Ο διευθυντής φωτογραφίας του «The Beach Bum» είναι ο νέος μετρ της χρωματικής παλέτας

Ο διευθυντής φωτογραφίας του «The Beach Bum» είναι ο νέος μετρ της χρωματικής παλέτας Facebook Twitter
«Είναι παράξενο το Μαϊάμι, τη μέρα μοιάζει νορμάλ αλλά μόλις αρχίσει να γλιστρά προς το δειλινό, η πόλη αλλάζει εντελώς. Εμφανίζονται όλες αυτές οι χρωματικές στρώσεις, είναι σαν άλλo μέρος».
0

Πριν ξεκινήσει το γύρισμα της ταινίας του Spring Breakers (2012), ο σκηνοθέτης Χάρμονι Κορίν είχε πει στον διευθυντή φωτογραφίας του –και μελλοντικό αχώριστο συνεργάτη του– Μπενουά Ντεμπί ότι ήθελε ο σταρ της ταινίας να είναι η φωτογραφία και να πράξει αναλόγως αξιοποιώντας στο έπακρο τις χρωματικές δυνατότητες του φακού του.

Για τον Ντεμπί, το έργο του οποίου έχει συνδεθεί περισσότερο από οποιουδήποτε άλλου διευθυντή φωτογραφίας της γενιάς του με την χρήση έντονων και απόκοσμων χρωματικών αποχρώσεων, η προτροπή του Κορίν έμοιαζε σα να βγαίνει αληθινό ένα τρελό όνειρο.

Μερικά χρόνια αργότερα όμως, το όνειρο επαναλαμβάνεται, από τη στιγμή που ο σκηνοθέτης του ζήτησε ξανά το ίδιο πράγμα και για τη νέα ταινία του, το The Beach Bum με τον Μάθιου Μακόναχι στον ρόλο ενός μπόεμ ηδονιστή συγγραφέα που «λιώνει» στο υπέροχο βαθύ λυκόφως του Μαϊάμι.

Ο διευθυντής φωτογραφίας του «The Beach Bum» είναι ο νέος μετρ της χρωματικής παλέτας Facebook Twitter
Η κάμερα του Ντεμπί βρήκε βήμα και ρυθμό καθοδηγούμενη από την ίδια την αίσθηση ελευθερίας που αποπνέει ο Μακόναχι ως ερμηνευτής

Όπως και το Spring Breakers, έτσι και η νέα ταινία που μόλις έκανε πρεμιέρα στις αμερικανικές αίθουσες, γυρίστηκε στη Φλόριντα, σε διαφορετική τοποθεσία όμως και με διαφορετικό, σαφώς λιγότερο «σκοτεινό» mood.

Ενώ η φωτογραφία στο Spring Breakers τοποθετούσε χρωματισμούς στις νυχτερινές σκηνές που είχαν γυριστεί στην Αγία Πετρούπολη (της Φλόριντα), στο The Beach Bum δίνεται έμφαση στον θερμό, ζωηρό ουρανό του Μαϊάμι πριν πέσει ο ήλιος.

«Είναι παράξενο το Μαϊάμι», δηλώνει ο Ντεμπί, «τη μέρα μοιάζει νορμάλ αλλά μόλις αρχίσει να γλιστρά προς το δειλινό, η πόλη αλλάζει εντελώς. Εμφανίζονται όλες αυτές οι χρωματικές στρώσεις, είναι σαν άλλη πόλη. Κάθε μέρα ασχέτως προγράμματος βγαίναμε και τραβούσαμε το δειλινό όσο πιο πολύ γινόταν».

Ο διευθυντής φωτογραφίας του «The Beach Bum» είναι ο νέος μετρ της χρωματικής παλέτας Facebook Twitter
Spring Breakers, 2012

Για την ταινία, ο Ντεμπί πειραματίστηκε με μια νέα γενιά LED φωτισμού που χαρίζει ένα πιο φυσικό και ευχάριστο στο μάτι φως, επιτρέποντας συγχρόνως στους κινηματογραφιστές –με έναν διακόπτη ή ένα άγγιγμα στο iPad– να «καλέσουν» συγκεκριμένους χρωματισμούς φωτός.

Τα ίδια φώτα χρησιμοποίησε ο Ντεμπί και στην άλλη ταινία που συμμετείχε πέρσι ως διευθυντής φωτογραφίας, το εντυπωσιακά πειραματικό και ψυχοτροπικό Climax του Γκασπάρ Νοέ.

Ο διευθυντής φωτογραφίας του «The Beach Bum» είναι ο νέος μετρ της χρωματικής παλέτας Facebook Twitter
Τα ίδια φώτα χρησιμοποίησε ο Ντεμπί και στην άλλη ταινία που συμμετείχε πέρσι ως διευθυντής φωτογραφίας, το εντυπωσιακά πειραματικό και ψυχοτροπικό "Climax" του Γκασπάρ Νοέ

Όσο για τη συνεργασία του με τον Μάθιου Μακόναχι, υπήρξε πέρα από χρώματα και όρια. Ο Κορίν ενθαρρύνει στους ηθοποιούς το αυθόρμητο –στα όρια του αυτοσχεδιασμού– παίξιμο, αφήνοντας τον Ντεμπί να φωτίζει σε ακτίνα 360 μοιρών και επιτρέποντας στους ηθοποιούς να μετακινούνται προς πάσα κατεύθυνση.

