Το Ποδόσφαιρο στο Σινεμά: 10 ταινίες που έβαλαν γκολ

Το Ποδόσφαιρο στο Σινεμά: 10 ταινίες που έβαλαν γκολ Facebook Twitter
The Damned United (2009)
1


Ο επονομαζόμενος «βασιλιάς των σπορ» έχει κατακλύσει τις τηλεοπτικές οθόνες αυτές τις μέρες, με αρκετούς σκληροπυρηνικούς φιλάθλους να παρακολουθούν όχι μόνο τους αγώνες του Euro, αλλά κι εκείνους του Κόπα Αμέρικα, που τελειώνουν γύρω στα ξημερώματα. Σε περίπτωση όμως που δεν έχετε χορτάσει ποδόσφαιρο και θέλετε να γεμίσετε τις κενές ώρες με λίγο ακόμα, δίχως όμως να παραμελείτε και το χρέος σας προς τον Θεό του Σινεμά, συγκεντρώσαμε παρακάτω μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες ποδοσφαιρικές ταινίες και σας τις παρουσιάζουμε.

Τhe Arsenal Stadium Mystery (1939)

Ξεχασμένο whodunit από το μακρινό 1939, όπου σε αγώνα της (τότε) ασυναγώνιστης Άρσεναλ ποδοσφαιριστής της αντιπάλου ομάδας με μπόλικους εχθρούς πέφτει νεκρός στο δεύτερο ημίχρονο και το παιχνίδι σταματά προκειμένου να διαλευκανθεί ο φόνος. Το φιλμ έχει ενδιαφέρον κι από ιστορική άποψη, καθώς είναι από τα πρώτα που θα βάλουν την κάμερα μέσα στο στάδιο, ενώ συμμετέχουν αρκετοί επαγγελματίες ποδοσφαιριστές.

Victory (1980)

H θρυλική «Μεγάλη Απόδραση των 11» του Τζων Χιούστον, που αγαπήθηκε ιδιαιτέρως (και) στην χώρα μας, παραμένει εξίσου απολαυστική και σήμερα, καθώς και στοιχειωμένη από την ελαφρώς αμήχανη παρουσία του μεγάλου Σταλόνε κάτω από τα γκολπόστ, ο οποίος, σύμφωνα με δηλώσεις του πάντα γλαφυρού Αρντίλες, δεν μπορούσε να αποκρούσει όχι μπάλα, αλλά ούτε διερχόμενο λεωφορείο.

Fever Pitch (1997)


Bασισμένο στο ημιαυτοβιογραφικό βιβλίο του Νικ Χόρνμπι, το απολαυστικό αυτό βρετανικό φιλμ με πρωταγωνιστή τον Κόλιν Φερθ αφηγείται την ιστορία ενός φανατικού οπαδού της Άρσεναλ, που γνωρίζει την γυναίκα της ζωής του την χρονιά που η αγαπημένη του ομάδα πάει καρφωτή για τίτλο. Λίγα χρόνια μετά οι αδερφοί Φαρέλι θα γυρίσουν ένα remake του φιλμ, το οποίο μάλλον θα προτιμούσαν να ξεχάσουν – κι εμείς μαζί τους.

Shaolin Soccer (2001)


Βετεράνος ποδοσφαιριστής στήνει ποδοσφαιρική ομάδα από γνώστες του kung fu σε μια θεότρελη κωμωδία, που σύστησε στους σινεφίλ το ιδιότυπο σινεμά του Στίβεν Τσόου, ένα μίγμα slapstick, ταινιών πολεμικής τέχνης, ευφάνταστων σκηνοθετικών τρικ και σινεφίλ αναφορών, το οποίο τελειοποίησε τρία χρόνια αργότερα στο «Kung Fu Hustle», που κυκλοφόρησε στη χώρα μας με τον τίτλο «Κουνγκ Φου...Ζιο».

Mike Basset, England Manager (2001)

O προπονητής της Εθνικής Αγγλίας παθαίνει έμφραγμα και οι ιθύνοντες της ομοσπονδίας αναθέτουν τη δουλειά στον άσημο προπονητή της Νόργουιτς, που αγωνίζεται στην Τσάμπιονσιπ. Ξεκαρδιστικό ψευδοντοκιμαντέρ, που επιχειρεί να ξαναγράψει μέσω του κινηματογράφου τη βρετανική ποδοσφαιρική ιστορία και λειτουργεί αποτελεσματικά και ως πραγματεία πάνω στην αυτοεκτίμηση και την πίστη στις αρχές σου, ακόμα κι όταν όλος ο κόσμος στρέφεται εναντίον σου. Να σημειωθεί πως φέτος ετοιμάζεται ένα σίκουελ.

The Miracle of Bern (2003)

Η Εθνική Ουγγαρίας του Πούσκας υπήρξε ο φόβος και ο τρόμος των γηπέδων, μια ομάδα που κατατρόπωνε αλύπητα, όποιον άτυχο αντίπαλο έβρισκε στον δρόμο της. Κανείς λοιπόν δεν περίμενε αυτό που συνέβη στον τελικό του μουντιάλ του '54, όπου η Εθνική ομάδα της Δυτικής Γερμανίας κέρδισε τον αγώνα εναντίον τους. Η κατάκτηση αυτού του τροπαίου προκαλεί ρίγος μέχρι σήμερα στο φίλαθλο γερμανικό κοινό, κάτι που καθίσταται σαφές κι από ετούτο εδώ το ωραιότατο crowd-pleaser, που κυκλοφόρησε στις αίθουσες σχεδόν μισό αιώνα μετά.

La Gran Final (2006)


Διασκεδαστικό φιλμ, που πραγματεύεται τον πολιτιστικό αντίκτυπο και την διεθνή απήχηση του ποδοσφαίρου και ειδικά των μεγάλων τελικών, αφηγούμενο τις προσπάθειες ανθρώπων, που πασχίζουν να βρουν τρόπο να δουν τον τελικό του μουντιάλ του 2002 ανάμεσα στην Βραζιλία και την Γερμανία, σε μέρη όπου αυτό είναι δύσκολα εφικτό, όπως η έρημος του Νίγηρα ή το δάσος του Αμαζονίου.

The Damned United (2009)

H ιστορία της σύντομης παραμονής του Μπράιαν Κλαφ στους πάγκους της Λιντς θα συστήσει στον πλανήτη το ταλέντο του σκηνοθέτη Τομ Χούπερ (The King's Speech, The Danish Girl). Πρόκειται, όπως και οι ταινίες που ακολούθησαν, για μια σπουδή πάνω στη φιλία και τη συντροφικότητα και το πώς αυτή μπορεί να βοηθήσει το άτομο να πολεμήσει τους δαίμονες του και να βγάλει προς τα έξω τον καλύτερο του εαυτό. Αν πρέπει να δείτε μία ταινία, που εκτυλίσσεται στον χώρο του ποδοσφαίρου, φροντίστε να είναι αυτή.

L' Arbitro (2009)

Διαιτητής της Serie A κατηγορείται για στημένο ματς και υποβιβάζεται στην τοπική κατηγορία της Σαρδηνίας. Ευχάριστο φιλμ μικρού μήκους με στυλιζάρισμα που παραπέμπει σε Λεόνε και απρόσμενες στιγμές οπερατισμού, το οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρο στο παρακάτω link. Προβλήθηκε στο φεστιβάλ «Νύχτες Πρεμιέρας» το 2009 και γνώρισε την αποθέωση από το κοινό. O σκηνοθέτης θα το επεκτείνει σε μεγάλου μήκους τέσσερα χρόνια αργότερα – κυκλοφόρησε πέρυσι στην χώρα μας με τίτλο «Ο Διαιτητής»-, ωστόσο highlight κι εκείνου του φιλμ παραμένει η σεκάνς του αγώνα στη Σαρδηνία.

Τhe Second Game (2014)

Πολύ ενδιαφέρουσα ακροβασία ανάμεσα στην μυθοπλασία και στο ντοκιμαντέρ, όπου ο σκηνοθέτης Κορνέλιου Πορουμπόιου παρακολουθεί και σχολιάζει με τον πατέρα του έναν αγώνα Στεάουα- Ντιναμο Βουκουρεστίου, όπου ο δεύτερος είχε διατελέσει διαιτητής. Σε μία από τις σπαρταριστές στιχομυθίες, που ανταλλάσσουν οι δύο άντρες, ο πατέρας ρωτά τον Πορουμπόιου, αν αυτό το πράγμα που γυρίζει είναι ταινία κι αν θα το δει κόσμος, για να λάβει την απάντηση από τον σκηνοθέτη ότι και στις άλλες ταινίες του ελάχιστα πράγματα συμβαίνουν.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Soundtrack to a Coup d’Etat: Ένα υβριδικό αριστούργημα που βρήκε το δρόμο για τα Όσκαρ 

Daily / Soundtrack to a Coup d’Etat: Ένα υβριδικό αριστούργημα που βρήκε τον δρόμο για τα Όσκαρ

Υποψήφια για το βραβείο καλύτερης ταινίας ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους είναι αυτή η εκπληκτική ταινία που εκθέτει με αποκαλυπτικό τρόπο τη μεταχείριση της αφρόκρεμας της τζαζ μουσικής ως «βιτρίνας» για την καθαίρεση και τη δολοφονία του ηγέτη της ανεξαρτησίας του Κογκό, Πατρίς Λουμούμπα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
125 λεπτά με την Πόπη Διαμαντάκου/ Πόπη Διαμαντάκου: «Δεν με αγγίζουν οι επιθέσεις, δεν κάνω δημόσιες σχέσεις, δεν γλείφω»

Media / «Δεν υπάρχει τηλεκριτική σήμερα, όλα είναι δημόσιες σχέσεις»

