Η σημασία του να είσαι ο Μax Οphüls

Η σημασία του να είσαι ο Μax Οphϋls Facebook Twitter
0

Η κάμερα διεισδύει, ακολουθεί, κυλάει ανάμεσα σε κολώνες, παραβάν, καθρέφτες, κάτω από αψίδες, μπαίνει σε διαδρόμους, κάνει πέρα κουρτίνες, ανεβαίνει-κατεβαίνει σκάλες. Μας εισάγει σε έναν κόσμο μαγικό, υψηλής αισθητικής, χλιδής, αφθονίας, χαράς, γέλιου αλλά και μοναξιάς, υποκρισίας και προδοσίας. Ο κόσμος της αριστοκρατίας και της μπουρζουαζίας του 19ου αιώνα ή των αρχών του 20ού, ένας κόσμος μεγάλων τάξεων, τελετουργικών και καταπιεσμένου ερωτισμού, όπου οι γυναίκες θύματα-θύτες στο παιχνίδι του έρωτα και στο γαϊτανάκι του πόθου είναι άλλοτε αντικείμενα λατρείας κι άλλοτε αντικείμενα συναλλαγής. Ένας κινηματογράφος που κατέγραψε με ανατριχιαστική ακρίβεια μια εποχή που πια κοιμάται στους ιμπρεσιονιστικούς πίνακες και στα γραπτά του Μπαλζάκ και του Προυστ. Η γυναικεία ψυχολογία και ο αντρικός κυνισμός παγιδευμένοι στους αποτρόπαιους κοινωνικούς μοχλούς λειτουργίας. Το κινηματογραφικό σύμπαν ενός από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους σκηνοθέτες, του Μαξ Οφίλς.

Γεννημένος το 1902 ως Μαξιμίλιαν Οπενχάιμερ, στο Ζααρμπρούκεν, στα γαλλογερμανικά σύνορα, εβραϊκής καταγωγής, άφησε πίσω τη βιομηχανία ρούχων του πατέρα του για να γίνει ηθοποιός, υιοθετώντας το επίθετο Οφίλς, από φόβο μήπως η αποτυχία του ντροπιάσει τη φήμη της οικογένειας. Σύντομα αποδείχτηκε ότι ήταν πιο ταλαντούχος ως σκηνοθέτης κι έτσι μέσα σε δέκα χρόνια ανέβασε περί τα 200 έργα, στο θέατρο του Ντόρτμουντ αλλά και στο Burgtheater της Βιέννης. Το 1929 μετακόμισε στο Βερολίνο, έγινε βοηθός του Ανατόλ Λίτβακ στα στούντιο της UFA, τα χρόνια που ο γερμανικός εξπρεσιονισμός θριάμβευε. Σύντομα βρέθηκε κι ο ίδιος πίσω από την κάμερα, εκμεταλλευόμενος την πείρα που είχε αποκτήσει από το θέατρο. Ανάμεσα στις πρώτες του ταινίες, αυτή που ξεχώρισε ήταν το Liebelei του 1933. Το κάψιμο του Ράιχσταγκ από τους Ναζί τον έπεισε ότι έπρεπε να φύγει από τη Γερμανία όσο ήταν καιρός κι έτσι, τα επόμενα χρόνια, με έδρα το Παρίσι γύρισε μια σειρά από γαλλικά φιλμ, αλλά και από ένα στην Ολλανδία και στην Ιταλία. Κατέκτησε σχεδόν αμέσως, θεματολογικά και στυλιστικά, το προσωπικό του στίγμα, καθώς πάντα υπέγραφε και το σενάριο. Γάλλος πολίτης από το 1938, μέσα από μια σειρά ραδιοφωνικών εκπομπών που επιμελούνταν, ερμήνευσε ένα νανούρισμα με αποδέκτη τον Χίτλερ, όπου τον συμβούλευε, όταν είχε αϋπνίες, αντί για προβατάκια να μετράει εκτελεσμένους. Η Γαλλία, εντέλει, παραδόθηκε στη ναζιστική επέλαση κι ο Οφίλς μέσω Ελβετίας απέδρασε εκ νέου με τη γυναίκα του και το παιδί τους στην Αμερική.

