Οι τηλεοπτικές σειρές θυμίζουν όλο και περισσότερο τη μεγάλη κλασική λογοτεχνία

Σειρές του 21ου αιώνα και κλασική λογοτεχνία Facebook Twitter
H αρχή έγινε με το αμερικανικό «The Sopranos» που ξεκίνησε να προβάλλεται από το 1999 και συνέχισε μέχρι το 2007 και μετά από έξι σεζόν είχε θέσει τα θεμέλια για την ολική αναβάθμιση του είδους.
0

ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΙΣΟ του 19ου αιώνα γνώρισαν μεγάλη άνθηση τα μυθιστορήματα σε συνέχειες, δηλαδή τα αναγνώσματα που δημοσιεύονταν σε διαδοχικά μέρη σε περιοδικές εκδόσεις της εποχής. Πολλά γνωστά μυθιστορήματα δημοσιεύτηκαν αρχικά με αυτόν τον τρόπο, όπως το «Έγκλημα και Τιμωρία», η «Άννα Καρένινα», η «Μαντάμ Μποβαρί» και οι «20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα». Από τον Ντοστογιέφσκι μέχρι τον Μπαλζάκ και από τον Ιούλιο Βερν μέχρι τον Φλομπέρ, αρκετά κλασικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας συνάντησαν τους πρώτους αναγνώστες τους στις σελίδες κάποιας εφημερίδας ή περιοδικού.

Σχεδόν ενάμιση αιώνα αργότερα, οι τηλεοπτικές σειρές θεωρούνται τα νέα μυθιστορήματα σε συνέχειες (serial novels στα αγγλικά), καθώς θυμίζουν πλέον όλο και περισσότερο τη μεγάλη κλασική λογοτεχνία. Η επέλαση του ίντερνετ, η ψηφιοποίηση, η ανάπτυξη της συνδρομητικής τηλεόρασης και η παγκοσμιοποίηση στο τηλεοπτικό τοπίο δημιούργησαν νέες ανάγκες και έκαναν τις σειρές να μοιάζουν με κινηματογραφικές παραγωγές, τα σενάρια να έχουν βάθος και τους χαρακτήρες να είναι ολοκληρωμένοι, χωρίς να στερούνται διόλου τραγικότητας ή πολυπλοκότητας.

Το σημερινό binge watching, βέβαια, δεν μπορεί να συγκριθεί με την αδημονία κάποτε των συνδρομητών του περιοδικού «Αγγελιοφόρος της Ρωσίας» μέχρι να διαβάσουν το νέο κεφάλαιο από το «Έγκλημα και τιμωρία» στο τεύχος του επόμενου μήνα ή την αγωνία των θεατών του NBC μέχρι δουν το επόμενο επεισόδιο από τα αγαπημένα τους «Φιλαράκια» τη δεκαετία του ’90, αλλά αυτή είναι μία από τις πολλές παράπλευρες απώλειες της τεχνολογίας.

Αν η μεγάλη μυθοπλασία και οι αρχετυπικοί ήρωες της λογοτεχνίας αναζητούσαν ένα νέο πεδίο για να εκφραστούν, πιο ποπ και πιο ευρείας κατανάλωσης αλλά και πολύ επιδραστικό, το βρήκαν στις τηλεοπτικές σειρές που έγραψαν ιστορία μετά την έλευση της νέας χιλιετίας.

Ωστόσο, υπάρχει ένα αόρατο νήμα που συνδέει τις σύγχρονες σειρές με τις μεγάλες αφηγήσεις και τους κλασικούς συγγραφείς του παρελθόντος, κάτι που έγινε εμφανές και στην πρόσφατη σειρά του Νέτφλιξ Η πτώση του Οίκου των Άσερ, εμπνευσμένη από το ομότιτλο διήγημα του Έντγκαρ Άλαν Πόε, έστω και αν απεδείχθη τελικά κατώτερη των προσδοκιών και όχι αντάξια του προπάτορα των ιστοριών τρόμου.

Σειρές του 21ου αιώνα και κλασική λογοτεχνία Facebook Twitter
H πρόσφατη σειρά του Netflix «Η πτώση του Οίκου των Άσερ», εμπνευσμένη από το ομότιτλο διήγημα του Έντγκαρ Άλαν Πόε.

