Κάννες 2012

Κάννες 2012 Facebook Twitter
Γουές Άντερσον: Ο Έρωτας του Φεγγαριού (Moonrise Kingdom)
1

ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΛΑΟΣ ΣΤΙΣ ΚΑΝΝΕΣ ΛΟΓΩ ΤΟΥ επετειακού χαρακτήρα (65 χρόνια κλείνει φέτος το φεστιβάλ) αλλά και της ξαφνικής επιφοίτησης του εκλέκτορα Τιερί Φρεμό, που διέκρινε σπουδαία δείγματα στο αμερικανικό σινεμά, το οποίο τόσα χρόνια περνούσε με το σταγονόμετρο στο Διαγωνιστικό Τμήμα. Καθώς απομένουν ο Λι Ντάνιελς, ο Τζεφ Νίκολς αλλά και ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ (Καναδός αλλά, τέλος πάντων, ελέω Ρόμπερτ Πάτινσον, πρωταγωνιστή στο Cosmopolis), αυτό μένει να αποδειχτεί.

Μέχρι αυτήν τη στιγμή έχουν προλάβει να παρελάσουν 4 προηγούμενοι νικητές του Χρυσού Φοίνικα, με ανάμεικτα αποτελέσματα. Για τον μαέστρο Μίκαελ Χάνεκε δεν υπάρχει αμφιβολία: το Amour (Αγάπη κι έρωτας μαζί) είναι η πιο άμεσα ανθρώπινη ταινία του και, χωρίς να φτάνει στο

επίπεδο της ιστορικής πολυπλοκότητας και της αφηγηματικής αφαίρεσης της Λευκής Κορδέλας, είναι μια πνιγηρή, σπαραχτική κραυγή για την αγάπη που ξεπερνάει την εξευτελιστική φθορά της τρίτης ηλικίας. Ο Ζαν Λουί Τρεντινιάν επέστρεψε στο σινεμά μετά από 14 χρόνια απουσίας, υποκινούμενος από το σενάριο και την εμπειρία του γυρίσματος με τον Χάνεκε (δήλωσε πως δεν

θα το επαναλάμβανε ποτέ!), πρωταγωνιστώντας με την υπέροχη Εμανιέλ Ριβά, αιθέρια μούσα του Αλέν Ρενέ στο Χιροσίμα Αγάπη Μου και το Πέρυσι στο Μαρίενμπαντ. Είναι ένα συγκινητικό χρονικό, που με τη σειρά του αντιστέκεται σθεναρά στο μελό.

Ως άλλος Γούντι Άλεν, αλλά του διανοουμενίστικου σινεμά, ο Αμπάς Κιαροστάμι φαίνεται να το έχει ρίξει στα ταξίδια, ερευνώντας τη ζωή και τους ανθρώπους μακριά από το Ιράν. Μετά το Copie Conforme και τη Γαλλία, σειρά έχει η Ιαπωνία και το Likesomeoneinlove. Φαινομενικά, το στυλ του Κιαροστάμι υποχωρεί στην τοπική κουλτούρα, αλλά αυτό δεν αρκεί: η ιστορία της νεαρής call girl που επισκέπτεται απρόθυμα έναν ηλικιωμένο, χωρίς να συνειδητοποιεί πως αυτή η συνάντηση δεν θα καταλήξει όπως οι τυπικές επαγγελματικές της νύχτες, εξελίσσεται αργά, χωρίς εξάρσεις ή αποκαλύψεις.

Ο Κεν Λόουτς επέστρεψε με δραματική κομεντί. Το Angel’s Share δεν είναι τόσο ανάλαφρο ή πρωτότυπο όσο το σαφώς πιο διασκεδαστικό Looking for Eric. Παραστρατημένα παιδιά της εργατικής τάξης πρωταγωνιστούν και πάλι, και το ρεαλιστικό μελό που χαρακτηρίζει τον Λόουτς υπερισχύει των παρεΐστικων αστεϊσμών.