Πέρασε περισσότερο από πέντε χρόνια στην ανωνυμία και στην ανέχεια μέχρι να βρεθεί στο Χόλιγουντ, κάνοντας την πρώτη του ταινία για τον Χάουαρντ Χιούζ. Το The Exile, το 1947, με τον Ντάγκλας Φέρμπανκς Τζούνιορ, ακολούθησαν το A letter to an uknown woman το 1948, βασισμένο σε έργο το Τσβάιχ με την Τζόαν Φοντέιν, το The reckless moment και το Caught, το 1949. Όλα ήταν ερωτικά φιλμ νουάρ, εμπορικές αποτυχίες που αργότερα αναθεωρήθηκαν ως μικρά αριστουργήματα. Εκεί, πάντως, μέσα στα μεγάλα στούντιο, ο Οφίλς εξέλιξε την τεχνική του, χρησιμοποίησε όλους τους νεωτερισμούς και την τεχνολογία της βιομηχανίας του θεάματος, τελειοποίησε τα καδραρίσματά του και την αιθέρια κίνηση της κάμερας με τα αργά, συνεχή του τράβελινγκ, εφόδια που μεταπολεμικά απέφεραν εξαιρετικά αποτελέσματα. Σε αντίθεση με τους περισσότερους εξόριστους σκηνοθέτες, όχι μόνο αποδέχτηκε απολύτως την πειθαρχία και τη σκληρότητα του συστήματος, αλλά θαύμαζε και εκτιμούσε τους μεγιστάνες παραγωγούς, θεωρώντας ότι έτρεφαν ειλικρινή αγάπη για το σινεμά.

Με το πέρας του πολέμου, επέστρεψε στη Γαλλία όπου επιδόθηκε σε ένα σινεμά αριστουργηματικής γραφής, που στροβιλιζόταν μεθυστικά σαν βιεννέζικο βαλς και που απογείωνε ζαλιστικά σαν γαλλική σαμπάνια. Φρενήρες και ασφυκτικό, κωμικό σαν οπερέτα, τραγικό σαν όπερα - εκεί που, άλλωστε, τοποθετούσε συχνά τη δράση των έργων του. Τέσσερα «απόλυτα» αριστουργήματα: La Ronde το 1950, με εξαιρετικό σενάριο πάνω σε έργο του Σνίτσλερ, Le plaisir (Η Ηδονή) το 1952, σπονδυλωτή ταινία βασισμένη σε ιστορίες του Γκυ ντε Μοπασσάν για το γήρας, την ηδονή και την αγνότητα, το περίφημο Madame de... ( Η άγνωστη κυρία) το 1953, όπου δύο μαργαριταρένια σκουλαρίκια γίνονται συνδετικός κρίκος προδομένων ερώτων και φρούδων υποσχέσεων, και το θρυλικό Lola Montes του 1955. Η ιστορία μιας courtesan του προπερασμένου αιώνα, η οποία, αφού πέρασε από τα κρεβάτια ισχυρών και διασήμων, κατέληξε λαϊκό θέαμα σε περιφερόμενο τσίρκο. Η πρώτη του έγχρωμη σινεμασκόπ, μια προφητική ταινία, όπου η διασημότητα γίνεται αδηφάγα δύναμη που κατασπαράσσει τα σωθικά και την αξιοπρέπεια. Η αφηγηματική της δομή με τα πολλά φλασμπάκ ξένισε και απομάκρυνε το μεγάλο κοινό, αναγκάζοντας την εταιρεία παραγωγής GAMMA να την πετσοκόψει. Εν τέλει, η εταιρεία οδηγήθηκε σε χρεοκοπία κι ο Οφίλς σε μοιραίο έμφραγμα. Ήταν το 1957, πριν από πρεμιέρα των Γάμων του Φίγκαρο στην όπερα του Αμβούργου, σε ηλικία μόλις 54 ετών. Ο γιος του Μαρσέλ συνέχισε την παράδοση ως ένας από τους σημαντικότερους ντοκιμαντερίστες της γενιάς του.

Οθόνες
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Thalia Mavros / «Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Η διεθνώς βραβευμένη παραγωγός και σκηνοθέτις Thalia Mavros μιλά στη LIFO για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η «αυτοκρατορία» του Τραμπ, καθώς και για τη θέση της γυναίκας σε έναν κόσμο που αλλάζει - και όχι προς το καλύτερο.
M. HULOT
«The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Οθόνες / «The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Το πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν της αγαπημένης σειράς του HBO λειτουργεί ως εισαγωγή, συστήνοντας νέους χαρακτήρες, το περιβάλλον της δράσης, τη σχέση των παλιών χαρακτήρων με αυτό αλλά και μεταξύ τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια ‘σύγχρονη’»

Οθόνες / «Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια σύγχρονη»

Ο επιφανής μελετητής του Ομήρου και διευθυντής του New York Times Review of Books, Ντάνιελ Μέντελσον, περιγράφει στην εφημερίδα Telegraph τους τρεις βασικούς κανόνες που ελπίζει να τηρηθούν κατά τη μεταφορά της «Οδύσσειας» στη μεγάλη οθόνη.
THE LIFO TEAM
Movies

Οθόνες / Μια ταινία για τον Bloody Hawκ και άλλοι 8 λόγοι για να πάτε σινεμά

Αυτή την εβδομάδα έχουν την τιμητική τους τα κατασκοπικά θρίλερ, παίζει η επανέκδοση του Delicatessen και ένα ντοκιμαντέρ για τον δημοφιλή ράπερ που δεν απευθύνεται μόνο στο fan base του — όχι άλλο Minecraft.
THE LIFO TEAM
«Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Οθόνες / «Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Μουσείο της Νύχτας, ο Φερμίν Ελόι Ακόστα αναδεικνύει ένα πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο για τη Νέα Υόρκη των δεκαετιών του ’70 και του ’80, ενώ μιλά στη LiFO για την αβεβαιότητα του μέλλοντος του κινηματογράφου στην Αργεντινή και τις πολιτικές αναταράξεις στη χώρα του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Μυθολογίες / «Ο Βέγγος είναι το αγχολυτικό μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Από τον Κουροσάβα και τον Μπέργκμαν, από τις ταινίες της Pixar μέχρι τα Batman του Nόλαν, ο ηθοποιός φτιάχνει μια ετερόκλητη και ειλικρινή λίστα και πιστεύει ότι «σινεμά είναι να βλέπεις άλλες πλευρές του κόσμου».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ: «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Pulp Fiction / «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ επιστρέφει με το «Ο Κύριος των Νεκρών» και μιλά στη LiFO για τις σκέψεις του πάνω στο πένθος, την τεχνητή νοημοσύνη που του έλυσε τα χέρια, και εξηγεί γιατί ασχολείται διαρκώς με τρομακτικές καταστάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βαλ Κίλμερ: Ο άνθρωπος που θα (μπορούσε να) γινόταν σταρ

Απώλειες / Βαλ Κίλμερ (1959-2025): Ο άνθρωπος που θα μπορούσε να είχε γίνει σούπερσταρ

Έφυγε από τη ζωή ο Κρις του «Heat», ο Iceman του «Top Gun», ο «ξανθός» Μπάτμαν του Τζόελ Σουμάχερ, ο Τζιμ Μόρισον του Όλιβερ Στόουν, ο γκέι ντέτεκτιβ του «Kiss Kiss Bang Bang», ένας ηθοποιός που κατέγραψε μερικές αξέχαστες εμφανίσεις στο ενεργητικό του, μα δεν έκανε την αναμενόμενη καριέρα μεγάλου σταρ λόγω ατυχών συγκυριών αλλά και προσωπικών επιλογών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Η Λάιζα Μινέλι σήμερα δηλώνει ευτυχισμένη. ή Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης.

Οθόνες / Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης

Gay icon, μια χαρισματικά αφοσιωμένη performer, αλλά και αντικείμενο χλεύης. Το ντοκιμαντέρ του Μπρους Ντέιβιντ Κλάιν «Liza: A Truly Terrific, Absolutely True Story» σίγουρα δεν αφηγείται την ιστορία ενός τυπικού nepo baby.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
τομ χάρντι

Οθόνες / 10 τηλεοπτικές σειρές που θα δούμε την άνοιξη

Από τη μεγάλη επιστροφή του «The Last of Us» σε εκείνη του «Αστερίξ» και από τη σεξουαλική αναζήτηση της Μισέλ Ουίλιαμς σε μια απολαυστική ματιά στον κόσμο του σύγχρονου μπαλέτου, αυτές είναι οι σειρές που θα μας κρατήσουν καθηλωμένους στη μικρή οθόνη το επόμενο διάστημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Μυθολογίες / «Οι εικόνες του Ζβιάγκιντσεφ είναι υπνωτιστικές»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Στην κινηματογραφική λίστα της τραγουδοποιού, η σιωπή λέει περισσότερα από τα λόγια, οι εικόνες αποκαλύπτουν κρυμμένα συναισθήματα, οι κόσμοι είναι γεμάτοι αβεβαιότητες και συγκρούσεις, και η μουσική έχει μια ιερή διάσταση.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
21 ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα που αξίζει να δείτε

Οθόνες / 21 ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα που αξίζει να δείτε

Από μια σπουδαία στιγμή του σκορσεζικού σινεμά ως την ψηφιακή επανάσταση της Ανιές Βαρντά κι από το συγκλονιστικό δίπτυχο του Τζόσουα Οπενχάιμερ ως τη μεγάλη φιλμική «σκανταλιά» του Banksy, αυτοί είναι 21 σταθμοί του σύγχρονου σινεμά τεκμηρίωσης που πρέπει να έχει δει κάθε σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