«The Batman»: Μια έξυπνα ανανεωτική επανατοποθέτηση του μασκοφόρου εκδικητή

Batman Facebook Twitter
Πιο στοχευμένος και άγουρος, βρίσκει στο παρουσιαστικό και τη σωματική συμπεριφορά του Ρόμπερτ Πάτινσον ευπρόσδεκτη ευαλωτότητα και grungy τραχύτητα.
0

«Δεν ζω στις σκιές, είμαι “οι σκιές”», αφηγείται φωναχτά από το ημερολόγιο της σκοτεινής ζωής του ο νεαρός Μπρους Γουέιν, κάνοντας μια ταιριαστή εισαγωγή στον ζόφο που θα ακολουθήσει στη φετινή, φιλόδοξη και έξυπνα ανανεωτική επανατοποθέτηση του δισυπόστατου μασκοφόρου εκδικητή.

Ο Μπάτμαν ή, μάλλον, Ο Μπάτμαν, όπως προηγείται το άρθρο της ιδιότητας στον τίτλο, παραπέμποντας στην υπαρξιακή καταγωγή ενός κουρασμένου από τις επαναλήψεις υπερήρωα, βρίσκεται στον δεύτερο χρόνο της δράσης του σε ένα Γκόθαμ που θυμίζει έντονα την ακατάστατη μεγαλούπολη στο χαοτικό φινάλε του «Joker».

Ο Ματ Ριβς, σκηνοθέτης του «Cloverfield» καθώς και των πρόσφατων κεφαλαίων στον «Πλανήτη των Πιθήκων», ασπάζεται τη χαμηλόφωνη, νυχτερινή σοβαρότητα του Κρίστοφερ Νόλαν, αλλά διώχνει τελείως οποιοδήποτε φανταστικό στοιχείο και υιοθετεί έναν, πρωτοφανή για το είδος, ακραιφνή ρεαλισμό, συγγενικό με το ύφος και το στυλιζάρισμα του νεοκορεατικού κύματος της δραματικής περιπέτειας.

Το «Batman» είναι πλέον ένα νουάρ με πλοκή αστυνομικής περιπέτειας. Χτίστηκε από το ενδιαφέρον οξύμωρο να μπορεί να σταθεί με δομικά σεναριακά υλικά και χωρίς τον Μπάτμαν, αλλά σκηνοθετήθηκε έτσι ώστε να μην έχει λόγο ύπαρξης χωρίς αυτόν!

Το δράμα του Μπρους/Μπάτμαν δεν αλλάζει: παραμένει ο πονεμένος ορφανός που ψάχνει τους λόγους και τα καθάρματα που του στέρησαν βίαια τους γονείς του, διαθέτοντας εγγενώς μια αξιακή ροπή προς το καλό και την επανόρθωση της αδικίας. Πιο στοχευμένος και άγουρος, βρίσκει στο παρουσιαστικό και τη σωματική συμπεριφορά του Ρόμπερτ Πάτινσον ευπρόσδεκτη ευαλωτότητα και grungy τραχύτητα ‒ δεν ακούγεται τυχαία το «Something in the way» των Nirvana.

Σαν τον Έντουαρντ Κάλεν του «Twilight», που ξύπνησε στον κόσμο του Κερτ Κομπέιν, ο τριανταπεντάχρονος (που μοιάζει νεότερος) Βρετανός ηθοποιός κινείται αργά και προσεκτικά, έτη φωτός μακριά από την καλλιεργημένη, εν μέρει παραπλανητική εικόνα του εκατομμυριούχου γόη που έχουμε συνηθίσει, κρύβεται στα μονοχρωματικά του ρούχα, ποσώς νοιάζεται για την περιουσία του, φέρεται σχεδόν αγενώς στον Άλφρεντ που τον προστρέχει και η στολή του δεν είναι βασανιστικό επαγγελματικό καμουφλάζ αλλά προέκταση της λαβωμένης ψυχοσύνθεσής του, ειδικά όποτε παρατηρούμε πως κάτω από τη λαστιχένια μάσκα του προβάλλει ένα πρόσωπο συχνά στραπατσαρισμένο, και πάντα φοβισμένο.

