Όταν το σινεμά ασχολήθηκε με τη μόδα

Όταν το σινεμά ασχολήθηκε με τη μόδα Facebook Twitter
Ο χώρος της μόδας έχει απασχολήσει τον κινηματογράφο άμεσα ή έμμεσα αρκετές φορές στο παρελθόν.
0

Στη νέα ταινία του Πολ Τόμας Άντερσον, το Phantom Thread, ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις υποδύεται έναν διάσημο σχεδιαστή μόδας στο Λονδίνο των '50s, υπεύθυνο για την γκαρνταρόμπα γαλαζοαίματων, κινηματογραφικών αστέρων και επιφανών μελών της λονδρέζικης ελίτ.

Στον πυρήνα της ταινίας βρίσκεται η σχέση του ήρωα με τις γυναίκες και ειδικότερα η εμμονική αγάπη (;) που αναπτύσσει για μια νεαρή σερβιτόρα, φέρνοντας το θέαμα πιο κοντά στον Δεσμώτη του Ιλίγγου, παράλληλα όμως ο Άντερσον αφιερώνει σεβαστό χρόνο στη μόδα και τους ανθρώπους της.


Ο χώρος της μόδας έχει απασχολήσει τον κινηματογράφο άμεσα ή έμμεσα αρκετές φορές στο παρελθόν. Mε αφορμή την κυκλοφορία του Phantom Thread στις ελληνικές αίθουσες, ας θυμηθούμε μερικές από τις χαρακτηριστικότερες.

Ένα Αστείο Μουτράκι (Funny Face, 1957)

 

Κατά τη διάρκεια φωτογράφισης σε βιβλιοπωλείο για λογαριασμό περιοδικού μόδας, ένας φωτογράφος ανακαλύπτει στο πρόσωπο της υπαλλήλου που εργάζεται το επόμενο τοπ μόντελ, αλλά και τον έρωτα.

 

Η πρώτη από τις τρεις συνεργασίες του Στάνλεϊ Ντόνεν με την Όντρεϊ Χέμπορν –ακολούθησαν τα «Charade» και «Two for the Road»- εγγυάται μεν μια ευχάριστη προβολή, είναι όμως η πιο αδύναμη εκ των τριών, όχι λόγω της μεγάλης διαφοράς ηλικίας ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές, όπως έγραψε η κριτική της εποχής, αλλά επειδή ο Στάνλεϊ Ντόνεν δεν βρίσκει πάντα εκείνο το νούμερο, που θα απογειώσει τις ευφορικές μελωδίες, πολλές εκ των οποίων φέρουν την υπογραφή του Γκέρσουιν.

 

Το «Funny Face» αρχικά απέτυχε στα ταμεία, γνώρισε όμως δεύτερη ζωή λίγα χρόνια μετά, όταν ξαναβγήκε στις αίθουσες, σε μια προσπάθεια της παραγωγής να εκμεταλλευτεί την επιτυχία του «Breakfast at Tiffany's» και συνέβαλε κι αυτό στην καθιέρωση της Όντρεϊ Χέμπορν ως fashion (και όχι μόνο) icon.

 

Pret-a-porter (1994)

 

Έχοντας κάνει δυναμικό comeback στις αρχές των '90s με τον «Παίκτη» και τα «Στιγμιότυπα» ο Άλτμαν στήνει ένα μωσαϊκό χαρακτήρων και ιστοριών με φόντο την Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι.

Λιγότερο κακό από τη φήμη που το συνοδεύει, με ζηλευτό καστ και μια αξέχαστη τελική σκηνή το «Pret-a Porter» –prêt-a-porter σημαίνει «έτοιμο να φορεθεί»- είναι μια καυστική, (επι)κριτική ματιά στον χώρο της μόδας, ένα προβληματικό, μα αναμφίβολα ελκυστικό τμήμα μιας φιλμογραφίας άνισης, μα τόσο ποικιλόμορφης, που μάλλον δεν έχει ανάλογό της σε εκατό και πλέον χρόνια κινηματογράφου.