Αν η μεγάλη μυθοπλασία και οι αρχετυπικοί ήρωες της λογοτεχνίας αναζητούσαν ένα νέο πεδίο για να εκφραστούν, πιο ποπ και πιο ευρείας κατανάλωσης αλλά και πολύ επιδραστικό, το βρήκαν στις τηλεοπτικές σειρές που έγραψαν ιστορία μετά την έλευση της νέας χιλιετίας.

H αρχή έγινε με το αμερικανικό The Sopranos που ξεκίνησε να προβάλλεται από το 1999 και συνέχισε μέχρι το 2007 και μετά από έξι σεζόν είχε θέσει τα θεμέλια για την ολική αναβάθμιση του είδους – αν και δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και την κομβική στιγμή όταν το 1990 ο David Lynch αποφάσισε να αλλάξει εντελώς την εικόνα που είχαμε για την τηλεόραση μέχρι τότε και να προκαλέσει ένα πολιτισμικό σοκ με το φαινόμενο που λεγόταν Twin Peaks.

Από το ξεκίνημα των ’00ς είχαμε την τύχη να δούμε εξαιρετικά επιμελημένα σενάρια και καλογραμμένους διαλόγους, πολυπρόσωπους χαρακτήρες με πολλές πλευρές και ψυχολογικές διακυμάνσεις, πέρα από προσχηματικά «καλούς» ή «κακούς» ήρωες, εύστοχα κοινωνικά σχόλια και αναφορές, ευφυείς αλληγορίες, πανέξυπνες κωμωδίες, ρεαλιστικές τοιχογραφίες, εντυπωσιακότατες παραγωγές, και φυσικά αξέχαστες, οσκαρικού επιπέδου ερμηνείες.

Εκτός από το The Sopranos, μερικές μόνο από τις πιο αριστουργηματικές ή εμβληματικές σειρές ήταν οι εξής: The Wire (2002-2008), Six Feet Under (2002-2005), Lost (2004-2010), The Office (US) (2005-2013), Mad Men (2007-2015), Breaking Bad (2008-2013), Community (2009-2015), Borgen (2010-2022), Homeland (2011-2020), The Killing (2011-2014), Game of Thrones (2011-2019), Black Mirror (2011-), House of Cards (2013-2018), The Leftovers (2014-2017), BoJack Horseman (2014-2020), True Detective (2014-), Fargo (2014-), Narcos (2015-2017), Better Call Saul (2015-2022), Fleabag (2016-2019), Stranger Things (2016-), The Crown (2016-2023), The Handmaid’s Tale (2017-), Big Little Lies (2017-), Succession (2018-2023), Normal People (2020), Ethos (2020), Ted Lasso (2020-2023), The White Lotus (2021-).

Σειρές του 21ου αιώνα και κλασική λογοτεχνία Facebook Twitter
Τον δρόμο έδειξε η σειρά «The Wire» όταν υπήρξε η βάση για μαθήματα σε πανεπιστήμια όπως το Harvard, το Berkeley και το Brown.

Το πιο αξιοσημείωτο στοιχείο και η ειδοποιός διαφορά σε όλες αυτές τις σειρές, μέχρι τη στιγμή που μιλάμε, καθώς διανύουμε ήδη την τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, και που ενισχύει το επιχείρημα περί μυθοπλασίας η οποία μπορεί να συναγωνιστεί την κλασική λογοτεχνία είναι πως αρκετές από αυτές τις σειρές θα μπορούσαν άνετα να γίνουν αντικείμενο ακαδημαϊκής μελέτης και κοινωνιολογικής παρατήρησης για πολλά από τα θέματα που θίγουν και τις πτυχές της πραγματικότητας που απεικονίζουν.

Τον δρόμο έδειξε η σειρά The Wire όταν υπήρξε η βάση για μαθήματα σε πανεπιστήμια όπως το Harvard, το Berkeley και το Brown. Στο τελευταίο μάλιστα αποτέλεσε αντικείμενο ενδιαφέροντος στο τμήμα Συγκριτικής Λογοτεχνίας.

