Πώς η Δάφνη Ξουράφη έφτιαξε ένα animation που διακρίθηκε σε διεθνή διαγωνισμό

Δάφνη Ξουράφη Facebook Twitter
Oι γυναίκες στον χώρο του animation είμαστε πολλές, έχουμε πολλά να πούμε και επειδή ο χώρος μας παρουσιάζει άνθηση, μπορώ να πω ότι τον σεξισμό που βιώνω γενικότερα στην καθημερινή μου ζωή ως γυναίκα δεν τον αισθάνομαι σχεδόν καθόλου στον τομέα του animation.
0

Η Αμίνα, ένα κορίτσι με κοντά μαλλιά και σκουλαρίκια στα αυτιά, βρίσκεται μέσα σε ένα μικρό σπίτι στο κέντρο μιας μεγαλούπολης και προσπαθεί να δουλέψει καθισμένη ώρες μπροστά από τον υπολογιστή της. Κάποια στιγμή η νεαρή πρωταγωνίστρια χάνεται στις σκέψεις και τα συναισθήματά της, ενώ σταδιακά το σπίτι αρχίζει να πλημμυρίζει. Η Αμίνα βυθίζεται στη θλίψη και τον πανικό.

Αυτή η σκηνή δίνει μια μικρή γεύση από τη νέα anιmation ταινία της εικοσιοκτάχρονης Δάφνης Ξουράφη «Mine», η οποία βγήκε πρώτη στον διεθνή διαγωνισμό Cannes - World Film Festival που έγινε τον Δεκέμβριο.

Η Δάφνη διηγείται μια ουσιώδη ιστορία μέσα σε οκτώ λεπτά και μιλάει με τρόπο ανάλαφρο και δημιουργικό για το θέμα των ψυχικών διαταραχών, απεικονίζοντας μια νέα γυναίκα η οποία νιώθει εγκλωβισμένη και προσπαθεί να ισορροπήσει στον ενήλικο κόσμο. Η καλλιτεχνική οξυδέρκεια της δημιουργού και η σκληρή δουλειά που κατέβαλε της χάρισαν, πέρα από το βραβείο καλύτερης ταινίας, και μια ισχυρή θέση στον τομέα του animation. 

Ήθελα να δείξω μια πτυχή των διαταραχών ψυχικής υγείας που έχω ζήσει η ίδια, αλλά με τρόπο ανάλαφρο, δημιουργικό και όχι βαρύ. Με ενδιέφερε πολύ περισσότερο να δει κόσμος τον εαυτό του στην εμπειρία μου παρά να αναλύσω το τι έζησα εγώ συγκεκριμένα.

Η καλαίσθητη ταινία με τη συγκινητική μουσική ξεκίνησε ως ιδέα πριν από δύο χρόνια και δημιουργήθηκε με τη βοήθεια και τη χρηματοδότηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του ΥΠΠΟΑ.

Η Δάφνη δούλεψε πολύ για να την ολοκληρώσει. Η ίδια ασχολείται με το σχέδιο από το 2018, ενώ εργάζεται ως illustrator από το 2020. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και κέρδισε μια υποτροφία στο University of Dundee στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στο Αnimation & Vfx.

Δάφνη Ξουράφη Facebook Twitter
Η Αμίνα είναι μια αναπαράσταση της αγχώδους, καταθλιπτικής γυναίκας του σήμερα.

Θέλοντας να μάθω περισσότερα για το έργο και τη ζωής της, επικοινώνησα μαζί της.

— Πώς ένιωσες όταν έμαθες ότι βγήκες πρώτη στο φεστιβάλ;

Είναι μια μικρή νίκη, μάλιστα η ταινία μόλις ξεκίνησε το ταξίδι της στον κόσμο κι αυτό με χαροποίησε πολύ. Τα φεστιβάλ είναι δύσκολη διαδικασία και διαγωνιζόμαστε στις ίδιες κατηγορίες ταινιάκια με πολύ χαμηλό budget και ελάχιστα άτομα, όπως το δικό μου, με κανονικές, μεγάλες παραγωγές, οπότε το ζήτημα δεν είναι ποτέ η νίκη. Μόνο και μόνο το να συμπεριληφθεί μια παραγωγή σε κάποια φεστιβάλ είναι τεράστια τιμή και το ότι μπορεί να δουν άνθρωποι απ' όλο τον κόσμο την ταινία που έφτιαξα στο δωμάτιό μου είναι από μόνο του μια υπέροχη και συναρπαστική σκέψη.

