Horrorant Film Festival: Μια μεγάλη γιορτή για τους λάτρεις των ταινιών τρόμου

Horrorant Film Festival: Μια μεγάλη γιορτή για τους λάτρεις των ταινιών τρόμου Facebook Twitter
Exorcism: Haunted Child (2015)
0


 

Λίγο πριν ξεκινήσει το Διεθνές Φεστιβάλ ταινιών τρόμου "ΝΥΧΤΕΣ ΤΡΟΜΟΥ", Horrorant Film Festival "FRIGHT NIGHTS", απόψε στην Αθήνα και σε λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη, μιλήσαμε με τον διοργανωτή Κωνσταντίνο Χατζηπαπά για τα highlights και τις επιλογές του από το φετινό φεστιβάλ, καθώς και για τον τρόμο στο σινεμά γενικά. Ο ίδιος ασχολείται με τον κινηματογράφο από μικρός και σήμερα διατηρεί δύο κινηματογραφικά sites (το Filmboy.gr και το Horrorant.com), έχει ιδρύσει την εταιρεία διανομής FilmBoy Pictures και το 2014 διοργάνωσε το 1ο Horrorant Film Festival 'FRIGHT NIGHTS'. «Θεωρούσα αδιανόητο ότι δεν υπήρχε φεστιβάλ ταινιών τρόμου στη χώρα μας – πέρα από κάποιες ερασιτεχνικές προσπάθειες», λέει. «Κατάλαβα ότι αν θέλεις κάτι να γίνει, όπως ακριβώς εσύ το θέλεις, πρέπει να το κάνεις μόνος σου. Πήρα την απόφαση το 2012, αλλά χρειάστηκαν δύο χρόνια, ώσπου να αποκτήσω τη τεχνογνωσία και τις γνωριμίες στο εξωτερικό για να ξεκινήσω τις ΝΥΧΤΕΣ ΤΡΟΜΟΥ. Σκοπός μου εξαρχής ήταν να διοργανώσω ένα φεστιβάλ στα πρότυπα των μεγάλων ξένων φεστιβάλ, με events, καλεσμένους, Q/A, πρεμιέρες και φυσικά καλές ταινίες».

Ο Κωνσταντίνος Χατζηπαπάς τα έχει καταφέρει πολύ καλά, αν σκεφτεί κανείς την εποχή και ότι το κοινό του φετινού Horrorant Film Festival θα δει ταινίες που δεν θα είχε αλλιώς την ευκαιρία να δει στη μεγάλη οθόνη. Η έναρξη θα γίνει με την ταινία που πήρε βραβείο σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ του Sundance και ήταν υποψήφιο για Καλύτερη Ταινία, το τολμηρό και οπτικά συναρπαστικό "The Witch", του Robert Eggers. Η λήξη θα γίνει με την προβολή ενός από τα σημαντικότερα Ισπανικά θρίλερ των τελευταίων χρόνων, το El Cuerpo, πριν ακόμη βγει στις ισπανικές αίθουσες. «Το κοινό θα δει αξιόλογες νέες παραγωγές απ' όλο τον κόσμο, που προφανώς δεν θα βρουν ποτέ διανομή στη χώρα μας, αλλά και μεγάλες στουντιακές ταινίες σε πρώτη προβολή. Θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να δουν σε εξαιρετική ποιότητα ήχου και εικόνας, μερικές αγαπημένες κλασικές ταινίες που λόγω εποχής, δεν είχαν τη δυνατότητα να δούνε ποτέ στο σινεμά. Οι ΝΥΧΤΕΣ ΤΡΟΜΟΥ είναι ένα σχολείο για τους νεότερους και μια νοσταλγία για τους παλαιότερους», λέει.

Κάποιος είπε ότι το 95% των ταινιών που γίνονται παγκοσμίως, έχουν φόβο, αγωνία και τρόμο, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο. Πόσο τρομακτική ήταν ας πούμε η Λίστα του Σίντλερ; Πόση αγωνία και τρόμος ένιωσαν οι θεατές σε κάθε κτηνωδία των Γερμανών; Δεν είναι όλες αυτές ταινίες τρόμου φυσικά, αλλά το σινεμά είναι συναίσθημα και ο φόβος είναι το κύριο συναισθηματικό όπλο του κινηματογράφου.


«Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι ο τρόμος είναι το νούμερο 1 κινηματογραφικό είδος. Κάποιος είπε ότι το 95% των ταινιών που γίνονται παγκοσμίως, έχουν φόβο, αγωνία και τρόμο, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο. Πόσο τρομακτική ήταν ας πούμε η Λίστα του Σίντλερ; Πόση αγωνία και τρόμο ένιωσαν οι θεατές σε κάθε κτηνωδία των Γερμανών; Δεν είναι όλες αυτές ταινίες τρόμου φυσικά, αλλά το σινεμά είναι συναίσθημα και ο φόβος είναι το κύριο συναισθηματικό όπλο του κινηματογράφου. Είναι ένα είδος που συγκινεί τους περισσότερους σινεφίλ στον κόσμο, άσχετα αν στην Ελλάδα οι διανομείς δεν το έχουν σε μεγάλη εκτίμηση. Προσωπικά, γνώρισα τον τρόμο με τις ταινίες του Boris Carlof και του Christopher Lee στην ασπρόμαυρη τηλεόραση. Αγάπησα τις ταινίες τρόμου των 80's με τις βιντεοκασέτες και έμαθα το σινεμά με την αγωνία του Brian de Palma λίγο αργότερα. Αγαπώ γενικά το σινεμά, αλλά λίγο περισσότερο τις ταινίες τρόμου», λέει ο κ. Χατζηπαπάς.


Στόχος του Horrorant Film Festival «ΝΥΧΤΕΣ ΤΡΟΜΟΥ», είναι να γίνει ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του είδους στην Ευρώπη και να τραβήξει – κάτι που ήδη έχει κάνει - τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας.


Όπως και πέρυσι, το πρόγραμμα του φεστιβάλ είναι πλούσιο, με θεματικά αφιερώματα, πρεμιέρες και άλλα events για τους fan του τρόμου.

Τι θα δούμε φέτος στο φεστιβάλ;

Horrorant Film Festival: Μια μεγάλη γιορτή για τους λάτρεις των ταινιών τρόμου Facebook Twitter
Let Sleeping Corpse Die (1974) του Jorge Grau

 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΤΡΟΜΟ

Ένα αγαπημένο κομμάτι του φεστιβάλ είναι οι αναδρομές στην ιστορία του σινεμά τρόμου σε συγκεκριμένες χώρες. «Πέρυσι είχαμε αφιέρωμα στο Γαλλικό σινεμά με 5 ταινίες, φέτος στο Ισπανικό με 10 ταινίες. Ξέρετε, στην Ισπανία ο τρόμος είναι το Νο1 κινηματογραφικό είδος, όπως έμαθα από την ίδια τη Πρεσβεία τους στην Αθήνα. Είμαι πολύ περήφανος γιατί καταφέραμε να έχουμε στο πρόγραμμα ταινίες που καλύπτουν την Χρυσή εποχή του Ισπανικού τρόμου (70's), την μεταβατική εποχή των 90's, την έξαρση του ψυχολογικού τρόμου αλλά και το νέο ανατρεπτικό σινεμά του Alex de la Iglesia. Δεν ήταν εύκολο αλλά πραγματικά είμαι πολύ περήφανος που τα καταφέραμε. Μάλιστα, χάρη στη βοήθεια της Ισπανικής Πρεσβείας, θα έχουμε καλεσμένο στο φεστιβάλ έναν από τους ανερχόμενους Ισπανούς σκηνοθέτες, τον Victor Matellano καθώς και την Ισπανίδα ηθοποιό Almudena Leon», λέει ο κ. Χατζηπαπάς.

