ΞΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
Με την παραθεριστική κατοικία η σύγχρονη Ελλάδα έχει δοκιμάσει τη σχέση της βάσει αυτού που αντιλαμβάνεται ως αιώνιο, της θάλασσας και του νησιωτικού τοπίου. Ο μοντερνισμός σφράγισε τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 με λιτές ορθογώνιες μορφές από τοπική πέτρα και σκυρόδεμα. Ο μεταμοντερνισμός έσπειρε στο τοπίο τις λευκές καμάρες που παραδοσιακά περιορίζονταν στους οικισμούς. Από το 2000 το νέο παράδειγμα αποτελούν οι συνθέσεις κατοικιών που ενσωματώνουν στοιχεία του τοπίου.
Η εκτεταμένη κατοικία που σχεδίασε το αρχιτεκτονικό γραφείο doxiadis + Architects σε μορφή συγκροτήματος στον Κάμπο της Πάρου εξερευνά μια άλλη γενεαλογία, αυτή των οικιστικών και λατρευτικών συνόλων της αρχαιότητας. Εδώ, βασικά συνθετικά στοιχεία αποτελούν η πορεία, η κιονοστοιχία, ο περίβολος και ο κύβος, εξαφανίζοντας τους κτιριακούς όγκους και ισορροπώντας την πολύ μεγάλη κλίμακα εκτεταμένης φύτευσης σε δύο μορφές, την ιστορική και αγροτική του κάμπου ανατολικά και την άγρια φυσική δυτικά, που δένουν το σύνολο με τα αντίστοιχα τοπία που το περιβάλλουν.
Η εκτεταμένη κατοικία που σχεδίασε το αρχιτεκτονικό γραφείο doxiadis + Architects σε μορφή συγκροτήματος στον Κάμπο της Πάρου εξερευνά μια άλλη γενεαλογία, αυτή των οικιστικών και λατρευτικών συνόλων της αρχαιότητας.
Η αιγαιακή κατοίκηση εκλαμβάνεται ως συμβιωτική σχέση σώματος και περιβάλλοντος, ως ζωή στην ύπαιθρο και τους σκιασμένους εξωτερικούς χώρους, οι οποίοι εκτείνονται σε 28.000 τ.μ. και 1.500 τ.μ. αντίστοιχα. Οργανώνεται χαλαρά γύρω από ομαδικές δραστηριότητες, όπως η προετοιμασία και η απόλαυση του φαγητού, η παρέα, το παιχνίδι, το κολύμπι, ο αθλητισμός και το καλοκαιρινό σινεμά, καθώς και γύρω από πιο προσωπικές, όπως η ξεκούραση, η ανάγνωση, η ενδοσκόπηση και ο ύπνος. Οι επίσης εκτεταμένοι εσωτερικοί χώροι υποστηρίζουν αυτή την υπαίθρια ζωή, δίνοντας έμφαση σε δύο δραστηριότητες, αυτές του λουτρού και του ύπνου, ανταποκρινόμενοι στις σύγχρονες απαιτήσεις άνεσης.
Την πολύ μεγάλη κλίμακα ισορροπεί επίσης η επιλογή υλικών και λεπτομερειών. Λευκό μάρμαρο και σοβάς, γκρι κουφώματα και μεταλλικές πέργκολες εξωτερικά, ενώ εσωτερικά εμφανίζεται το φυσικό και ζεστό ξύλο. Αναδεικνύονται δύο ιδιαίτερες μορφές. Η μία είναι αυτή της μεταλλικής πέργκολας, που είναι διάτρητη, σαν σύγχρονη απόδοση ιστορικών υφαντών. Η άλλη είναι αυτή των λουτρών, όπου το παιχνίδι του μαρμάρου και του ξύλου αποκτά τη δυναμική έκφραση των θραυσμάτων.
Ομάδα έργου
Aρχιτεκτονική μελέτη: doxiadis+ Architects – Landscape Architects
Mελέτη αρχιτεκτονικής τοπίου: doxiadis+ Architects – Landscape Architects
Στατική μελέτη: Μιχάλης Τζαφερόπουλος
Mελέτη η/μ: Μelcon Engineering & KHM-Κτιριακές Ηλεκτρομηχανολογικές Μελέτες
Mελέτη φωτισμού: Άλκηστις Σκαρλάτου Render - Sneakpic
Kειμενο και φωτογραφίες από +doxiadis