Βιρζινί Εφιρά: Μια φυσική κομεντιέν σε δραματική καμπή Facebook Twitter
Μου πρότειναν πραγματικά χάλια ταινίες στην αρχή, αλλά μόλις έκανα επιτυχία ήρθε και η ευθύνη, γιατί ήμουν σε θέση να επιλέξω πλέον. Δεν ήταν εύκολο.

Βιρζινί Εφιρά: Μια φυσική κομεντιέν σε δραματική καμπή

0

Αν μη τι άλλο, η Βιρζινί Εφιρά διαθέτει χιούμορ: ονόμασε τη μοναχοκόρη της Άλι, αποτίνοντας φόρο τιμής στην Άλι Μακγκρό του «Love Story» και στον πυγμάχο Μοχάμεντ Άλι. Το κορίτσι που στο αφρίζον ξεκίνημά τoυ ήταν είδωλο της νεολαίας, παρουσιάζοντας το hit parade στη βελγική τηλεόραση, κυνήγησε μια καριέρα στο γαλλικό σινεμά, υπηρετώντας τη θητεία της στην κωμωδία, ώσπου έμαθε να λέει «όχι» μετά τα πρώτα σουξέ και να στρίψει σταδιακά προς το απαιτητικό δράμα.

Λίγο πριν υποδυθεί την αμφιλεγόμενη μοναχή Benedetta στην αναμενόμενη νέα ταινία του Πολ Βερχόφεν, η 42χρονη Εφιρά πείθει εμφατικά ως Ρασέλ, παθιασμένη και πεισματάρα ερωμένη και μητέρα, στο «Μια αγάπη ανέφικτη».

Στη συνάντησή μας στο φιλόξενο μπαλκόνι του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Αθήνα, με τον σύντροφο στη ζωή και συμπρωταγωνιστή της στην ταινία Νιλς Σναϊντέρ να την παρακολουθεί χαμογελώντας (σαν να την άκουγε για πρώτη φορά), μας εκμυστηρεύτηκε πώς ακριβώς τούμπαρε τη σκηνοθέτιδα Κατρίν Κορσινί για να πάρει τον ρόλο που τόσο ερωτεύτηκε διαβάζοντας το μυθιστόρημα της Κριστίν Ανγκό και πώς συνδέει το δικό της αίσθημα κατωτερότητας με τα κόμπλεξ της ηρωίδας που υποδύεται.

Και τι έγινε αν αποτύχεις ή αν δεν είσαι φτιαγμένος για μια δουλειά; Τίποτα σημαντικό. Πας παρακάτω. Προχώρησα με τρόπο, η μετάβασή μου έγινε μάλλον απαλά, με κωμωδίες, καθώς υπήρξα μια κινητική παρουσιάστρια, με μπρίο και ενέργεια.

— Συνήθως δεν «πλευρίζετε» σκηνοθέτες για να τους ζητήσετε να παίξετε στις ταινίες τους. Στην περίπτωση του «Μια αγάπη ανέφικτη», ωστόσο, κάνατε μια εξαίρεση, απ' ό,τι διαβάζω. Επειδή είχατε διαβάσει το μυθιστόρημα πριν και αισθανθήκατε επιτακτική την ανάγκη;

Κατά μία έννοια, έτσι συνέβη. Μου φαίνεται εξαιρετικά ενοχλητικό να πιέσω έναν σκηνοθέτη − καλύτερο είναι πάντα να μοιραζόμαστε μια αμοιβαία επιθυμία συνεργασίας. Όταν διάβασα το βιβλίο της Κριστίν Ανγκό, νομίζω δύο χρόνια πριν αναγγείλει τη μεταφορά του στην οθόνη η Κατρίν Κορσινί, δεν με με άγγιξε απλώς αλλά με συγκίνησε πρωτοφανώς.

Βιρζινί Εφιρά: Μια φυσική κομεντιέν σε δραματική καμπή Facebook Twitter
Eνώ κάνει αυτό που νομίζει, κρατάει εκτός νυμφώνος την κόρη της και τη μεγαλώνει μόνη, υποτάσσεται στην αιώνια αγάπη και στο πάθος της για τον ίδιο άνδρα. Φωτο: S. Branchu

— Γιατί; Ήταν το ταξίδι μιας γυναίκας στον χρόνο;

Όχι, καθόλου. Με συγκίνησε ιδιαίτερα το σύνδρομο κατωτερότητας της Ρασέλ και ο τρόπος που έβλεπε τη ζωή της μέσα από το συγκεκριμένο πρίσμα. Με προβλημάτισε ο αυτοϋποβιβασμός ενός άξιου ανθρώπου, το πώς μια γυναίκα καθόλα στέρεη αποδομείται σε περιστάσεις στις οποίες φαίνεται ικανή να αντεπεξέλθει, τι σημαίνει να ψάχνεις άνδρες που τελικά σε ταπεινώνουν ή να είσαι μια single μητέρα σε περασμένες δεκαετίες.