Οι ταινίες που θα προβληθούν στο πλαίσιο του αφιερώματος είναι:

Horrorant Film Festival: Μια μεγάλη γιορτή για τους λάτρεις των ταινιών τρόμου Facebook Twitter
Horror Express (1972) του Eugenio Martin

Count Dracula (1970) του Jesus Franco
Werewolf vs. Vampyre Woman (1971) του Leon Klimovsky
Tombs of the Blind Dead (1972) του Amando de Ossorio
Horror Express (1972) του Eugenio Martin
Let Sleeping Corpse Die (1974) του Jorge Grau
Who Can Kill A Child? (1976) του Narciso Ibanez Serrador
Tesis (1996) του Alejandro Amenabar
El Orfanato (2007) του J.A. Bayona
Julia's Eyes (2010) του Guillem Morales
Witching and Bitching (2013) του Alex de la Iglesia

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ ΘΡΥΛΙΚΑ Β-movies ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ '50

Horrorant Film Festival: Μια μεγάλη γιορτή για τους λάτρεις των ταινιών τρόμου Facebook Twitter
Godzilla, 1954

Φέτος στο φεστιβάλ θα προβληθούν 5 ταινίες από την απολαυστική εποχή των Drive-Ins, κλασικές ταινίες τρόμου από τη δεκαετία του '50. Από Roger Corman και Vincent Price μέχρι τα sci-fi horror που χαρακτήρισαν μια ολόκληρη εποχή του Αμερικανικού κινηματογράφου και θα προβληθούν σε εξαιρετική εικόνα και ήχο.

Στην Ατομική εποχή της δεκαετίας του '50, η έκθεση ραδιενέργειας, οι διαρροές τοξικών ουσιών και άλλα επιστημονικά ατυχήματα είχαν μεγάλη επιρροή στη θεματική του horror cinema, όπου άρχισαν να αναπτύσσονται τεραστίων διαστάσεων μεταλλαγμένα τέρατα η ταινία Gojira ή αλλιώς Godzilla, 1954 είναι αντιπροσωπευτική. Μέχρι τότε, οι περισσότερες ταινίες τρόμου ήταν φτιαγμένες πρόχειρα και με λίγα χρήματα και απευθύνονταν σχεδόν αποκλειστικά στο εφηβικό κοινό των drive-ins. Ένα τέτοιο φιλμ ήταν το I Was A Teenage Werewolf (1957).

Horrorant Film Festival: Μια μεγάλη γιορτή για τους λάτρεις των ταινιών τρόμου Facebook Twitter
Count Dracula (1970) του Jesus Franco


Μερικά Αμερικάνικης προέλευσης monster/horror movies της εποχής κεφαλαιοποίησαν με επιτυχία τις απειλές εξωγήινων δυνάμεων και εισβολής από το Διάστημα, όπως το alien που βρέθηκε στην Αρκτική στο The Thing From Another World (1951), το ασυνήθιστο τέρας στο The Creature From the Black Lagoon (1954), μεταλλαγμένα μυρμήγκια στην έρημο του Νέου Μεξικού στο Them! (1954) ή παράλογες και εξωγήινες απειλές στο κλασικό Invasion of the Body Snatchers (1956). Το τελευταίο ήταν μια αντιδραστική ιστορία που εφιστούσε τη προσοχή στη συμμόρφωση, ένα classic με κλώνους που έπαιρναν τα σώματα των κατοίκων μιας μικρής πόλης της California, ένα remake έγινε από τον Philip Kaufman το 1978 με την ιστορία να εξελίσσεται στο San Francisco.


Στο αλληγορικό The Incredible Shrinking Man (1957) του Jack Arnold σε σενάριο του συγγραφέα Richard Matheson, εμφανίστηκαν οι θανάσιμες μεταλλάξεις και τα επακόλουθα της έκθεσης σε ραδιενέργεια – ακόμα και μια αράχνη ή μια γάτα θα ήταν ένα τρομακτικό τέρας για έναν συρρικνωμένο άνθρωπο.

