ArXellence 2 Thessaloniki Skyline: Ο διαγωνισμός που έστρεψε το βλέμμα της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής κοινότητας στη Θεσσαλονίκη

Alumil ArXellence 2 Thessaloniki Skyline Facebook Twitter
0

Eνενήντα χώρες, 1.464 εγγραφές, 173 προτάσεις επικεντρωμένες στη μελλοντική εικόνα της Θεσσαλονίκης. Αυτοί είναι οι αριθμοί που αναδεικνύουν την επιτυχία και τη σημασία ενός διαγωνισμού που κατάφερε να αποτελέσει μια παγκόσμια γιορτή της αρχιτεκτονικής, παρά τις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες πραγματοποιήθηκε.


Με τη σφραγίδα της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA), σε στενή συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Διαγωνισμών της UIA (ICC Council) και με πλήρη εφαρμογή των κανονισμών της UNESCO, ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών ArXellence 2 ήταν ένα μεγάλο στοίχημα, και μάλιστα σε μια περίοδο που όλος ο πλανήτης δοκιμάζεται από μια πρωτοφανή πανδημία. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Alumil με στόχο την επανεκκίνηση της συζήτησης γύρω από τον αστικό επανασχεδιασμό μιας σημαντικής περιοχής της Θεσσαλονίκης. Είναι ένας διαγωνισμός που θέτει τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός επιχειρηματικού κέντρου με κτίρια εμπορικής και οικιστικής χρήσης, σε συμφωνία με τις προδιαγραφές αντίστοιχων εγχειρημάτων σε προηγμένες πόλεις του εξωτερικού.

90 χώρες, 1.464 εγγραφές, 173 προτάσεις επικεντρωμένες στη μελλοντική εικόνα της Θεσσαλονίκης.


Ανταποκρινόμενη στο υπάρχον πολεοδομικό σχέδιο που προβλέπει την ανάπτυξη του νέου επιχειρηματικού κέντρου της πόλης στη δυτική είσοδο και εντός της ζώνης που γειτνιάζει με τις λιμενικές εγκαταστάσεις κατά μήκος της οδού 26ης Οκτωβρίου, η Alumil απηύθυνε ένα μεγάλο κάλεσμα στον διεθνή αρχιτεκτονικό κόσμο, ζητώντας τις ιδέες του σχετικά με το μέλλον της ιστορικής περιοχής του Μπέχτσιναρ, που φιλοξένησε στο παρελθόν σημαντικές εγκαταστάσεις βιομηχανίας αλλά και αναψυχής, η οποία όμως έχει οδηγηθεί με το πέρασμα του χρόνου σε μια γενικευμένη υποβάθμιση. Η περιοχή μελέτης του ArXellence 2 ξεκινάει από το εμπορικό κέντρο «ΛΙΜΑΝΙ» και συνεχίζει παράκτια προς τη δυτική είσοδο, ακολουθώντας την οδό 26ης Οκτωβρίου. Αυτή η ενιαία έκταση περιλαμβάνει πλήθος σημαντικών διατηρητέων οικοδομημάτων: το πρώην εργοστάσιο ζυθοποιίας ΦΙΞ, το δημοτικό κτίριο των πρώην Σφαγείων, το Μουσείο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης αλλά και γνωστά διατηρητέα κτίρια, όπως η Βίλκα και ο Μύλος, που βρίσκονται στην απέναντι πλευρά της οδού.

Alumil ArXellence 2 Thessaloniki Skyline Facebook Twitter
1st Prize - The Lodge


Τα προτεινόμενα ακίνητα εξυπηρετούνται από σημαντικούς μεταφορικούς άξονες και κόμβους της περιοχής, ενώ στο εγγύς μέλλον θα βρίσκεται εν λειτουργία και ο τερματικός σταθμός του μετρό στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό. Η κομβική αυτή θέση, σε συνδυασμό με τις λιμενικές εγκαταστάσεις, αλλά και η απόσταση μόλις 1.500 μέτρων από την πλατεία Δημοκρατίας στο κέντρο της πόλης, καταδεικνύουν με τον πιο σαφή τρόπο τη διασύνδεση της περιοχής με ολόκληρη την πόλη και υπογραμμίζουν τα τεράστια περιθώρια ανάπτυξης και επανεκκίνησής της με άξονα τις σύγχρονες αρχιτεκτονικές τάσεις.