Τι έκανα, λοιπόν, για να πάρω τον ρόλο; Βρέθηκα στο ίδιο μέρος με την Κορσινί, στο γαλλικό φεστιβάλ της Ανγκουλέμ, και την «καμάκωσα» για να την πείσω, θεωρώντας πως δεν θα σκεφτόταν εμένα για τον ρόλο. Είχα γυρίσει κυρίως εύθυμες ταινίες, πολλές κωμωδίες, όχι πάντα καλές, αλλά στο φεστιβάλ βρισκόμουν με μια πραγματικά καλή ταινία, τη «Βικτόρια», όπου υποδυόμουν έναν σύνθετο χαρακτήρα, και πίστευα πως, αν τον έβλεπε, θα το εκτιμούσε.

Έμαθα πως είδε την ταινία και της άρεσε πολύ και μετά από μια συνέντευξη στον ίδιο χώρο, καλή ώρα όπως είμαστε τώρα εμείς οι δύο, άρχισα να της μιλάω για πολιτικά θέματα που γνώριζα εκ των προτέρων πως την απασχολούσαν πολύ, για να με προσέξει και ίσως να πει «κοίτα να δεις, ενδιαφέρουσα είναι. Voila!». Και μετά έκανα πρόβες για τον ρόλο.

— Να υποθέσω πως ταυτίζεστε με το κόμπλεξ κατωτερότητας της Ρασέλ...

Ναι, και το είχα πριν ξεκινήσω τη διαδρομή μου στο σινεμά. Είναι μέρος της κατασκευής της προσωπικής ταυτότητας και το βρίσκω δύσκολο να φέρεις μια μόνιμη αυτοπεποίθηση πριν δοκιμαστείς. Μιλώντας για το ερωτικό κομμάτι της ταινίας, αναρωτιόμουν πόσο ελεύθερη είναι μια γυναίκα μέσα στο κοινωνικό πλαίσιο της εποχής, ακόμα κι αν είναι παθιασμένη με έναν άνδρα. Το σύνδρομο αυτό τυφλώνει τη βούληση.

Βιρζινί Εφιρά: Μια φυσική κομεντιέν σε δραματική καμπή Facebook Twitter
Μου φαίνεται εξαιρετικά ενοχλητικό να πιέσω έναν σκηνοθέτη − καλύτερο είναι πάντα να μοιραζόμαστε μια αμοιβαία επιθυμία συνεργασίας.

— Πριν ασχοληθείτε με την υποκριτική ήσασταν ένα αγαπημένο τηλεοπτικό πρόσωπο, το κορίτσι που παρουσίαζε τις μουσικές επιτυχίες. Σας ήταν δύσκολο να μεταπηδήσετε στον κινηματογράφο;

Όλα συνδέονται, όπως βλέπετε! Για να μην παρεξηγηθώ, χαιρόμουν πάρα πολύ με την τηλεοπτική μου εργασία, την απολάμβανα όσο την έκανα. Φυσικά, όσο περισσότερο τοποθετούσα το σινεμά, που λάτρευα, σε ένα άπιαστο βάθρο, τόσο πιο μακρινή μού φαινόταν η πιθανότητα να γίνω μέρος του. «Αδύνατον» έλεγα στον εαυτό μου, προφανώς από σύνδρομο κατωτερότητας. Με το πέρασμα του χρόνου, ευτυχώς, γίνεσαι πιο ανάλαφρος. Περνάς καιρό θέτοντας ερωτήματα αξιακά και όχι ιδιαιτέρως εύστοχα.

Και τι έγινε αν αποτύχεις ή αν δεν είσαι φτιαγμένος για μια δουλειά; Τίποτα σημαντικό. Πας παρακάτω. Προχώρησα με τρόπο, η μετάβασή μου έγινε μάλλον απαλά, με κωμωδίες, καθώς υπήρξα μια κινητική παρουσιάστρια, με μπρίο και ενέργεια.

Μου πρότειναν πραγματικά χάλια ταινίες στην αρχή, αλλά μόλις έκανα επιτυχία ήρθε και η ευθύνη, γιατί ήμουν σε θέση να επιλέξω πλέον. Δεν ήταν εύκολο. Δεν ξέρω τι γίνεται στην Ελλάδα, αλλά στη Γαλλία ο κινηματογράφος και η τηλεόραση είναι δύο χωριστά κλαμπ.

— Τα ίδια κι εδώ. Από τα πολλά θέματα της ταινίας, το ερωτικό, το ταξικό, το μελό, ποιο σας ενδιέφερε περισσότερο; Θεωρείτε την ηρωίδα σύγχρονη;

Απολύτως! Έχει την τάση να ξεφύγει από τη νόρμα, να μην κάνει ό,τι της υποδεικνύουν. Είναι μια επαρχιωτοπούλα που γνωρίζει έναν νέο άνδρα ο οποίος την εισάγει στον Νίτσε και στον σαρκικό έρωτα που δεν έχει γευτεί ποτέ στη ζωή της. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Τελικά, πώς ορίζεται η μοντέρνα γυναίκα;

— Φαντάζομαι, από την άρνησή της να αφεθεί να την κατευθύνει ένας ή περισσότεροι άνδρες, με το θάρρος της, αν θέλετε, να μη δεχτεί να σταματήσει επειδή κάποιος της το λέει.

Ακριβώς. Αν και ταυτόχρονα, ενώ κάνει αυτό που νομίζει, κρατάει εκτός νυμφώνος την κόρη της και τη μεγαλώνει μόνη, υποτάσσεται στην αιώνια αγάπη και στο πάθος της για τον ίδιο άνδρα. Η αντίθεση μου φάνηκε προκλητική. Και πλούσια να τη διασχίσω.

Βιρζινί Εφιρά: Μια φυσική κομεντιέν σε δραματική καμπή Facebook Twitter
Ο Νιλς Σναϊντέρ και η Βιρζινί Εφιρά σε σκηνή από την ταινία. Φωτο: S. Branchu
Βιρζινί Εφιρά: Μια φυσική κομεντιέν σε δραματική καμπή Facebook Twitter
Η Βιρζινί Εφιρά με την Estelle Lescure σε σκηνή από την ταινία. Φωτο: S. Branchu

— Μια αγάπη σαρκική και παθιασμένη σάς φαίνεται ανέφικτη;

Μου φαίνεται εξαντλητική σε βάθος χρόνου, αλλά δόκιμη. Στο πλαίσιο του πάθους ο ένας προσπαθεί να καταβροχθίσει τον άλλον. Και μέσα στην ένταση χρειάζεται αντοχή για να υποστηρίξεις την επιθυμία σου, πόσο μάλλον να την επιβάλεις.

Για τη μητέρα είναι δίκαιο το αίτημα της αναγνώρισης του παιδιού της από τον πατέρα του ως καρπού του έρωτά τους. Η διαδικασία για εκείνην είναι επώδυνη, επειδή ο εραστής της αρνείται για ταξικούς και οικογενειακούς λόγους, αλλά το βίωμα της κόρης της, ακριβώς επειδή δεν υπάρχει το πάθος για να ισορροπήσει, είναι τρομακτικό.

— Αν έπρεπε οπωσδήποτε να επιλέξετε μία από τις δύο κεφαλαιώδεις ιστορίες της ταινίας, τη σχέση των δύο εραστών ή τη σχέση της μάνας με την κόρη της, ποια θα ήταν αυτή;

Είναι αδύνατον να τις ξεχωρίσω και να πω σε ποια θα επέλεγα να εμβαθύνω περισσότερο. Αλλά επειδή ο συμπρωταγωνιστής μου, ο Νιλς Σναϊντέρ, βρίσκεται ακριβώς δίπλα μου, θα πω πως προτιμώ τους εραστές!

 

Η ταινία «Μια αγάπη ανέφικτη» προβάλλεται από τις 16 Μαΐου στις αίθουσες.

 

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Στα εννιά μου προσπαθούσα να καταλάβω τι σχέση είχε το λεωφορείο με την Μπλανς Ντιμπουά» / «Το Λεωφορείο ο πόθος ήταν η πρώτη μου ακατάλληλη ταινία»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιάννη Ξανθούλη

Μυθολογίες / «Το Λεωφορείο ο πόθος ήταν η πρώτη μου ακατάλληλη ταινία»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιάννη Ξανθούλη

Η κινηματογραφική λίστα του Έλληνα συγγραφέα είναι συγκινησιακά φορτισμένη και γεμάτη παιδικές αναμνήσεις όπως και τα βιβλία του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
«I love Lucy»: Οργή, αλκοόλ, χρήμα, ξύλο και απιστίες πίσω από το πιο διάσημο οικογενειακό σόου του κόσμου