— Πώς ξεκίνησε η ιδέα για την ταινία;

Είχα μια πολύ έντονη εικόνα στο μυαλό μου απ' όταν ήμουν μικρή, που μάλλον είχα δει σε κάποιο περιοδικό: ένα σπίτι που γεμίζει νερό και έρχονται τα πάνω κάτω.

Τα σπίτια μας είναι πλέον σύμβολα της ψυχικής μας υγείας, κάτι πολύ παραπάνω από χώροι ξεκούρασης. Ήθελα να δείξω πώς είναι να βουλιάζουμε μέσα στο κεφάλι μας, δημιουργώντας νοητές φυλακές, και το πώς η κατάθλιψη μπορεί να περνάει απαρατήρητη ακόμα και από εμάς τους ίδιους μέχρι να είναι πολύ αργά.

— Ποια είναι η Αμίνα; 

Η Αμίνα είναι μια αναπαράσταση της αγχώδους, καταθλιπτικής γυναίκας του σήμερα. Είναι όλες εμείς που προσπαθούμε να βγούμε ζωντανές από μάχες με το κεφάλι μας από την ώρα που ξυπνάμε, πριν ακόμα πνιγούμε στις πλημμύρες του.

— Τι διηγείσαι μέσα από την ταινία;

Ήθελα να δείξω μια πτυχή των διαταραχών ψυχικής υγείας που έχω ζήσει η ίδια, αλλά με τρόπο ανάλαφρο, δημιουργικό και όχι βαρύ. Με ενδιέφερε πολύ περισσότερο να δει κόσμος τον εαυτό του στην εμπειρία μου παρά να αναλύσω το τι έζησα εγώ συγκεκριμένα. Γι' αυτό και η ταινία πραγματεύεται το άγχος και την κατάθλιψη σε γενικό πλαίσιο, μέσω μιας κατάστασης που συμβαίνει στο σπίτι της Αμίνα, καθώς και το πώς αντιμετωπίζεται ο «εγκλεισμός» στο κεφάλι μας από τους ανθρώπους που μας αγαπάνε και θέλουν να μας βοηθήσουν.

Δάφνη Ξουράφη Facebook Twitter
Ζωγράφιζα από μικρή και είχα μεγάλη αγάπη στις animated ταινίες από το δημοτικό.

— Πόσο καιρό σού πήρε να την ολοκληρώσεις;

Η βασική παραγωγή της ταινίας πήρε περίπου επτά μήνες, από τους οποίους τους πέντε δούλευα παράλληλα, οπότε τα ωράριά μου ρυθμίζονταν με βάση τον διαθέσιμο χρόνο που είχα κάθε μέρα. Κατά τους τελευταίους και πιο κρίσιμους μήνες παραγωγής δούλευα μέχρι και δώδεκα ώρες την ημέρα, καθώς είχα πάρει την απόφαση να κάνω σχεδόν όλη την παραγωγή μόνη μου, χωρίς να έχω προηγούμενη εμπειρία.

Θέλω να πω ένα τεράστιο «ευχαριστώ» στους συνεργάτες μου που δούλεψαν στην ταινία, τον Χάρη Κατσίλη στη μουσική, τον Στέφανο Πλέτση στο rigging, additional animation και supervising και τον Paul Drauz-Brown στον ήχο, διότι, χωρίς την υπέροχη δουλειά τους και τη συνεχή στήριξή τους, δεν θα είχε πραγματοποιηθεί αυτή η ταινία.

— Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με το animation;

Ζωγράφιζα και έγραφα ιστορίες μανιωδώς από μικρό παιδί και αγαπούσα πολύ τις animated παραγωγές. Στο γυμνάσιο είδα και μελέτησα ό,τι υπήρχε στο Διαδίκτυο από ιαπωνικό και ευρωπαϊκό animation με παιδικό αλλά και ενήλικο περιεχόμενο. Δεν πίστευα ότι υπάρχει δυνατότητα για τέτοια επαγγέλματα στην Ελλάδα και με ενδιέφερε πολύ το ντοκιμαντέρ και ο κινηματογράφος γενικότερα, οπότε σπούδασα και εργάστηκα ως δημοσιογράφος και καταπιάστηκα ξανά με το σχέδιο σοβαρά, αφού είχα τελειώσει τη σχολή μου.