Όσοι παρευρέθηκαν διαδικτυακά στην τελετή βράβευσης των προτάσεων που διακρίθηκαν, ήρθαν σε επαφή με το πνεύμα της διεθνούς αρχιτεκτονικής σκηνής και τον τρόπο που επαγγελματίες του κλάδου οραματίστηκαν το δυτικό παράλιο μέτωπο της πόλης. Την online εκδήλωση παρακολούθησαν πάνω από 3.000 μοναδικοί χρήστες.

 
«Μέσα σε μια χρονιά έντονων προκλήσεων και παρά τους περιορισμούς που επέφερε η πανδημία του Covid-19, οι άνθρωποι της Alumil έμειναν πιστοί στο όραμα της διοργάνωσης ενός διεθνούς διαγωνισμού αρχιτεκτονικών ιδεών, χωρίς εκπτώσεις στον παγκόσμιο χαρακτήρα του. Η επιτυχία του ArXellence 2 θα κινητοποιήσει τους αρμόδιους φορείς για την έναρξη των συζητήσεων σε σχέση με το πολεοδομικό και οικονομικό μέλλον της πόλης» ανέφερε κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Alumil, κ. Γιώργος Μυλωνάς.

Alumil ArXellence 2 Thessaloniki Skyline Facebook Twitter
2nd Prize -The Green Hub


Η αξιολόγηση των συμμετοχών έγινε από διεθνή κριτική επιτροπή, η οποία εξέτασε διεξοδικά όλες τις προτάσεις και κατέληξε σε έξι βραβεία που συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο για τη διάκρισή τους, καθώς και σε τέσσερις ισότιμους επαίνους, κλείνοντας έτσι τη δεκάδα των μελετών που έκρινε ότι ανταποκρίθηκαν περισσότερο στα κριτήρια που τέθηκαν από τη UIA στο ζητούμενο του διαγωνισμού.


Ο πρόεδρος της επιτροπής του διαγωνισμού και εκπρόσωπος της UIA, κ. Kasper Guldager Jensen, δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος που συμμετείχε στο ταξίδι του διαγωνισμού και συνεχάρη τόσο την Alumil για την πρωτοβουλία όσο και τους αρχιτέκτονες, που «είχαν το κουράγιο να αφιερώσουν τον απαιτούμενο χρόνο και να καταθέσουν τις ιδέες τους για τον επανασχεδιασμό αυτής της σημαντικής περιοχής της Θεσσαλονίκης», όπως είπε. Στην εκδήλωση ήταν παρόντες οι εκπρόσωποι όλων των δημόσιων φορέων της πόλης: ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τα θέματα Μακεδονίας-Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας. Όλοι τους προλόγισαν τη διοργάνωση και εστίασαν στην άμεση ανάγκη αξιοποίησης του δυτικού παράλιου μετώπου και ενοποίησής του με την υπόλοιπη πόλη, καθώς και στην ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε έναν σύγχρονο κόμβο των Βαλκανίων.

Alumil ArXellence 2 Thessaloniki Skyline Facebook Twitter
4th Prize - Bioclimatic Urban Lighthouse


Οι πρωταγωνιστές της βραδιάς, οι βραβευμένοι αρχιτέκτονες και αρχιτεκτόνισσες που μέσα από τις ιδέες τους άνοιξαν ένα παράθυρο στο μέλλον του αστικού σχεδιασμού της πόλης, παρουσίασαν τις προτάσεις τους, ανέπτυξαν το σκεπτικό πίσω από το έργο τους και μίλησαν για τη συνολική εμπειρία συμμετοχής στο ArXellence 2.


