doxiadis+: Δημιουργώντας τοπία και αρχιτεκτονική με πραγματικό σεβασμό στους ανθρώπους και στη φύση

Four Seasons Astir Palace Facebook Twitter
Four Seasons Astir Palace, Αθήνα, Ελλάδα - Landscape Architecture (Softscape & Hardscape)
0

Για περισσότερα από είκοσι χρόνια η doxiadis+ δημιουργεί έργα βασισμένα στη φιλοσοφία της συμβίωσης του ανθρώπου με τη φύση (forming symbiosis), συνδυάζοντας την κληρονομιά της ελληνικής κλασικής σκέψης με τις πρωτοποριακές ιδέες του σήμερα. Το γραφείο ιδρύθηκε το 1999 από τον Θωμά Δοξιάδη, αρχιτέκτονα-αρχιτέκτονα τοπίου ASLA, B.A. MArch, MLA Harvard University, και αναλαμβάνει έργα αρχιτεκτονικής και αρχιτεκτονικής τοπίου. 


Με βασική αξία τον σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, η εταιρεία δραστηριοποιείται σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, εργαζόμενη στο «LIFE-IP AdaptInGR - Boosting the implementation of adaptation policy across Greece» για την προσαρμογή της Ελλάδας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, έχει επιλεγεί από τον curator της φετινής Βiennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, Hashim Sarkis, για να συμμετάσχει/εκθέσει στην έκθεση με τίτλο «How will we live together?». Το γραφείο doxiadis+ ξεχωρίζει για την τεχνογνωσία διεθνούς επιπέδου σε περίπλοκα έργα που απαιτούν τη διεπιστημονική συνεργασία αρχιτεκτονικής, αρχιτεκτονικής τοπίου, αστικού σχεδιασμού και προστασίας τοπίου, έχοντας στο επίκεντρο την αρχή της συμβίωσης, που, πέρα από την άρτια τεχνική υλοποίηση, περιλαμβάνει και το υψηλής ποιότητας design με οικολογικό σχεδιασμό. 

Μεταξύ των δημόσιων έργων που έχει αναλάβει η εταιρεία, είναι το Αχίλλειο στην Κέρκυρα, όπου, μαζί με τον διεθνή ειδικό Louis Benech, μελέτησε την αναβίωση των 80 στρεμμάτων των κήπων του ανακτόρου, καθώς και το Αρχαιολογικό Πάρκο της Μήλου, ένα μακρόπνοο σχέδιο που συνδυάζει τη σταδιακή αποκάλυψη της σημαντικότατης αυτής αρχαίας πόλης.

Working with leaders

Η doxiadis+ θεωρείται από τα πιο πρωτοπόρα και καταξιωμένα αρχιτεκτονικά γραφεία της χώρας και έχει υπογράψει σημαντικά έργα υψηλής ποιότητας σε επίπεδο εθνικής περιβαλλοντικής πολιτικής, έργα hospitality για ξενοδοχειακά θέρετρα 6 αστέρων, αποκαταστάσεις τοπίου και αστικό σχεδιασμό έως ιδιωτικές κατοικίες υψηλών προδιαγραφών που βρίσκονται στην Ελλάδα, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο πελατολόγιο περιλαμβάνονται η Lamda Development για το έργο του Ελληνικού και οι Aman Resorts, Oliaros Properties, Four Seasons, Dolphin Capital Partners, Ελλάκτωρ, Dogus, Imerys, Τιτάν, Prodea Investments, Temes κ.λπ.


 Ανάμεσα στα εμβληματικά εγχώρια έργα της είναι τα Landscapes of Cohabitation, 350 στρέμματα πανέμορφου κυκλαδικού τοπίου με βίλες στην Αντίπαρο, κτίρια και ιθαγενή φυτά, απόλυτα εναρμονισμένα με το τοπίο. Το έργο έχει λάβει πολλές διεθνείς διακρίσεις και ήταν φιναλίστ για το κορυφαίο διεθνές βραβείο αρχιτεκτονικής τοπίου Rosa Barba, ενώ έχει γίνει και σχετικό αφιέρωμα στους «Financial Times». 

