Στο Διαγωνιστικό Τμήμα του φεστιβάλ συμμετέχουν συνολικά 58 ταινίες μικρού μήκους (µυθοπλασίας, ντοκιµαντέρ και animation) από 32 χώρες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν συμμετάσχει και διακριθεί σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ, όπως των Καννών, της Βενετίας, του Βερολίνου, του Σάντανς, του Βανκούβερ κ.ά., και προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώ από τα αφιερώματα ξεχωρίζουν το «18 Days», στο πλαίσιο του οποίου προβάλλονται δέκα ταινίες που γυρίστηκαν πέρυσι κατά τη διάρκεια της επανάστασης στην Αίγυπτο σε συνεργασία µε το μορφωτικό Ινστιτούτο της Αιγύπτου στην Αθήνα, το αφιέρωμα στη Μaya Vitkova από τη Βουλγαρία που βραβεύτηκε πέρυσι με το Βραβειίου Κοινού στο Psarokokalo 2011, τα αφιερώματα στους κινηματογραφιστές Alex Montoya από την Ισπανία και Bartosz Kruhlik από την Πολωνία, που παρουσιάζουν τα φιλμ τους, και το πρόγραμμα 3Χ3, που παρουσιάζουν εννέα ταινίες από τη φιλμογραφία τριών νέων ανερχόμενων Ευρωπαίων δημιουργών.
Στην κατηγορία των αφιερωμάτων ανήκει και το Istanbul Express, όπου 45 νέοι κινηματογραφιστές, χωρισμένοι σε ομάδες των τριών, ταξίδεψαν με τρένο μέχρι την Κωνσταντινούπολη με στόχο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού η κάθε ομάδα να ολοκληρώσει μία ταινία. Έτσι, διασχίζοντας 24 διαφορετικές πόλεις σε 18 χώρες, κατέληξαν στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2010, όπου ολοκλήρωσαν και πρόβαλαν τις ταινίες τους μετά από εξειδικευμένα σεμινάρια. Το Istanbul Express προβλήθηκε στην Εβδομάδα Κριτικής στο Φεστιβάλ των Καννών και παρουσιάζεται φέτος σε πρεμιέρα στην Ελλάδα.
Επίσης, υπάρχουν δύο επιπλέον αφιερώματα που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε της Αθήνας. Το πρώτο, με τίτλο «Atelier Highlights», είναι μια σύμπραξη τριών πανεπιστημίων από τη Γερμανία (Filmakademie Ludwigsburg), τη Γαλλία (La Fémis) και την Αγγλία (NFTS), στόχος της οποίας ήταν η παραγωγή έξι ταινιών μικρού μήκους από μεικτές ομάδες φοιτητών υπό την καθοδήγηση καταξιωμένων παραγωγών, καθώς και μια επιλογή των καλύτερων γερμανικών ταινιών μικρού μήκους όπως προβλήθηκαν πέρυσι στο Φεστιβάλ του Clermont Ferrand. Το δεύτερο περιλαμβάνει μια επιλογή από τις βραβευμένες ταινίες του Thess Short Film Festival, με ταινίες υποψήφιες για Όσκαρ και πολυβραβευμένες διεθνώς.
«Είναι παράδοξο», λένε οι διοργανωτές του φεστιβάλ, «αλλά η κρίση δεν μας έχει επηρεάσει καθόλου. Το Psarokokalo είναι ένα ανεξάρτητο και αυτοχρηματοδοτούμενο φεστιβάλ και συνεχίζει χάρη στη βοήθεια και τη συμπαράσταση των φίλων του και των ανθρώπων που το στήριξαν από την πρώτη στιγμή. Όλοι δουλεύουμε αφιλοκερδώς, οπότε, όταν δεν έχεις χρήματα, η κρίση δεν προβλέπεται να σε αγγίξει». Σε σχέση με τη φετινή επιλογή των ταινιών μικρού μήκους παρατηρούν ότι: «Οι σκηνοθέτες, λειτουργώντας άμεσα, δεν διστάζουν να προσεγγίσουν το παγκόσμιο πρόβλημα της οικονομικής κρίσης απ’ όλες τις πλευρές, είτε με βαριά δράματα, είτε με έξυπνες κωμωδίες. Επίσης, βλέπουμε πλέον μια πολύ ορθολογική χρήση των ψηφιακών μέσων με υπέροχα αποτελέσματα, τόσο στις ξένες όσο και στις ελληνικές ταινίες».
Παράλληλα με τις προβολές, θα διεξαχθούν και άλλες δράσεις, ανάμεσα στις οποίες ένα πρόγραμμα προβολών για παιδιά και εφήβους με τίτλο «PsaroLoco Film Literacy», μια ημερίδα με τίτλο «Νέα μοντέλα χρηματοδότησης και διανομής ταινιών», ενώ, φυσικά, δεν θα λείψουν τα πάρτι στο Belafonte (Aγησιλάου 61Β, Κεραµεικός) το Σάββατο 18/2 και στο Tokyo (Σίνα 21, Κολωνάκι) στις 22/2, την ημέρα λήξης του φεστιβάλ.
σχόλια