Τοπ Μόντελ (Gia, 1998)

 

Γυρισμένο για την τηλεόραση, το «Gia» αφηγείται την ιστορία της Τζία Καράντζι, ενός μοντέλου που ξεπήδησε στο προσκήνιο από το πουθενά το 1978, για να γίνει το πρώτο σούπερμοντελ, σύμβολο για τη λεσβιακή κοινότητα και να χαθεί άδοξα στην ηλικία των 26 από τον ιό του AIDS.

Η ταινία είναι ένα συμβατικό, ηθικοπλαστικό biopic, που θυμόμαστε περισσότερο γιατί αποτέλεσε τον πρώτο σημαντικό ρόλο της Αντζελίνα Τζολί –και για τις αποκαλυπτικές σκηνές της, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς–, παρά για οτιδήποτε άλλο. Χάρισε πάντως Χρυσή Σφαίρα Ερμηνείας τόσο στην Τζολί όσο και στην συμπρωταγωνίστρια της Φέι Ντάναγουεϊ. 

Ο Διάβολος Φοράει Πράντα (The Devil Wears Prada, 2005)

 

Νεαρή δημοσιογράφος πιάνει δουλειά ως ιδιαιτέρα της εκδότριας του δημοφιλέστερου περιοδικού μόδας, για να διαπιστώσει πως η τελευταία σκοπεύει να της κάνει την ζωή κόλαση.

Η συμπαθέστατη κομεντί του Ντέιβιντ Φράνκελ παντρεύει επί της οθόνης την Μέριλ Στριπ με την Αν Χάθαγουεϊ και την Έμιλι Μπλαντ και αναδεικνύει την σημασία του σχετικού Τύπου στη γέννηση και την κατάρριψη των τάσεων της μόδας. Να σημειωθεί πως ο χαρακτήρας, που υποδύεται η Μέριλ Στριπ στηρίχθηκε στην Άνα Γουίντουρ, τη διαβόητη αρχισυντάκτρια του περιοδικού Vogue.

Αν ενδιαφέρεστε να δείτε πόσο κοντά είναι ο κινηματογραφικός χαρακτήρας στον πραγματικό, αναζητήστε το ντοκιμαντέρ «The September Issue», που καταγράφει την προετοιμασία ενός φθινοπωρινού τεύχους της Vogue.

Yves Saint Laurent (2014)

 

H ταινία του Ζαλίλ Λεσπέρ αφηγείται είκοσι χρόνια από την πολυτάραχη ζωή του Ιβ Σεν Λοράν και μελετά τον κυκλοθυμικό του χαρακτήρα και πώς αυτός επηρέασε την καλλιτεχνική του ανέλιξη και την προσωπική του ζωή.

Εκτιμάς τη σεμνότητα με την οποία προσεγγίζει τον ήρωα του ο Λεσπέρ, απογοητεύοντας εκείνους που θα επιθυμούσαν ένα πορτραίτο σκανδαλοθηρικού χαρακτήρα, θα το ήθελες λίγο πιο τολμηρό στην κατασκευή του, κάτι που σου δίνει το «Saint Laurent» του Μπερτράν Μπονελό, που κυκλοφόρησε την ίδια σεζόν, η εσωστρέφεια του τελευταίου όμως κάνει ετούτη την εκδοχή οριακά καλύτερη.

Είναι, άλλωστε, και η πιο συναισθηματική ανάμεσα τους, συναισθηματισμός οφειλόμενος κατά πολύ στο έξοχο μουσικό score, που σκάρωσε ο τρομπετίστας Ιμπραΐμ Μαλούφ.

Dior and I (2014)

 

Στις ταινίες μυθοπλασίας που αφορούν τη βιομηχανία της μόδας, ο σκηνοθέτης, συνήθως, προσπαθεί να καυτηριάσει την κενότητα του χώρου και τη ματαιοδοξία των απασχολούμενων σε αυτόν. Αντίθετα θα βρεις πολύ περισσότερα ντοκιμαντέρ, που δεν στέκονται επικριτικά απέναντι στον χώρο της μόδας, αλλά επιλέγουν να εξετάσουν τους λόγους που αυτός απευθύνεται σε ένα τόσο ευρύ φάσμα ανθρώπων και να «φωτίσουν» το έργο των σπουδαιότερων προσωπικοτήτων του.