matt reeves Facebook Twitter
Ο Ματ Ριβς, σκηνοθέτης του «Cloverfield» καθώς και των πρόσφατων κεφαλαίων στον «Πλανήτη των Πιθήκων», ασπάζεται τη χαμηλόφωνη, νυχτερινή σοβαρότητα του Κρίστοφερ Νόλαν, αλλά διώχνει τελείως οποιοδήποτε φανταστικό στοιχείο και υιοθετεί έναν, πρωτοφανή για το είδος, ακραιφνή ρεαλισμό, συγγενικό με το ύφος και το στυλιζάρισμα του νεοκορεατικού κύματος της δραματικής περιπέτειας.

Είναι σαφές πως ακόμα δεν έχει βρει ούτε τη δεξιοτεχνική του ακρίβεια ούτε καν τα σωστά του πατήματα, όπως φαίνεται από την πρώτη φορά που τον βλέπουμε να ίπταται χωρίς άγκιστρα, για να καταλήξει με τούμπα πρώτα σε μια τέντα και μετά στην άσφαλτο, στην αναγκαστική απόδρασή του από την ταράτσα του αρχηγείου της αστυνομίας.

Ο μοναδικός ένστολος που τον εμπιστεύεται και τον υπολογίζει χωρίς περιστροφές παραμένει ο Τζέιμς Γκόρντον (Τζέφρι Ράιτ), ενώ όλοι οι υπόλοιποι τον στραβοκοιτάζουν, ενδεχομένως θεωρώντας πως δεν έχει κερδίσει την εκτίμηση με τα ανδραγαθήματα και τις πράξεις του.

Το Γκόθαμ είναι βουτηγμένο στη διαφθορά, σαν τη Νέα Υόρκη πριν από τη σαρωτική εκκαθάριση, και ο Ρίντλερ (Πολ Ντέινο) απειλεί να ξεσκεπάσει τους εγκληματίες και τα τσιράκια του στο Σώμα με μια σειρά από δυσεπίλυτους γρίφους. Ο Μπρους στοχοποιείται κι έτσι δράττεται της ευκαιρίας να συνδέσει τη δύσκολη σύλληψη του κακού με το προσωπικό του θέμα, πιστεύοντας πως θα βρει απάντηση στην οικογενειακή δολοφονία.

Ο συνδετικός κρίκος είναι ο πρώην δήμαρχος πατέρας του: έπεσε όντως θύμα μιας τραγικής παρεξήγησης ή έφαγε το κεφάλι του, συμπαρασύροντας και τη σύζυγό του, μπλεγμένος κι εκείνος σε βρόμικα γεγονότα που οδηγούν στον αρχιμαφιόζο της πόλης (κουλ πίσω από τα φιμέ Persol του ο Τζον Τουρτούρο) Καρμάιν Φαλκόνε;

Το «Batman» είναι πλέον ένα νουάρ με πλοκή αστυνομικής περιπέτειας. Χτίστηκε από το ενδιαφέρον οξύμωρο να μπορεί να σταθεί με δομικά σεναριακά υλικά και χωρίς τον Μπάτμαν, αλλά σκηνοθετήθηκε έτσι ώστε να μην έχει λόγο ύπαρξης χωρίς αυτόν!

Κι ενώ θέτει το ζήτημα της αναγκαιότητας ενός υπερήρωα στη μετά-Joker εποχή, συνεχίζει σε παρόμοια φλέβα, δίνοντας επιτέλους ψυχή στον παραδομένο στον μηδενισμό αντιήρωα του Νόλαν ‒ δεν λαμβάνουμε καν υπ’ όψιν τον σαστισμένα ανερμάτιστο Μπεν Άφλεκ που είχε υπογράψει με τη Warner να σκηνοθετήσει και να πρωταγωνιστήσει στο standalone reboot, αλλά παραιτήθηκε γιατί, όπως δήλωσε, δεν βρήκε ποτέ την όρεξη να μπει στον κόπο.

the batman catwoman Facebook Twitter
Ένα ζευγάρι γεννήθηκε, η σπίθα ανάμεσά τους δεν είναι ιδέα στο τραπέζι, αλλά ορατή στο πανί.