Ως μια πρωτοπόρος εταιρεία στον τομέα των αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου, η Alumil έχει στον πυρήνα της φιλοσοφίας της «τη διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών για τους πολίτες στις τοπικές κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιείται μέσα από την αστική ανάπτυξη». Η μεγαλύτερη παρακαταθήκη του ArXellence 2 είναι μια έτοιμη πλατφόρμα εξαιρετικών αρχιτεκτονικών ιδεών που διακρίνονται από σχεδιαστικό πλουραλισμό και βασίζονται στο πνεύμα της αειφορίας και της βιωσιμότητας, ενώ παράλληλα επίκειται η δημιουργία και διάθεση μιας ειδικής έκδοσης με μελέτες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό και πλούσιο υλικό για τους λάτρεις της αρχιτεκτονικής.

Alumil ArXellence 2 Thessaloniki Skyline Facebook Twitter
5th Prize - De–fragmenting the Productive City
Alumil ArXellence 2 Thessaloniki Skyline Facebook Twitter
Honorary Mention - City's New Pulse

Η έκδοση πρόκειται να διατεθεί στο ευρύ κοινό στην επικείμενη έκθεση του διαγωνισμού, η οποία έχει προγραμματιστεί να διοργανωθεί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης αυτό το καλοκαίρι.
 

Για περισσότερες πληροφορίες γύρω απο τον διαγωνισμό και τις προτάσεις που διακρίθηκαν (μακέτες & συνεντεύξεις νικητών, βίντεο τελετής απονομής των βραβείων κ.ά.) επισκεφθείτε το website του διαγωνισμού.

Design
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Casa Gaia Ένα παράδειγμα εμβληματικών μεσογειακών διακοπών

Design / Casa Gaia Ένα παράδειγμα εμβληματικών μεσογειακών διακοπών

Η Casa Gaia από τους Bobotis+Bobotis Architects είναι μια βίλα που, απόλυτα συνδεδεμένη με το τοπίο, ενσωματώνει με ευαισθησία τις καθημερινές ανθρώπινες ανάγκες, αποτίνοντας φόρο τιμής στη διαχρονική ηρεμία του μεσογειακού καλοκαιριού.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Design / 10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Τη χρονιά που μας πέρασε, η Τζούλη Αγοράκη «άνοιξε» για τους αναγνώστες της LifO μερικά από τα πιο ιδιαίτερα, όμορφα, παράξενα, εκκεντρικά, γουστόζικα σπίτια της πόλης μας. Διαλέξαμε 10 που θα μας μείνουν αξέχαστα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΡΙΣ ΤΑΒΙΤΙΑΝ
CHECK Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Design / Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Στην πόλη της Καβάλας oγδόντα παραμύθια και αγαπημένοι ήρωες προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να ταξιδέψουν σ’ έναν φανταστικό κόσμο με τη χρήση απλών, καθημερινών αντικειμένων που συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Design / Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Ο διευθυντής προγράμματος του Δίεση, Γιώργος Γιαννόπουλος, προτιμά να ψάχνει πράγματα στο «γιουσουρούμ του Facebook» παρά να μπει σε μια αλυσίδα επίπλων. Και όταν έχει τις κλειστές του, μπορεί να ασχολείται με μια καρέκλα για δέκα ώρες χωρίς να κουράζεται.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ένα σπίτι που μας προτρέπει να ζήσουμε στο max/ Ένα σπίτι που φοράει με χιούμορ τον μαξιμαλισμό του

Design / «Ο μινιμαλισμός είναι πλήξη»

Κάποτε η Tina Livanos είχε καθυστερήσει σε έναν γάμο, όπου ήταν παράνυμφος, επειδή είχε βρει μια ιδιαίτερη λάμπα. Μέχρι και σήμερα ψάχνει αδιάκοπα σε αντικερί, ανοιχτές αγορές και παζάρια, προκειμένου να γεμίσει το σπίτι της με έπιπλα και μπιχλιμπίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα σπίτι σε διάλογο με τη δικαιοσύνη και την τέχνη

Design / Ένα διαμέρισμα του ’70 που απορρίπτει οτιδήποτε παλιό

Το σπίτι του Αλέξανδρου Κασσανδρινού είναι γεμάτο τέχνη, χωρίς καμία αντίκα, με έπιπλα περισσότερο βολικά παρά ντιζαϊνάτα και άπειρο φως — τόσο, που το καλοκαίρι στο καθιστικό χρειάζονται γυαλιά ηλίου για να καθίσει κανείς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