Το «Dior and I» είναι μια καλή περίπτωση τέτοιου ντοκιμαντέρ. Ακολουθώντας τον σχεδιαστή Ραφ Σίμονς στην προσπάθειά του να σχεδιάσει μια κολεξιόν και να επιβλέψει το show της παρουσίασης της μέσα σε διάστημα μόλις οκτώ εβδομάδων, το «Dior and I» αναδεικνύει τον μόχθο, την δημιουργικότητα και το ταλέντο, που απαιτείται για την προετοιμασία μιας τέτοιας δουλειάς και με την προσγειωμένη προσέγγιση του θέματος του κατορθώνει να γίνει ελκυστικό ακόμα και προς τους μη μυημένους.

Ο σκηνοθέτης του Φρέντρικ Τσενγκ έχει γυρίσει άλλα δυο ντοκιμαντέρ παρόμοιας θεματολογίας, το «Diana Vreeland: The Eye Has to Travel» και το «Valentino: The Last Emperor».

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η φιγούρα της Μελίνας με τρόμαζε και με έλκυε ταυτόχρονα»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ευριπίδη Σαμπάτη

Μυθολογίες / «Η φιγούρα της Μελίνας με τρόμαζε και με έλκυε ταυτόχρονα»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ευριπίδη Σαμπάτη

Ο τραγουδοποιός Ευριπίδης Σαμπάτης επιλέγει 10 ταινίες, καθεμιά απ' τις οποίες για διαφορετικούς λόγους τον ταρακούνησαν τόσο που η ζωή του δεν ήταν ποτέ πια η ίδια.
Είδαμε το «Juror#2» του Κλιντ Ίστγουντ και είναι η καλύτερη αμερικανική ταινία της χρονιάς

Οθόνες / To «Juror#2» του Κλιντ Ίστγουντ είναι η καλύτερη αμερικανική ταινία της χρονιάς

Αλλά δυστυχώς δεν θα προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες, επειδή οι υπεύθυνοι του στούντιο θεωρούν ότι το ενήλικο σινεμά αυτού του τύπου ανήκει στις streaming πλατφόρμες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Say Nothing: Μια καθηλωτική σειρά με φόντο το βίαιο δράμα της Βόρειας Ιρλανδίας

Daily / Say Nothing: Μια καθηλωτική σειρά με φόντο το βίαιο δράμα της Βόρειας Ιρλανδίας

Η αυτοτελής σειρά κατορθώνει να λειτουργεί συγχρόνως ως ιστορική αναπαράσταση, ως συνταρακτικό δράμα, ως καθηλωτικό θρίλερ, ακόμα και ως δραματοποιημένο true crime, ειδικά για τους θεατές που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις πολυσύνθετες πτυχές του ένοπλου αγώνα στη Βόρεια Ιρλανδία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η βίβλος του cult ελληνικού σινεμά

Οθόνες / Η βίβλος του cult ελληνικού σινεμά μόλις κυκλοφόρησε

Τα κείμενα του Φώντα Τρούσα για τις «βαθιά υποτιμημένες ταινίες που απελευθέρωσαν τη ματιά του θεατή από την οικογενειακή τηλεοπτική εικόνα, απενοχοποιώντας περαιτέρω το γυμνό» και για τον underground και τον πειραματικό ελληνικό κινηματογράφο κυκλοφορούν σε ένα μοναδικό, κυριολεκτικά, βιβλίο, από τα LiFO Books.
M. HULOT
Η φωνή του «τέρατος»: Ο Μάνσον με τα δικά του λόγια σ’ ένα αποκαλυπτικό νέο ντοκιμαντέρ

Οθόνες / Η φωνή του «τέρατος»: Ο Μάνσον με τα δικά του λόγια σ’ ένα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ

Ένα νέο ντοκιμαντέρ εξετάζει και αμφισβητεί όλα όσα νομίζουμε ότι γνωρίζουμε για τη διαβόητη φιγούρα, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά ηχογραφημένες συνομιλίες του σε διάστημα είκοσι ετών.
THE LIFO TEAM
Τα γεγονότα της ζωής

