Nτοκουμέντα από το υπερπέραν: Βλέποντας επιτέλους το «χαμένο» κύκνειο άσμα του Όρσον Γουέλς

Nτοκουμέντα από το υπερπέραν: Βλέποντας επιτέλους το «χαμένο» κύκνειο άσμα του Όρσον Γουέλς Facebook Twitter
Ο Όρσον Γουέλς στα γυρίσματα της ταινίας μαζί με τον σκηνοθέτη Πίτερ Μπογκντάνοβιτς και τον κριτικό κινηματογράφου Τζόζεφ Μακ Μπράιντ.
0

Όπως και να το δει κάποιος, το Netflix κατάφερε να κατοχυρώσει στο ενεργητικό του ένα πολύ σημαντικό κινηματογραφικό γεγονός, προσφέροντας τα κεφάλαια για τη διαχείριση και το μοντάζ των 100 και πλέον ωρών υλικού που υπήρχε από την επική πλην ανολοκλήρωτη τελευταία ταινία του Όρσον Γουέλς, η οποία έκανε επιτέλους, μετά από δεκαετίες στο καθαρτήριο, την πρεμιέρα της στην τηλεοπτική πλατφόρμα και σε επιλεγμένες αίθουσες ανά τον πλανήτη στις 2 Νοεμβρίου.

Τι είναι όμως αυτό το ημιτελές έπος με τον συνειδητά (υποθέτει κανείς) αφηρημένο και απόκοσμα αόριστο τίτλο «Η άλλη όψη του ανέμου» που γύριζε επί 15ετία σχεδόν (από την αυγή της δεκαετίας του '70 ως τον θάνατό του) ο μέγας δημιουργός στα «πέτρινα χρόνια» του;

Καταρχάς, ας αρκεστούμε στην περιγραφή που είχε δώσει ο ίδιος κάποτε: «Η ταινία "The Other Side of the Wind" χωρίζεται σε δύο τμήματα. Σε πρώτο επίπεδο έχουμε ένα φιλμ που γυρίζεται ως ντοκιμαντέρ των τελευταίων ημερών ενός μεγάλου σκηνοθέτη. Συγχρόνως, παρακολουθούμε αποσπάσματα από την τελευταία ταινία που εκείνος γύρισε αλλά δεν κατάφερε να ολοκληρώσει λόγω έλλειψης πόρων ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων του με τους παραγωγούς, και έχει επίσης τίτλο "The Other Side of the Wind"».

Σε πρώτο επίπεδο έχουμε ένα φιλμ που γυρίζεται ως ντοκιμαντέρ των τελευταίων ημερών ενός μεγάλου σκηνοθέτη. Συγχρόνως, παρακολουθούμε αποσπάσματα από την τελευταία ταινία που εκείνος γύρισε αλλά δεν κατάφερε να ολοκληρώσει λόγω έλλειψης πόρων ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων του με τους παραγωγούς, και έχει επίσης τίτλο «The Other Side of the Wind».

Ακόμα κι από αυτή την ελλειπτική σύνοψη, γίνεται φανερή η αυτοβιογραφική / αυτοαναφορική διάσταση της ταινίας, αν αναλογιστεί κάποιος τις μνημειώδεις κατά καιρούς συγκρούσεις του Όρσον Γουέλς με το σύστημα του βαθέως Χόλιγουντ, την αδυναμία του να ολοκληρώσει μεγαλεπήβολα πρότζεκτ και την αυτοεξορία του σε ένα δικής του επινόησης κοσμοπολίτικο σύμπαν νωχελικής περιπλάνησης και δημιουργικής ανασφάλειας.

Καταλαβαίνει κανείς επίσης ότι πρόκειται για ένα (δίωρο και κάτι) πρωτοποριακό ψευδο-ντοκιμαντέρ (mockumentary) αλλά και για μια χορταστική (και ενδεχομένως υπερβολική) δόση «μετα-σινεμά» (η ταινία μυθοπλασίας μέσα στην ταινία «ντοκιμαντέρ» με την οποία μοιράζεται τον ίδιο τίτλο), που κατά τόπους «καίει» τον εγκέφαλο του σύγχρονου θεατή που, όσο να' ναι, έχει πλαδαρέψει από τις διεγερτικές ευκολίες της επικρατούσας αφήγησης στη μεγάλη και τη μικρή οθόνη.

Η αλήθεια είναι ότι κατά την παρακολούθηση –ειδικά ως αποτέλεσμα του καλειδοσκοπικού, μη συγχρονικού μοντάζ– παρουσίασα κάποια προβλήματα συγκέντρωσης στα «τεκταινόμενα» επί της οθόνης, αλλά είχε να κάνει και με τις «κακομαθημένες» συνθήκες της οικιακής προβολής, αλλά και με την ασφάλεια της προοπτικής ότι πρόκειται για ταινία που θα δω στο μέλλον ξανά και ξανά για να μου αποκαλυφθούν νέες και αδιόρατες με την πρώτη ματιά, πτυχές της. Ήδη, δύο μέρες μετά, το «after effect», που λένε, μου σκάει έντονο και σε ανύποπτο χρόνο.