Με πιο ενοποιημένη τη διττή φύση του, λόγω της νεότητας και ενός πυκνού στόρι που δανείζεται τον αμαρτωλό σαδισμό του «Seven», αν και σαφώς πιο προσγειωμένο στη διαδικασία του «Zodiac», λόγω της μεθοδολογίας του Ρίντλερ, ο χαρακτήρας αρχίζει ένα καινούργιο ταξίδι αυτοπραγμάτωσης με διάχυτο άξονα την προδοσία, κανένα χιουμοριστικό δεκανίκι (ο αγνώριστος κάτω από προσθετικό μακιγιάζ Πιγκουίνος του Κόλιν Φάρελ, στη συνολικά 9λεπτη εμφάνισή του, είναι σκορσεζική προσθήκη στην πινακοθήκη των πονηρών διεφθαρμένων) και μια ερωτικής υπόσχεσης ανακούφιση από την εν εξελίξει Catwoman, όπως την αποτυπώνει με αυτοπεποίθηση, σβέλτα χτυπήματα και sexiness η Ζόι Κράβιτζ.

Ένα ζευγάρι γεννήθηκε, η σπίθα ανάμεσά τους δεν είναι ιδέα στο τραπέζι, αλλά ορατή στο πανί. Η Catwoman είναι ζόρικη και αγωνίστρια, η γοητεία της περνάει από κρυφά μονοπάτια, όπως και η λίμπιντο του αγχωμένου και αγχωτικού Μπρους από τον master της κομψής θλίψης Πάτινσον. 

Η τρίωρη διάρκεια δεν είναι εντελώς δικαιολογημένη και η δράση δεν πετυχαίνει πάντα τον στόχο της. Ενώ η καταδίωξη με το μυώδες batmobile βλέπεται χορταστικά και συναρπάζει, η τελική παγίδα χάνει σε ένταση και πρωτοτυπία. Η ταινία κερδίζει σε ατμόσφαιρα όποτε συνδέει στοιχεία και σιγοβράζει, υπογραμμισμένη από το πένθιμο και εμβατηριακό μουσικό σκορ του βραβευμένου με Όσκαρ Μάικλ Τζιακίνο.

Και παρά τις ατέλειές της, αποπνέει καλλιτεχνική γενναιότητα, διότι διαχωρίζει πλήρως τη θέση της από τις επικές σαλάτες των υπερηρωικών συναθροίσεων που πάσχιζαν να βρουν την ταυτότητά τους (ενώ δεν γνώριζαν ακριβώς ποιο ρόλο υπηρετούσαν και σε ποια ακριβώς υποπλοκή), ακολουθεί το παράδειγμα του Τοντ Φίλιπς, αν και δεν ντουμπλάρει το ακατόρθωτο του υδράργυρου Τζόκερ, πιάνει ξανά το νήμα με βάση μια δόκιμη νοσηρότητα και, μολονότι σίγουρα πολλοί θα διαφωνήσουν, αρνείται να επαναλάβει το μπλαζέ άδειασμα κάθε νοήματος που χαρακτήριζε τον βαρύθυμο, σχεδόν παραιτημένο Γουέιν του Κρίστιαν Μπέιλ προς το τέλος της bat-καριέρας του. 

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Κωστής Χαραμουντάνης / Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Ο 31χρονος σκηνοθέτης νιώθει πως ενηλικιώθηκε μαζί με την πρώτη του βραβευμένη ταινία, «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού», κινηματογραφεί τις αναμνήσεις του και είναι μία από τις πιο μεγάλες ελπίδες του ελληνικού κινηματογράφου.
M. HULOT
«Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Thalia Mavros / «Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Η διεθνώς βραβευμένη παραγωγός και σκηνοθέτις Thalia Mavros μιλά στη LIFO για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η «αυτοκρατορία» του Τραμπ, καθώς και για τη θέση της γυναίκας σε έναν κόσμο που αλλάζει - και όχι προς το καλύτερο.
M. HULOT
«The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Οθόνες / «The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Το πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν της αγαπημένης σειράς του HBO λειτουργεί ως εισαγωγή, συστήνοντας νέους χαρακτήρες, το περιβάλλον της δράσης, τη σχέση των παλιών χαρακτήρων με αυτό αλλά και μεταξύ τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια ‘σύγχρονη’»

