«Μια ζωή σε θυμάμαι να φεύγεις»: Πρεμιέρα για την αποκατεστημένη ταινία της Φρίντας Λιάππα

Η αποκατεστημένη ταινία της Φρίντας Λιάππα «Μια ζωή σε θυμάμαι να φεύγεις» κάνει πρεμιέρα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας και στο διαδίκτυο  Facebook Twitter
Η Νένα Μεντή σε σκηνή της ταινίας. Φωτ.: Ταινιοθήκη της Ελλάδος
0

Η ΤΑΙΝΙΑ «Μια ζωή σε θυμάμαι να φεύγεις» καθιέρωσε τη Φρίντα Λιάππα ως μια από τις φερέλπιδες κινηματογραφίστριες της Μεταπολίτευσης. Γυρίστηκε άλλωστε τρία μόλις χρόνια μετά την κατάρρευση της χούντας και μέσα στο πνεύμα της εποχής που χαρακτήριζε μια γενιά καλλιτεχνών και αριστερών διανοούμενων, στην οποία ανήκε η δημιουργός της.

Η Φρίντα Λιάππα από πολύ νωρίς, κατά τα φοιτητικά της χρόνια στη Φιλοσοφική Αθηνών, βρέθηκε μέσα στον πυρήνα της αγωνιστικής αριστεράς, αρχικά ως μέλος της νεολαίας Λαμπράκη κι αργότερα στον παράνομο «Ρήγα Φεραίο». Λόγω των ιδιοτήτων αυτών η χούντα την έβαλε στο στόχαστρο με αποτέλεσμα να συλληφθεί, να δικαστεί, να περάσει ένα διάστημα στις φυλακές Αβέρωφ, γενικότερα να υποστεί όλες τις διώξεις της επτάχρονης δικτατορίας μέχρι να εγκατασταθεί στο Λονδίνο για να σπουδάσει κινηματογράφο.

Η ταινία απέσπασε το 1977 το Β’ Βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης καθώς και το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) και ενθουσίασε τους πολιτικοποιημένους σινεφίλ της εποχής. Η Λιάππα και η Τόνια Μαρκετάκη ήταν οι μοναδικές κινηματογραφίστριες του επονομαζόμενου Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου. 

Γυρισμένη ασπρόμαυρη, σε μια Αθήνα πολύ διαφορετική από τη σημερινή, όπου βλέπει κανείς τους δρόμους και τους ανθρώπους εκείνης της πρώτης μεταδικτατορικής περιόδου, η μεσαίου μήκους ταινία μοιάζει εντελώς βιωματική.

Η πλοκή της ταινίας έχει ως εξής: Μια αριστερή δημοσιογράφος σχετίζεται ερωτικά με έναν ηθοποιό που έχει εγκαταλείψει το θέατρο και τώρα εγκαταλείπει και την Αθήνα για να περιπλανηθεί στην επαρχία σε αναζήτηση του εαυτού του. Εκείνη παρακολουθεί πρόβες μιας φίλης της που ετοιμάζεται να ερμηνεύσει «Μήδεια» και ακολουθεί την παρέα της σε μια σύναξη ηθοποιών όπου αναλύει το έργο με τον σκηνοθέτη της παράστασης. Ερωτοτροπεί με έναν άλλο άντρα, αλλά αδυνατεί να αποσυνδεθεί από τον σύντροφό της. Νιώθει ριγμένη από τους άντρες συντρόφους της στην εφημερίδα κι επιμένει να αναζητά δίκαιη μεταχείριση κι ας είναι γυναίκα. 