Σαν σήμερα / Λουσίλ Μπολ: Η πιο αξιολάτρευτη νοικοκυρά της Αμερικής ήταν μια απάτη

Σαν σήμερα το 1989 πεθαίνει η Αμερικανίδα ηθοποιός Λουσίλ Μπολ, πρωταγωνίστρια της διάσημης τηλεοπτικής σειράς «I love Lucy». Αν και λατρεύτηκε από εκατομμύρια τηλεθεατές, η πραγματικότητα πίσω από το «Καλύτερο τηλεοπτικό σόου όλων των εποχών» ήταν γεμάτη βία, αλκοόλ και απιστίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Οθόνες / Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Το κλείσιμο μιας τριλογίας «Star Wars» που λοιδορήθηκε, για να επανεκτιμηθεί μερικώς όταν η νεότερη έπεσε θύμα των γενικευμένων culture wars και των ελάχιστων φιλοδοξιών της, επανεμφανίζεται στα σινεμά με αφορμή την επέτειο 20 χρόνων από την κυκλοφορία της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Daily / Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Ο Τζον Χαμ υποδύεται τον επιτυχημένο επενδυτή που χάνει ξαφνικά το έδαφος κάτω από τα πόδια του σ΄αυτή την εκλεκτικά διασκεδαστική, κατά τόπους δραματική και συχνά διεισδυτική σάτιρα ηθών της πλουτοκρατικής ελίτ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Κωστής Χαραμουντάνης / Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Ο 31χρονος σκηνοθέτης νιώθει πως ενηλικιώθηκε μαζί με την πρώτη του βραβευμένη ταινία, «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού», κινηματογραφεί τις αναμνήσεις του και είναι μία από τις πιο μεγάλες ελπίδες του ελληνικού κινηματογράφου.
M. HULOT
«Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Thalia Mavros / «Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Η διεθνώς βραβευμένη παραγωγός και σκηνοθέτις Thalia Mavros μιλά στη LIFO για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η «αυτοκρατορία» του Τραμπ, καθώς και για τη θέση της γυναίκας σε έναν κόσμο που αλλάζει - και όχι προς το καλύτερο.
M. HULOT
«The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Οθόνες / «The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Το πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν της αγαπημένης σειράς του HBO λειτουργεί ως εισαγωγή, συστήνοντας νέους χαρακτήρες, το περιβάλλον της δράσης, τη σχέση των παλιών χαρακτήρων με αυτό αλλά και μεταξύ τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια ‘σύγχρονη’»

Οθόνες / «Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια σύγχρονη»

Ο επιφανής μελετητής του Ομήρου και διευθυντής του New York Times Review of Books, Ντάνιελ Μέντελσον, περιγράφει στην εφημερίδα Telegraph τους τρεις βασικούς κανόνες που ελπίζει να τηρηθούν κατά τη μεταφορά της «Οδύσσειας» στη μεγάλη οθόνη.
THE LIFO TEAM
Movies

Οθόνες / Μια ταινία για τον Bloody Hawκ και άλλοι 8 λόγοι για να πάτε σινεμά

Αυτή την εβδομάδα έχουν την τιμητική τους τα κατασκοπικά θρίλερ, παίζει η επανέκδοση του Delicatessen και ένα ντοκιμαντέρ για τον δημοφιλή ράπερ που δεν απευθύνεται μόνο στο fan base του — όχι άλλο Minecraft.
THE LIFO TEAM
«Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Οθόνες / «Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Μουσείο της Νύχτας, ο Φερμίν Ελόι Ακόστα αναδεικνύει ένα πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο για τη Νέα Υόρκη των δεκαετιών του ’70 και του ’80, ενώ μιλά στη LiFO για την αβεβαιότητα του μέλλοντος του κινηματογράφου στην Αργεντινή και τις πολιτικές αναταράξεις στη χώρα του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Μυθολογίες / «Ο Βέγγος είναι το αγχολυτικό μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Από τον Κουροσάβα και τον Μπέργκμαν, από τις ταινίες της Pixar μέχρι τα Batman του Nόλαν, ο ηθοποιός φτιάχνει μια ετερόκλητη και ειλικρινή λίστα και πιστεύει ότι «σινεμά είναι να βλέπεις άλλες πλευρές του κόσμου».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ: «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Pulp Fiction / «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ επιστρέφει με το «Ο Κύριος των Νεκρών» και μιλά στη LiFO για τις σκέψεις του πάνω στο πένθος, την τεχνητή νοημοσύνη που του έλυσε τα χέρια, και εξηγεί γιατί ασχολείται διαρκώς με τρομακτικές καταστάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