Ο Γούντι Άλεν και οι γυναίκες του

Ο Γούντι Άλεν και οι γυναίκες του Facebook Twitter
Mε την Νταϊάν Κίτον στο «Αnnie Hall»
0

«Έχω κάνει όσα το κίνημα #metoo θα ήθελε να πετύχει» δήλωσε μετά την παρισινή πρεμιέρα της ταινίας του Μια βροχερή μέρα στη Νέα Υόρκη, που έχει κόψει πάνω από 80.000 εισιτήρια μέχρι στιγμής στις ελληνικές αίθουσες. Η Ελλάδα και η Ευρώπη ανέκαθεν υπήρξαν φιλόξενες και ελάχιστα εμπαθείς στην περίπτωσή του, κάτι που ο Άλεν γνωρίζει πολύ καλά, γι' αυτό και έκανε τις δηλώσεις σε αντιδιαστολή με τις χολιγουντιανές προοπτικές της καριέρας του. «Δεν μου καίγεται καρφί, ποτέ δεν με ενδιέφερε» είπε, επαναλαμβάνοντας τη γνωστή καλλιτεχνική του απόσταση με το θεωρητικό κέντρο αποφάσεων του αμερικανικού σινεμά. Βέβαια, η Νέα Υόρκη τον απασχολεί, αλλά, όπως φαίνεται, δεν τον καίει κιόλας. Χρηματοδότηση βρίσκει πλέον από αλλού και τα βασικά έξοδα των ταινιών του έρχονται από Ευρώπη, Νότια Αμερική και Ασία. Η Amazon επένδυσε στο όνομά του, αλλά με το που ήρθε ξανά στην επιφάνεια η υποτιθέμενη κακοποίηση της θετής του κόρης Ντίλαν από τον ίδιο, ανακάλεσε μονομερώς τη συμφωνία για 4 ταινίες, βάζοντας στο ράφι τη Βροχερή Μέρα για τις ΗΠΑ. Μπορεί ο streaming γίγαντας να επέστρεψε τα αμερικανικά δικαιώματα της ταινίας στον Άλεν, αλλά δέχτηκε αγωγή για αθέτηση συμφωνίας. Ο Γούντι Άλεν ζητά 68 εκατομμύρια δολάρια για διαφυγόντα κέρδη μετά από απόφαση της εταιρείας που βασίζεται σε «προ 25ετίας ανυπόστατους ισχυρισμούς».

Ο Γούντι Άλεν και οι γυναίκες του Facebook Twitter
Η Scarlett Johansson στο “Match Point”


Ο Άλεν αναγκάστηκε να υπενθυμίσει στους αναβράζοντες από τις δηλώσεις απερίφραστης υποστήριξης της μούσας του Σκάρλετ Τζοχάνσον, πως δεν έχει πειράξει καμία από τις εκατοντάδες πρωταγωνίστριές του ‒ άσε, δε, που τις πλήρωνε ακριβώς με τα ίδια λίγα χρήματα που αμείφθηκαν οι άνδρες συμπρωταγωνιστές τους σε εποχές που η ψαλίδα ήταν σκανδαλώδης.


