ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

Deda & Architects: Μια νέα αρχιτεκτονική συνθήκη χωρίς όρια

Deda & Architects: Μια νέα αρχιτεκτονική συνθήκη χωρίς όρια Facebook Twitter
Άποψη περιβάλλοντος χώρου σε μαγαζί εστίασης / Η σχέση με το φυσικό περιβάλλον
0

Στη νέα εποχή του hospitality και της εμπειρίας διαβίωσης που διαμορφώνεται το γραφείο Deda & Architects έχει χαρτογραφήσει ήδη την αρχιτεκτονική του διαδρομή, χτίζοντας παράλληλα μια ισχυρή ταυτότητα που συνδέεται δημιουργικά με το ευ ζην, μια έννοια που αποτελούσε, και αποτελεί, ύψιστο αγαθό, μαζί με την ποιότητα ζωής. 
Κάθε άνθρωπος επιδιώκει τρόπους επίτευξης του ευ ζην στην καθημερινότητά του, αναζητώντας ευκαιρίες και δραστηριότητες που του προσφέρουν καλή ζωή, καλοπέραση.

Μαρία Δέδα
Μαρία Δέδα

Η έννοια της καλοπέρασης συνδέεται άρρηκτα με το εκάστοτε πλαίσιο, ιστορικό, πολιτιστικό, οικονομικό κ.ο.κ. Σήμερα, περισσότερο απ’ ό,τι τις τελευταίες δεκαετίες, όλοι έχουν ανάγκη να ανακαλύπτουν ή να δημιουργούν «οάσεις καλοπέρασης» στην καθημερινότητά τους, η οποία επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα. Για τη Μαρία Δέδα, την επικεφαλής του αρχιτεκτονικού γραφείου, «κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων χρόνων η πανδημία και τα συνεχή lockdowns οδήγησαν στον επαναπροσδιορισμό της “καλοπέρασης”, ωθώντας τους ανθρώπους στην αναζήτηση νέων εναλλακτικών. Σταδιακά, οι νέες αυτές εναλλακτικές αρχίζουν να προσαρμόζονται στις ανάγκες της προηγούμενης κανονικότητας, συνθέτοντας ένα νέο πλαίσιο. Η αρχιτεκτονική καλείται να αναγνωρίσει τις νέες ανάγκες και να προσαρμοστεί σε αυτές, όπως και στις συνθήκες διαβίωσης».

Θολώνοντας τα όρια του μεταξύ έσω και έξω

Deda & Architects: Μια νέα αρχιτεκτονική συνθήκη χωρίς όρια Facebook Twitter
Αποκατάσταση υφιστάμενων υποδομών camping. Ενσωμάτωση του φυσικού υποδοχέα και ένταξή του στον σχεδιασμό.

Η αρχιτεκτονική αναζητά νέους τρόπους αλληλεπίδρασης του εσωτερικού με το εξωτερικό, θολώνοντας περίτεχνα και λειτουργικά τα όρια μεταξύ έσω και έξω. Τουριστικές εγκαταστάσεις καθώς και εγκαταστάσεις αναψυχής και διασκέδασης έχουν υιοθετήσει οργανικά όρια με το έξω. Η φύση αλληλεπιδρά με το εσωτερικό, με τον άνθρωπο, γίνεται μέρος της εμπειρίας. Η απόλαυση του ηλιακού φωτός, ο φυσικός αερισμός, το νερό, αποτελούν τα φυσικά στοιχεία που προσδίδουν το αίσθημα της ελευθερίας στους επισκέπτες, με την αρχιτεκτονική να τα αναδεικνύει και να τα καθιστά ακόμα πιο βασικό ζητούμενο του σχεδιασμού.