Η κάμερα του Ντεμπί βρήκε βήμα και ρυθμό καθοδηγούμενη από την ίδια την αίσθηση ελευθερίας που αποπνέει ο Μακόναχι ως ερμηνευτής: «Όλοι οι άλλοι ερμηνευτές στην ταινία έμοιαζαν να τρέφονται από τις επιλογές του, το ίδιο και η κάμερα. Δεν υπάρχει πιο απολαυστικός τρόπος να δουλεύεις».

  

 

The Beach Bum trailer

Με στοιχεία από το IndieWire

 

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κλιντ Ίστγουντ έγινε 94 χρονών: Όλες οι ταινίες του μία προς μία

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Ο Κλιντ Ίστγουντ έγινε 94 χρονών: Όλες οι ταινίες του μία προς μία

Ένας από τους μεγαλύτερους Αμερικανούς σκηνοθέτες, πιθανότατα το τελευταίο ευρέως αναγνωρίσιμο κινηματογραφικό είδωλο μιας άλλης εποχής, ο Κλιντ Ίστγουντ κλείνει σήμερα τα 94.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Ιστορίες Καλοσύνης»: Θριαμβευτική επιστροφή ή ανυπόφορο πισωγύρισμα για τον Λάνθιμο;

The Review / «Ιστορίες Καλοσύνης»: Θριαμβευτική επιστροφή ή ανυπόφορο πισωγύρισμα για τον Λάνθιμο;

O Γιάννης Βασιλείου και ο Λουκάς Κατσίκας είδαν τις «Ιστορίες Καλοσύνης» του Γιώργου Λάνθιμου και του Ευθύμη Φιλίππου και αναλύουν τα επιτεύγματα, αλλά και τις αστοχίες της ταινίας. Με καλοσύνη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Λάνθιμος, Furiosa και Γιάννης Σπανός στους κινηματογράφους από αύριο

Πολιτισμός / Λάνθιμος, Furiosa και Γιάννης Σπανός στους κινηματογράφους από αύριο

Η προκλητική ανθολογία του Γιώργου Λάνθιμου, η νέα συμφωνία δράσης του Τζορτζ Μίλερ, μια έκπληξη από τη Γαλλία και ένα ωραιότατο ντοκιμαντέρ για τον Γιάννη Σπανό στο κινηματογραφικό πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Λώξη»: Μια ιστορία συμπερίληψης

Ζούμε, ρε! / «Λώξη»: Μια ιστορία συμπερίληψης

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τους Δημήτρη Ζάχο και Θανάση Καφετζη, τους δύο δημιουργούς του ντοκιμαντέρ «Λώξη» ενώ ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης μοιράζεται την εμπειρία του από τη θεατρική ομάδα «Εν δυνάμει», μέλος της οποίας είναι και η Λωξάνδρα.
THE LIFO TEAM
Marcello Mio

Ανταπόκριση / Marcello mio: Η πιο meta ταινία του φετινού Φεστιβάλ Καννών

Διανύοντας τη δική της πορεία κάτω από τη σκιά της μητέρας της, Κατρίν Ντενέβ, και το φάντασμα του εξίσου διάσημου πατέρα της, η Κιάρα αποφασίζει να υποδυθεί τον Μαστρογιάνι και να βγει μόνη της στη σέντρα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
L'Amour Ouf

Ανταπόκριση / L'amour Ouf: Μία από τις χειρότερες ταινίες που έχουμε δει ποτέ στο διαγωνιστικό των Καννών

Αν την ταινία την είχε σκηνοθετήσει οποιοσδήποτε Αμερικανός και όχι ο Γάλλος Ζιλ Λελούς, όχι μόνο στις Κάννες δεν θα είχε ταξιδέψει αλλά δεν θα την είχε δει κανείς μας πουθενά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Parthenope

Ανταπόκριση / Parthenope: Η υπερβολή δεν είναι ποτέ αρκετή για τον Σορεντίνο

Στο πρόσωπο της grande bellezza που ανακάλυψε, της αποθεωτικά φωτογενούς 27χρονης Τσελέστε Ντάλα Πόρτα, ο Ιταλός δημιουργός συγκεντρώνει τα αντιφατικά του αισθήματα για τη γειτονιά της μνήμης του, τη Νάπολη.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τζία Ζάνγκε, ο εθνολόγος της κινεζικής συνείδησης

Ανταπόκριση / Τζία Ζάνγκε, ο Κινέζος εθνολόγος του σινεμά

Με το «Caught by the Tides», ο κορυφαίος σκηνοθέτης της Κίνας καταγράφει τις συντριπτικές αλλαγές στη χώρα μέσα από τον ποιητικό φακό του. Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος τον συνάντησε στις Κάννες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Γιατί δεν μου άρεσε το «Megalopolis» του Κόπολα»

The Review / «Γιατί δεν μου άρεσε το Megalopolis του Κόπολα»

Πόσα λεπτά χειροκροτούσαν όρθιοι οι θεατές και γιατί δεν έχει απολύτως καμία σημασία; Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Τάσος Μελεμενίδης συζητούν για τη φιλόδοξη νέα ταινία του Φράνσις Φορντ Κόπολα που έκανε την πρεμιέρα της στις Κάννες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