8 επιλογές από το πρόγραμμα του 13ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

8 επιλογές από το πρόγραμμα του 13ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου Facebook Twitter
O Κώστας Γαβράς αφουγκράζεται τον αχό του θανάτου και απαντά νηφάλια πλην αδιαπραγμάτευτα, προτάσσοντας την αξιοπρέπεια απέναντί του. Φωτ.: KG Productions
0



ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΤΟ 
Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου έχει εξελιχθεί σε ένα από τα υπολογίσιμα εγχώρια κινηματογραφικά φεστιβάλ, έχοντας κατά καιρούς διευρύνει την έννοια της πρωτοπορίας και αφήσει χώρο σε ένα σινεμά που δεν έχουμε απαραίτητα συνδυασμένο στη συνείδησή με το αβανγκάρντ – στο παρελθόν, για παράδειγμα, είχαμε δει αφιερώματα στον Τζορτζ Στίβενς και τον Σατγιατζίτ Ρέι.

Η φετινή, 13η έκδοση του φεστιβάλ έχει δυο μεγάλους καλεσμένους από το εξωτερικό, τον Πορτογάλο Μιγκέλ Γκόμες, της φήμης του Tabu και των Arabian Nights, που έρχεται στη χώρα μας με το Βραβείο Σκηνοθεσίας του φετινού Φεστιβάλ Καννών στις αποσκευές του, και τον τρομερό Ράντου Ζούντε, που εξελίχθηκε σε αγαπημένο του ελληνικού σινεφίλ κοινού με τις δυο τελευταίες του ταινίες και θα παρουσιάσει, μαζί με αυτές, το άγνωστο στον περισσότερο κόσμο, πολυπρισματικό παρελθόν του.

Υπάρχει επίσης αφιέρωμα στην Αντουανέτα Αγγελίδη, λίγος Γκοντάρ, δυο διαγωνιστικά τμήματα, ειδικές προβολές προσφάτως αποκατεστημένων ταινιών, παράλληλες εκδηλώσεις και πάσης φύσεως προτάσεις για περιπετειώδεις σινεφίλ, πρόθυμους να έρθουν σε επαφή με ένα άλλο σινεμά, το οποίο σπάνια βρίσκει τον δρόμο προς τις αίθουσες.

Εμείς επιλέξαμε 8 προβολές στις οποίες πιστεύουμε ότι αξίζει να χτυπήσετε κάρτα, επισημαίνοντας, όμως, ότι στο συγκεκριμένο φεστιβάλ, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο, σημασία έχουν οι τυχαίες ανακαλύψεις.

Δεν είμαι εγώ (C’est pas moi): Το άλλοτε enfant terrible του γαλλικού σινεμά Λεός Καράξ επιχειρεί να συνθέσει μια αυτοπροσωπογραφία μέσα σε 40 λεπτά, «όπως οι ζωγράφοι, αλλά χωρίς καθρέφτη», σύμφωνα με τις εξαγγελίες του. Αταξινόμητο, αντισυμβατικό, μοιραία αυτοαναφορικό είναι οι επιθετικοί προσδιορισμοί που θα χρησιμοποιούσαμε για να περιγράψουμε το σύνολο του έργου του. Άρα και αντιπροσωπευτικό.

Τabu: To Grand Tour ανοίγει το φεστιβάλ, ωστόσο το Tabu παραμένει η κορωνίδα της φιλμογραφίας του Πορτογάλου δημιουργού. Δυο ιστορίες που θα δέσουν αρμονικά στο φινάλε, κινηματογραφικές αναφορές –όχι μόνο στον Μουρνάου–, στυλιζαρισμένα κάδρα, αντιαποικιοκρατικές απολήξεις, μια Ευρώπη που χάνεται και ένα κινηματογραφικό ρομάντζο σε μία από τις ομορφότερες ταινίες που μας έδωσε ο 21ος αιώνας.

8 επιλογές από το πρόγραμμα του 13ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου Facebook Twitter
Tabu

Aτυχές πήδημα ή Παλαβό πορνό (Bad luck banging or Looney Porn): Το αφιέρωμα του φεστιβάλ στον παλαβό Ρουμάνο Ράντου Ζούντε δίνει μια ευκαιρία να ανακαλύψετε το σινεμά του, να απολαύσετε και την κορυφαία στιγμή του, το Aferim (2015), ωστόσο ετούτο το ευφάνταστο, δηκτικό και πολιτικά καίριο ευθυμογράφημα είναι πλασμένο για να βιωθεί σε συνθήκες γεμάτης αίθουσας, oι οποίες μπορούν να απογειώσουν το (έτσι κι αλλιώς) ξεσηκωτικό κρεσέντο του.

8 επιλογές από το πρόγραμμα του 13ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου Facebook Twitter
Bad luck banging or Looney Porn

Πέπε (Pepe): Ο Πέπε, ένας ιπποπόταμος που ξέφυγε από τη βίλα του Εσκομπάρ μετά τον θάνατο του διαβόητου αρχιβαρόνου των ναρκωτικών, αποκτά φωνή λίγο πριν τον σκοτώσουν και μας διηγείται(;) παραληρηματικά και αποσπασματικά τα κατορθώματά του(;) – αν μας βλέπετε να βάζουμε πολλά ερωτηματικά είναι επειδή δύσκολα συνοψίζεται το mindfuck που σας περιμένει, εάν επιλέξετε να δείτε την ταινία του Νέλσον Κάρλο Ντε Λος Σάντος Αρίας. Με διαφορά η πιο trip-αρισμένη πρόταση του περασμένου Φεστιβάλ Βερολίνου.

Viet and Nam: Το φιλμ του Τρουόνγκ Μιν Κούι φορά την αλληγορία του στον τίτλο του, απαγορεύτηκε μάλιστα στην πατρίδα του όχι λόγω του queer περιεχομένου του –ο Βιέτ και ο Ναμ είναι δυο ανθρακωρύχοι που βρήκαν (και έχασαν) τον πόθο σε ένα μέρος χωρίς ελπίδα– αλλά λόγω του έντονου πολιτικού και, κατά τους διοικούντες, αντεθνικού περιεχομένου του. Γυρισμένη σε 16 χιλιοστά, πιθανότατα (και τηρουμένων των αναλογιών πάντα) η πιο προσβάσιμη ταινία του διαγωνιστικού τμήματος σε ένα ευρύτερο κοινό.

8 επιλογές από το πρόγραμμα του 13ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου Facebook Twitter
Viet and Nam. Φωτ.: Nicolas Graux

Έμμονες ώρες στον τόπο της πραγματικότητας: Το ντοκιμαντέρ της Ρέα Βαλντέν, που τοποθετεί τη μητέρα της σε μαύρο φόντο, με μαύρο κοστούμι κι ένα ποτήρι νερό μπροστά της, είναι μια απαραίτητη εισαγωγή στο sui generis φιλμικό σύμπαν της. Μέσα από παραστατική αφήγηση η Αντουανέτα Αγγελίδη ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής της, τη σχέση της με την τέχνη αλλά και τη σχέση της τέχνης της με τη δική μας ζωή, σε μια εξομολόγηση δίχως φίλτρο, που θα βοηθήσει τον θεατή να κατανοήσει το υπόλοιπο έργο της – και αξίζει να το κάνει, αυτό είναι το σινεμά που περιμένει να δει κανείς στο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου.

Happy Day: Το 1976, όταν κυκλοφόρησε η ταινία, η Μακρόνησος δεν χρειαζόταν να κατονομαστεί, όλοι μπορούσαν να την αναγνωρίσουν, παρά τις «διαβεβαιώσεις» του σκηνοθέτη περί της φανταστικής φύσης του τόπου και των χαρακτήρων. Αυτή η δημιουργική επιλογή συνδράμει τον διαχρονικό χαρακτήρα της συμβολικής ταινίας του Παντελή Βούλγαρη, άλλωστε η εμφυλιακή ορολογία και διάθεση στις μέρες μας έχει απλώς μεταλλαχθεί. Προβάλλεται για πρώτη φορά σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια.

8 επιλογές από το πρόγραμμα του 13ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου Facebook Twitter
Χάππυ Νταίη

Τελευταία Πνοή (Le dernier souffle): Μετά τον Πέδρο Αλμοδόβαρ, άλλος ένας μεγάλος Ευρωπαίος σκηνοθέτης αφουγκράζεται τον αχό του θανάτου και απαντά νηφάλια πλην αδιαπραγμάτευτα, προτάσσοντας την αξιοπρέπεια απέναντί του. Στη νέα, πολύ προσωπική ταινία του Κώστα Γαβρά η στάση αυτή προκύπτει μέσα από τις συζητήσεις ενός ογκολόγου κι ενός συγγραφέα. Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο των Ρεζί Ντεμπρέ και Κλοντ Γκρανζ.