Ο Ρουμάνος Κριστιάν Μουνγκίου με το Πέρα από τους λόφους συνθέτει μια επίπονη, επίμονη και κάπως μακρόσυρτη διασύνδεση πίστης και εμμονής και αγάπης, σε μια χώρα με διαλυμένους θεσμούς και ανύπαρκτες υποδομές. Οι πληροφορίες που δίνει για την ακριβή σχέση δυο νέων γυναικών, της μοναχής και της φίλης της από το ορφανοτροφείο που την επισκέπτεται, είναι λιγοστές. Το ασκητικό στυλ του σκηνοθέτη καταφέρνει να υποβάλλει και να δημιουργεί ένα αλλόκοτο σασπένς, με φόντο το αξεδιάλυτο αλισβερίσι ανάμεσα στη θρησκευτική επιβολή και την κρατική ουδετερότητα.

Ο πρώτος Αμερικανός σκηνοθέτης που είδαμε φέτος στις Κάννες ήταν ο Γουές Άντερσον, με τον Έρωτα του Φεγγαριού (Moonrise Kingdom) στην πρεμιέρα του φεστιβάλ. Δεν απογοήτευσε τους θαυμαστές του, καθώς το σφιχτοδεμένο σκηνοθετικό του ύφος με τους weird χαρακτήρες πλαισίωσε τον έρωτα δυο 12χρονων, που συναντιούνται αναπάντεχα και κλέβονται στις εξοχές της Νέας Αγγλίας, γύρω στο 1965. Μιλώντας από την πιο ψύχραιμη αντίπερα όχθη (καθώς δεν τρελαίνομαι για το περιεχόμενο της φιλμογραφίας του, εκτός από τον ουσιαστικό Fantastic Mr Fox), ο Έρωτας του Φεγγαριού δεν είναι παρά ένα έξυπνο παιχνίδι σινε-γεωγραφίας, χαριτωμένο και ερμητικά κλειστό, αναμενόμενα επιτηδευμένο, σαν μια επίδειξη ενός προσωπικού και αυτοαναφορικού σύμπαντος, που κλείνει συνεχώς το μάτι στην έννοια του σινεμά.

Το Killing them softly και το Lawless είναι σκηνοθετημένα από τον Νεοζηλανδό Άντριου Ντόμινικ και τον Αυστραλό Τζον Χίλκοουτ αντίστοιχα, ωστόσο λογίζονται ως αμερικανικά φιλμ λόγω καστ και παραγωγής. Το δεύτερο είναι μια τυπική, αδιάφορη αντιπαράθεση νόμου και λαθρεμπόρων στην Αμερική της ποτοαπαγόρευσης - ο Τομ Χάρντι υποδύεται τον αδιαπέραστο γρίφο και ο Γκάι Πιρς υπερβάλλει σαν ανθρώπινο καρτούν ως σαδιστικός εκπρόσωπος της τάξης.

Το Killing them softly διαθέτει μια ενδιαφέρουσα προοπτική συνδυασμού ενός παλπ μυθιστορήματος (που έχει ξαναμεταφερθεί στο σινεμά, με πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Μίτσαμ) με την πολιτική κατάσταση λίγο πριν από την εκλογή του Ομπάμα, μέσω του υπόκοσμου. Πρωταγωνιστεί ο Μπραντ Πιτ, ο οποίος φιγουράρει και στην ομάδα των παραγωγών. Η βία είναι υπερβολική, φιγουρατζίδικη, δωρεάν. Το θέμα προτάσσεται μέσα από ένα προφανές μήνυμα, αντί να υπονοηθεί. Όντως, η Αμερική είναι μια χώρα όπου η μπίζνα είναι αυτή που ενώνει το έθνος και τα όπλα υπενθυμίζουν ποιος είναι το αφεντικό, πέρα από τις μεγαλόστομες ιδεολογίες. Το καταλάβαμε από την αρχή, αλλά προφανώς η έμφαση έδωσε την πρόκριση για τις Κάννες. Διότι, κακά τα ψέματα, ο βαθμός κριτικής του σκηνοθέτη που επιλέγεται ως προς τη χώρα καταγωγής του τον κάνει πιο εύκολα ευπρόσδεκτο στο συγκεκριμένο φεστιβάλ. Το Killing them softly είναι μια σαφής αλληγορία για τον κοινωνικό ιστό που ξεχειλώνει με την κρίση. Ο Μουνγκίου κατακεραυνώνει την οπισθοδρομική Ρουμανία. Και τη θέση του Χάνεκε στον αγώνα καταλαμβάνει φέτος ο συμπατριώτης του Αυστριακός Ούλριχ Ζάιντλ, ο οποίος με το Paradise, Love ξεσκίζει τον εθνικό ρατσισμό, με τις σεξουαλικές αναζητήσεις σιτεμένων γυναικών στην Κένυα της απόλυτης φτώχιας - στη μέτρια αυτή ταινία, η σκηνή όπου οι χυμένες στις ξαπλώστρες τους τουρίστριες χωρίζονται μ’ ένα σκοινί από τους επαίτες ντόπιους σε μια ειδυλλιακή εξωτική παραλία είναι ένας εκπληκτικός πίνακας ενός σκηνοθέτη με αποδεδειγμένα εικαστικό μάτι.