Η υπόθεση είχε κλείσει, αν θυμάστε. Ο Γούντι Άλεν πέρασε αξιολόγηση σε πρώτο και δεύτερο βαθμό και κρίθηκε παράξενος, με συμπεριφορά οριακά ανάρμοστη, αλλά τελεσίδικα όχι σεξουαλικά επικίνδυνος ή κακοποιητής ενός παιδιού που από τη δική του γραμμή υπεράσπισης επέμενε πως ποτέ δεν ήταν δικό του αλλά της Μία Φάροου, όπως άλλωστε και η Σουν Γι Πρεβέν, την οποία αποκατέστησε με γάμο. Με τη συντονισμένη φεμινιστική διεκδίκηση των τελευταίων δύο ετών, η Ντίλαν και προφανώς η ορκισμένη πολέμιος του Άλεν μητέρα της, η Μία Φάροου, αναμόχλευσαν την παλιά ιστορία και εξαπέλυσαν μύδρους εναντίον ενός ανθρώπου που εξακολουθεί να δουλεύει και δεν έχει τιμωρηθεί δι' εξορίας από την κοινότητα. Μερικοί φοβήθηκαν, βέβαια, και πήραν αποστάσεις δημοσίως. Οι βασικοί πρωταγωνιστές του στη Βροχερή Μέρα, ενώ γνώριζαν τι είχε συμβεί παλιά, έσπευσαν να δωρίσουν τις αμοιβές τους σε σχετικούς οργανισμούς. Από τη Σελίνα Γκόμεζ δεν περίμενε κανείς να κάνει κάτι διαφορετικό. Ο Τιμοτέ Σαλαμέ προδίδει το σοφιστικέ ήμισυ της καταγωγής του (είναι και Γάλλος) και παραδίδεται αμαχητί σε μια τάση ισοπέδωσης πολύ αμερικανική. Η Ρεμπέκα Χολ, κόρη του μεγαλύτερου θεατρανθρώπου της Βρετανίας, του Πίτερ Χολ, ζυμωμένη με την τέχνη, άρα και την απόχρωση, επίσης χαρίζει τον μισθό της. Γιατί; Για ένα γεγονός που αμφισβητείται; Που, συγκυριακά, αναδύθηκε σε αιχμηρή φάση για να βλάψει έναν δημιουργό ιδιόρρυθμο, μοναδικό, παραδοσιακά ασυμμόρφωτο με τις μόδες, στη δύση της ένδοξης πορείας του;

Ο Γούντι Άλεν και οι γυναίκες του Facebook Twitter
Με την 16χρονη Mariel Hemingway, στο «Manhattan».

Όπως υποστήριξε ο ίδιος, μια ζωή γράφει. Σηκώνεται το πρωί και δημιουργεί ιστορίες, ανεξάρτητα από το αν θα βρεθεί κάποιος να τις χρηματοδοτήσει. Κυρίως αυτοβιογραφούμενος και με μια σπαρταριστή τάση να αυτοκανιβαλίζεται, γράφει για γυναίκες και οι γυναίκες που έχει πλάσει στο σινεμά είναι πάρα πολλές και αξέχαστες. Ο Άλεν απλώς συνέπεσε χρονικά, αν και δεν είχε καμία σχέση, με μια μάτσο γενιά Αμερικανών δημιουργών που πραγματεύτηκαν κυρίως άνδρες και πατριαρχίες μιλώντας για τους Ιταλοαμερικανούς, τον Σκορσέζε, τον Ντε Πάλμα, τον Κόπολα και τον Τσιμίνο, ή προτιμούσαν τα ζωάκια και τους εξωγήινους... Επίσης, ο Άλεν, όπως αναγκάστηκε να υπενθυμίσει στους αναβράζοντες από τις δηλώσεις απερίφραστης υποστήριξης της μούσας του Σκάρλετ Τζοχάνσον, δεν έχει πειράξει καμία από τις εκατοντάδες πρωταγωνίστριές του ‒ άσε, δε, που τις πλήρωνε ακριβώς με τα ίδια λίγα χρήματα που αμείφθηκαν οι άνδρες συμπρωταγωνιστές τους σε εποχές που η ψαλίδα ήταν σκανδαλώδης. Το παράπτωμα για το οποίο κατηγορήθηκε και κυρίως λοιδορήθηκε δεν αφορά τις επαγγελματικές δυναμικές σε χώρο εργασίας, όπως στις υποθέσεις του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν και του Μπιλ Κόσμπι, αλλά στα ενδότερα της οικογένειάς του. Η άποψη της Ντίλαν ακούγεται εδώ και χρόνια. Η μητέρα της, αλλά και ο αδελφός της, ο Ρόναν, που είναι και το μοναδικό βιολογικό παιδί του Άλεν, την πιστεύουν. Οι υπόλοιποι πώς γνωρίζουν τι έχει γίνει πραγματικά; Και γιατί είναι τόσο πρόθυμοι να ακυρώσουν την άψογη και ευεργετική συνεργασία τους μαζί του; Η Ιβ, η Άνι Χολ, η Νόλα, η Χάνα και οι αδελφές της, η Άλις, η Χάτι και η Τζίνι, η Τζάσμιν που «κάποτε γνώριζε τις λέξεις, αλλά τώρα έχουν όλες μπερδευτεί», η Βίκυ, η Κριστίνα και η Μαρία Ελένα, ανάμεσα σε άλλες, τον υπερασπίζονται μέσα από το έργο του εδώ και 45 χρόνια. Προσωπικά, αυτές πιστεύω.