Η γνωστή τηλεκριτικός Πόπη Διαμαντάκου μιλά στη LiFO για τη μακρά επαγγελματική της διαδρομή, την τηλεόραση του χθες και του σήμερα και απαντά για πρώτη φορά στα επικριτικά σχόλια που προκαλούν κατά καιρούς τα κείμενα της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Οθόνες / «Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Μια μεγάλη κουβέντα με τον σκηνοθέτη και μουσικό Γιάννη Βεσλεμέ που κυκλοφορεί ταυτόχρονα το νέο του άλμπουμ και η ρετροφουτουριστική του ταινία «Αγαπούσε τα λουλούδια περισσότερο». (SPOILER ALERT)
M. HULOT
Οι δέκα αγαπημένες ταινίες του Capétte

Μυθολογίες / «Όταν είδα το "Climax", δεν μπορούσα να συνέλθω για ώρες»: Οι δέκα αγαπημένες ταινίες του Capétte

Τι συνδέει τον Αρονόφσκι με τον Αλμοδόβαρ και τον Λάνθιμο με τον Βούλγαρη; Ο μουσικός Capétte φτιάχνει τη δική του αγαπημένη κινηματογραφική δεκάδα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
the last showgirl

Οθόνες / Πρεμιέρα προσεχώς: 10 ταινίες που θα ξεχωρίσουν το επόμενο δίμηνο

Η επιστροφή του Βάλτερ Σάλες, ένας στοχαστικός Κώστας Γαβράς, τα φαντάσματα του Γιώργου Ζώη, ο Ντίλαν κατά τον Τιμοτέ Σαλαμέ, το βάπτισμα της Πάμελα Άντερσον στην υποκριτική, ένα χαμηλόφωνο διαμάντι από την Ινδία και η μεγαλόπνοη αλληγορία του Μπρέιντι Κόρμπετ είναι μερικές από τις ταινίες που θα μας απασχολήσουν τον χειμώνα του 2025.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Phyllis Dalton (1925-2025): Η κορυφαία ενδυματολόγος της κινηματογραφικής ιστορίας

Pulp Fiction / Phyllis Dalton (1925-2025): Η κορυφαία ενδυματολόγος της κινηματογραφικής ιστορίας

Πέθανε στα 99 της χρόνια η Βρετανή ενδυματολόγος που έντυσε χιλιάδες πρωταγωνιστές και κομπάρσους, πάντα με το βλέμμα στραμμένο στην αναπαραγωγή της αυθεντικότητας και στην αντίληψη της δραματικότητας του σεναρίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το υπερβατικό σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς διέρρηξε δια παντός την πραγματικότητα

Απώλειες / Το υπερβατικό σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς διέρρηξε διά παντός την πραγματικότητα

Το όνομα του Ντέιβιντ Λιντς (1946-2025) έγινε επιθετικός προσδιορισμός και οι ταινίες του μας προσκάλεσαν να βλέπουμε και να αισθανόμαστε αλλιώς τον κόσμο: με τα μάτια μιας απόκοσμης ψευδαίσθησης και την ψυχή της υπέροχης εμμονής.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Αχιλλέα ΙΙΙ

Μυθολογίες / «Μετά το “Blues Brothers” φορούσα μαύρα γυαλιά στην τάξη»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Αχιλλέα ΙΙΙ

Έχοντας συμπεριλάβει στη λίστα του από τους αδελφούς Μαρξ μέχρι μια ταινία με τον Θανάση Βέγγο, o συγγραφέας πιστεύει πως το τραγικό και το γελοίο συναντιούνται σε κάποιο σημείο, το οποίο δεν είναι πάντα ευδιάκριτο.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
pamela anderson

Οθόνες / H όψιμη δικαίωση της Πάμελα Άντερσον

Μια γυναίκα που επί δεκαετίες αντιμετωπιζόταν από τον πλανήτη ως αντικείμενο (ηδονής και χλεύης) βρίσκει στο «Last Showgirl» την ευκαιρία να αποδείξει ότι υπάρχει θέση γι’ αυτήν και σε άλλους ρόλους από εκείνους που της φόρεσε η βιομηχανία του θεάματος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Movie Galaxy: Το βιντεοκλάμπ που κρατάνε ανοιχτό οι σινεφίλ Εξαρχιώτες

Οθόνες / Movie Galaxy: Το βιντεοκλάμπ που κρατάνε ανοιχτό οι σινεφίλ Εξαρχειώτες

Ο Λευτέρης Τζώρτζης έχει συγκεντρώσει 50.000 τίτλους. Το όνομά του έχει αναφερθεί σε έργο της Κιτσοπούλου, «ξεπουλάει» Ταρκόφσκι και έχει ζήσει επικούς καβγάδες για ταινίες - πιο πρόσφατα για τα «Μαγνητικά Πεδία».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Βαγγέλης Μουρίκης: «Tι σχέση έχω εγώ με τον Ντε Νίρο;»

Οθόνες / Βαγγέλης Μουρίκης: «Tι σχέση έχω εγώ με τον Ντε Νίρο;»

Λίγο πριν από την κυκλοφορία του «Arcadia» του Γιώργου Ζώη στις αίθουσες, ο Βαγγέλης Μουρίκης μιλάει στη LiFO για τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει έναν ρόλο, για τον Οικονομίδη, τον Γραμματικό, τα spoilers και τη χαμένη αρετή τού να ακούμε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια