφιερώματα: Από τις 21 ως τις 27 Νοεμβρίου, οι κινηματογράφοι Τριανόν, Newman και Στούντιο φιλοξενούν το μακροβιότερο αθηναϊκό κινηματογραφικό φεστιβάλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πάνος Χ. Κούτρας: Queer before it was cool, νυν και αεί

Οθόνες / Πάνος Χ. Κούτρας: Queer before it was cool, νυν και αεί

Ο αγαπημένος Έλληνας σκηνοθέτης ξεδίπλωσε σημαντικές στιγμές από τη ζωή και την πορεία του και αφηγήθηκε πολύτιμες ιστορίες που διαμόρφωσαν το queer σινεμά του στο φετινό Iconic Talks Powered by Mastercard που πραγματοποιήθηκε στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Τα δέκα αγαπημένα animation του Αλέξανδρου Βούλγαρη (aka The Boy)

Μυθολογίες / Τα 10 αγαπημένα animation του Αλέξανδρου Βούλγαρη (aka The Boy)

«Κάθε φορά που το βλέπω προσπαθώ να καταλάβω πώς έχει οργανωθεί αυτό το χάος»: Ο Αλέξανδρος Βούλγαρης μάς καλεί να ανακαλύψουμε δέκα animation διαφορετικών τεχνικών, που τον έχουν επηρεάσει βαθιά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όσα ξεχώρισαν κοινό και επιτροπές

Οθόνες / 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όσα ξεχώρισαν κοινό και επιτροπές

Η Fischer, επίσημος χορηγός των Βραβείων Κοινού εδώ και μια δεκαετία, στήριξε για μία ακόμη χρονιά τον θεσμό, απονέμοντας πέντε βραβεία στις ταινίες που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους των θεατών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Dune: Prophecy»: Το κυνήγι του επόμενου «Game of Thrones» συνεχίζεται

Οθόνες / «Dune: Prophecy»: Το κυνήγι του επόμενου Game of Thrones συνεχίζεται

Η σειρά του HBO, που παίρνει τη σκυτάλη από το πραγματικά αξιόλογο «Penguin», προσπαθεί να επικαλεστεί τη συνταγή του μεγάλου hit του καναλιού και ξεστρατίζει από το ατμοσφαιρικό σύμπαν του Ντενί Βιλνέβ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι θρυλικοί boomers του 65ου φεστιβάλ θεσσαλονίκης

Pulp Fiction / Οι θρυλικοί boomers του 65ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Ρέιφ Φάινς, Ζιλιέτ Μπινός, Ματ Ντίλον: Oι διάσημοι, σχεδόν συνομήλικοι ηθοποιοί που τιμήθηκαν με Χρυσό Αλέξανδρο και έδειξαν με τις διαφορετικές επιλογές τους ισάριθμα σίκουελ στην καριέρας τους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Μονομάχος II»: Αν και λιγότερο brutal από τον Ράσελ Κρόου, ο Πολ Μέσκαλ υπόσχεται αίμα στην αρένα

Οθόνες / «Μονομάχος II»: Αν και λιγότερο brutal από τον Ράσελ Κρόου, ο Πολ Μέσκαλ υπόσχεται αίμα στην αρένα

Ένα έπος δράσης και χαρακτήρων που κυλά θεαματικά, ουσιαστικά, υπερβολικά, συγκινητικά, χορταστικά και εμφατικά, όπως όλοι οι υποψήφιοι θεατές αναμένουν εδώ και πολύ καιρό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η πιο διάσημη υπόθεση «απαγωγής από εξωγήινους» αναβιώνει στο Netflix εν μέσω μηνύσεων

Οθόνες / Η απαγωγή του αιώνα αναβιώνει στο Netflix εν μέσω μηνύσεων

Παρότι συμμετείχε στο σενάριο του ντοκιμαντέρ «The Manhattan Alien Abduction», η Λίντα Ναπολιτάνο που ισχυρίζεται ότι απήχθη από εξωγήινους στο κέντρο του Μανχάταν προ 35ετίας μηνύει την πλατφόρμα για αθέτηση της συμφωνίας τους.
THE LIFO TEAM
Ο Άγγελος Φραντζής θέλησε να κάνει μια αστεία ταινία 

Οθόνες / Άγγελος Φραντζής: «Mόνο αν πας στην πηγή των τραυμάτων, μπορείς να απελευθερωθείς»

Μια κουβέντα με τον ακατάτακτο σκηνοθέτη λίγο πριν από την επίσημη πρεμιέρα της νέας του ταινίας «Ο Νόμος του Μέρφυ», μιας σουρεαλιστικής υπαρξιακής κωμωδίας που δεν μοιάζει με καμία από τις προηγούμενες δουλειές του.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Γιατί διχάζει τόσο το «The Substance»;

The Review / Γιατί διχάζει τόσο το «The Substance»;

Ο Αλέξανδρος Διακοσάββας και η δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου Ιωσηφίνα Γριβέα συζητούν για την πιο αμφιλεγόμενη ταινία της χρονιάς, που έχει προκαλέσει έντονες διαμάχες στα social media, για τη φεμινιστική της διάσταση και για τις γυναικείες φωνές στο σινεμά, που επιτέλους ακούγονται πιο ηχηρά από ποτέ.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