Nτοκουμέντα από το υπερπέραν: Βλέποντας επιτέλους το «χαμένο» κύκνειο άσμα του Όρσον Γουέλς Facebook Twitter
Δεξιά, ο Τζον Χιούστον στον κεντρικό ρόλο του σκηνοθέτη Τζέικ Χάναφορντ, τον οποίο υποδύεται με βάση τον εαυτό του, τον Όρσον Γουέλς αλλά και μια καρικατούρα κλονισμένου μεγαλείου α λα Χέμινγουεϊ. Πλάι του ο Πίτερ Μπογκντάνοβιτς.
 

«Πέθανε πριν από πολλά καλοκαίρια...». Κάπως έτσι ξεκινά η αφήγηση διά στόματος του Πίτερ Μπογκντάνοβιτς –κριτικού που έγινε σκηνοθέτης, όπως ακριβώς και ο ρόλος που υποδύεται στην ταινία– και αναφέρεται στον εκλιπόντα σκηνοθέτη Τζέικ Χάναφορντ, τον οποίο υποδύεται με βάση τον εαυτό του, τον Όρσον Γουέλς αλλά και μια καρικατούρα κλονισμένου μεγαλείου α λα Χέμινγουεϊ, ο Τζον Χιούστον.

Στη συνέχεια, με κεντρικό φόντο το πάρτι των 70ών γενεθλίων του Χάναφορντ, παρακολουθούμε (συχνά σα να παίρνουμε μάτι αυστηρά ιδιωτικό υλικό) τις ίντριγκες, τις θεωρίες συνωμοσίας, τα δηλητηριώδη κουτσομπολιά, τις συζητήσεις για τη βαθύτερη ύφη αλλά και το αμφίβολο μέλλον του ίδιου του κινηματογραφικού μέσου, όπως εκφράζονται από έναν εκλεκτό θίασο «cineastes» με προεξάρχοντες τον Κλοντ Σαμπρόλ, τον Πολ Μαζούρσκι και τον μη αναστρέψιμα «καμένο» τότε Ντένις Χόπερ.

Nτοκουμέντα από το υπερπέραν: Βλέποντας επιτέλους το «χαμένο» κύκνειο άσμα του Όρσον Γουέλς Facebook Twitter
Σύμβολο-αντικείμενο του πόθου στην ταινία μέσα στην ταινία, η τελευταία σύντροφος του Γουέλς, Κροάτισσα ηθοποιός Όγια Κοντάρ

Αν υπήρχε πάντως συγκεκριμένος προσωπικός στόχος (είτε ως κάποιου τύπου έμμεσος φόρος τιμής είτε ως ευθεία παρωδία / επίθεση), αυτός ήταν σίγουρα ο Αντονιόνι, τον οποίον ο Γουέλς γνωρίζουμε ότι αντιπαθούσε σφόδρα. Το «ντοκιμαντέρ» κομμάτι της ταινίας με την ελεγειακή περιφορά του σκηνοθέτη που υποδύεται ο Χιούστον ανάμεσα σε ακόλουθους, αυλοκόλακες και παρατρεχάμενους, θέλει και δεν θέλει να είναι κάτι σαν ύστερη / σινεμά βεριτέ εκδοχή του «8½» του Φελίνι ή κάτι στο ίδιο σύμπαν με την «Αμερικανική Νύχτα» του Τριφό, τα πλάνα όμως της «ημιτελούς» ταινίας που βλέπουμε κι εμείς μαζί με τους συντελεστής της, θυμίζουν έντονα την «Κόκκινη Έρημο» και (κυρίως) το «Ζαμπρίσκι Πόιντ» (αλλά και το αποκαλυπτικό, «παραβατικό» ύφος ταινιών των «ανταρτών του Χόλιγουντ», όπως ο «Ξέγνοιαστος Καβαλάρης»), και μάλιστα με την επιπλέον ενίσχυση ενός έντονα '70s / σοφτ πορνό / art cinema ύφους.

Κάποιες ερωτικές σκηνές –στις οποίες δεσπόζει ως σύμβολο-αντικείμενο του πόθου η τελευταία σύντροφος του Γουέλς, Κροάτισσα ηθοποιός Όγια Κοντάρ– μοιάζουν εντελώς «φετιχιστικής» έμπνευσης (για να το θέσουμε ήπια) και σίγουρα μοιάζουν (δικαίως εν μέρει) ανάρμοστες και ύποπτες με μπούσουλα τα σημερινά ήθη.