Απόλυτα πετυχημένες σε κλίμακα μεγέθους (κάτι σαν value for money) είναι το RustandBoneτου Ζακ Οντιάρ και το Κυνήγι του Τόμας Βίντερμπεργκ. Μετά τον Προφήτη, ο Οντιάρ κάνει ένα ερωτικό δράμα, με σωστά μοιρασμένη την επιθυμία και τον πόνο. Η Μαριόν Κοτιγιάρ έχει αποσπάσει τις καλές κριτικές, αλλά ο Ματίας Σονέρτς είναι η πραγματική αποκάλυψη. Το Κυνήγι είναι ένας ολόφωτος εφιάλτης, η εξάπλωση μιας απαίσιας φήμης που σπιλώνει το όνομα ενός δασκάλου και σωστού ανθρώπου και απειλεί να τον καταστρέψει ολοκληρωτικά. Ακόμη και στην προοδευμένη Δανία, το σκοταδιστικό, προτεσταντικό χωριό ζει και βασιλεύει. Μαζί με το Amour του Χάνεκε, αυτές οι τρεις ταινίες έχουν ξεχωρίσει στο πρώτο μισό ενός φεστιβάλ στο οποίο κανένας σκηνοθέτης δεν φιλοδοξεί να το παίξει Θεός (όπως πέρυσι ο Τέρενς Μάλικ), προτιμώντας τη μεζούρα της κοινότητας που γνωρίζουν καλύτερα.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

PULP FICTION LAST minute CHRISTMAS movies

Οθόνες / 10 χριστουγεννιάτικες ταινίες για εορταστικό streaming

Πριν πατήσετε ξανά το play για την αγία τριάδα των γιορτών, το Μόνος στο Σπίτι, το Love Actually και το Holiday δηλαδή, η χιονοστιβάδα των χριστουγεννιάτικων προτάσεων απειλεί να βάλει σε πειρασμό τις βολικές σας επιλογές.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τα κατάφερε ο Χρήστος Μάστορας ως Στέλιος Καζαντζίδης;

The Review / Τα κατάφερε ο Χρήστος Μάστορας ως Στέλιος Καζαντζίδης;

Ο Αλέξανδρος Διακοσάββας και η Μίνα Μπιράκου είδαν το «Υπάρχω», το πολυαναμενόμενο biopic του Γιώργου Τσεμπερόπουλου για τον Στέλιο Καζαντζίδη, και εντυπωσιάστηκαν με την ερμηνεία του Χρήστου Μάστορα. Ποιο κομμάτι της ταινίας δεν τους άρεσε;
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Γιατί ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» παραμένει ακαταμάχητος μετά από τόσα χρόνια;

Σαν σήμερα έκανε πρεμιέρα / Γιατί ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» παραμένει ακαταμάχητος μετά από τόσα χρόνια;

Στις 19/12/2001 έκανε πρεμιέρα η «Συντροφιά του Δαχτυλιδιού», το πρώτο μέρος του κινηματογραφικού άθλου του Πίτερ Τζάκσον που καθόρισε το σινεμά του φανταστικού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργο Καπουτζίδη, γιατί βλέπουμε τόσο σπάνια ανάπηρους χαρακτήρες στις ελληνικές σειρές;