Η αποκαταστημένη ταινία της Φρίντας Λιάππα «Μια ζωή σε θυμάμαι να φεύγεις» κάνει πρεμιέρα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας και στο διαδίκτυο  Facebook Twitter
Η Φρίντα Λιάππα με τον Γιώργο Μιχαηλίδη και την Μπέτυ Αρβανίτη σε γύρισμα της ταινίας. Φωτ.: Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Όπως εξηγεί σήμερα ο σύζυγός της, σκηνοθέτης Κυριάκος Αγγελάκος: «Συμμετέχει ένας κύκλος καλλιτεχνών και διανοουμένων που είχαν σχέση με τον χώρο της αριστεράς και αυτόν το χώρο και τον τρόπο ζωής περιγράφει, και τις σχέσεις μεταξύ τους. Για να καταλάβει κανείς, είναι καλό να ξέρει λίγα στοιχεία της ζωής της Φρίντας, τον τρόπο που αντιμετώπισε όλο αυτό το κομμάτι της πολιτικής στράτευσης ως μέλος του "Ρήγα Φεραίου" στην παρανομία και ότι ήταν από τους πρώτους που συνελήφθησαν από τη δικτατορία. Με αυτήν την ταινία η ίδια καθαρίζει τις σχέσεις της με την κομματική αριστερά». 

Η ταινία παίρνει τον τίτλο της από ένα καψουροτράγουδο του Μητροπάνου που ακούει η ηρωίδα μέσα σε ταξί και το ενδιαφέρον είναι ότι, ενώ το ερμηνεύει ένας άντρας και μιλάει για τον καημό του για μια γυναίκα, λειτουργεί ως ανατροπή, καθώς αυτός που συνεχώς φεύγει στην ταινία είναι ο άντρας της ζωής της ηρωίδας. Ο Αγγελάκος σχολιάζει σχετικά: «Βρίσκω ότι έχει μια πολύ τρυφερή ματιά απέναντι στον άντρα αυτής της παρέας. Η ταινία είναι πάνω στη φυγή του φίλου της, καθώς εκείνος θέλει να κάνει μια περιπλάνηση στην επαρχία, στην ενδοχώρα, για να έρθει κι ο ίδιος αντιμέτωπος με τη δική του αλήθεια, με τη δική του ψυχή». Είναι χαρακτηριστικό ότι η Λιάππα, 47 χρόνια πριν, σε πολλά σημεία της ταινίας θίγει θέματα που απασχολούν τις γυναίκες ακόμα και σε ένα προοδευτικό περιβάλλον. 

Η αποκαταστημένη ταινία της Φρίντας Λιάππα «Μια ζωή σε θυμάμαι να φεύγεις» κάνει πρεμιέρα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας και στο διαδίκτυο  Facebook Twitter
Η Φρίντα Λιάππα, 47 χρόνια πριν, θίγει θέματα που απασχολούν τις γυναίκες ακόμα και σήμερα.

Γυρισμένη ασπρόμαυρη, σε μια Αθήνα πολύ διαφορετική από τη σημερινή, όπου βλέπει κανείς τους δρόμους και τους ανθρώπους εκείνης της πρώτης μεταδικτατορικής περιόδου, η μεσαίου μήκους ταινία μοιάζει εντελώς βιωματική. Αποτυπώνει την καθημερινότητα μιας γενιάς και μιας παρέας που λίγο αργότερα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πολιτιστική μας πραγματικότητα, μέσα από μεγάλες θεατρικές και τηλεοπτικές επιτυχίες αλλά και τον πρωτοποριακό κινηματογράφο. Έτσι, αναγνωρίζουμε σε πολύ νεαρή ηλικία τη Νένα Μεντή, τον Δημήτρη Πουλικάκο, την Μπέτυ Αρβανίτη, τον Κώστα Μπαλαδήμα, την Ειρήνη Κουμαριανού, τον Σταμάτη Φασουλή, την Υβόννη Μαλτέζου και τον σκηνοθέτη Γιώργο Μιχαηλίδη. 

Η αποκαταστημένη ταινία της Φρίντας Λιάππα «Μια ζωή σε θυμάμαι να φεύγεις» κάνει πρεμιέρα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας και στο διαδίκτυο  Facebook Twitter
Νένα Μεντή και Δημήτρης Πουλικάκος.

Η Φρίντα Λιάππα μπολιάζει την ταινία με στοιχεία της προσωπικής της μυθολογίας, από τον Τσιτσάνη ως τον Ρέιμοντ Τσάντλερ, σε ένα σενάριο που συνυπογράφει με τον σκηνοθέτη Γιώργο Κόρρα, ενώ βοήθησαν και οι Αλίκη Αλεξανδράκη, Σούλα Αλεξανδροπούλου, Μαίρη Κουτσούρη, Μανούσος Μανουσάκης, Δημήτρης Σταύρακας και ο Διαγόρας Χρονόπουλος. 

