Queer, ειλικρινές, μπροστά από την εποχή του: 24 χρόνια από την πρεμιέρα του «Ταλαντούχου κύριου Ρίπλεϊ»

Queer, ειλικρινές και μπροστά από την εποχή του: «Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ» κλείνει τα 25 Facebook Twitter
Η ταινία συγκέντρωσε το πιο όμορφο και ταλαντούχο καστ από όλες τις ταινίες του Χόλιγουντ εκείνης της δεκαετίας.
0

Η ΠΡΩΤΗ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ της ταινίας «Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ» ήταν, όπως θυμάται σήμερα ο παραγωγός της Γουίλιαμ Χόρμπεργκ, «μια απόλυτη καταστροφή». Η ταινία του Άντονι Μινγκέλα, μια νέα διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος της Πατρίσια Χάισμιθ, προσγείωνε τον τυχοδιώκτη Τομ Ρίπλεϊ (Ματ Ντέιμον) σ’ ένα κοσμοπολίτικο ιταλικό θρίλερ τη δεκαετία του ’50, όπου βρίσκεται σε μόνιμες διακοπές ο κακομαθημένος γόνος Ντίκι Γκρίνλιφ (Τζουντ Λο) μαζί με τη φίλη του Μαρτζ (Γκουίνεθ Πάλτροου), σα να είχε πέσει κατευθείαν από τον ηλιόλουστο σικελικό ουρανό.

Από πού ήρθε ο Τομ Ρίπλεϊ, γιατί βρέθηκε εκεί και, κυρίως, γιατί στη μέση της ταινίας σκοτώνει τον Ντίκι μέσα σε μια βάρκα στα ανοιχτά της Λιγουρίας; Το κοινό της προβολής εξεγέρθηκε. «Όταν το κουπί έπεσε στο κεφάλι του Τζουντ Λο, ήταν σα να είχε πέσει στο κεφάλι των θεατών», λέει ο Χόρμπεργκ. «Ήταν εντελώς απροετοίμαστοι γι’ αυτή την απότομη στροφή της ταινίας».  

Ο Σίντνεϊ Πόλακ, η εταιρεία παραγωγής του οποίου ήταν ο βασικός χρηματοδότης της ταινίας, έδωσε στον σκηνοθέτη μια συμβουλή καθώς συζητούσαν για τις αναπόφευκτες επεμβάσεις που θα ακολουθούσαν: «Μπορείς να οδηγήσεις το λεωφορείο όπου θέλεις, αλλά αν στο μπροστινό του μέρος ο προορισμός γράφει "κόλαση", πρέπει να ενημερώνεις τους επιβάτες κατά την επιβίβαση».

Αυτό που έκανε ο Μινγκέλα, φρέσκος από το Όσκαρ που είχε κερδίσει για τον «Άγγλο ασθενή», ήταν να αναδιαμορφώσει τα πρώτα λεπτά της ταινίας, ανακαλώντας το πνεύμα του Χίτσκοκ (οι τίτλοι αρχής παραπέμπουν στο North by Northwest, η μουσική θυμίζει το Vertigo). Πρόσθεσε επίσης μια ακολουθία από flashbacks, έγραψε μαζί με τον συνθέτη Gabriel Yared μια στοιχειωμένη άρια και μάλιστα έπεισε τη Sinéad O'Connor να την ερμηνεύσει. Η υπόλοιπη ταινία κύλησε χωρίς αλλαγές. Όταν βγήκε στις αίθουσες ανήμερα τα Χριστούγεννα, ανέβηκε κατευθείαν στην πρώτη θέση του αμερικανικού box office.

Παρά τις εξαιρετικές κριτικές, η ταινία δεν κατέληξε ως μια από τις μεγάλες επιτυχίες της χρονιάς. Η συγκομιδή πέντε μόλις υποψηφιοτήτων για Όσκαρ (όχι καλύτερης ταινίας όμως) έδειξε ότι και η ίδια η βιομηχανία, το σεβόταν μάλλον το φιλμ περισσότερο παρά το αγαπούσε, ειδικά από τη στιγμή που η ταινία δεν κέρδισε ούτε ένα.

«Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ» ήταν πάντα μια μελέτη αντιφάσεων. Η ταινία συγκέντρωσε το πιο όμορφο και ταλαντούχο καστ από όλες τις ταινίες του Χόλιγουντ εκείνης της δεκαετίας (εκτός από το κεντρικό ερωτικό τρίγωνο, σημαντικούς ρόλους είχαν στην ταινία ερμηνευτικά μεγαθήρια όπως η Κέιτ Μπλάνσετ και ο Φίλιπ Σίμορ Χόφμαν).

Αλλά υπήρχε και το θέμα του περιεχομένου: ένα περίεργο, κυκλοθυμικό, σέξι αλλά αντιηρωικό δράμα που τύχαινε επίσης να είναι ειλικρινά queer, γεμάτο προδοσίες και φονικά, και χωρίς κανενός είδους χάπι εντ. Ο Ματ Ντέιμον, η Γκουίνεθ Πάλτροου, ο σκηνοθέτης του «Άγγλου ασθενή» – όλα έμοιαζαν να υπόσχονται μια επική ιστορία αγάπης. Ο «Ρίπλεϊ» ήταν σχεδόν το ακριβώς αντίθετο, κάτι που, 25 χρόνια αργότερα, φαίνεται εντυπωσιακό και επίκαιρο, ακόμα κι αν τότε έμοιαζε ριζικά εκτός εποχής.

Queer, ειλικρινές και μπροστά από την εποχή του: «Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ» κλείνει τα 25 Facebook Twitter
«Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ» ήταν πάντα μια μελέτη αντιφάσεων.

Ποιο ακριβώς είναι το παιχνίδι του Τομ, καθώς μιμείται τη συμπεριφορά του Ντίκι και στη συνέχεια ουσιαστικά γίνεται εκείνος; Στο μυθιστόρημα της Χάισμιθ, η σεξουαλικότητά του Τομ είναι κυρίως κωδικοποιημένη. Αλλά η εμμονή του Τομ με τον Ντίκι φαίνεται να επεκτείνεται πέρα από την επιθυμία του για κοινωνική αναρρίχηση. «Αισθανθήκαμε ότι το βιβλίο έπρεπε να επανεξεταστεί με γνώμονα την εποχή που γυρίζαμε την ταινία», λέει σήμερα ο Χόρμπεργκ. Θέλαμε να καταστήσουμε σαφή την έλξη του Τομ προς τον Ντίκι και την εμπειρία του ως καταπιεσμένου ομοφυλόφιλου άνδρα στη δεκαετία του 1950».

«Δεν θα ήθελα ποτέ να συμπεράνει κανείς ότι υπάρχει σχέση μεταξύ των πράξεών του στην ταινία και της σεξουαλικότητάς του», δήλωνε ο Άντονι Μινγκέλα (που δυστυχώς έφυγε πρόωρα από την ζωή το 2008) στους New York Times το 1999. «Αλλά είναι επίσης θλιβερό να μπορείς να γράψεις για έναν γκέι χαρακτήρα μόνο αν συμπεριφέρεται σωστά – αυτό είναι ένα άλλο είδος τυραννίας».

Παρά τις εξαιρετικές κριτικές, η ταινία δεν κατέληξε ως μια από τις μεγάλες επιτυχίες της χρονιάς. Η συγκομιδή πέντε μόλις υποψηφιοτήτων για Όσκαρ (όχι καλύτερης ταινίας όμως) έδειξε ότι και η ίδια η βιομηχανία σεβόταν το φιλμ περισσότερο μάλλον, παρά το αγαπούσε, ειδικά από τη στιγμή που η ταινία δεν κέρδισε ούτε ένα. Ίσως μπορεί να υποτιμηθεί εύκολα, επειδή, παρά το ζοφερό και μελαγχολικό της θέμα, παραμένει εξαιρετικά ψυχαγωγική. Η ομορφιά και η κτηνωδία κατεβαίνουν μαζί σαν δροσερό Aperol.

Σε κάθε περίπτωση όμως της αξίζει μια πιο σοβαρή επανεκτίμηση, έστω και με αφορμή τη νέα σειρά με ήρωα τον Ρίπλεϊ που θα κυκλοφορήσει σύντομα στο Netflix με πρωταγωνιστή τον Άντριου Σκοτ.

The Talented Mr. Ripley Trailer (1999)

Με στοιχεία από Vanity Fair

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Thalia Mavros / «Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Η διεθνώς βραβευμένη παραγωγός και σκηνοθέτις Thalia Mavros μιλά στη LIFO για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η «αυτοκρατορία» του Τραμπ, καθώς και για τη θέση της γυναίκας σε έναν κόσμο που αλλάζει - και όχι προς το καλύτερο.
M. HULOT
«The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Οθόνες / «The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Το πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν της αγαπημένης σειράς του HBO λειτουργεί ως εισαγωγή, συστήνοντας νέους χαρακτήρες, το περιβάλλον της δράσης, τη σχέση των παλιών χαρακτήρων με αυτό αλλά και μεταξύ τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια ‘σύγχρονη’»

Οθόνες / «Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια σύγχρονη»

Ο επιφανής μελετητής του Ομήρου και διευθυντής του New York Times Review of Books, Ντάνιελ Μέντελσον, περιγράφει στην εφημερίδα Telegraph τους τρεις βασικούς κανόνες που ελπίζει να τηρηθούν κατά τη μεταφορά της «Οδύσσειας» στη μεγάλη οθόνη.
THE LIFO TEAM
Movies

Οθόνες / Μια ταινία για τον Bloody Hawκ και άλλοι 8 λόγοι για να πάτε σινεμά

Αυτή την εβδομάδα έχουν την τιμητική τους τα κατασκοπικά θρίλερ, παίζει η επανέκδοση του Delicatessen και ένα ντοκιμαντέρ για τον δημοφιλή ράπερ που δεν απευθύνεται μόνο στο fan base του — όχι άλλο Minecraft.
THE LIFO TEAM
«Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Οθόνες / «Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Μουσείο της Νύχτας, ο Φερμίν Ελόι Ακόστα αναδεικνύει ένα πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο για τη Νέα Υόρκη των δεκαετιών του ’70 και του ’80, ενώ μιλά στη LiFO για την αβεβαιότητα του μέλλοντος του κινηματογράφου στην Αργεντινή και τις πολιτικές αναταράξεις στη χώρα του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Μυθολογίες / «Ο Βέγγος είναι το αγχολυτικό μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Από τον Κουροσάβα και τον Μπέργκμαν, από τις ταινίες της Pixar μέχρι τα Batman του Nόλαν, ο ηθοποιός φτιάχνει μια ετερόκλητη και ειλικρινή λίστα και πιστεύει ότι «σινεμά είναι να βλέπεις άλλες πλευρές του κόσμου».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ: «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Pulp Fiction / «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ επιστρέφει με το «Ο Κύριος των Νεκρών» και μιλά στη LiFO για τις σκέψεις του πάνω στο πένθος, την τεχνητή νοημοσύνη που του έλυσε τα χέρια, και εξηγεί γιατί ασχολείται διαρκώς με τρομακτικές καταστάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βαλ Κίλμερ: Ο άνθρωπος που θα (μπορούσε να) γινόταν σταρ

Απώλειες / Βαλ Κίλμερ (1959-2025): Ο άνθρωπος που θα μπορούσε να είχε γίνει σούπερσταρ

Έφυγε από τη ζωή ο Κρις του «Heat», ο Iceman του «Top Gun», ο «ξανθός» Μπάτμαν του Τζόελ Σουμάχερ, ο Τζιμ Μόρισον του Όλιβερ Στόουν, ο γκέι ντέτεκτιβ του «Kiss Kiss Bang Bang», ένας ηθοποιός που κατέγραψε μερικές αξέχαστες εμφανίσεις στο ενεργητικό του, μα δεν έκανε την αναμενόμενη καριέρα μεγάλου σταρ λόγω ατυχών συγκυριών αλλά και προσωπικών επιλογών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Η Λάιζα Μινέλι σήμερα δηλώνει ευτυχισμένη. ή Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης.

Οθόνες / Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης

Gay icon, μια χαρισματικά αφοσιωμένη performer, αλλά και αντικείμενο χλεύης. Το ντοκιμαντέρ του Μπρους Ντέιβιντ Κλάιν «Liza: A Truly Terrific, Absolutely True Story» σίγουρα δεν αφηγείται την ιστορία ενός τυπικού nepo baby.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
τομ χάρντι

Οθόνες / 10 τηλεοπτικές σειρές που θα δούμε την άνοιξη

Από τη μεγάλη επιστροφή του «The Last of Us» σε εκείνη του «Αστερίξ» και από τη σεξουαλική αναζήτηση της Μισέλ Ουίλιαμς σε μια απολαυστική ματιά στον κόσμο του σύγχρονου μπαλέτου, αυτές είναι οι σειρές που θα μας κρατήσουν καθηλωμένους στη μικρή οθόνη το επόμενο διάστημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Μυθολογίες / «Οι εικόνες του Ζβιάγκιντσεφ είναι υπνωτιστικές»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Στην κινηματογραφική λίστα της τραγουδοποιού, η σιωπή λέει περισσότερα από τα λόγια, οι εικόνες αποκαλύπτουν κρυμμένα συναισθήματα, οι κόσμοι είναι γεμάτοι αβεβαιότητες και συγκρούσεις, και η μουσική έχει μια ιερή διάσταση.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
21 ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα που αξίζει να δείτε

Οθόνες / 21 ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα που αξίζει να δείτε

Από μια σπουδαία στιγμή του σκορσεζικού σινεμά ως την ψηφιακή επανάσταση της Ανιές Βαρντά κι από το συγκλονιστικό δίπτυχο του Τζόσουα Οπενχάιμερ ως τη μεγάλη φιλμική «σκανταλιά» του Banksy, αυτοί είναι 21 σταθμοί του σύγχρονου σινεμά τεκμηρίωσης που πρέπει να έχει δει κάθε σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