8 επιλογές από το πρόγραμμα του 13ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου Facebook Twitter
Le dernier souffle

Το 13ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου διεξάγεται από 5-18 Δεκεμβρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Thalia Mavros / «Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Η διεθνώς βραβευμένη παραγωγός και σκηνοθέτις Thalia Mavros μιλά στη LIFO για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η «αυτοκρατορία» του Τραμπ, καθώς και για τη θέση της γυναίκας σε έναν κόσμο που αλλάζει - και όχι προς το καλύτερο.
M. HULOT
«The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Οθόνες / «The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Το πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν της αγαπημένης σειράς του HBO λειτουργεί ως εισαγωγή, συστήνοντας νέους χαρακτήρες, το περιβάλλον της δράσης, τη σχέση των παλιών χαρακτήρων με αυτό αλλά και μεταξύ τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια ‘σύγχρονη’»

Οθόνες / «Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια σύγχρονη»

Ο επιφανής μελετητής του Ομήρου και διευθυντής του New York Times Review of Books, Ντάνιελ Μέντελσον, περιγράφει στην εφημερίδα Telegraph τους τρεις βασικούς κανόνες που ελπίζει να τηρηθούν κατά τη μεταφορά της «Οδύσσειας» στη μεγάλη οθόνη.
THE LIFO TEAM
Movies

Οθόνες / Μια ταινία για τον Bloody Hawκ και άλλοι 8 λόγοι για να πάτε σινεμά

Αυτή την εβδομάδα έχουν την τιμητική τους τα κατασκοπικά θρίλερ, παίζει η επανέκδοση του Delicatessen και ένα ντοκιμαντέρ για τον δημοφιλή ράπερ που δεν απευθύνεται μόνο στο fan base του — όχι άλλο Minecraft.
THE LIFO TEAM
«Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Οθόνες / «Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Μουσείο της Νύχτας, ο Φερμίν Ελόι Ακόστα αναδεικνύει ένα πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο για τη Νέα Υόρκη των δεκαετιών του ’70 και του ’80, ενώ μιλά στη LiFO για την αβεβαιότητα του μέλλοντος του κινηματογράφου στην Αργεντινή και τις πολιτικές αναταράξεις στη χώρα του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Μυθολογίες / «Ο Βέγγος είναι το αγχολυτικό μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Από τον Κουροσάβα και τον Μπέργκμαν, από τις ταινίες της Pixar μέχρι τα Batman του Nόλαν, ο ηθοποιός φτιάχνει μια ετερόκλητη και ειλικρινή λίστα και πιστεύει ότι «σινεμά είναι να βλέπεις άλλες πλευρές του κόσμου».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ: «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Pulp Fiction / «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ επιστρέφει με το «Ο Κύριος των Νεκρών» και μιλά στη LiFO για τις σκέψεις του πάνω στο πένθος, την τεχνητή νοημοσύνη που του έλυσε τα χέρια, και εξηγεί γιατί ασχολείται διαρκώς με τρομακτικές καταστάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βαλ Κίλμερ: Ο άνθρωπος που θα (μπορούσε να) γινόταν σταρ

Απώλειες / Βαλ Κίλμερ (1959-2025): Ο άνθρωπος που θα μπορούσε να είχε γίνει σούπερσταρ

Έφυγε από τη ζωή ο Κρις του «Heat», ο Iceman του «Top Gun», ο «ξανθός» Μπάτμαν του Τζόελ Σουμάχερ, ο Τζιμ Μόρισον του Όλιβερ Στόουν, ο γκέι ντέτεκτιβ του «Kiss Kiss Bang Bang», ένας ηθοποιός που κατέγραψε μερικές αξέχαστες εμφανίσεις στο ενεργητικό του, μα δεν έκανε την αναμενόμενη καριέρα μεγάλου σταρ λόγω ατυχών συγκυριών αλλά και προσωπικών επιλογών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Η Λάιζα Μινέλι σήμερα δηλώνει ευτυχισμένη. ή Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης.

Οθόνες / Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης

Gay icon, μια χαρισματικά αφοσιωμένη performer, αλλά και αντικείμενο χλεύης. Το ντοκιμαντέρ του Μπρους Ντέιβιντ Κλάιν «Liza: A Truly Terrific, Absolutely True Story» σίγουρα δεν αφηγείται την ιστορία ενός τυπικού nepo baby.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
τομ χάρντι

Οθόνες / 10 τηλεοπτικές σειρές που θα δούμε την άνοιξη

Από τη μεγάλη επιστροφή του «The Last of Us» σε εκείνη του «Αστερίξ» και από τη σεξουαλική αναζήτηση της Μισέλ Ουίλιαμς σε μια απολαυστική ματιά στον κόσμο του σύγχρονου μπαλέτου, αυτές είναι οι σειρές που θα μας κρατήσουν καθηλωμένους στη μικρή οθόνη το επόμενο διάστημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Μυθολογίες / «Οι εικόνες του Ζβιάγκιντσεφ είναι υπνωτιστικές»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Στην κινηματογραφική λίστα της τραγουδοποιού, η σιωπή λέει περισσότερα από τα λόγια, οι εικόνες αποκαλύπτουν κρυμμένα συναισθήματα, οι κόσμοι είναι γεμάτοι αβεβαιότητες και συγκρούσεις, και η μουσική έχει μια ιερή διάσταση.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