Όπως είχε πει η Σεσίλια από το Πορφυρό Ρόδο του Καΐρου: «Γνώρισα έναν υπέροχο άνδρα. Δεν είναι αληθινός, αλλά δεν μπορείς να τα έχεις όλα στη ζωή!».

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Από τον Πρίγκιπα Ανδρέα ως τον Γούντι Άλεν: Το περιεχόμενο του «μικρού μαύρου καρνέ» του Τζέφρι Έπσταϊν

Διεθνή / Από τον Πρίγκιπα Ανδρέα ως τον Γούντι Άλεν: Το περιεχόμενο του «μικρού μαύρου καρνέ» του Τζέφρι Έπσταϊν

Το περιβόητο καρνέ του κατηγορούμενου για σωρεία σεξουαλικών εγκλημάτων χρηματιστή συνιστά μια συναρπαστική καλοκαιρινή ανάγνωση, όπως γράφει χαρακτηριστικά το Vanity Fair

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Οθόνες / «Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Μια μεγάλη κουβέντα με τον σκηνοθέτη και μουσικό Γιάννη Βεσλεμέ που κυκλοφορεί ταυτόχρονα το νέο του άλμπουμ και η ρετροφουτουριστική του ταινία «Αγαπούσε τα λουλούδια περισσότερο». (SPOILER ALERT)
M. HULOT
Οι δέκα αγαπημένες ταινίες του Capétte

Μυθολογίες / «Όταν είδα το "Climax", δεν μπορούσα να συνέλθω για ώρες»: Οι δέκα αγαπημένες ταινίες του Capétte

Τι συνδέει τον Αρονόφσκι με τον Αλμοδόβαρ και τον Λάνθιμο με τον Βούλγαρη; Ο μουσικός Capétte φτιάχνει τη δική του αγαπημένη κινηματογραφική δεκάδα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
the last showgirl

Οθόνες / Πρεμιέρα προσεχώς: 10 ταινίες που θα ξεχωρίσουν το επόμενο δίμηνο

Η επιστροφή του Βάλτερ Σάλες, ένας στοχαστικός Κώστας Γαβράς, τα φαντάσματα του Γιώργου Ζώη, ο Ντίλαν κατά τον Τιμοτέ Σαλαμέ, το βάπτισμα της Πάμελα Άντερσον στην υποκριτική, ένα χαμηλόφωνο διαμάντι από την Ινδία και η μεγαλόπνοη αλληγορία του Μπρέιντι Κόρμπετ είναι μερικές από τις ταινίες που θα μας απασχολήσουν τον χειμώνα του 2025.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Phyllis Dalton (1925-2025): Η κορυφαία ενδυματολόγος της κινηματογραφικής ιστορίας

Pulp Fiction / Phyllis Dalton (1925-2025): Η κορυφαία ενδυματολόγος της κινηματογραφικής ιστορίας

Πέθανε στα 99 της χρόνια η Βρετανή ενδυματολόγος που έντυσε χιλιάδες πρωταγωνιστές και κομπάρσους, πάντα με το βλέμμα στραμμένο στην αναπαραγωγή της αυθεντικότητας και στην αντίληψη της δραματικότητας του σεναρίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το υπερβατικό σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς διέρρηξε δια παντός την πραγματικότητα

Απώλειες / Το υπερβατικό σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς διέρρηξε διά παντός την πραγματικότητα