 

Nτοκουμέντα από το υπερπέραν: Βλέποντας επιτέλους το «χαμένο» κύκνειο άσμα του Όρσον Γουέλς Facebook Twitter
Σκηνές που θυμίζουν (παρωδούν;) το «Ζαμπρίσκι Πόιντ» αλλά και το αποκαλυπτικό, «παραβατικό» ύφος ταινιών των «ανταρτών του Χόλιγουντ», όπως ο «Ξέγνοιαστος Καβαλάρης»

Άδηλες οι ακριβείς προθέσεις του δημιουργού της ταινίας (και της ταινίας μέσα στην ταινία), όσον αφορά δε στον αινιγματικό τίτλο, αυτός αποτέλεσε έμπνευση της Κοντάρ, η οποία συνυπογράφει και το σενάριο της ταινίας και σύμφωνα με τα λεγόμενά της, θέλησε μέσω αυτού να περιγράψει τον ίδιο τον Γουέλς ως ενσάρκωση του ανέμου, μια μεγαλειώδης δύναμη της φύσης με ιδιαίτερα ευάλωτη όμως πίσω όψη (η «άλλη όψη» του τίτλου).


«Πακέτο» με την ταινία, παρουσιάστηκε, επίσης για πρώτη φορά, το ντοκιμαντέρ για τα πολυετή και περιπετειώδη γυρίσματά της που σκηνοθέτησε ο Μόργκαν Νέβιλ με τίτλο "They'll Love Me When I'm Dead" («Θα μ' αγαπήσουν όταν θα έχω πεθάνει» – πρόκειται για ατάκα που είχε πει λίγα χρόνια πριν τον θάνατό του ο Γουέλς στον Πίτερ Μπογκντάνοβιτς) και βασίστηκε στο αενάως «διαβαστερό» βιβλίο του Τζος Καρπ, "Orson Welles's Last Movie" («Η τελευταία ταινία του Όρσον Γουέλς»).

Nτοκουμέντα από το υπερπέραν: Βλέποντας επιτέλους το «χαμένο» κύκνειο άσμα του Όρσον Γουέλς Facebook Twitter
Ο τίτλος αναφέρεται στον ίδιο τον Γουέλς ως ενσάρκωση του ανέμου, μια μεγαλειώδης δύναμη της φύσης με ιδιαίτερα ευάλωτη όμως «άλλη όψη».

Δεν μπορώ να καταλήξω με βεβαιότητα αν είναι πιο «λειτουργικό» να δει κανείς πρώτα αυτό το φετινής παραγωγής ντοκιμαντέρ ή την ταινία που αναστήθηκε φέτος από τις στάχτες, συναρμολογήθηκε εντέχνως μέσα από εκατοντάδες σπαράγματα και ελάχιστα θυμίζει τα κλασικά του κομψοτεχνήματα βαθιάς εστίασης εκείνης της συγκλονιστικής και καθοριστικής για την εξέλιξη του σινεμά, πρώτης περιόδου του μεγάλου δημιουργού, από τον «Πολίτη Κέιν» και τους «Υπέροχους Άμπερσον» ως τον «Άρχοντα του τρόμου» ("Touch of Evil") και τη «Δίκη».

Ανήκει όμως σαφώς στην ύστερη περίοδο των μεγαλεπήβολων πρότζεκτ και των μεγαλοπρεπών αποτυχιών, και οι φιλόδοξες προθέσεις της σου κόβουν την ανάσα και σου κολλάνε στο μυαλό την ιδέα ότι κάτι βαθύ επιθυμεί να επικοινωνήσει για το σινεμά, για τη δημιουργία, για την έκφραση, για την ματαίωση. Κάτι που ίσως συμπυκνώνεται στην τελευταία φράση που ακούγεται στην τελευταία –και για πάντα ημιτελή– ταινία του Όρσον Γουέλς: «You shoot the great places and the pretty people. You shoot them dead».

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Thalia Mavros / «Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Η διεθνώς βραβευμένη παραγωγός και σκηνοθέτις Thalia Mavros μιλά στη LIFO για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η «αυτοκρατορία» του Τραμπ, καθώς και για τη θέση της γυναίκας σε έναν κόσμο που αλλάζει - και όχι προς το καλύτερο.
M. HULOT
«The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Οθόνες / «The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Το πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν της αγαπημένης σειράς του HBO λειτουργεί ως εισαγωγή, συστήνοντας νέους χαρακτήρες, το περιβάλλον της δράσης, τη σχέση των παλιών χαρακτήρων με αυτό αλλά και μεταξύ τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια ‘σύγχρονη’»

Οθόνες / «Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια σύγχρονη»

Ο επιφανής μελετητής του Ομήρου και διευθυντής του New York Times Review of Books, Ντάνιελ Μέντελσον, περιγράφει στην εφημερίδα Telegraph τους τρεις βασικούς κανόνες που ελπίζει να τηρηθούν κατά τη μεταφορά της «Οδύσσειας» στη μεγάλη οθόνη.
THE LIFO TEAM
Movies

Οθόνες / Μια ταινία για τον Bloody Hawκ και άλλοι 8 λόγοι για να πάτε σινεμά

Αυτή την εβδομάδα έχουν την τιμητική τους τα κατασκοπικά θρίλερ, παίζει η επανέκδοση του Delicatessen και ένα ντοκιμαντέρ για τον δημοφιλή ράπερ που δεν απευθύνεται μόνο στο fan base του — όχι άλλο Minecraft.
THE LIFO TEAM
«Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Οθόνες / «Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Μουσείο της Νύχτας, ο Φερμίν Ελόι Ακόστα αναδεικνύει ένα πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο για τη Νέα Υόρκη των δεκαετιών του ’70 και του ’80, ενώ μιλά στη LiFO για την αβεβαιότητα του μέλλοντος του κινηματογράφου στην Αργεντινή και τις πολιτικές αναταράξεις στη χώρα του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Μυθολογίες / «Ο Βέγγος είναι το αγχολυτικό μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Από τον Κουροσάβα και τον Μπέργκμαν, από τις ταινίες της Pixar μέχρι τα Batman του Nόλαν, ο ηθοποιός φτιάχνει μια ετερόκλητη και ειλικρινή λίστα και πιστεύει ότι «σινεμά είναι να βλέπεις άλλες πλευρές του κόσμου».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ: «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Pulp Fiction / «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ επιστρέφει με το «Ο Κύριος των Νεκρών» και μιλά στη LiFO για τις σκέψεις του πάνω στο πένθος, την τεχνητή νοημοσύνη που του έλυσε τα χέρια, και εξηγεί γιατί ασχολείται διαρκώς με τρομακτικές καταστάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βαλ Κίλμερ: Ο άνθρωπος που θα (μπορούσε να) γινόταν σταρ

Απώλειες / Βαλ Κίλμερ (1959-2025): Ο άνθρωπος που θα μπορούσε να είχε γίνει σούπερσταρ

Έφυγε από τη ζωή ο Κρις του «Heat», ο Iceman του «Top Gun», ο «ξανθός» Μπάτμαν του Τζόελ Σουμάχερ, ο Τζιμ Μόρισον του Όλιβερ Στόουν, ο γκέι ντέτεκτιβ του «Kiss Kiss Bang Bang», ένας ηθοποιός που κατέγραψε μερικές αξέχαστες εμφανίσεις στο ενεργητικό του, μα δεν έκανε την αναμενόμενη καριέρα μεγάλου σταρ λόγω ατυχών συγκυριών αλλά και προσωπικών επιλογών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Η Λάιζα Μινέλι σήμερα δηλώνει ευτυχισμένη. ή Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης.

Οθόνες / Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης

Gay icon, μια χαρισματικά αφοσιωμένη performer, αλλά και αντικείμενο χλεύης. Το ντοκιμαντέρ του Μπρους Ντέιβιντ Κλάιν «Liza: A Truly Terrific, Absolutely True Story» σίγουρα δεν αφηγείται την ιστορία ενός τυπικού nepo baby.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
τομ χάρντι

Οθόνες / 10 τηλεοπτικές σειρές που θα δούμε την άνοιξη

Από τη μεγάλη επιστροφή του «The Last of Us» σε εκείνη του «Αστερίξ» και από τη σεξουαλική αναζήτηση της Μισέλ Ουίλιαμς σε μια απολαυστική ματιά στον κόσμο του σύγχρονου μπαλέτου, αυτές είναι οι σειρές που θα μας κρατήσουν καθηλωμένους στη μικρή οθόνη το επόμενο διάστημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Μυθολογίες / «Οι εικόνες του Ζβιάγκιντσεφ είναι υπνωτιστικές»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Στην κινηματογραφική λίστα της τραγουδοποιού, η σιωπή λέει περισσότερα από τα λόγια, οι εικόνες αποκαλύπτουν κρυμμένα συναισθήματα, οι κόσμοι είναι γεμάτοι αβεβαιότητες και συγκρούσεις, και η μουσική έχει μια ιερή διάσταση.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
21 ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα που αξίζει να δείτε

Οθόνες / 21 ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα που αξίζει να δείτε

Από μια σπουδαία στιγμή του σκορσεζικού σινεμά ως την ψηφιακή επανάσταση της Ανιές Βαρντά κι από το συγκλονιστικό δίπτυχο του Τζόσουα Οπενχάιμερ ως τη μεγάλη φιλμική «σκανταλιά» του Banksy, αυτοί είναι 21 σταθμοί του σύγχρονου σινεμά τεκμηρίωσης που πρέπει να έχει δει κάθε σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