Κι αν το The Wire έχει όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει αντικείμενο ακαδημαϊκής μελέτης, καθώς καταπιάνεται με θέματα όπως τα ναρκωτικά, η βία και το οργανωμένο έγκλημα στις σύγχρονες κοινωνίες, η διαπλοκή και η διαφθορά της εξουσίας σε όλα τα επίπεδα, οι κοινωνικές ανισότητες και το πώς γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης, μπορεί άνετα κανείς να καταλήξει σε εις βάθος παρατηρήσεις και να εξαγάγει συμπεράσματα για μια πανσπερμία θεμάτων και σε άλλες σειρές· την πολυπλοκότητα του ανθρώπινου ψυχισμού, τα ηθικά διλήμματα και την τραγικότητα της ανθρώπινης φύσης στο The Sopranos· τη ματαιότητα της ανθρώπινης ύπαρξης, τη νοηματοδότηση του θανάτου, την πολυπλοκότητα των ανθρωπίνων σχέσεων και την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια στο Six Feet Under· τους άγνωστους κινδύνους που προδιαγράφονται εξαιτίας της τεχνολογικής εξέλιξης στο Black Mirror· την οπισθοδρόμηση των κοινωνιών και την προσπάθεια αστυνόμευσης του γυναικείου σώματος στο The Handmaid’s Tale· το πώς το ταξικό ζήτημα επιδρά στις ερωτικές σχέσεις στο Normal People· την αποικιοκρατική αντίληψη του δυτικού κόσμου απέναντι στις αναπτυσσόμενες χώρες και τα ολέθρια εγκληματικά λάθη της Αμερικής στη Μέση Ανατολή κατά την προσπάθεια πάταξης της τρομοκρατίας στο Homeland· το ναρκοπέδιο της οικογένειας, τη νοοτροπία και τον τρόπο ζωής των ελίτ τάξεων στο Succession. H λίστα δεν έχει τελειωμό.

Η επικράτηση της οθόνης στη ζωή μας και η ζήτηση για όλο και καλύτερες παραγωγές έχουν αλλάξει άρδην και την τηλεοπτική μυθοπλασία. Ωστόσο, η συγκίνηση που προκαλούν μια αφήγηση, η οποία μοιάζει να πηγάζει από τις απαρχές της μυθοπλασίας, και ένας ήρωας, το βάθος του οποίου μπορεί να αγγίζει τα μύχια της ανθρώπινης ψυχής, παραμένει ίδια.

Ο γκαφατζής, απατεώνας και αξιολάτρευτος, παρά τα πολλά ασυγχώρητα εγκλήματά του δικηγόρος Saul Goodman στο Better Call Saul είναι απλώς ένας εξίσου παρορμητικός και κατεργάρης Τομ Τζόουνς, όπως ο κλασικός ήρωας του Χένρι Φίλντινγκ που αναζητά τη δική του Σοφία-Κιμ και τα βάζει με όλη την κοινωνία.

Η «περηφάνια και προκατάληψη» δεν ταλανίζει λιγότερο το ζευγάρι των πρωταγωνιστών στο Normal People όπως εκείνο στην «Τζέιν Έιρ», o πατριάρχης της οικογένειας και ιδρυτής της οικονομικής αυτοκρατορίας στο Succession Logan Roy είναι ένας σύγχρονος βασιλιάς Λιρ, ενώ οι δυστοπικοί εφιάλτες του Black Mirror δεν υπολείπονται διόλου εκείνων του Aldous Huxley. Ο «θαυμαστός καινούργιος κόσμος» των σειρών του 21ου αιώνα είναι ήδη εδώ.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«I love Lucy»: Οργή, αλκοόλ, χρήμα, ξύλο και απιστίες πίσω από το πιο διάσημο οικογενειακό σόου του κόσμου

Σαν σήμερα / Λουσίλ Μπολ: Η πιο αξιολάτρευτη νοικοκυρά της Αμερικής ήταν μια απάτη

Σαν σήμερα το 1989 πεθαίνει η Αμερικανίδα ηθοποιός Λουσίλ Μπολ, πρωταγωνίστρια της διάσημης τηλεοπτικής σειράς «I love Lucy». Αν και λατρεύτηκε από εκατομμύρια τηλεθεατές, η πραγματικότητα πίσω από το «Καλύτερο τηλεοπτικό σόου όλων των εποχών» ήταν γεμάτη βία, αλκοόλ και απιστίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Οθόνες / Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Το κλείσιμο μιας τριλογίας «Star Wars» που λοιδορήθηκε, για να επανεκτιμηθεί μερικώς όταν η νεότερη έπεσε θύμα των γενικευμένων culture wars και των ελάχιστων φιλοδοξιών της, επανεμφανίζεται στα σινεμά με αφορμή την επέτειο 20 χρόνων από την κυκλοφορία της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Daily / Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Ο Τζον Χαμ υποδύεται τον επιτυχημένο επενδυτή που χάνει ξαφνικά το έδαφος κάτω από τα πόδια του σ΄αυτή την εκλεκτικά διασκεδαστική, κατά τόπους δραματική και συχνά διεισδυτική σάτιρα ηθών της πλουτοκρατικής ελίτ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Κωστής Χαραμουντάνης / Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Ο 31χρονος σκηνοθέτης νιώθει πως ενηλικιώθηκε μαζί με την πρώτη του βραβευμένη ταινία, «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού», κινηματογραφεί τις αναμνήσεις του και είναι μία από τις πιο μεγάλες ελπίδες του ελληνικού κινηματογράφου.
M. HULOT
«Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Thalia Mavros / «Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Η διεθνώς βραβευμένη παραγωγός και σκηνοθέτις Thalia Mavros μιλά στη LIFO για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η «αυτοκρατορία» του Τραμπ, καθώς και για τη θέση της γυναίκας σε έναν κόσμο που αλλάζει - και όχι προς το καλύτερο.
M. HULOT
«The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Οθόνες / «The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Το πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν της αγαπημένης σειράς του HBO λειτουργεί ως εισαγωγή, συστήνοντας νέους χαρακτήρες, το περιβάλλον της δράσης, τη σχέση των παλιών χαρακτήρων με αυτό αλλά και μεταξύ τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια ‘σύγχρονη’»

Οθόνες / «Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια σύγχρονη»

Ο επιφανής μελετητής του Ομήρου και διευθυντής του New York Times Review of Books, Ντάνιελ Μέντελσον, περιγράφει στην εφημερίδα Telegraph τους τρεις βασικούς κανόνες που ελπίζει να τηρηθούν κατά τη μεταφορά της «Οδύσσειας» στη μεγάλη οθόνη.
THE LIFO TEAM
Movies

Οθόνες / Μια ταινία για τον Bloody Hawκ και άλλοι 8 λόγοι για να πάτε σινεμά

Αυτή την εβδομάδα έχουν την τιμητική τους τα κατασκοπικά θρίλερ, παίζει η επανέκδοση του Delicatessen και ένα ντοκιμαντέρ για τον δημοφιλή ράπερ που δεν απευθύνεται μόνο στο fan base του — όχι άλλο Minecraft.
THE LIFO TEAM
«Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Οθόνες / «Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Μουσείο της Νύχτας, ο Φερμίν Ελόι Ακόστα αναδεικνύει ένα πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο για τη Νέα Υόρκη των δεκαετιών του ’70 και του ’80, ενώ μιλά στη LiFO για την αβεβαιότητα του μέλλοντος του κινηματογράφου στην Αργεντινή και τις πολιτικές αναταράξεις στη χώρα του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Μυθολογίες / «Ο Βέγγος είναι το αγχολυτικό μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Από τον Κουροσάβα και τον Μπέργκμαν, από τις ταινίες της Pixar μέχρι τα Batman του Nόλαν, ο ηθοποιός φτιάχνει μια ετερόκλητη και ειλικρινή λίστα και πιστεύει ότι «σινεμά είναι να βλέπεις άλλες πλευρές του κόσμου».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ: «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Pulp Fiction / «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ επιστρέφει με το «Ο Κύριος των Νεκρών» και μιλά στη LiFO για τις σκέψεις του πάνω στο πένθος, την τεχνητή νοημοσύνη που του έλυσε τα χέρια, και εξηγεί γιατί ασχολείται διαρκώς με τρομακτικές καταστάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