Ζούμε, ρε! / Γιώργο Καπουτζίδη, γιατί βλέπουμε τόσο σπάνια ανάπηρους χαρακτήρες στις ελληνικές σειρές;

Πόσο κοντά είμαστε στο να βλέπουμε ανάπηρους ηθοποιούς στην οθόνη μας; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τον σεναριογράφο, ηθοποιό και σκηνοθέτη Γιώργο Καπουτζίδη για τη συμπερίληψη στην ελληνική τηλεόραση και τη δική του προσπάθεια να γράψει ανάπηρους χαρακτήρες για μία νέα σειρά.
THE LIFO TEAM
Oι δέκα αγαπημένες ταινίες του Λάμπρου Κωνσταντέα

Μυθολογίες / «Στα 13 μου φρίκαρα με το The Ring»: Oι δέκα αγαπημένες ταινίες του Λάμπρου Κωνσταντέα

Παιδί των ’90s, ο ηθοποιός έχει φτιάξει μια λίστα που χωράει από τη «Μικρή γοργόνα» της Disney και τον Harry Potter του Κουαρόν μέχρι Ινιάριτου και Γουόνγκ Καρ Γουάι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
«Yacht Rock»: Το πιο απολαυστικό μουσικό ντοκιμαντέρ της χρονιάς 

Daily / «Yacht Rock»: Το πιο απολαυστικό μουσικό ντοκιμαντέρ της χρονιάς 

Από τους Steely Dan, τους Toto και τον Kenny Loggins μέχρι τον Questlove, τον Thundercat και τον Mac De Marco, τo ντοκιμαντέρ του HBO συνδέει τις κουκίδες ενός φαινομένου που αποτελεί λιγότερο ένα μουσικό είδος και περισσότερο μια αίσθηση, μια ιδέα, ένα vibe.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Έξι ηθοποιοί θυμούνται τη συνεργασία τους με τον Παντελή Βούλγαρη

Οθόνες / «Ο Παντελής Βούλγαρης είναι ένας σκηνοθέτης που σου αφήνει πολλά περιθώρια»

Άννα Βαγενά, Δημήτρης Καταλειφός, Θέμις Μπαζάκα, Στράτος Τζώρτζογλου, Σοφία Κόκκαλη, Ανδρέας Κωνσταντίνου: Έξι ηθοποιοί θυμούνται στιγμές από τα γυρίσματα ταινιών του σπουδαίου Έλληνα σκηνοθέτη, με αφορμή το αφιέρωμα «Όλα είναι δρόμος» του Cinobo.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Mary»: Η ταινία του Netflix για τη ζωή της Παναγίας προκαλεί έντονες αντιδράσεις

Οθόνες / «Mary»: Η ταινία του Netflix για τη ζωή της Παναγίας προκαλεί έντονες αντιδράσεις

Η ταινία, στην οποία πρωταγωνιστεί μια Ισραηλινή ηθοποιός, δέχεται επιθέσεις από δύο (τουλάχιστον) κατευθύνσεις ταυτόχρονα, εξοργίζοντας τόσο τους υποστηρικτές της Παλαιστίνης όσο και τους συντηρητικούς χριστιανούς.
THE LIFO TEAM
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Σύλλα Τζουμέρκα (κι ανάμεσά τους «Ο δολοφόνος του Τόκιο»)

Μυθολογίες / «Όλοι ξέρουμε για τι μιλάνε οι "Ηλίθιοι" του Τρίερ»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Σύλλα Τζουμέρκα

Κουρασάουα, Ταρκόφσκι, Βέντερς, διπλό Κασσαβέτη και τη «Διαφθορά» του Έιμπελ Φεράρα περιλαμβάνει η δεκάδα του σκηνοθέτη Σύλλα Τζουμέρκα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Τέιλορ Σέρινταν: Ποιος είναι ο νέος Μίδας της τηλεόρασης;

Οθόνες / Τέιλορ Σέρινταν: Ποιος είναι ο νέος Μίδας της τηλεόρασης;

Ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την επιτυχία του «Yellowstone» και ενός ολόκληρου τηλεοπτικού σύμπαντος παραμένει ένας καουμπόι που αρνείται ότι οι σειρές του απευθύνονται σε συντηρητικό ακροατήριο.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια