Η Ιζαμπέλα Ροσελίνι μιλά στο LiFO.gr

Η Ιζαμπέλα Ροσελίνι μιλά στο LiFO.gr Facebook Twitter
Για την παράσταση «Link Link», στην οποία πρωταγωνιστεί μαζί με τον εκπαιδευμένο σκύλο της Pan, η Ροσελίνι μεταμφιέζεται και ερμηνεύει ανθρώπινους χαρακτήρες και παράλληλα διαφορετικά είδη ζώων.
0

Με τα φώτα της δημοσιότητας να πέφτουν πάνω της από γεννησιμιού της ‒υπήρξε ο καρπός ενός διάσημου ζευγαριού (του Ρομπέρτο Ροσελίνι και της Ίνγκριντ Μπέργκμαν) που άκουσε πολλά για τη σχέση του‒ η Ιζαμπέλα Ροσελίνι έγινε μοντέλο, το «πρόσωπο» της Lancôme για 12 χρόνια, σύζυγος του Μάρτιν Σκορσέζε, μούσα του Ντέιβιντ Λιντς και βρέθηκε σε διάσημες ταινίες τη δεκαετία του '90, πριν δοκιμάσει νέες συνεργασίες με την αυγή του 21ου αιώνα.


Η Ροσελίνι ήταν πολλά και διαφορετικά πράγματα στη ζωή της και φαίνεται πως αυτό τη βοήθησε στο κυνήγι μιας νέας ταυτότητας. Με όχημα την αγάπη της για το ζωικό βασίλειο και την περιέργειά της για τους κανόνες λειτουργίας του, ξεκίνησε να δημιουργεί δικό της υλικό μέσα από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Green Porno» στο κανάλι του Sundance, που παρουσίαζε με έναν άκρως χιουμοριστικό τρόπο τις σεξουαλικές συνήθειες των ζώων.

 «Ξέρεις πόσες φορές έχω πει για μια δουλειά μου πως είναι η τελευταία που κάνω; Ε, κάθε φορά κάνω κάτι καινούργιο τελικά. Είμαι χαρούμενη όμως, ασχολούμαι με διαφορετικούς τρόπους έκφρασης και νομίζω πως εξελίσσομαι. Αυτή είναι η κατάλληλη λέξη».


Η μετεξέλιξη αυτής της σειράς ήταν δύο θεατρικοί μονόλογοι, ο ομώνυμος πρώτος που παρουσίασε στην Αθήνα το 2014 και ο δεύτερος, το «Link Link», που θα δούμε στο Μέγαρο Μουσικής τον επόμενο μήνα.


Ξαφνιασμένη αρχικά από το τηλεφώνημα, καθώς είχε μπερδέψει λίγο τις ημερομηνίες, με δέχεται με μια ζεστή και καλοσυνάτη φωνή, λέγοντας πως μπορούμε να μιλήσουμε κανονικά.


Βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και της θυμίζω τη μαύρη επέτειο της συγκεκριμένης ημέρας (είναι 11 Σεπτεμβρίου). Η φωνή της αλλάζει αμέσως. «Ήμουν εδώ, δυστυχώς. Συνέβη περίπου τώρα, αυτή την ώρα που μιλάμε. Ήταν φρικτό».


Καταλαβαίνοντας πως δεν θέλει να πει κάτι παραπάνω γι' αυτό, ξεκινάω τις ερωτήσεις σχετικά με την παράσταση, θυμίζοντάς της όσα έχει κάνει τα τελευταία χρόνια. Με τη φράση «εφηβική ενέργεια» που χρησιμοποιώ ξεσπά σε γέλια, ανάμεσα στα οποία προσπαθεί να πει μερικά πράγματα.


«Ξέρεις πόσες φορές έχω πει για μια δουλειά μου πως είναι η τελευταία που κάνω; Ε, κάθε φορά κάνω κάτι καινούργιο τελικά. Είμαι χαρούμενη όμως, ασχολούμαι με διαφορετικούς τρόπους έκφρασης και νομίζω πως εξελίσσομαι. Αυτή είναι η κατάλληλη λέξη».