Άρχισα να μαθαίνω μόνη μου σιγά σιγά και αποφάσισα πως θα άλλαζα καριέρα τότε ή ποτέ. Έκανα αιτήσεις για μεταπτυχιακά στο εξωτερικό στο κομμάτι animation, ψάχνοντας συγκεκριμένα κάποιο που να με δεχτεί χωρίς να απαιτεί προηγούμενες art σπουδές, καθώς ήμουν αυτοδίδακτη. Με δέχτηκαν με υποτροφία στο University of Dundee στη Σκωτία και εκεί ξεκίνησε το ταξίδι μου.

— Τι άλλες δουλειές έχεις κάνει στη ζωή σου;

Η πρώτη δουλειά, την οποία έκανα για αρκετά χρόνια σε Ελλάδα και εξωτερικό, ήταν το modeling. Αφού τελείωσα τη σχολή εργάστηκα για αρκετό καιρό και ως δημοσιογράφος. Επίσης, έχω δουλέψει κατά καιρούς ως πωλήτρια σε κατάστημα ρούχων, ως γραμματέας, στη φύλαξη παιδιών και τα τελευταία δύο χρόνια, παράλληλα με το animation, εργάζομαι ως γραφίστρια/εικονογράφος.

CHECK ΤΡΙΤΗ Δάφνη Ξουράφη Facebook Twitter
Σκηνή από την ταινία.

— Σε μια εποχή που υπάρχει οικονομική αβεβαιότητα, πώς επιλέγεις μια δουλειά που είναι αμφίβολο αν θα σε καλύπτει οικονομικά;

Είμαι αρκετά τυχερή ώστε οι ικανότητες που εξασκώ για το animation χρειάζονται και σε πολλούς άλλους τομείς, π.χ. στον χώρο της διαφήμισης, στον οποίο εργάζομαι συχνά για βιοποριστικούς λόγους. Η ταινία δημιουργήθηκε με τη στήριξη και τη χρηματοδότηση του Ειδικού Προγράμματος Ενίσχυσης της Κινηματογραφικής Κοινότητας από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το υπουργείο Πολιτισμού – δεν θα μπορούσε να είχε γίνει με κάποιον άλλον τρόπο.

Προχωρώ, λοιπόν, αισιοδοξώντας ότι, επειδή ο τομέας μας ανθεί, ειδικά στο εξωτερικό, θα υπάρχει μέριμνα και υποστήριξή του από δω και πέρα. Όταν ξεκίνησα το animation, δεν είχα ιδέα ότι κάποια μέρα θα βιοποριζόμουν από αυτό. Ήταν ένα ρίσκο που ήμουν διατεθειμένη να πάρω για να είμαι ευτυχισμένη.

— Ήταν το όνειρό σου από μικρή;

Ζωγράφιζα από μικρή και είχα μεγάλη αγάπη στις animated ταινίες από το δημοτικό. Είδα τις ταινίες του Studio Ghibli στο σινεμά με τους γονείς μου και έπειτα στην ίδια ηλικία τις έψαχνα στο βιντεοκλάμπ και τις μελετούσα ξανά και ξανά. Ένιωθα κάτι όταν έβλεπα αυτές τις ταινίες, που με συγκινούσε πολύ διαφορετικά και πολύ βαθύτερα από οτιδήποτε άλλο. Θυμάμαι να με συναρπάζει ο τρόπος που απεικονιζόταν το νερό, σαν να είναι ζωντανός χαρακτήρας μιας ιστορίας, καθώς και ο σουρεαλισμός που επικρατεί σε αυτές τις ταινίες, όπου δεν υπάρχει κανένα όριο στους κόσμους που μπορείς να φτιάξεις.

Ως παιδί ονειροπολούσα συστηματικά και μέχρι και το λύκειο μού άρεσε να φτιάχνω κόσμους στους οποίους ζούσα για πάρα πολλές ώρες, χωρίς να χρειάζομαι κάποιο εξωτερικό ερέθισμα. Όταν, μεγαλύτερη, διαπίστωσα ότι υπάρχει τρόπος να δείξω στον κόσμο τι έχω στο κεφάλι μου, άλλαξαν τα πάντα. Νομίζω ότι όλοι οι καλλιτέχνες διακατέχονται από μια βαθιά ανάγκη να μοιραστούν αυτό που αισθάνονται με τους γύρω τους. Ήταν σαν να έβγαλε νόημα ολόκληρη η ζωή μου μέχρι εκείνη τη στιγμή, έτσι ξεκίνησα να προσπαθώ αυτό το όνειρο, όπου και να έβγαζε αυτό.

mine
Η αφίσα της ταινίας

— Τι γίνεται με τις γυναίκες στον χώρο του animation;

Είμαστε πολλές, έχουμε πολλά να πούμε και επειδή ο χώρος μας παρουσιάζει άνθηση, μπορώ να πω ότι τον σεξισμό που βιώνω γενικότερα στην καθημερινή μου ζωή ως γυναίκα δεν τον αισθάνομαι σχεδόν καθόλου στον τομέα του animation. Κρινόμαστε καθαρά από τη μεστότητα και την αισθητική των κόσμων που δημιουργούμε και ο χώρος του animation έχει πολλές και υπερταλαντούχες γυναίκες δημιουργούς.

Στην Ελλάδα, επίσης, έχουμε μεγάλες δημιουργούς, με χρόνια παρουσία στον χώρο, και εδώ και στο εξωτερικό. Παρ' όλα αυτά, οι γυναίκες στον χώρο του κινηματογράφου αποτελούν ακόμα ένα χαμηλό ποσοστό και θεωρώ ότι έχουμε πολλά βήματα να κάνουμε ακόμα.

— Τι συμβουλή δίνεις σε νέες γυναίκες που θέλουν να ασχοληθούν με τον κόσμο του animation και της εικονογράφησης;

Να έχουν αυτοπεποίθηση για τις ιστορίες που θέλουν να πουν και να μην ακολουθούν trends ή συμβουλές σε αυτό το κομμάτι. Το storytelling είναι μια βαθιά και προσωπική εμπειρία και καλύτερα να φτιάξεις κάτι που θα λατρεύεις εσύ παρά ο οποιοσδήποτε άγνωστος. Επίσης, να μη φοβηθούν από το τι βλέπουν εκεί έξω και να ψαχτούν μόνες τους. Είναι μια μορφή τέχνης η οποία απαιτεί τρομερό βαθμό πειθαρχίας και ενασχόλησης, που ορισμένες φορές υπερβαίνει κατά πολύ το δημιουργικό στοιχείο.

Το καλό είναι όμως ότι μπορεί κάποιος να μάθει animation μόνος του, είτε μαθαίνοντας τα προγράμματα που χρησιμοποιούμε είτε μέσω βοηθητικών tutorials στο YouΤube. Όταν δει κανείς τους χαρακτήρες του να αποκτούν ζωή, όλος ο κόπος και η δουλειά θα αξίζουν γι' αυτή και μόνο τη μαγική στιγμή.

CHECK ΤΡΙΤΗ Δάφνη Ξουράφη Facebook Twitter
Το storytelling είναι μια βαθιά και προσωπική εμπειρία και καλύτερα να φτιάξεις κάτι που θα λατρεύεις εσύ παρά ο οποιοσδήποτε άγνωστος.

— Κατά τη δημιουργία της είχες επιρροές από άλλες ταινίες;

Animated ταινίες που έχουν επηρεάσει βαθιά τη δουλειά μου είναι το «Nausicaa of the Valley Of The Wind» και το «Howl’s Moving Castle» του Hayao Miyazaki, το «Les triplettes de Belleville» του Sylvain Chomet, το «Perfect Blue» του Satoshi Kon και το «Akira» του Katsuhiro Otomo.