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, ο Κυριάκος Αγγελάκος και το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (το οποίο έχει προγραμματίσει να αποκαταστήσει όλες τις μικρού μήκους ταινίες της Φρίντας Λιάππα) παρουσιάζουν για πρώτη φορά σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια 4Κ την ταινία «Μια ζωή σε θυμάμαι να φεύγεις» το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στις 20:00 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48, μετρό Κεραμεικός) με ελεύθερη είσοδο, ενώ θα είναι διαθέσιμη και online στις 17, 18 και 19/12 δωρεάν και προσβάσιμη σε όλη την Ευρώπη στο online.tainiothiki.gr

Μια ζωή σε θυμάμαι να φεύγεις | I remember you leaving all the time | 16.12.2023 @tainiothikigr

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί το «Adolescence» έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο φαινόμενο;

Pulp Fiction / Γιατί το «Adolescence» έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο φαινόμενο;

Είναι η τεχνική αρτιότητα μιας αστυνομικής σειράς με επίκαιρο κοινωνικό θέμα που της χαρίζει τόσο μεγάλο αντίκτυπο στο κοινό; Ή μήπως η πραγματική δύναμη πηγάζει από τον φόβο των γονιών για τις εγκληματικές παραλείψεις και, κυρίως, για την άγνοιά τους απέναντι στα κρυφά σημάδια του ψηφιακού κόσμου;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η μαμά μου, ο Μπαρτ Ρέινολντς κι ένας θάνατος που παραμένει μυστηριώδης εδώ και μισό αιώνα

Οθόνες / Η μαμά μου, ο Μπαρτ Ρέινολντς κι ένας θάνατος που παραμένει μυστηριώδης εδώ και μισό αιώνα

Ο γιος της ηθοποιού Σάρα Μάιλς ήταν τεσσάρων ετών όταν βρέθηκε νεκρός ο μάνατζερ και πρώην εραστής της μητέρας του. Οι υποψίες είχαν πέσει τότε πάνω στον συμπρωταγωνιστή της Μπαρτ Ρέινολντς. 51 χρόνια αργότερα, ο Μπολτ προσπαθεί να θυμηθεί τι συνέβη.
LIFO NEWSROOM
Το Παιδί Τραύμα επιλέγει τις 10 αγαπημένες του ταινίες

Μυθολογίες / «Το Festen έχει επηρεάσει τους στίχους μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Παιδιού Τραύματος

Χάνεκε αλλά και Αγγελόπουλος, «Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους» αλλά και «Aftersun», το Παιδί Τραύμα επιλέγει 10 ταινίες που κυμαίνονται από τον ωμό ρεαλισμό και τη βία μέχρι τον θρίαμβο της ποίησης και της τρυφερότητας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
10 εξαιρετικές ταινίες που μπορείτε να δείτε τώρα στο Netflix

Οθόνες / 10 εξαιρετικές ταινίες που μπορείτε να δείτε τώρα στο Netflix

Το Netflix έχει γίνει ο παράδεισος της εύκολης ψυχαγωγίας, αλλά για τους πραγματικούς σινεφίλ κρύβει και έναν άλλο κόσμο. Αυτή είναι μια λίστα με ταινίες που απαιτούν προσοχή και αφοσίωση, που αξίζουν τον κόπο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Movies

Οθόνες / Η Χιονάτη και 8 καλύτεροι λόγοι για να πάτε σινεμά

Ένα υποψήφιο για Όσκαρ animation για ενήλικες, το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Αριάν Λαμπέντ και μια τολμηρή ταινία για την προσφυγική εμπειρία, γυρισμένη στην Αθήνα, είναι μερικές από τις προτάσεις της εβδομάδας που θα σας αποζημιώσουν.
THE LIFO TEAM
Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Daily / Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Συμπονά κανείς όχι μόνο τους γονείς που μετά την παρακολούθηση της δραματικής μίνι σειράς του Netflix θα ψάχνουν μάταια απαντήσεις στα «ιερογλυφικά» μηνύματα που κρύβονται στα κινητά των παιδιών τους, αλλά και τα ίδια τα παιδιά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Σε μια άγνωστη χώρα»: Μια τολμηρή ταινία, γυρισμένη στην Αθήνα

Οθόνες / «Πιστεύει κανείς ότι οι Παλαιστίνιοι θα ξεχάσουν και θα συμβιβαστούν με την απώλεια;»

Ωμή, διεισδυτική, αφτιασίδωτη, η ταινία «To a land unknown» εστιάζει στο προσφυγικό και ιδιαίτερα στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Ο σκηνοθέτης Μαντί Φλάιφελ μίλησε στη LifO για όλα τα ζητήματα που θίγει η εξαιρετική και με έντονο ελληνικό «χρώμα» ταινία του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Θα ήθελα να ήμουν στα γυρίσματα του Pulp Fiction»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Δημήτρη Νάκου

Μυθολογίες / «Θα ήθελα να ήμουν στα γυρίσματα του Pulp Fiction»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Δημήτρη Νάκου

Ο σκηνοθέτης που μόλις παρουσίασε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, το «Κρέας», μοιράζεται μια λίστα που περιλαμβάνει από ρουμάνικο νέο κύμα μέχρι την ταινία με το πιο αταίριαστο ζευγάρι στην ιστορία του κινηματογράφου.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Η Εύα Κοταμανίδου μιλά για τα γυρίσματα του «Θιάσου» και για το μεγαλείο του Θόδωρου Αγγελόπουλου

Σαν Σήμερα / Εύα Κοταμανίδου: «Όλοι είχαμε μια έγνοια, ότι γυρίζοντας την ταινία αυτή κάναμε μια ουσιαστική αντίσταση»

Η ηθοποιός που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1936 είχε καταγράψει τις αναμνήσεις της από την ιστορική ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου στην οποία πρωταγωνιστούσε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
CHECK «Εφηβεία»: Μια οδυνηρή σειρά για τον άγνωστο κόσμο των σημερινών 13χρονων 

Οθόνες / «Εφηβεία»: Μια οδυνηρή σειρά για τον άγνωστο κόσμο των σημερινών 13χρονων 

Οι σημερινοί έφηβοι μεγαλώνουν σε ένα τρομακτικό χάος πληροφορίας και επιρροών που τους διαμορφώνουν, χωρίς τον έλεγχο της οικογένειάς τους. Μια βρετανική σειρά στο Netflix θέτει ερωτήματα για τους λόγους που οδηγούν σε ακραίες καταστάσεις - προσοχή, περιέχει spoiler.
M. HULOT
Ariane Labed: «Δεν με ενδιαφέρει να σκίσω το γυναικείο σώμα στις ταινίες μου, το σέβομαι»

Οθόνες / Ariane Labed: «Δεν με ενδιαφέρει να σκίσω το γυναικείο σώμα στις ταινίες μου· το σέβομαι»

Με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης της μεγάλου μήκους ταινίας -στην οποία υπογράφει το σενάριο και τη σκηνοθεσία-, την κινηματογραφική διασκευή του γοτθικού μυθιστορήματος Sisters της Ντέιζι Τζόνσον, η Ariane Labed μιλάει στον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο για το σινεμά που την εξιτάρει και την κάνει να ρισκάρει.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Οι ταινίες της εβδομάδας: O Σόντερμπεργκ ξαναχτυπά και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Οθόνες / Οι ταινίες της εβδομάδας: O Σόντερμπεργκ ξαναχτυπά και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Αυτή η κινηματογραφική εβδομάδα έχει να μας δώσει το φοβερό δίδυμο Μπλάνσετ-Φασμπέντερ, την αδικημένη από τα Όσκαρ ερμηνεία της Μαριάν Ζαν-Μπατίστ στο Hard Truths και ένα αριστουργηματικό ντοκιμαντέρ που ήταν υποψήφιο για αγαλματίδιο.
THE LIFO TEAM