Horrorant Film Festival: Μια μεγάλη γιορτή για τους λάτρεις των ταινιών τρόμου Facebook Twitter
The Incredible Shrinking Man (1957) του Jack Arnold

ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Το φεστιβάλ ΝΥΧΤΕΣ ΤΡΟΜΟΥ γεννήθηκε εξ αρχής για να φέρει στις ελληνικές αίθουσες μερικές από τις σημαντικότερες καινούργιες παραγωγές ταινιών τρόμου από ολόκληρο τον κόσμο. Το διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ αποτελείται από πολλές ταινίες παραγωγής 2015-2016, πολλές εξ αυτών σε πρώτη Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια Πρεμιέρα. Exorcism: Haunted Child (2015), Βιετνάμ, σε παγκόσμια πρεμιέρα, The Sand (2015), Αμερική, με επίσημη συμμετοχή στο Frightfest του Λονδίνου, Idila (2015), Σλοβενία Βραβείο Κοινού και Καλύτερης Ταινίας στο Nevermore Festival είναι κάποιες ταινίες που ξεχωρίζουν.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Δεν θα λείψουν και οι δεκάδες ταινίες μικρού μήκους, που θα προβάλλονται πριν την κυρίως ταινία 20 και πλέον ολοκαίνουργια shorts από όλο τον κόσμο, σε μια απολαυστική πρόγευση πριν το κυρίως πρόγραμμα.

Horrorant Film Festival: Μια μεγάλη γιορτή για τους λάτρεις των ταινιών τρόμου Facebook Twitter
The Thing From Another World (1951)


Τι συμβαίνει με τον ελληνικό τρόμο;

«Δυστυχώς οι Έλληνες δεν έχουμε ιστορία στο σινεμά τρόμου», λέει ο κ. Παπάς. «Οι πρώτες ταινίες που φλέρταραν με το είδος ήταν στις αρχές του '60, με τις μεταφορές των μυθιστορημάτων του Γιάννη Μαρή, όπως το Έγκλημα στα Παρασκήνια του Ντίνου Κατσουρίδη. Αν και μιλάμε περισσότερο για noir και αστυνομικά θρίλερ. Ο "Εφιάλτης" του Ερρίκου Ανδρέου το 1961 ήταν ίσως η πρώτη πραγματικά τρομακτική ταινία της εποχής, που μάλιστα θεωρήθηκε το ελληνικό "Ψυχώ". Κάποιες προσπάθειες έγιναν τη δεκαετία του '90, όπως το προκλητικό Singapore Sling του Νίκου Νικολαΐδη το 1990, αλλά χρειάστηκε να φτάσουμε στο 2005 για να δούμε την πρώτη ελληνική ταινία splatter, το "Κακό" του Γιώργου Νούσια. Αν δεν πιστέψουν στο σινεμά τρόμου οι εταιρείες διανομής, οι αιθουσάρχες και οι κρατικοί φορείς, δεν θα φτιάξουμε ποτέ αξιοπρεπή τρόμο. Ταλέντο υπάρχει, και αυτό φαίνεται από τις ταινίες μικρού μήκους που διαγωνίζονται κάθε χρόνο στις ΝΥΧΤΕΣ ΤΡΟΜΟΥ. Φέτος για παράδειγμα, είχαμε πάνω από 10 συμμετοχές νέων ελληνικών ταινιών τρόμου μικρού μήκους. Οι Έλληνες σκηνοθέτες έχουν όρεξη, ταλέντο και ιδέες, αλλά χρειάζονται και την οικονομική υποστήριξη που, κακώς για μένα, κάποια άλλα είδη μη εμπορικά, απολαμβάνουν αφειδώς. Θυμηθείτε τον Αδάμαστο του Θάνου Κερμίτση. Μια απίστευτη ταινία φαντασίας που με μηδαμινό budget έφτασε μέχρι τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας και πήρε πολλά βραβεία και στο εξωτερικό».


ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Horrorant Film Festival: Μια μεγάλη γιορτή για τους λάτρεις των ταινιών τρόμου Facebook Twitter
The Creature From the Black Lagoon (1954)

H ελληνική παραγωγή θα έχει και φέτος ενεργή συμμετοχή, με 8 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους, όπου θα παραβρεθούν οι συντελεστές και το cast για να τα παρουσιάσουν και να απαντήσουν σε ερωτήσεις του κοινού μετά τη προβολή.