— Ποια είναι τα σχεδιά σου για το μέλλον;

Να ενώσω την αγάπη μου για το animation με το κομμάτι του ντοκιμαντέρ, έχοντας συγκεκριμένα πρότζεκτ στο μυαλό μου, καθώς ήδη ασχολούμαι ερασιτεχνικά και με live action ταινίες και με τη φωτογραφία. Να γίνομαι συνέχεια καλύτερη και να αναβιώνω ξανά και ξανά εκείνη την αίσθηση που μου δημιουργήθηκε όταν είδα για πρώτη φορά χαρακτήρες μου να ζωντανεύουν από το δικό μου χέρι. Να λέω ιστορίες που ίσως κάνουν τον κόσμο λίγο καλύτερο. Να επιβιώσω ως καλλιτέχνις και ως άνθρωπος σε αυτήν τη χώρα και σε αυτόν τον κόσμο που συχνά γίνεται πολύ σκοτεινός.

 

00:00
-01:01

To τρέιλερ της ταινίας

 

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To «Up!» της Pixar κυκλοφορεί σε γιαπωνέζικο άνιμε

Πολιτισμός / To «Up!» της Pixar κυκλοφορεί σε γιαπωνέζικο άνιμε

Το περίφημο «Up!» (στα ελληνικά «Ψηλά στον ουρανό») μετατρέπεται σε μια ιστορία με ταχύτητα, δράση και μουσική, σε ένα ρεμίξ που δίνει άλλη φρεσκάδα και ένταση στην ταινία χωρίς να χάνει ούτε γραμμή από το περιεχόμενό της.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Movies

Οθόνες / Οι ταινίες της εβδομάδας: «Mickey 17» και 7 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Μαζί με τον Μπονγκ Τζουν-Χο που επιστρέφει δυναμικά μετά τα «Παράσιτα», αυτή την εβδομάδα στις αίθουσες προβάλλεται ένα καλοδουλεμένο θρίλερ, και ένα ντοκιμαντέρ που θα μιλήσει στην καρδιά των Αθηναίων – και δη των Εξαρχειωτών και των σκακιστών.
THE LIFO TEAM
15 επιλογές από το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, 6-16/3/25

Οθόνες / 15 πολύ καλά ντοκιμαντέρ που έρχονται στο 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το φεστιβάλ-θεσμός επιστρέφει από τις 6 έως τις 16 Μαρτίου με μια ποικιλία από συναρπαστικά ντοκιμαντέρ, που καλύπτουν επίκαιρα και διαχρονικά κοινωνικά ζητήματα, καθώς και προσωπικές ιστορίες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Daredevil: Born again»: Σαν να μην πέρασε μια μέρα

Οθόνες / «Daredevil: Born again»: Σαν να μην πέρασε μια μέρα

Παρά τη μεταγραφή της στη Disney από το Netflix, η σειρά διατηρεί τον βλοσυρό τόνο και τα αιματοβαμμένα set-pieces, επιχειρώντας, παράλληλα, να μιλήσει για κάτι πέρα από το είδος της – σπάνιο αυτό για δημιουργία της Marvel.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Θέλουμε να φαινόμαστε δυνατοί και άτρωτοι, πιστεύοντας ότι έτσι θα επιβιώσουμε»

Οθόνες / «Θέλουμε να φαινόμαστε δυνατοί και άτρωτοι, πιστεύοντας ότι έτσι θα επιβιώσουμε»

Γοητεύτηκε ξαφνικά από το θέατρο και διάβαζε γι' αυτό ενώ εργαζόταν σε ένα περίπτερο. Όταν, δίχως να ξέρει τι τον περιμένει, ο Γιάννης Καράμπαμπας βρέθηκε μπροστά από την κάμερα της Πέννυς Παναγιωτοπούλου στο «Wishbone», διακρίθηκε με το βραβείο του πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Oι δέκα αγαπημένες ταινίες μυστηρίου της Ευτυχίας Γιαννάκη

Οθόνες / Oι δέκα αγαπημένες ταινίες μυστηρίου της Ευτυχίας Γιαννάκη

«Αν δεν ξέρεις το όνομα Keyser Söze, τότε έχεις ένα σοβαρό κινηματογραφικό κενό» - Είναι δυνατόν μια συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων να μην ξέρει από ατμόσφαιρα που κόβει την ανάσα και σασπένς; Αποκλείεται.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
H μεγάλη βραδιά της Ανόρα

