Μόδα, εθισμός, αντισημιτισμός: Η άνοδος και η πτώση του John Galliano

Μόδα, εθισμός, αντισημιτισμός: Η άνοδος και η πτώση του John Galliano Facebook Twitter
Μια δεκαετία νηφάλιος: Ο John Galliano σε στιγμιότυπο από το ντοκιμαντέρ High & Low. Φωτ.: Nicholas Matthews
0


ΕΝΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΑ μέσα της δεκαετίας του 2000, ο John Galliano, ο τότε βασιλιάς της παρισινής μόδας, που με τα υπέροχα φορέματα και τις φοβερές επιδείξεις του στην πασαρέλα είχε μετατρέψει τον οίκο Christian Dior σε πολιτιστικό δυναμίτη, επέστρεψε στο Λονδίνο για ένα Σαββατοκύριακο.

Έκανε check-in στο ξενοδοχείο Ritz και στη συνέχεια μέθυσε τόσο πολύ ώστε πέρασε τέσσερις ώρες γυμνός σε ένα ασανσέρ, λέγοντας στους επισκέπτες που προσπαθούσαν να μπουν ότι ήταν λιοντάρι και διώχνοντάς του με βρυχηθμούς. Το Ritz τηλεφώνησε στο γραφείο του στο Παρίσι, το οποίο ζήτησε συγγνώμη, προσφέροντας να καλύψει τους λογαριασμούς των επισκεπτών που ταλαιπωρήθηκαν. Την επόμενη εβδομάδα ο Galliano επέστρεψε στη δουλειά του.

Αυτή η ιστορία είναι μία από τις πολλές στιγμές που αφήνουν εμβρόντητο τον θεατή στο νέο ντοκιμαντέρ του Kevin Macdonald, “High & Low: John Galliano”. Η κατάληξη είναι γνωστή. Συνέβη στο παρισινό μπαρ La Perle, τον Φεβρουάριο του 2011, όταν ένας μεθυσμένος Galliano βιντεοσκοπήθηκε να κάνει μια σειρά από ρατσιστικά και αντισημιτικά σχόλια που περιλάμβαναν υπαινιγμούς για τους θαλάμους αερίων, ενώ κάποια στιγμή δηλώνει ότι «λατρεύει τον Χίτλερ».

Πέρα απ’ όλα, το High & Low είναι ένα πορτραίτο του εθισμού και μια ιλιγγιώδης περιστροφή σε ένα από τα πιο ζωηρά κεφάλαια της ιστορίας της μόδας.

Το αποτέλεσμα ήταν να απολυθεί από τη δουλειά του, και να καταδικαστεί όχι μόνο από τα μέσα ενημέρωσης αλλά και από γαλλικό δικαστήριο που του επέβαλλε πρόστιμο, και να αποσυρθεί στην αποτοξίνωση και την αφάνεια. Πρωτοπόρος ακόμα και σ’ αυτό, ήταν ένας από τους πρώτους επώνυμους που «ακυρώθηκαν», προτού αυτό γίνει κοινός όρος.

Ο Galliano, νηφάλιος πλέον εδώ και μια δεκαετία, πέρασε πέντε ημέρες μιλώντας στην κάμερα του Macdonald και μεταξύ άλλων δηλώνει ότι δεν έκανε αυτή την ταινία για να συγχωρεθεί, αλλά για να γίνει «λίγο πιο κατανοητός». «Θα σας πω τα πάντα», λέει στην αρχή. Πέρα απ’ όλα, το High & Low είναι ένα πορτραίτο του εθισμού και μια ιλιγγιώδης περιστροφή σε ένα από τα πιο ζωηρά κεφάλαια της ιστορίας της μόδας. Αυτό που έκανε τον Galliano ιδιοφυΐα ήταν ότι τα ρούχα του μπορούσαν να σε κάνουν να νιώσεις συναισθήματα. Ακόμα και σε παλιά φιλμάκια που εμφανίζονται στην ταινία, κάθε μοντέλο φαίνεται ηλεκτρισμένο, σαν να έχει συνδεθεί η προσωπικότητά του με το ρεύμα.

Το αλκοόλ εμφανίζεται απειλητικό από την αρχή της ταινίας. Βλέπουμε τον Galliano την επομένη της κηδείας του πατέρα του, το 2003, να προετοιμάζεται για μια επίδειξη, με τη φωνή του να είναι ακατάληπτη και τις κόρες των ματιών του τεράστιες. Το 2007, ο στενός φίλος και συνάδελφός του Steven Robinson βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στο Παρίσι με επτά γραμμάρια κοκαΐνης στον οργανισμό του, μια απώλεια που συγκλόνισε τον ήδη εύθραυστο Galliano.

Στον αλκοολισμό προστέθηκαν το Βάλιουμ, οι αμφεταμίνες και τα υπνωτικά χάπια, και όπως λέει ο ίδιος: «Δεν μπορούσα να πάω για ύπνο χωρίς να είναι παρατεταγμένα όλα τα μπουκάλια μου πλάι στο κρεβάτι. Αυτοκτονούσα, σιγά σιγά».

Μόδα, εθισμός, αντισημιτισμός: Η άνοδος και η πτώση του John Galliano Facebook Twitter
Ο John Galliano το 1990 στο Λονδίνο. Φωτ.: Barry Marsden

Όταν η είδηση για το μεθυσμένο ξέσπασμα του Galliano έγινε γνωστή το 2011, όλοι σχεδόν οι δημοσιογράφοι της μόδας μοιράστηκαν την ίδια αντίδραση: Ο John Galliano μπορεί να ήταν συχνά εκτός εαυτού και να συμπεριφερόταν αλλοπρόσαλλα, αλλά ρατσιστής και αντισημίτης; Αποκλείεται. Σύντομα όμως έγινε σαφές ότι ο Galliano ήταν πράγματι υπεύθυνος για όσα του καταλόγιζαν. Η εξορία του όμως από τη μόδα δεν κράτησε τόσο πολύ στην πραγματικότητα. Την ίδια εκείνη χρονιά σχεδίασε το νυφικό της Kate Moss, έργο που o ίδιος αποκάλεσε «δημιουργική απεξάρτηση».

Ούτε ο Galliano όμως, ούτε κανείς γύρω του φαίνεται να γνωρίζει από πού προέρχεται ο αντισημιτισμός που εκδήλωσε. Η ταινία δεν προσφέρει εύκολες απαντήσεις ούτε στο ψυχολογικό ερώτημα τι έκανε τον Galliano να κάνει αυτό που έκανε, ούτε στο ηθικό ερώτημα αν πρέπει να συγχωρεθεί. Όπως τα έφερε η μοίρα πάντως, η κυκλοφορία της ταινίας συμπίπτει με την θριαμβευτική επιστροφή του Galliano στην πασαρέλα.

Τον Ιανουάριο οργάνωσε μια εντυπωσιακή επίδειξη κάτω από μια γέφυρα στο Παρίσι για τον Martin Margiela, τον οίκο για τον οποίο σχεδιάζει από το 2014. Η επίδειξη έγινε δεκτή με ένα βροντερό, πεντάλεπτο standing ovation και χαιρετίστηκε από τους κριτικούς ως «ένα σόου που σίγουρα θα μείνει στην ιστορία», όπως έγραψε το Women's Wear Daily. Οι New York Times με τη σειρά τους σημείωσαν ότι «έχει περάσει καιρός από τότε που βιώσαμε ένα κοσμογονικό σόου όπως αυτό».

Με στοιχεία από The Guardian

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Thalia Mavros / «Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Η διεθνώς βραβευμένη παραγωγός και σκηνοθέτις Thalia Mavros μιλά στη LIFO για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η «αυτοκρατορία» του Τραμπ, καθώς και για τη θέση της γυναίκας σε έναν κόσμο που αλλάζει - και όχι προς το καλύτερο.
M. HULOT
«The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Οθόνες / «The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Το πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν της αγαπημένης σειράς του HBO λειτουργεί ως εισαγωγή, συστήνοντας νέους χαρακτήρες, το περιβάλλον της δράσης, τη σχέση των παλιών χαρακτήρων με αυτό αλλά και μεταξύ τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια ‘σύγχρονη’»

Οθόνες / «Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια σύγχρονη»

Ο επιφανής μελετητής του Ομήρου και διευθυντής του New York Times Review of Books, Ντάνιελ Μέντελσον, περιγράφει στην εφημερίδα Telegraph τους τρεις βασικούς κανόνες που ελπίζει να τηρηθούν κατά τη μεταφορά της «Οδύσσειας» στη μεγάλη οθόνη.
THE LIFO TEAM
Movies