Caffeine (2016) των Γιώργου Μιχαλόπουλου και Ευθύμη Οικονόμου.
Ο Θέμης ξυπνά το πρωί και ...δεν έχει καφέ. Οι ειδήσεις αναφέρουν την κρίση στις προμήθειες καφέ, μετά το ναυάγιο της CaffecopCo σε μια βραχονησίδα των Κυθήρων. Τα νεύρα του Θέμη όμως απαιτούν να βρει καφέ...

Durckness (2016) του Άρη Δεληγιαννίδη
Ένας άντρας γίνεται ψυχωτικός με το κίτρινο πλαστικό παπάκι του μπάνιου. Νοιώθει πως τον παρακολουθεί και τον στοιχειώνει. Φτάνει στα άκρα της παραφροσύνης.

Edith (2015) του Ντομινίκ Παπαεμμανουήλ
Σε ένα θέατρο, ο ανατρεπτικός μάγος Sanford φαίνεται να έχει καθηλώσει τα βλέμματα. Ανάμεσα στο ενθουσιασμένο πλήθος, βρίσκεται και η Edith μαζί με την μητέρα της, παρακολουθώντας με κομμένη ανάσα τα μαγικά κόλπα που ξεχωρίζουν σαν φλόγες μέσα από το σκοτάδι. Ένα από τα κόλπα όμως επιτάσσει την συμμετοχή ενός θεατή. Έτσι η Edith παίρνει μια απόφαση που θα ανατρέψει όχι μόνο τη δική της ζωή αλλά και του συμπρωταγωνιστή της, William.

Horrorant Film Festival: Μια μεγάλη γιορτή για τους λάτρεις των ταινιών τρόμου Facebook Twitter
Them! (1954)

Eye Candy (2015) του Δημήτρη Βαβάτση.
Ένας άντρας και μια γυναίκα κάνουν συμφωνία να βρεθούν σε ένα υπόγειο.
Το παιχνίδι με όριο την ανθρώπινη αξιοπρέπεια ξεκινά.

Inner Land (2015), της Βίβιαν Παπαγεωργίου.
Σε ένα μικρό απομονωμένο χωριό, μια δασκάλα αναλαμβάνει υπηρεσία σε ένα παράξενο σχολείο. Ο υποκειμενικός της χρόνος διαφέρει από αυτόν του σχολείου. Μαθητές και δάσκαλοι την παγιδεύουν σταδιακά στον δικό τους 'νεκρό' χρόνο που έχει τους δικούς του νόμους. Ανεπαίσθητα, χτίζονται γύρω της αναπόδραστα τείχη.

Το Κλάμα (2015) των Γιώργου Δημητρόπουλου και Κωστή Αντονίνη.
Μια νεαρή γυναίκα ετοιμάζεται να περάσει άλλο ένα μοναχικό βράδυ στο σπίτι.
Αυτή η νύχτα, ωστόσο, δεν θα είναι ίδια με τις άλλες...

Χαρούμενα Γενέθλια (2016) της Μαρίας Μανόνα.
Η 'Άννα γιορτάζει τα 17α γενέθλιά της. Ακόμα όμως δε νιώθει έτοιμη να αποχωριστεί το παιχνίδι των παιδικών της χρόνων, την αγαπημένη της κούκλα 'Εμιλυ. Όταν την επόμενη μέρα ο αυστηρών αρχών πατέρας της την αναγκάζει να την εγκαταλείψει, η Έμιλυ παίρνει την εκδίκησή της και ''στοιχειώνει'' την Άννα για πάντα..

Horrorant Film Festival: Μια μεγάλη γιορτή για τους λάτρεις των ταινιών τρόμου Facebook Twitter
I Was A Teenage Werewolf (1957).