Amanzoe Facebook Twitter
Ο τόπος ως αξία, Amanzoe 6* hotel, Aman Hotels, Πόρτο Χέλι, Ελλάδα - Landscape Architecture


Μεταξύ των δημόσιων έργων που έχει αναλάβει η εταιρεία, είναι το Αχίλλειο στην Κέρκυρα, όπου, μαζί με τον διεθνή ειδικό Louis Benech, μελέτησε την αναβίωση των 80 στρεμμάτων των κήπων του ανακτόρου, καθώς και το Αρχαιολογικό Πάρκο της Μήλου, ένα μακρόπνοο σχέδιο που συνδυάζει τη σταδιακή αποκάλυψη της σημαντικότατης αυτής αρχαίας πόλης.


Στον τομέα του hospitality ξεχωρίζει το Amanzoe, το υψηλότερης ποιότητας θέρετρο στην Ελλάδα, καθώς και το Four Seasons Αστέρας Βουλιαγμένης, του οποίου όλοι οι υπαίθριοι χώροι, με εξαίρεση τα εστιατόρια, σχεδιάστηκαν από την doxiadis+. Στον σχεδιασμό κτιρίων ξεχωρίζουν δύο έργα: ένα στην Άνδρο, που εντάσσει την κατοικία μέσα σε βραχώδη πλαγιά, δίνοντας την αίσθηση του βράχου, και ένα επιπλέον κτίριο υπό ολοκλήρωση στην Πάρο, το οποίο συνδυάζει σύγχρονες και ελληνορωμαϊκές μορφολογικές αρχές για να δημιουργήσει ένα συγκρότημα-κήπο.


Με πνεύμα εξωστρέφειας και διεθνή αντίληψη, η doxiadis+ αναλαμβάνει σημαντικά έργα και στο εξωτερικό, όπως το site planning και το landscape architecture του μεγαλύτερου νέου οικολογικού θερέτρου, έκτασης 3.000 στρεμμάτων, εντός περιοχής Natura στην Πορτογαλία. Τέλος, ολοκλήρωσε πρόσφατα έργο στο Beverly Hills, ενώ εκτελεί ένα μακροχρόνιο έργο στο Hudson River Valley βόρεια της Νέας Υόρκης, σε ένα πανέμορφο κτήμα 300 στρεμμάτων που δημιούργησε το 1850 η οικογένεια Astor.

The Hellinikon Project Facebook Twitter
The Hellinikon Project, Αθήνα, Ελλάδα - Landscape Architecture
 

Design
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Design / 10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Τη χρονιά που μας πέρασε, η Τζούλη Αγοράκη «άνοιξε» για τους αναγνώστες της LifO μερικά από τα πιο ιδιαίτερα, όμορφα, παράξενα, εκκεντρικά, γουστόζικα σπίτια της πόλης μας. Διαλέξαμε 10 που θα μας μείνουν αξέχαστα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΡΙΣ ΤΑΒΙΤΙΑΝ
CHECK Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Design / Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Στην πόλη της Καβάλας oγδόντα παραμύθια και αγαπημένοι ήρωες προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να ταξιδέψουν σ’ έναν φανταστικό κόσμο με τη χρήση απλών, καθημερινών αντικειμένων που συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Design / Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Ο διευθυντής προγράμματος του Δίεση, Γιώργος Γιαννόπουλος, προτιμά να ψάχνει πράγματα στο «γιουσουρούμ του Facebook» παρά να μπει σε μια αλυσίδα επίπλων. Και όταν έχει τις κλειστές του, μπορεί να ασχολείται με μια καρέκλα για δέκα ώρες χωρίς να κουράζεται.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ένα σπίτι που μας προτρέπει να ζήσουμε στο max/ Ένα σπίτι που φοράει με χιούμορ τον μαξιμαλισμό του

Design / «Ο μινιμαλισμός είναι πλήξη»

Κάποτε η Tina Livanos είχε καθυστερήσει σε έναν γάμο, όπου ήταν παράνυμφος, επειδή είχε βρει μια ιδιαίτερη λάμπα. Μέχρι και σήμερα ψάχνει αδιάκοπα σε αντικερί, ανοιχτές αγορές και παζάρια, προκειμένου να γεμίσει το σπίτι της με έπιπλα και μπιχλιμπίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα σπίτι σε διάλογο με τη δικαιοσύνη και την τέχνη

Design / Ένα διαμέρισμα του ’70 που απορρίπτει οτιδήποτε παλιό

Το σπίτι του Αλέξανδρου Κασσανδρινού είναι γεμάτο τέχνη, χωρίς καμία αντίκα, με έπιπλα περισσότερο βολικά παρά ντιζαϊνάτα και άπειρο φως — τόσο, που το καλοκαίρι στο καθιστικό χρειάζονται γυαλιά ηλίου για να καθίσει κανείς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