Οι προτάσεις του γραφείου Deda & Architects, ειδικότερα όσον αφορά χώρους FnB και αναψυχής, κάνουν σαφές πως τα φυσικά στοιχεία που προαναφέρθηκαν είναι σημαντικά και ως απώτερος σκοπός τους είναι η δημιουργία ενός χώρου ατμοσφαιρικού, όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τις φυσικές ομορφιές και θέες.
«Στόχος μας είναι η σχέση τεχνητού - φυσικού να γίνεται εύκολα διακριτή όχι μόνο σε έργα που βασίζονται κυρίως στην open air διαμόρφωση χώρων εστίασης αλλά και σε εκείνα όπου η σχέση με το περιβάλλον δεν είναι τόσο άμεση. Σε προτάσεις για χώρους ευεξίας και spa ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει την ανάδειξη φυσικών στοιχείων, όπως το φυσικό φως, ενώ παράλληλα γίνεται προσπάθεια ένταξης κι άλλων φυσικών στοιχείων για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που μπορεί να προσφέρει νέες εμπειρίες στον επισκέπτη, εξασφαλίζοντας την καλοπέρασή του», αναφέρει η Μαρία Δέδα.

Deda & Architects: Μια νέα αρχιτεκτονική συνθήκη χωρίς όρια Facebook Twitter
Χώρος πισίνας σε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις. Φυσικός φωτισμός και βλάστηση για τη δημιουργία ατμόσφαιρας στο χώρο.

H ειδική έκδοση Architecture Design Map: The Leisure Architecture Issue δωρεάν στο σπίτι σας με ένα κλικ.

Design
0

ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ADM3/22: THE LEISURE ARCHITECTURE ISSUE

ADM3/22: THE LEISURE ARCHITECTURE ISSUE

Η νέα συνεργασία της LiFO με το archisearch.gr και την Design Ambassador παρουσιάζει τις καινούργιες τάσεις στον χώρο του design, της αρχιτεκτονικής, του real estate και του hospitality, ενημερώνει για την εξέλιξη των σημαντικών έργων ανάπτυξης και μας συστήνει μερικούς από τους πιο επιδραστικούς και αξιόλογους αρχιτέκτονες. Με την έκδοση The Leisure Architecture Issue χαρτογραφούμε το νέο τοπίο στον τουρισμό και την ανάπτυξη, υπό το πρίσμα της καλής ζωής, του τόπου, της επιχειρηματικότητας, του οράματος των thought leaders, αλλά και των επιχειρηματιών που πρωταγωνιστούν με έργα, ιδέες, καινοτόμες προτάσεις και στρατηγικές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα σπίτι σε διάλογο με τη δικαιοσύνη και την τέχνη

Design / Ένα διαμέρισμα του ’70 που απορρίπτει οτιδήποτε παλιό

Το σπίτι του Αλέξανδρου Κασσανδρινού είναι γεμάτο τέχνη, χωρίς καμία αντίκα, με έπιπλα περισσότερο βολικά παρά ντιζαϊνάτα και άπειρο φως — τόσο, που το καλοκαίρι στο καθιστικό χρειάζονται γυαλιά ηλίου για να καθίσει κανείς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο

Γειτονιές της Ελλάδας / Δύο νέοι αρχιτέκτονες ανακατασκεύασαν τη στέγη ενός σχολείου στα Τζουμέρκα

Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Design / Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Η διοργάνωση του Hotel Experience που πραγματοποιήθηκε 5-6 Οκτωβρίου 2024 στο Ωδείο Αθηνών ξεπέρασε κάθε προσδοκία συμμετοχής καθώς πάνω από 4.000 επισκέπτες βίωσαν από κοντά την εμπειρία
THE LIFO TEAM
H θρυλική Ιταλίδα designer Paola Navone θέλει να ζήσει στην Αθήνα

Design / H θρυλική Ιταλίδα designer Paola Navone θα ήθελε να ζήσει στην Αθήνα

 H προσωπικότητα της αρχιτεκτόνισας και designer Paola Navone είναι πληθωρική, όσο και η ιστορία της ζωής της. Λίγο πριν εμφανιστεί ως ομιλήτρια το Σάββατο 5 Οκτωβρίου στο συνέδριο Hotel Experience στο Ωδείο Αθηνών μας μιλάει με πάθος για ένα πρόσφατο πρότζεκτ που υπέγραψε.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