4 Μαρτίου (2015) του Δημήτρη Νάκου.
Η Μαρία, μια νεαρή κοπέλα από την Ουκρανία, φροντίζει η κυρία Ουρανία σε ένα χωριό στην Ελλάδα. Η κυρία Ουρανία είναι νεκρή εδώ και 3 ημέρες αλλά η Μαρία το κρύβει από τα παιδιά της, που μένουν στην πόλη, επειδή φοβάται ότι δεν θα πληρωθεί το μισθό της. Μόνο ο Χρήστος ξέρει το μυστικό της. Η 4 Μάρτη είναι η τελευταία της ευκαιρία.

Είναι Αργά (2016) των Μαρία Παπαγεωργίου και Αλέξανδρου Σιδερά
"Θα πάω με τα πόδια. Μέσα από το πάρκο..." Μπορεί μια ταινία που θα δεις με τους φίλους σου, να είναι και ο λόγος που δεν θα τους ξαναδείς ποτέ. Ειδικά, αν γυρίζεις μόνη στο σπίτι και είναι...αργά.

Γαλλικό Άρωμα (2016) του Αντώνη Μανδρανή
Μια αυτοκτονία, ένα διαμάντι και δύο αστυνομικοί που ερευνούν την υπόθεση.
Όταν η Ζακλίν μπαίνει στο κάδρο, τίποτα δεν είναι όπως φαίνονται.

Horrorant Film Festival: Μια μεγάλη γιορτή για τους λάτρεις των ταινιών τρόμου Facebook Twitter
Witching and Bitching (2013) του Alex de la Iglesia
Horrorant Film Festival: Μια μεγάλη γιορτή για τους λάτρεις των ταινιών τρόμου Facebook Twitter
Invasion of the Body Snatchers (1956).
Horrorant Film Festival: Μια μεγάλη γιορτή για τους λάτρεις των ταινιών τρόμου Facebook Twitter
Tombs of the Blind Dead (1972) του Amando de Ossorio
Horrorant Film Festival: Μια μεγάλη γιορτή για τους λάτρεις των ταινιών τρόμου Facebook Twitter
Tesis (1996) του Alejandro Amenabar
Horrorant Film Festival: Μια μεγάλη γιορτή για τους λάτρεις των ταινιών τρόμου Facebook Twitter
I Was A Teenage Werewolf (1957)
Horrorant Film Festival: Μια μεγάλη γιορτή για τους λάτρεις των ταινιών τρόμου Facebook Twitter
Who Can Kill A Child? (1976) του Narciso Ibanez Serrador

Info:

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί 12-18 Μαΐου στην Αθήνα στους κινηματογράφους ΙΝΤΕΑΛ, Πανεπιστημίου 46 και ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ, Συγγρού 106. Στη Θεσσαλονίκη από 19-25 Μαΐου στους κινηματογράφους ΒΑΚΟΥΡΑ 1 και 2, Ιωάννου Μιχαήλ 8. Καθημερινά θα προβάλλονται 6-8 ταινίες μεγάλου μήκους, μαζί με πολλές ελληνικές και ξένες ταινίες μικρού μήκους.


Είσοδος: απλό 6€, ημερήσιο 10€, Full Pass 50€

Περισσότερες λεπτομέρειες στα: horrorant.com, filmboy.gr και στην επίσημη σελίδα του Horrorant στο facebook.

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«I love Lucy»: Οργή, αλκοόλ, χρήμα, ξύλο και απιστίες πίσω από το πιο διάσημο οικογενειακό σόου του κόσμου

Σαν σήμερα / Λουσίλ Μπολ: Η πιο αξιολάτρευτη νοικοκυρά της Αμερικής ήταν μια απάτη