Οθόνες / Κασσαβέτης, Σκορσέζε, Ερίθε: 10 άχαστες προβολές στο φετινό Πανόραμα

Πρεμιέρες, παράλληλες εκδηλώσεις, αφιερώματα: Από τις 21 ως τις 27 Νοεμβρίου, οι κινηματογράφοι Τριανόν, Newman και Στούντιο φιλοξενούν το μακροβιότερο αθηναϊκό κινηματογραφικό φεστιβάλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πάνος Χ. Κούτρας: Queer before it was cool, νυν και αεί

Οθόνες / Πάνος Χ. Κούτρας: Queer before it was cool, νυν και αεί

Ο αγαπημένος Έλληνας σκηνοθέτης ξεδίπλωσε σημαντικές στιγμές από τη ζωή και την πορεία του και αφηγήθηκε πολύτιμες ιστορίες που διαμόρφωσαν το queer σινεμά του στο φετινό Iconic Talks Powered by Mastercard που πραγματοποιήθηκε στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Τα δέκα αγαπημένα animation του Αλέξανδρου Βούλγαρη (aka The Boy)

Μυθολογίες / Τα 10 αγαπημένα animation του Αλέξανδρου Βούλγαρη (aka The Boy)

«Κάθε φορά που το βλέπω προσπαθώ να καταλάβω πώς έχει οργανωθεί αυτό το χάος»: Ο Αλέξανδρος Βούλγαρης μάς καλεί να ανακαλύψουμε δέκα animation διαφορετικών τεχνικών, που τον έχουν επηρεάσει βαθιά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όσα ξεχώρισαν κοινό και επιτροπές

Οθόνες / 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όσα ξεχώρισαν κοινό και επιτροπές

Η Fischer, επίσημος χορηγός των Βραβείων Κοινού εδώ και μια δεκαετία, στήριξε για μία ακόμη χρονιά τον θεσμό, απονέμοντας πέντε βραβεία στις ταινίες που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους των θεατών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Dune: Prophecy»: Το κυνήγι του επόμενου «Game of Thrones» συνεχίζεται

Οθόνες / «Dune: Prophecy»: Το κυνήγι του επόμενου Game of Thrones συνεχίζεται

Η σειρά του HBO, που παίρνει τη σκυτάλη από το πραγματικά αξιόλογο «Penguin», προσπαθεί να επικαλεστεί τη συνταγή του μεγάλου hit του καναλιού και ξεστρατίζει από το ατμοσφαιρικό σύμπαν του Ντενί Βιλνέβ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι θρυλικοί boomers του 65ου φεστιβάλ θεσσαλονίκης

Pulp Fiction / Οι θρυλικοί boomers του 65ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Ρέιφ Φάινς, Ζιλιέτ Μπινός, Ματ Ντίλον: Oι διάσημοι, σχεδόν συνομήλικοι ηθοποιοί που τιμήθηκαν με Χρυσό Αλέξανδρο και έδειξαν με τις διαφορετικές επιλογές τους ισάριθμα σίκουελ στην καριέρας τους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Μονομάχος II»: Αν και λιγότερο brutal από τον Ράσελ Κρόου, ο Πολ Μέσκαλ υπόσχεται αίμα στην αρένα

Οθόνες / «Μονομάχος II»: Αν και λιγότερο brutal από τον Ράσελ Κρόου, ο Πολ Μέσκαλ υπόσχεται αίμα στην αρένα

Ένα έπος δράσης και χαρακτήρων που κυλά θεαματικά, ουσιαστικά, υπερβολικά, συγκινητικά, χορταστικά και εμφατικά, όπως όλοι οι υποψήφιοι θεατές αναμένουν εδώ και πολύ καιρό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η πιο διάσημη υπόθεση «απαγωγής από εξωγήινους» αναβιώνει στο Netflix εν μέσω μηνύσεων

Οθόνες / Η απαγωγή του αιώνα αναβιώνει στο Netflix εν μέσω μηνύσεων

Παρότι συμμετείχε στο σενάριο του ντοκιμαντέρ «The Manhattan Alien Abduction», η Λίντα Ναπολιτάνο που ισχυρίζεται ότι απήχθη από εξωγήινους στο κέντρο του Μανχάταν προ 35ετίας μηνύει την πλατφόρμα για αθέτηση της συμφωνίας τους.
THE LIFO TEAM