Οθόνες / Μια ταινία για τον Bloody Hawκ και άλλοι 8 λόγοι για να πάτε σινεμά

Αυτή την εβδομάδα έχουν την τιμητική τους τα κατασκοπικά θρίλερ, παίζει η επανέκδοση του Delicatessen και ένα ντοκιμαντέρ για τον δημοφιλή ράπερ που δεν απευθύνεται μόνο στο fan base του — όχι άλλο Minecraft.
THE LIFO TEAM
«Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Οθόνες / «Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Μουσείο της Νύχτας, ο Φερμίν Ελόι Ακόστα αναδεικνύει ένα πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο για τη Νέα Υόρκη των δεκαετιών του ’70 και του ’80, ενώ μιλά στη LiFO για την αβεβαιότητα του μέλλοντος του κινηματογράφου στην Αργεντινή και τις πολιτικές αναταράξεις στη χώρα του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Μυθολογίες / «Ο Βέγγος είναι το αγχολυτικό μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Από τον Κουροσάβα και τον Μπέργκμαν, από τις ταινίες της Pixar μέχρι τα Batman του Nόλαν, ο ηθοποιός φτιάχνει μια ετερόκλητη και ειλικρινή λίστα και πιστεύει ότι «σινεμά είναι να βλέπεις άλλες πλευρές του κόσμου».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ: «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Pulp Fiction / «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ επιστρέφει με το «Ο Κύριος των Νεκρών» και μιλά στη LiFO για τις σκέψεις του πάνω στο πένθος, την τεχνητή νοημοσύνη που του έλυσε τα χέρια, και εξηγεί γιατί ασχολείται διαρκώς με τρομακτικές καταστάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βαλ Κίλμερ: Ο άνθρωπος που θα (μπορούσε να) γινόταν σταρ

Απώλειες / Βαλ Κίλμερ (1959-2025): Ο άνθρωπος που θα μπορούσε να είχε γίνει σούπερσταρ

Έφυγε από τη ζωή ο Κρις του «Heat», ο Iceman του «Top Gun», ο «ξανθός» Μπάτμαν του Τζόελ Σουμάχερ, ο Τζιμ Μόρισον του Όλιβερ Στόουν, ο γκέι ντέτεκτιβ του «Kiss Kiss Bang Bang», ένας ηθοποιός που κατέγραψε μερικές αξέχαστες εμφανίσεις στο ενεργητικό του, μα δεν έκανε την αναμενόμενη καριέρα μεγάλου σταρ λόγω ατυχών συγκυριών αλλά και προσωπικών επιλογών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Η Λάιζα Μινέλι σήμερα δηλώνει ευτυχισμένη. ή Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης.

Οθόνες / Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης

Gay icon, μια χαρισματικά αφοσιωμένη performer, αλλά και αντικείμενο χλεύης. Το ντοκιμαντέρ του Μπρους Ντέιβιντ Κλάιν «Liza: A Truly Terrific, Absolutely True Story» σίγουρα δεν αφηγείται την ιστορία ενός τυπικού nepo baby.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
τομ χάρντι

Οθόνες / 10 τηλεοπτικές σειρές που θα δούμε την άνοιξη

Από τη μεγάλη επιστροφή του «The Last of Us» σε εκείνη του «Αστερίξ» και από τη σεξουαλική αναζήτηση της Μισέλ Ουίλιαμς σε μια απολαυστική ματιά στον κόσμο του σύγχρονου μπαλέτου, αυτές είναι οι σειρές που θα μας κρατήσουν καθηλωμένους στη μικρή οθόνη το επόμενο διάστημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Μυθολογίες / «Οι εικόνες του Ζβιάγκιντσεφ είναι υπνωτιστικές»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Στην κινηματογραφική λίστα της τραγουδοποιού, η σιωπή λέει περισσότερα από τα λόγια, οι εικόνες αποκαλύπτουν κρυμμένα συναισθήματα, οι κόσμοι είναι γεμάτοι αβεβαιότητες και συγκρούσεις, και η μουσική έχει μια ιερή διάσταση.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
21 ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα που αξίζει να δείτε

Οθόνες / 21 ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα που αξίζει να δείτε

Από μια σπουδαία στιγμή του σκορσεζικού σινεμά ως την ψηφιακή επανάσταση της Ανιές Βαρντά κι από το συγκλονιστικό δίπτυχο του Τζόσουα Οπενχάιμερ ως τη μεγάλη φιλμική «σκανταλιά» του Banksy, αυτοί είναι 21 σταθμοί του σύγχρονου σινεμά τεκμηρίωσης που πρέπει να έχει δει κάθε σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