Σαν σήμερα το 1989 πεθαίνει η Αμερικανίδα ηθοποιός Λουσίλ Μπολ, πρωταγωνίστρια της διάσημης τηλεοπτικής σειράς «I love Lucy». Αν και λατρεύτηκε από εκατομμύρια τηλεθεατές, η πραγματικότητα πίσω από το «Καλύτερο τηλεοπτικό σόου όλων των εποχών» ήταν γεμάτη βία, αλκοόλ και απιστίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Οθόνες / Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Το κλείσιμο μιας τριλογίας «Star Wars» που λοιδορήθηκε, για να επανεκτιμηθεί μερικώς όταν η νεότερη έπεσε θύμα των γενικευμένων culture wars και των ελάχιστων φιλοδοξιών της, επανεμφανίζεται στα σινεμά με αφορμή την επέτειο 20 χρόνων από την κυκλοφορία της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Daily / Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Ο Τζον Χαμ υποδύεται τον επιτυχημένο επενδυτή που χάνει ξαφνικά το έδαφος κάτω από τα πόδια του σ΄αυτή την εκλεκτικά διασκεδαστική, κατά τόπους δραματική και συχνά διεισδυτική σάτιρα ηθών της πλουτοκρατικής ελίτ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Κωστής Χαραμουντάνης / Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Ο 31χρονος σκηνοθέτης νιώθει πως ενηλικιώθηκε μαζί με την πρώτη του βραβευμένη ταινία, «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού», κινηματογραφεί τις αναμνήσεις του και είναι μία από τις πιο μεγάλες ελπίδες του ελληνικού κινηματογράφου.
M. HULOT
«Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Thalia Mavros / «Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Η διεθνώς βραβευμένη παραγωγός και σκηνοθέτις Thalia Mavros μιλά στη LIFO για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η «αυτοκρατορία» του Τραμπ, καθώς και για τη θέση της γυναίκας σε έναν κόσμο που αλλάζει - και όχι προς το καλύτερο.
M. HULOT
«The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Οθόνες / «The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Το πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν της αγαπημένης σειράς του HBO λειτουργεί ως εισαγωγή, συστήνοντας νέους χαρακτήρες, το περιβάλλον της δράσης, τη σχέση των παλιών χαρακτήρων με αυτό αλλά και μεταξύ τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια ‘σύγχρονη’»

Οθόνες / «Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια σύγχρονη»

Ο επιφανής μελετητής του Ομήρου και διευθυντής του New York Times Review of Books, Ντάνιελ Μέντελσον, περιγράφει στην εφημερίδα Telegraph τους τρεις βασικούς κανόνες που ελπίζει να τηρηθούν κατά τη μεταφορά της «Οδύσσειας» στη μεγάλη οθόνη.
THE LIFO TEAM
Movies

Οθόνες / Μια ταινία για τον Bloody Hawκ και άλλοι 8 λόγοι για να πάτε σινεμά

Αυτή την εβδομάδα έχουν την τιμητική τους τα κατασκοπικά θρίλερ, παίζει η επανέκδοση του Delicatessen και ένα ντοκιμαντέρ για τον δημοφιλή ράπερ που δεν απευθύνεται μόνο στο fan base του — όχι άλλο Minecraft.
THE LIFO TEAM
«Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Οθόνες / «Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Μουσείο της Νύχτας, ο Φερμίν Ελόι Ακόστα αναδεικνύει ένα πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο για τη Νέα Υόρκη των δεκαετιών του ’70 και του ’80, ενώ μιλά στη LiFO για την αβεβαιότητα του μέλλοντος του κινηματογράφου στην Αργεντινή και τις πολιτικές αναταράξεις στη χώρα του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Μυθολογίες / «Ο Βέγγος είναι το αγχολυτικό μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Από τον Κουροσάβα και τον Μπέργκμαν, από τις ταινίες της Pixar μέχρι τα Batman του Nόλαν, ο ηθοποιός φτιάχνει μια ετερόκλητη και ειλικρινή λίστα και πιστεύει ότι «σινεμά είναι να βλέπεις άλλες πλευρές του κόσμου».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ: «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Pulp Fiction / «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ επιστρέφει με το «Ο Κύριος των Νεκρών» και μιλά στη LiFO για τις σκέψεις του πάνω στο πένθος, την τεχνητή νοημοσύνη που του έλυσε τα χέρια, και εξηγεί γιατί ασχολείται διαρκώς με τρομακτικές καταστάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