Καληνύχτα και καλή τύχη: Χωρίς παρουσιαστή τελικά τα φετινά Όσκαρ

Καληνύχτα και καλή τύχη: Χωρίς παρουσιαστή τελικά τα φετινά Όσκαρ Facebook Twitter
Όπως και να εξελιχθεί η φετινή τελετή, μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να ανακοπεί με κάποιο τρόπο η σαφής πτωτική τάση της θεαματικότητας της «μεγάλης βραδιάς» που σημειώνεται χρόνο με το χρόνο.
1

Αναγκαστικά, και εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου ή λύσης της τελευταίας κυριολεκτικά στιγμής, η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου οδηγείται σε μια ριζική επανεξέταση της ετήσιας τελετής των βραβείων Όσκαρ.

Για πρώτη φορά μετά από τριάντα χρόνια, η «μεγαλύτερη νύχτα του σινεμά» (του Χόλιγουντ βασικά) θα εξελιχθεί χωρίς παρουσιαστή. Επίσημη ανακοίνωση δεν έχει βγει αλλά σύμφωνα με το περιοδικό Variety που παραδοσιακά ξέρει κάτι παραπάνω για τα ενδότερα της κινηματογραφικής βιομηχανίας, η απόφαση έχει παρθεί.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του περιοδικού, οι παραγωγοί της εκδήλωσης – οι οποίοι ήδη τρέχουν και δεν φτάνουν καθώς η τελετή έχει οριστεί να γίνει στις 24 Φεβρουαρίου - θα επιλέξουν μια σοδειά επιφανών σταρ για να παρουσιάσουν τα διάφορα τμήματα της μακρόσυρτης τελετής εξοικονομώντας έτσι και χρόνο από την απουσία των (αμφιλεγόμενου χιούμορ συχνά) μονολόγων ενός κεντρικού παρουσιαστή – τελετάρχη.

Κάποιοι άλλοι πάντως πιστεύουν ότι η απουσία παρουσιαστή μπορεί να αποτελέσει θετική εξέλιξη από τη στιγμή που μάλιστα, όπως λένε, επικρατεί ήδη τέτοιος ιδεολογικός διχασμός στην κοινωνία που όποια ατάκα κι αν πει ο παρουσιαστής, θα αναλυθεί μέχρι αηδίας.

Η ιδέα πάντως μιας τελετής των Όσκαρ είναι σίγουρα διχαστική. Κάποιοι παράγοντες της βιομηχανίας του κινηματογραφικού θεάματος ακούστηκαν ήδη να γκρινιάζουν με την προοπτική αυτή στο πάρτι που ακολούθησε την πρόσφατη απονομή για τις Χρυσές Σφαίρες, σημειώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια ειδικά οι παρουσιαστές / παρουσιάστριες είναι που αποτελούν τον πιο ελκυστικό στοιχείο τέτοιων ζωντανών τηλεοπτικών μεταδόσεων.

Κάποιοι άλλοι πάντως πιστεύουν ότι η απουσία παρουσιαστή μπορεί να αποτελέσει θετική εξέλιξη από τη στιγμή που μάλιστα, όπως λένε, επικρατεί ήδη τέτοιος ιδεολογικός διχασμός στην κοινωνία που όποια ατάκα κι αν πει ο παρουσιαστής, θα αναλυθεί μέχρι αηδίας.

Η πρώτη και τελευταία (μέχρι φέτος) φορά που η εκδήλωση έγινε χωρίς παρουσιαστή ήταν πριν από τριάντα χρόνια και όσοι τη θυμούνται – αν και πρόκειται για τον ορισμό αυτού που λέμε «αλήστου μνήμης» - θα θυμούνται ίσως το εναρκτήριο 11λεπτο μουσικοχορευτικό νούμερο που ξεκίνησε την τελετή αντί μονολόγου από τον οικοδεσπότη. Ειδικά το κωμικοτραγικό ντουέτο του Ρομπ Λόου με την «Χιονάτη» σε μια εκτέλεση (κυριολεκτικά) του τραγουδιού "Proud Mary".

Όπως και να εξελιχθεί πάντως η φετινή τελετή, μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να ανακοπεί με κάποιο τρόπο η σαφής πτωτική τάση της θεαματικότητας της «μεγάλης βραδιάς» που σημειώνεται χρόνο με το χρόνο.

 

To 11λεπτο βίντεο από τη μουσικοχορευτική έναρξη της τελετής των Όσκαρ του 1989 

Οθόνες
1

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Μυθολογίες / «Οι εικόνες του Ζβιάγκιντσεφ είναι υπνωτιστικές»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Στην κινηματογραφική λίστα της τραγουδοποιού, η σιωπή λέει περισσότερα από τα λόγια, οι εικόνες αποκαλύπτουν κρυμμένα συναισθήματα, οι κόσμοι είναι γεμάτοι αβεβαιότητες και συγκρούσεις, και η μουσική έχει μια ιερή διάσταση.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
21 ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα που αξίζει να δείτε

Οθόνες / 21 ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα που αξίζει να δείτε

Από μια σπουδαία στιγμή του σκορσεζικού σινεμά ως την ψηφιακή επανάσταση της Ανιές Βαρντά κι από το συγκλονιστικό δίπτυχο του Τζόσουα Οπενχάιμερ ως τη μεγάλη φιλμική «σκανταλιά» του Banksy, αυτοί είναι 21 σταθμοί του σύγχρονου σινεμά τεκμηρίωσης που πρέπει να έχει δει κάθε σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Μπορεί να γίνει μια παραγωγή σαν το “Flow” στην Ελλάδα, αρκεί να το θέλουμε»

Οθόνες / «Μπορεί να γίνει μια παραγωγή σαν το “Flow” στην Ελλάδα, αρκεί να το θέλουμε»

Με αφορμή τη δεύτερη απονομή των βραβείων Stratos, που τιμούν το ελληνικό animation, o πρόεδρος της ASIFA HELLAS Κωνσταντίνος Κακαρούντας μιλά για την άνθηση της σκηνής, τις προκλήσεις και για το πώς η Ελλάδα μπορεί να πετύχει μια παραγωγή οσκαρικού επιπέδου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
 «Εσύ, θείο, δεν θα φύγεις, θα μείνεις εδώ μαζί μου!» ή Γιάννα Δεληγιάννη: «Βρίσκω την ουσία μόνο στο να στηρίζει ο ένας τον άλλον». ή Η Γιάννα Δεληγιάννη προβάλλει ταινίες στους μαθητές της άγονης γραμμής.

Οθόνες / Η Γιάννα Δεληγιάννη προβάλλει ταινίες στους μαθητές της άγονης γραμμής

Η κινηματογραφίστρια και πρόεδρος της Cinemathesis μιλά για την πρωτοβουλία της να υλοποιεί κινηματογραφικά εργαστήρια για παιδιά σε απομακρυσμένα δημοτικά σχολεία της άγονης γραμμής, το όραμα και το αποτύπωμα της δράσης της, για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και για το τι λείπει από την τυπική εκπαίδευση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το «Adolescence» έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο φαινόμενο;

Pulp Fiction / Γιατί το «Adolescence» έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο φαινόμενο;

Είναι η τεχνική αρτιότητα μιας αστυνομικής σειράς με επίκαιρο κοινωνικό θέμα που της χαρίζει τόσο μεγάλο αντίκτυπο στο κοινό; Ή μήπως η πραγματική δύναμη πηγάζει από τον φόβο των γονιών για τις εγκληματικές παραλείψεις και, κυρίως, για την άγνοιά τους απέναντι στα κρυφά σημάδια του ψηφιακού κόσμου;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η μαμά μου, ο Μπαρτ Ρέινολντς κι ένας θάνατος που παραμένει μυστηριώδης εδώ και μισό αιώνα

Οθόνες / Η μαμά μου, ο Μπαρτ Ρέινολντς κι ένας θάνατος που παραμένει μυστηριώδης εδώ και μισό αιώνα

Ο γιος της ηθοποιού Σάρα Μάιλς ήταν τεσσάρων ετών όταν βρέθηκε νεκρός ο μάνατζερ και πρώην εραστής της μητέρας του. Οι υποψίες είχαν πέσει τότε πάνω στον συμπρωταγωνιστή της Μπαρτ Ρέινολντς. 51 χρόνια αργότερα, ο Μπολτ προσπαθεί να θυμηθεί τι συνέβη.
LIFO NEWSROOM
Το Παιδί Τραύμα επιλέγει τις 10 αγαπημένες του ταινίες

Μυθολογίες / «Το Festen έχει επηρεάσει τους στίχους μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Παιδιού Τραύματος

Χάνεκε αλλά και Αγγελόπουλος, «Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους» αλλά και «Aftersun», το Παιδί Τραύμα επιλέγει 10 ταινίες που κυμαίνονται από τον ωμό ρεαλισμό και τη βία μέχρι τον θρίαμβο της ποίησης και της τρυφερότητας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
10 εξαιρετικές ταινίες που μπορείτε να δείτε τώρα στο Netflix

Οθόνες / 10 εξαιρετικές ταινίες που μπορείτε να δείτε τώρα στο Netflix

Το Netflix έχει γίνει ο παράδεισος της εύκολης ψυχαγωγίας, αλλά για τους πραγματικούς σινεφίλ κρύβει και έναν άλλο κόσμο. Αυτή είναι μια λίστα με ταινίες που απαιτούν προσοχή και αφοσίωση, που αξίζουν τον κόπο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Movies

Οθόνες / Η Χιονάτη και 8 καλύτεροι λόγοι για να πάτε σινεμά

Ένα υποψήφιο για Όσκαρ animation για ενήλικες, το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Αριάν Λαμπέντ και μια τολμηρή ταινία για την προσφυγική εμπειρία, γυρισμένη στην Αθήνα, είναι μερικές από τις προτάσεις της εβδομάδας που θα σας αποζημιώσουν.
THE LIFO TEAM
Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Daily / Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Συμπονά κανείς όχι μόνο τους γονείς που μετά την παρακολούθηση της δραματικής μίνι σειράς του Netflix θα ψάχνουν μάταια απαντήσεις στα «ιερογλυφικά» μηνύματα που κρύβονται στα κινητά των παιδιών τους, αλλά και τα ίδια τα παιδιά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Σε μια άγνωστη χώρα»: Μια τολμηρή ταινία, γυρισμένη στην Αθήνα

Οθόνες / «Πιστεύει κανείς ότι οι Παλαιστίνιοι θα ξεχάσουν και θα συμβιβαστούν με την απώλεια;»

Ωμή, διεισδυτική, αφτιασίδωτη, η ταινία «To a land unknown» εστιάζει στο προσφυγικό και ιδιαίτερα στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Ο σκηνοθέτης Μαντί Φλάιφελ μίλησε στη LifO για όλα τα ζητήματα που θίγει η εξαιρετική και με έντονο ελληνικό «χρώμα» ταινία του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
κατ' εμε μια "νικη σταθμος" στα νεα ηθη με το metoo...παει,δεν θα ξαναδουμε ποτε κωμωδια απο χολυγουντ μερια,δηλαδη,δεν θα ξαναδουμε κωμωδια...καλυτερα ετσι,διοτι και οι φετινοι παρουσιαστες τωνν χρυσων σφαιρων ηταν φοβισμενοι(αρα,χωρις χιουμορ) μεχρι το μεδουλι...