Αναγκαστικά, και εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου ή λύσης της τελευταίας κυριολεκτικά στιγμής, η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου οδηγείται σε μια ριζική επανεξέταση της ετήσιας τελετής των βραβείων Όσκαρ.
Για πρώτη φορά μετά από τριάντα χρόνια, η «μεγαλύτερη νύχτα του σινεμά» (του Χόλιγουντ βασικά) θα εξελιχθεί χωρίς παρουσιαστή. Επίσημη ανακοίνωση δεν έχει βγει αλλά σύμφωνα με το περιοδικό Variety που παραδοσιακά ξέρει κάτι παραπάνω για τα ενδότερα της κινηματογραφικής βιομηχανίας, η απόφαση έχει παρθεί.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του περιοδικού, οι παραγωγοί της εκδήλωσης – οι οποίοι ήδη τρέχουν και δεν φτάνουν καθώς η τελετή έχει οριστεί να γίνει στις 24 Φεβρουαρίου - θα επιλέξουν μια σοδειά επιφανών σταρ για να παρουσιάσουν τα διάφορα τμήματα της μακρόσυρτης τελετής εξοικονομώντας έτσι και χρόνο από την απουσία των (αμφιλεγόμενου χιούμορ συχνά) μονολόγων ενός κεντρικού παρουσιαστή – τελετάρχη.
Κάποιοι άλλοι πάντως πιστεύουν ότι η απουσία παρουσιαστή μπορεί να αποτελέσει θετική εξέλιξη από τη στιγμή που μάλιστα, όπως λένε, επικρατεί ήδη τέτοιος ιδεολογικός διχασμός στην κοινωνία που όποια ατάκα κι αν πει ο παρουσιαστής, θα αναλυθεί μέχρι αηδίας.
Η ιδέα πάντως μιας τελετής των Όσκαρ είναι σίγουρα διχαστική. Κάποιοι παράγοντες της βιομηχανίας του κινηματογραφικού θεάματος ακούστηκαν ήδη να γκρινιάζουν με την προοπτική αυτή στο πάρτι που ακολούθησε την πρόσφατη απονομή για τις Χρυσές Σφαίρες, σημειώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια ειδικά οι παρουσιαστές / παρουσιάστριες είναι που αποτελούν τον πιο ελκυστικό στοιχείο τέτοιων ζωντανών τηλεοπτικών μεταδόσεων.
Κάποιοι άλλοι πάντως πιστεύουν ότι η απουσία παρουσιαστή μπορεί να αποτελέσει θετική εξέλιξη από τη στιγμή που μάλιστα, όπως λένε, επικρατεί ήδη τέτοιος ιδεολογικός διχασμός στην κοινωνία που όποια ατάκα κι αν πει ο παρουσιαστής, θα αναλυθεί μέχρι αηδίας.
Η πρώτη και τελευταία (μέχρι φέτος) φορά που η εκδήλωση έγινε χωρίς παρουσιαστή ήταν πριν από τριάντα χρόνια και όσοι τη θυμούνται – αν και πρόκειται για τον ορισμό αυτού που λέμε «αλήστου μνήμης» - θα θυμούνται ίσως το εναρκτήριο 11λεπτο μουσικοχορευτικό νούμερο που ξεκίνησε την τελετή αντί μονολόγου από τον οικοδεσπότη. Ειδικά το κωμικοτραγικό ντουέτο του Ρομπ Λόου με την «Χιονάτη» σε μια εκτέλεση (κυριολεκτικά) του τραγουδιού "Proud Mary".
Όπως και να εξελιχθεί πάντως η φετινή τελετή, μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να ανακοπεί με κάποιο τρόπο η σαφής πτωτική τάση της θεαματικότητας της «μεγάλης βραδιάς» που σημειώνεται χρόνο με το χρόνο.
To 11λεπτο βίντεο από τη μουσικοχορευτική έναρξη της τελετής των Όσκαρ του 1989
σχόλια