Το όνομα του Ντέιβιντ Λιντς (1946-2025) έγινε επιθετικός προσδιορισμός και οι ταινίες του μας προσκάλεσαν να βλέπουμε και να αισθανόμαστε αλλιώς τον κόσμο: με τα μάτια μιας απόκοσμης ψευδαίσθησης και την ψυχή της υπέροχης εμμονής.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Αχιλλέα ΙΙΙ

Μυθολογίες / «Μετά το “Blues Brothers” φορούσα μαύρα γυαλιά στην τάξη»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Αχιλλέα ΙΙΙ

Έχοντας συμπεριλάβει στη λίστα του από τους αδελφούς Μαρξ μέχρι μια ταινία με τον Θανάση Βέγγο, o συγγραφέας πιστεύει πως το τραγικό και το γελοίο συναντιούνται σε κάποιο σημείο, το οποίο δεν είναι πάντα ευδιάκριτο.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
pamela anderson

Οθόνες / H όψιμη δικαίωση της Πάμελα Άντερσον

Μια γυναίκα που επί δεκαετίες αντιμετωπιζόταν από τον πλανήτη ως αντικείμενο (ηδονής και χλεύης) βρίσκει στο «Last Showgirl» την ευκαιρία να αποδείξει ότι υπάρχει θέση γι’ αυτήν και σε άλλους ρόλους από εκείνους που της φόρεσε η βιομηχανία του θεάματος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Movie Galaxy: Το βιντεοκλάμπ που κρατάνε ανοιχτό οι σινεφίλ Εξαρχιώτες

Οθόνες / Movie Galaxy: Το βιντεοκλάμπ που κρατάνε ανοιχτό οι σινεφίλ Εξαρχειώτες

Ο Λευτέρης Τζώρτζης έχει συγκεντρώσει 50.000 τίτλους. Το όνομά του έχει αναφερθεί σε έργο της Κιτσοπούλου, «ξεπουλάει» Ταρκόφσκι και έχει ζήσει επικούς καβγάδες για ταινίες - πιο πρόσφατα για τα «Μαγνητικά Πεδία».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Βαγγέλης Μουρίκης: «Tι σχέση έχω εγώ με τον Ντε Νίρο;»

Οθόνες / Βαγγέλης Μουρίκης: «Tι σχέση έχω εγώ με τον Ντε Νίρο;»

Λίγο πριν από την κυκλοφορία του «Arcadia» του Γιώργου Ζώη στις αίθουσες, ο Βαγγέλης Μουρίκης μιλάει στη LiFO για τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει έναν ρόλο, για τον Οικονομίδη, τον Γραμματικό, τα spoilers και τη χαμένη αρετή τού να ακούμε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Oι δέκα αγαπημένες ταινίες του Spyros Rennt

Μυθολογίες / «Αγάπησα τόσο τη "Lola Rennt" που βάσισα το καλλιτεχνικό μου όνομα πάνω της»: Oι δέκα αγαπημένες ταινίες του Spyros Rennt

Λάρι Κλαρκ, Μίκαελ Χάνεκε, «Στρέλλα», «Κυνόδοντα» και Κωνσταντίνο Γιάνναρη περιλαμβάνει η δεκάδα αγαπημένων ταινιών του φωτογράφου Spyros Rennt.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
«Threads»: Η συγκλονιστική βρετανική ταινία που απεικόνισε τον φόβο του πυρηνικού ολέθρου /«Threads»: To βρετανικό «Chernobyl» εξακολουθεί να συγκλονίζει 40 χρόνια μετά

Οθόνες / «Threads»: Η ανατριχιαστική βρετανική ταινία που απεικόνισε τον φόβο του πυρηνικού ολέθρου

Σαράντα χρόνια κλείνει η σοκαριστική δημιουργία του BBC, που κάνει το «Chernobyl» του HBO να μοιάζει με τη «Mary Poppins» και αφορά τις πιθανές επιπτώσεις πυρηνικής επίθεσης σε μια βρετανική πόλη, όπως προκύπτουν μέσα από τις φριχτές δοκιμασίες των κατοίκων της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