Οθόνες / «Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια σύγχρονη»

Ο επιφανής μελετητής του Ομήρου και διευθυντής του New York Times Review of Books, Ντάνιελ Μέντελσον, περιγράφει στην εφημερίδα Telegraph τους τρεις βασικούς κανόνες που ελπίζει να τηρηθούν κατά τη μεταφορά της «Οδύσσειας» στη μεγάλη οθόνη.
THE LIFO TEAM
Movies

Οθόνες / Μια ταινία για τον Bloody Hawκ και άλλοι 8 λόγοι για να πάτε σινεμά

Αυτή την εβδομάδα έχουν την τιμητική τους τα κατασκοπικά θρίλερ, παίζει η επανέκδοση του Delicatessen και ένα ντοκιμαντέρ για τον δημοφιλή ράπερ που δεν απευθύνεται μόνο στο fan base του — όχι άλλο Minecraft.
THE LIFO TEAM
«Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Οθόνες / «Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Μουσείο της Νύχτας, ο Φερμίν Ελόι Ακόστα αναδεικνύει ένα πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο για τη Νέα Υόρκη των δεκαετιών του ’70 και του ’80, ενώ μιλά στη LiFO για την αβεβαιότητα του μέλλοντος του κινηματογράφου στην Αργεντινή και τις πολιτικές αναταράξεις στη χώρα του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Μυθολογίες / «Ο Βέγγος είναι το αγχολυτικό μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Από τον Κουροσάβα και τον Μπέργκμαν, από τις ταινίες της Pixar μέχρι τα Batman του Nόλαν, ο ηθοποιός φτιάχνει μια ετερόκλητη και ειλικρινή λίστα και πιστεύει ότι «σινεμά είναι να βλέπεις άλλες πλευρές του κόσμου».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ: «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Pulp Fiction / «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ επιστρέφει με το «Ο Κύριος των Νεκρών» και μιλά στη LiFO για τις σκέψεις του πάνω στο πένθος, την τεχνητή νοημοσύνη που του έλυσε τα χέρια, και εξηγεί γιατί ασχολείται διαρκώς με τρομακτικές καταστάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βαλ Κίλμερ: Ο άνθρωπος που θα (μπορούσε να) γινόταν σταρ

Απώλειες / Βαλ Κίλμερ (1959-2025): Ο άνθρωπος που θα μπορούσε να είχε γίνει σούπερσταρ

Έφυγε από τη ζωή ο Κρις του «Heat», ο Iceman του «Top Gun», ο «ξανθός» Μπάτμαν του Τζόελ Σουμάχερ, ο Τζιμ Μόρισον του Όλιβερ Στόουν, ο γκέι ντέτεκτιβ του «Kiss Kiss Bang Bang», ένας ηθοποιός που κατέγραψε μερικές αξέχαστες εμφανίσεις στο ενεργητικό του, μα δεν έκανε την αναμενόμενη καριέρα μεγάλου σταρ λόγω ατυχών συγκυριών αλλά και προσωπικών επιλογών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Η Λάιζα Μινέλι σήμερα δηλώνει ευτυχισμένη. ή Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης.

Οθόνες / Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης

Gay icon, μια χαρισματικά αφοσιωμένη performer, αλλά και αντικείμενο χλεύης. Το ντοκιμαντέρ του Μπρους Ντέιβιντ Κλάιν «Liza: A Truly Terrific, Absolutely True Story» σίγουρα δεν αφηγείται την ιστορία ενός τυπικού nepo baby.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
τομ χάρντι

Οθόνες / 10 τηλεοπτικές σειρές που θα δούμε την άνοιξη

Από τη μεγάλη επιστροφή του «The Last of Us» σε εκείνη του «Αστερίξ» και από τη σεξουαλική αναζήτηση της Μισέλ Ουίλιαμς σε μια απολαυστική ματιά στον κόσμο του σύγχρονου μπαλέτου, αυτές είναι οι σειρές που θα μας κρατήσουν καθηλωμένους στη μικρή οθόνη το επόμενο διάστημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