Στη νέα εποχή του hospitality και της εμπειρίας διαβίωσης που διαμορφώνεται το γραφείο Deda & Architects έχει χαρτογραφήσει ήδη την αρχιτεκτονική του διαδρομή, χτίζοντας παράλληλα μια ισχυρή ταυτότητα που συνδέεται δημιουργικά με το ευ ζην, μια έννοια που αποτελούσε, και αποτελεί, ύψιστο αγαθό, μαζί με την ποιότητα ζωής.
Κάθε άνθρωπος επιδιώκει τρόπους επίτευξης του ευ ζην στην καθημερινότητά του, αναζητώντας ευκαιρίες και δραστηριότητες που του προσφέρουν καλή ζωή, καλοπέραση.
Η έννοια της καλοπέρασης συνδέεται άρρηκτα με το εκάστοτε πλαίσιο, ιστορικό, πολιτιστικό, οικονομικό κ.ο.κ. Σήμερα, περισσότερο απ’ ό,τι τις τελευταίες δεκαετίες, όλοι έχουν ανάγκη να ανακαλύπτουν ή να δημιουργούν «οάσεις καλοπέρασης» στην καθημερινότητά τους, η οποία επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα. Για τη Μαρία Δέδα, την επικεφαλής του αρχιτεκτονικού γραφείου, «κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων χρόνων η πανδημία και τα συνεχή lockdowns οδήγησαν στον επαναπροσδιορισμό της “καλοπέρασης”, ωθώντας τους ανθρώπους στην αναζήτηση νέων εναλλακτικών. Σταδιακά, οι νέες αυτές εναλλακτικές αρχίζουν να προσαρμόζονται στις ανάγκες της προηγούμενης κανονικότητας, συνθέτοντας ένα νέο πλαίσιο. Η αρχιτεκτονική καλείται να αναγνωρίσει τις νέες ανάγκες και να προσαρμοστεί σε αυτές, όπως και στις συνθήκες διαβίωσης».
Θολώνοντας τα όρια του μεταξύ έσω και έξω
Η αρχιτεκτονική αναζητά νέους τρόπους αλληλεπίδρασης του εσωτερικού με το εξωτερικό, θολώνοντας περίτεχνα και λειτουργικά τα όρια μεταξύ έσω και έξω. Τουριστικές εγκαταστάσεις καθώς και εγκαταστάσεις αναψυχής και διασκέδασης έχουν υιοθετήσει οργανικά όρια με το έξω. Η φύση αλληλεπιδρά με το εσωτερικό, με τον άνθρωπο, γίνεται μέρος της εμπειρίας. Η απόλαυση του ηλιακού φωτός, ο φυσικός αερισμός, το νερό, αποτελούν τα φυσικά στοιχεία που προσδίδουν το αίσθημα της ελευθερίας στους επισκέπτες, με την αρχιτεκτονική να τα αναδεικνύει και να τα καθιστά ακόμα πιο βασικό ζητούμενο του σχεδιασμού.
Οι προτάσεις του γραφείου Deda & Architects, ειδικότερα όσον αφορά χώρους FnB και αναψυχής, κάνουν σαφές πως τα φυσικά στοιχεία που προαναφέρθηκαν είναι σημαντικά και ως απώτερος σκοπός τους είναι η δημιουργία ενός χώρου ατμοσφαιρικού, όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τις φυσικές ομορφιές και θέες.
«Στόχος μας είναι η σχέση τεχνητού - φυσικού να γίνεται εύκολα διακριτή όχι μόνο σε έργα που βασίζονται κυρίως στην open air διαμόρφωση χώρων εστίασης αλλά και σε εκείνα όπου η σχέση με το περιβάλλον δεν είναι τόσο άμεση. Σε προτάσεις για χώρους ευεξίας και spa ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει την ανάδειξη φυσικών στοιχείων, όπως το φυσικό φως, ενώ παράλληλα γίνεται προσπάθεια ένταξης κι άλλων φυσικών στοιχείων για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που μπορεί να προσφέρει νέες εμπειρίες στον επισκέπτη, εξασφαλίζοντας την καλοπέρασή του», αναφέρει η Μαρία Δέδα.