OSCARS 2025 / H μεγάλη βραδιά της Ανόρα

Ο Σον Μπέικερ έσπασε τα κοντέρ κερδίζοντας 4 προσωπικά Όσκαρ για την άγρια κωμικοτραγική κινηματογραφική του χειροτεχνία. Η Μάϊκι Μάντισον χάλασε το πάρτι της Ντέμι Μουρ. Και η ιστορία της σεξεργάτριας, έδωσε ηχηρό μήνυμα για την ανάγκη του σινεμά να φτιάχνει ταινίες θαρραλέες και αυθεντικές.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
11 ταινίες για οσκαρικό binge-watching

Οθόνες / 11 ταινίες για οσκαρικό binge-watching (και πού να τις δείτε)

Καθώς πλησιάζει η 97η απονομή των Όσκαρ, επιλέγουμε 11 νικήτριες του Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας που μπορείτε να βρείτε σε streaming πλατφόρμες και στη συνδρομητική τηλεόραση, για να κάνετε προθέρμανση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
CHECK Gene Hackman 1930-2025

Απώλειες / Τζιν Χάκμαν (1930-2025): Ο πιο ευαίσθητος σκληρός του αμερικανικού σινεμά

Ήθελε να τον θυμούνται ως τίμιο ηθοποιό, που έντυσε με ειλικρίνεια τους χαρακτήρες που υποδύθηκε. Ο Τζιν Χάκμαν πέτυχε πολύ περισσότερα, αφού κατάφερε να γίνει ο σπουδαιότερος καρατερίστας του αμερικανικού σινεμά από την εποχή του Σπένσερ Τρέισι.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στην καρδιά του ταύρου - στην κοιλιά του καλλιτέχνη

Οθόνες / «Η καρδιά του ταύρου»: Ένα ντοκιμαντέρ για την πίστη στην ψευδαίσθηση

Σε παραγωγή Onassis Culture, η Εύα Στεφανή επιχειρεί μια κατάδυση στον σαγηνευτικό κόσμο του Δημήτρη Παπαϊωάννου και της προετοιμασίας της παράστασής του «Εγκάρσιος Προσανατολισμός».
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Oscar stories: Οι «ξένοι» στα Όσκαρ

Pulp Fiction / Οι «ξένοι» στα Όσκαρ

Από το αριστούργημα του Ζαν Ρενουάρ μέχρι τη σαρωτική διάκριση της Εμίλια Πέρεζ με τις 13 υποψηφιότητες, η πορεία των ξενόγλωσσων ταινιών στα Όσκαρ είναι γεμάτη από σταθμούς που αμφισβητούν και αναμορφώνουν τα όρια του κινηματογράφου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Μετά τα 35 κατάλαβα τον Αντονιόνι»: Οι δέκα αγαπημένες ταινίες του Γιάννη Βεσλεμέ

Μυθολογίες / «Μετά τα 35 κατάλαβα τον Αντονιόνι»: Οι δέκα αγαπημένες ταινίες του Γιάννη Βεσλεμέ

Παραγνωρισμένα διαμάντια, ένας Σουηδός ημίθεος και χαρακτήρες που ξεπερνούν τα βιβλία από τα οποία γεννήθηκαν: ο σκηνοθέτης μοιράζεται τις ταινίες που τον σημάδεψαν καθώς και την αγαπημένη του αφίσα για καθεμιά από αυτές.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
12 ταινίες κάτω των 90 λεπτών για streaming

Οθόνες / 12 ταινίες κάτω των 90 λεπτών για streaming

Για όσους δεν έχουν αρκετό χρόνο, αλλά θέλουν να τηρήσουν τη σινεφιλική τους δίαιτα, και για παραπονούμενους ότι η διάρκεια των ταινιών «έχει μεγαλώσει πολύ», ξεψαχνίσαμε τις πλατφόρμες και τους καταλόγους τους και παρουσιάζουμε 12 ταινίες που δεν υπερβαίνουν τη μιάμιση ώρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Sly Lives!: Τα μπλουζ του (ψυχεδελικού) πρίγκηπα

Daily / «Sly Lives!»: Τα μπλουζ του (ψυχεδελικού) πρίγκιπα

Ένα εξαιρετικό μουσικό ντοκιμαντέρ στο Disney+ για τη διαστημική άνοδο και την αργόσυρτη πτώση του ιδιοφυούς Sly Stone, ηγέτη της πιο εντυπωσιακά πολυμορφικής μπάντας όλων των εποχών, τόσο ηχητικά όσο και εμφανισιακά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