 

Η Ιζαμπέλα Ροσελίνι μιλά στο LiFO.gr Facebook Twitter
Χωρίς να έχει σταματήσει, ουσιαστικά, να δουλεύει ποτέ για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, η Ροσελίνι βρέθηκε στο πανεπιστήμιο, σπουδάζοντας Ηθολογία, την επιστήμη της συμπεριφοράς των ζώων. Στην φωτογραφία η Ροσελίνι στο κοτέτσι της φάρμας της. Φωτο: Patrice Casanova για το βιβλίο της My Chickens and I.


Παύση για μια μικρή αναφορά στη στροφή που πήρε η καριέρα της. Χωρίς να έχει σταματήσει, ουσιαστικά, να δουλεύει ποτέ για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, η Ροσελίνι βρέθηκε στο πανεπιστήμιο, σπουδάζοντας Ηθολογία, την επιστήμη της συμπεριφοράς των ζώων.


Λίγο μετά ήρθε το «Green Porno» στο κανάλι του Sundance και στο YouTube, ένα εικονογραφημένο βιβλίο, οι θεατρικές παραστάσεις, ενώ παράλληλα είδε με έκπληξη τη Lancôme να την επαναπροσεγγίζει και να ξανασυνεργάζεται μαζί της.


«Την προηγούμενη δεκαετία άρχισα να δουλεύω λιγότερο, όχι ακριβώς από επιλογή. Μπήκα σε μια ηλικιακή ζώνη που έκανε την εύρεση ρόλων πολύ πιο δύσκολη για μένα. Παράλληλα, τα παιδιά μου είχαν μεγαλώσει και ξαφνικά βρέθηκα με πολύ ελεύθερο χρόνο. Επέστρεψα στο πανεπιστήμιο για να μελετήσω τη συμπεριφορά των ζώων, κάτι που πάντα ήθελα.


Ως άνθρωπος του χώρου του θεάματος, σκεφτόμουν συχνά την πιθανότητα να μπορέσω κάπως να διηγηθώ αυτά που μάθαινα, δεν είχα όμως κάποιο σχέδιο. Προέκυψε το "Green Porno" και από κει ξεκίνησε η μετάβασή του στο θέατρο».

 

GREEN PORNO: Spider



Σε αυτό το πέρασμα από τις νέες τεχνολογίες και τα online βίντεο στο θέατρο δεν ήταν μόνη: «Δεν μπορούσα να φανταστώ πως θα έγραφα έναν μονόλογο. Υπάρχουν δύο άνθρωποι που πραγματικά με βοήθησαν, καθώς με ενθάρρυναν πολύ να κάνω αυτό το βήμα. Η πρώτη ήταν η Γαλλίδα ηθοποιός Καρόλ Μπουκέ, που προθυμοποιήθηκε να με φέρει σε επαφή με τον συγγραφέα και σεναριογράφο Ζαν-Κλοντ Καριέρ – αυτός ήταν ο δεύτερος.

Όταν ένας άνθρωπος που έχει συνεργαστεί με τον Λουί Μπουνιουέλ, έχει γράψει δεκάδες σενάρια και έχει προσαρμόσει γνωστά βιβλία στο σινεμά (σαν την "Αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι") μου εξήγησε πως είμαι έτοιμη για το επόμενο βήμα, το έκανα. Έτσι προέκυψαν οι δύο θεατρικοί μονόλογοι».


Στέκομαι σε κάτι που είπε, πως δούλευε λιγότερο, αλλά όχι από επιλογή. «Εντάξει, υπάρχει πλέον γενικότερα πρόβλημα για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και, φυσικά, είναι πολύ έντονο στον χώρο του θεάματος. Μιλούν πια όλες οι γυναίκες γι' αυτό, καθώς από τα 50 και μετά αδυνατούν να βρουν ρόλους».


Κάπου εκεί μπαίνει στην κουβέντα η εμπειρία της από τη σειρά «Shut Eye» που γυρίστηκε για λογαριασμό της ψηφιακής πλατφόρμας Hulu. «Μπορεί να λέγονται πολλά αρνητικά για τις πλατφόρμες και για το πώς άλλαξαν τον χώρο, όμως θεωρώ ότι ξανάδωσαν μια μεγάλη δυναμική στο μεγαλύτερο ηλικιακά κοινό που είχε σταματήσει να επισκέπτεται τον κινηματογράφο.

Η Ιζαμπέλα Ροσελίνι μιλά στο LiFO.gr Facebook Twitter
H εμπειρία της από τη σειρά «Shut Eye» που γυρίστηκε για λογαριασμό της ψηφιακής πλατφόρμας Hulu ήταν θετική: «Μπορεί να λέγονται πολλά αρνητικά για τις πλατφόρμες και για το πώς άλλαξαν τον χώρο, όμως θεωρώ ότι ξανάδωσαν μια μεγάλη δυναμική στο μεγαλύτερο ηλικιακά κοινό που είχε σταματήσει να επισκέπτεται τον κινηματογράφο. Φωτο: Richard Foreman/Hulu


Οι πλατφόρμες είδαν πως έχουν και αυτό το κοινό, που είναι μεγάλο σε αριθμό και πρέπει να ικανοποιήσουν. Κάπως έτσι άρχισαν να αναζητούν περιεχόμενο και ρόλους με τα οποία θα ταυτιζόταν. Με αυτό τον τρόπο είδα πολλές συνομήλικές μου να ξαναβρίσκουν δουλειά. Νομίζω ότι θα συνεχιστεί αυτό έτσι όπως έχει αλλάξει η αγορά».


Για την παράσταση «Link Link», στην οποία πρωταγωνιστεί μαζί με τον εκπαιδευμένο σκύλο της Pan, η Ροσελίνι μεταμφιέζεται και ερμηνεύει ανθρώπινους χαρακτήρες και παράλληλα διαφορετικά είδη ζώων.


Της θυμίζω τη μικρού μήκους ταινία «My dad is 100 years old» με θέμα τον πατέρα της που είχε κάνει το 2005 με τον Καναδό σκηνοθέτη Γκάι Μάντεν, όπου έπαιζε 6 διαφορετικούς ρόλους.


«Εντάξει, και έναν ρόλο να έχω στο έργο, πάλι πρέπει να μεταμορφωθώ σε κάτι που δεν είμαι. Για μένα δεν υπάρχει διαφορά. Τώρα, στην παράσταση, όπως καταλαβαίνετε, επειδή την περισσότερη ώρα είμαι στη σκηνή, χρησιμοποίησα άλλες μεθόδους αφήγησης. Περιέχει πολλά βίντεο και animations στα οποία υποδύομαι χαρακτήρες όπως ο Δαρβίνος, εξηγώντας με κωμικό τρόπο τη συμπεριφορά των ζώων».

 

«My dad is 100 years old»


Κρατάω λίγο την κουβέντα στον Μάντεν, έναν από τους πιο ιδιαίτερους δημιουργούς των τελευταίων 30 χρόνων, του οποίου η τεχνοτροπία παραπέμπει στο βωβό σινεμά. Η πρώτη φορά που συνεργάστηκε με τη Ροσελίνι ήταν στο υπέροχο «The saddest music in the world» το 2003 και από τότε ξαναβρέθηκαν αρκετές φορές.


Αν και έχει δουλέψει με σκηνοθέτες όπως ο Ντέιβιντ Λιντς και ο Πίτερ Γουίαρ, μιλά για το πώς ο Μάντεν της άνοιξε τα μάτια. «Καταρχάς, αρκετοί από τους συνεργάτες μου είναι δικοί του (γελάει). Όταν δούλευα παλιότερα σε μεγάλες παραγωγές, έβλεπα τον σκηνοθέτη να μιλά και να διευθύνει περίπου 80-100 άτομα στο set και σκεφτόμουν πως δεν θα μπορούσα να κάνω ποτέ κάτι τέτοιο.
Ο Γκάι μου έδειξε κάτι το διαφορετικό. Είχε το πολύ 12-15 ανθρώπους στο set και παρατηρούσα πως αυτό λειτουργούσε. Ουσιαστικά, έμαθα από αυτόν την τέχνη τού να έχεις λίγους συνεργάτες και να αυτοσχεδιάζετε. Στις παραστάσεις μου όλοι κάνουμε 2-3 διαφορετικές δουλειές, όμως είναι πιο εύκολο απ' ό,τι ακούγεται».


Λίγο πριν κλείσουμε, τη ρωτάω πως θα περιέγραφε την παράστασή της. «Νομίζω πως είναι μια ευκαιρία για έναν επαναπροσδιορισμό της λέξης "τσίρκο". Ξέρω πως ειδικά στην Ευρώπη έχει αρνητική έννοια, καθώς στο παρελθόν ταυτίστηκε με την αντίληψη πως τα ζώα υπάρχουν για να τα βλέπουμε ως έκθεμα και να διασκεδάζουμε με την ταλαιπωρία τους. Εδώ προσπαθώ να φτιάξω έναν κώδικα επικοινωνίας μεταξύ των ζώων και του ανθρώπου. Πρέπει, άλλωστε, και αυτή η σχέση να εξελιχθεί!».


Info:

«Link Link: Isabella Rosellini live on stage»

20/10, 21:00

Μέγαρο Μουσικής / Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη

Εισιτήρια και πληροφορίες: www.megaron.gr/default.asp?pid=5&la=1&evID=4309

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 «Εσύ, θείο, δεν θα φύγεις, θα μείνεις εδώ μαζί μου!» ή Γιάννα Δεληγιάννη: «Βρίσκω την ουσία μόνο στο να στηρίζει ο ένας τον άλλον». ή Η Γιάννα Δεληγιάννη προβάλλει ταινίες στους μαθητές της άγονης γραμμής.

Οθόνες / Η Γιάννα Δεληγιάννη προβάλλει ταινίες στους μαθητές της άγονης γραμμής

Η κινηματογραφίστρια και πρόεδρος της Cinemathesis μιλά για την πρωτοβουλία της να υλοποιεί κινηματογραφικά εργαστήρια για παιδιά σε απομακρυσμένα δημοτικά σχολεία της άγονης γραμμής, το όραμα και το αποτύπωμα της δράσης της, για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και για το τι λείπει από την τυπική εκπαίδευση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το «Adolescence» έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο φαινόμενο;

Pulp Fiction / Γιατί το «Adolescence» έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο φαινόμενο;

Είναι η τεχνική αρτιότητα μιας αστυνομικής σειράς με επίκαιρο κοινωνικό θέμα που της χαρίζει τόσο μεγάλο αντίκτυπο στο κοινό; Ή μήπως η πραγματική δύναμη πηγάζει από τον φόβο των γονιών για τις εγκληματικές παραλείψεις και, κυρίως, για την άγνοιά τους απέναντι στα κρυφά σημάδια του ψηφιακού κόσμου;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η μαμά μου, ο Μπαρτ Ρέινολντς κι ένας θάνατος που παραμένει μυστηριώδης εδώ και μισό αιώνα

Οθόνες / Η μαμά μου, ο Μπαρτ Ρέινολντς κι ένας θάνατος που παραμένει μυστηριώδης εδώ και μισό αιώνα

Ο γιος της ηθοποιού Σάρα Μάιλς ήταν τεσσάρων ετών όταν βρέθηκε νεκρός ο μάνατζερ και πρώην εραστής της μητέρας του. Οι υποψίες είχαν πέσει τότε πάνω στον συμπρωταγωνιστή της Μπαρτ Ρέινολντς. 51 χρόνια αργότερα, ο Μπολτ προσπαθεί να θυμηθεί τι συνέβη.
LIFO NEWSROOM
Το Παιδί Τραύμα επιλέγει τις 10 αγαπημένες του ταινίες

Μυθολογίες / «Το Festen έχει επηρεάσει τους στίχους μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Παιδιού Τραύματος

Χάνεκε αλλά και Αγγελόπουλος, «Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους» αλλά και «Aftersun», το Παιδί Τραύμα επιλέγει 10 ταινίες που κυμαίνονται από τον ωμό ρεαλισμό και τη βία μέχρι τον θρίαμβο της ποίησης και της τρυφερότητας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
10 εξαιρετικές ταινίες που μπορείτε να δείτε τώρα στο Netflix

Οθόνες / 10 εξαιρετικές ταινίες που μπορείτε να δείτε τώρα στο Netflix

Το Netflix έχει γίνει ο παράδεισος της εύκολης ψυχαγωγίας, αλλά για τους πραγματικούς σινεφίλ κρύβει και έναν άλλο κόσμο. Αυτή είναι μια λίστα με ταινίες που απαιτούν προσοχή και αφοσίωση, που αξίζουν τον κόπο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Movies

Οθόνες / Η Χιονάτη και 8 καλύτεροι λόγοι για να πάτε σινεμά

Ένα υποψήφιο για Όσκαρ animation για ενήλικες, το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Αριάν Λαμπέντ και μια τολμηρή ταινία για την προσφυγική εμπειρία, γυρισμένη στην Αθήνα, είναι μερικές από τις προτάσεις της εβδομάδας που θα σας αποζημιώσουν.
THE LIFO TEAM
Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Daily / Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Συμπονά κανείς όχι μόνο τους γονείς που μετά την παρακολούθηση της δραματικής μίνι σειράς του Netflix θα ψάχνουν μάταια απαντήσεις στα «ιερογλυφικά» μηνύματα που κρύβονται στα κινητά των παιδιών τους, αλλά και τα ίδια τα παιδιά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Σε μια άγνωστη χώρα»: Μια τολμηρή ταινία, γυρισμένη στην Αθήνα

Οθόνες / «Πιστεύει κανείς ότι οι Παλαιστίνιοι θα ξεχάσουν και θα συμβιβαστούν με την απώλεια;»

Ωμή, διεισδυτική, αφτιασίδωτη, η ταινία «To a land unknown» εστιάζει στο προσφυγικό και ιδιαίτερα στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Ο σκηνοθέτης Μαντί Φλάιφελ μίλησε στη LifO για όλα τα ζητήματα που θίγει η εξαιρετική και με έντονο ελληνικό «χρώμα» ταινία του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Θα ήθελα να ήμουν στα γυρίσματα του Pulp Fiction»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Δημήτρη Νάκου

Μυθολογίες / «Θα ήθελα να ήμουν στα γυρίσματα του Pulp Fiction»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Δημήτρη Νάκου

Ο σκηνοθέτης που μόλις παρουσίασε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, το «Κρέας», μοιράζεται μια λίστα που περιλαμβάνει από ρουμάνικο νέο κύμα μέχρι την ταινία με το πιο αταίριαστο ζευγάρι στην ιστορία του κινηματογράφου.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Η Εύα Κοταμανίδου μιλά για τα γυρίσματα του «Θιάσου» και για το μεγαλείο του Θόδωρου Αγγελόπουλου

Σαν Σήμερα / Εύα Κοταμανίδου: «Όλοι είχαμε μια έγνοια, ότι γυρίζοντας την ταινία αυτή κάναμε μια ουσιαστική αντίσταση»

Η ηθοποιός που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1936 είχε καταγράψει τις αναμνήσεις της από την ιστορική ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου στην οποία πρωταγωνιστούσε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
CHECK «Εφηβεία»: Μια οδυνηρή σειρά για τον άγνωστο κόσμο των σημερινών 13χρονων 

Οθόνες / «Εφηβεία»: Μια οδυνηρή σειρά για τον άγνωστο κόσμο των σημερινών 13χρονων 

Οι σημερινοί έφηβοι μεγαλώνουν σε ένα τρομακτικό χάος πληροφορίας και επιρροών που τους διαμορφώνουν, χωρίς τον έλεγχο της οικογένειάς τους. Μια βρετανική σειρά στο Netflix θέτει ερωτήματα για τους λόγους που οδηγούν σε ακραίες καταστάσεις - προσοχή, περιέχει spoiler.
M. HULOT
Ariane Labed: «Δεν με ενδιαφέρει να σκίσω το γυναικείο σώμα στις ταινίες μου, το σέβομαι»

Οθόνες / Ariane Labed: «Δεν με ενδιαφέρει να σκίσω το γυναικείο σώμα στις ταινίες μου· το σέβομαι»

Με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης της μεγάλου μήκους ταινίας -στην οποία υπογράφει το σενάριο και τη σκηνοθεσία-, την κινηματογραφική διασκευή του γοτθικού μυθιστορήματος Sisters της Ντέιζι Τζόνσον, η Ariane Labed μιλάει στον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο για το σινεμά που την εξιτάρει και την κάνει να ρισκάρει.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Οι ταινίες της εβδομάδας: O Σόντερμπεργκ ξαναχτυπά και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Οθόνες / Οι ταινίες της εβδομάδας: O Σόντερμπεργκ ξαναχτυπά και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Αυτή η κινηματογραφική εβδομάδα έχει να μας δώσει το φοβερό δίδυμο Μπλάνσετ-Φασμπέντερ, την αδικημένη από τα Όσκαρ ερμηνεία της Μαριάν Ζαν-Μπατίστ στο Hard Truths και ένα αριστουργηματικό ντοκιμαντέρ που ήταν υποψήφιο για αγαλματίδιο.
THE LIFO TEAM