Η αλήθεια είναι πως τίποτα δεν μπορεί να σε προϊδεάσει γι' αυτό που συναντάς ανεβαίνοντας στον τέταρτο όροφο αυτού του κλασικού κτιρίου γραφείων στην περιοχή της Ομόνοιας, μιας περιοχής πυκνοδομημένης και τα τελευταία χρόνια εντελώς παραμελημένης, που δεν φημίζεται για τους πράσινους δημόσιους χώρους.
Πρόκειται για ένα τυπικό δείγμα κτιρίου γραφείων της δεκαετίας του '70, όπως πολλά άλλα παρόμοια που χτίστηκαν στην πρωτεύουσα στην εποχή της μεγάλης αστικοποίησης των δεκαετιών '60-'90.
Κι όμως, όταν φτάνεις στη πόρτα που στεγάζει τα γραφεία της εταιρείας πληροφορικής Epignosis, το σκηνικό είναι τόσο διαφορετικό που ξεχνάς πού βρίσκεσαι.
Oι εργαζόμενοι μπορούν καθημερινά να κάνουν μαθήματα zumba, γιόγκα και πιλάτες ενώ κάποιοι προτιμούν να ξεδίνουν κάνοντας κάθε τόσο διαλείμματα για παίξουν πινγκ-πονγκ.
Ανάμεσα σε συνθέσεις γραφείων που χωρίζονται με τζάμια υπάρχουν πράσινες νησίδες βλάστησης με λογής-λογής φυτά εσωτερικού χώρου. Αλοκάσιες, κέντιες, σεφλέρες, φίκοι ζάμιες, ορχιδέες, φτέρες και κισσοί είναι λίγα μόνο από τα είδη που υπάρχουν εδώ.
Κάποιοι από τους εργαζόμενους μάλιστα κάθονται μέσα σε αυτές καταπράσινες νησίδες αφού χρησιμοποιούνται ως meeting rooms αλλά και ως χώροι χαλάρωσης, δημιουργώντας την εντύπωση υπαίθριου χώρου μέσα στα ίδια τα γραφεία που βρίσκονται στην καρδιά της πόλης.
«Κακά τα ψέματα, το μεγαλύτερο μέρος της μέρας μας το περνάμε μέσα στο γραφείο, οπότε είναι πολύ σημαντικό να βρίσκεται κανείς μέσα σε ένα ευχάριστο περιβάλλον» εξηγεί ο κ. Σάκης Παπαγγελής, ο συνιδρυτής της εταιρείας σχετικά με το σκεπτικό της διαμόρφωσης του χώρου, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα διαθέτει και γυμναστήριο.
Εκεί, οι εργαζόμενοι μπορούν καθημερινά να κάνουν μαθήματα zumba, γιόγκα και πιλάτες ενώ κάποιοι προτιμούν να ξεδίνουν κάνοντας κάθε τόσο διαλείμματα για να παίξουν πινγκ-πονγκ.
Η εταιρεία του κ. Παπαγγελή εξειδικεύεται στη δημιουργία software στον τομέα του e-learning ενώ έχει ήδη καταφέρει να εντάξει στο πελατολόγιό της μεγάλες πολυεθνικές.
Αν και διατηρεί γραφεία στο Σαν Φρανσίσκο και στο Λονδίνο, στην Αθήνα μεγαλύτερο μέρος των γραφείων της αποτελεί το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D). Στα γραφεία της Ομόνοιας λοιπόν αυτή τη στιγμή εργάζονται καθημερινά 58 άτομα.
«Το πράσινο σου φτιάχνει τη διάθεση κι έχει πλάκα. Είναι πολύ ευχάριστο για όλους και εντέλει λειτουργεί θετικά να βρίσκεσαι σε έναν χώρο πλάι με φυτά που ζουν κι αυτά μαζί σου» λέει η κ. Χριστίνα Γιαλλελή, υπεύθυνη του τμήματος του Ανθρωπίνου Δυναμικού της εταιρείας, λίγο πριν πάει για να κάνει ένα από τα ραντεβού της μέρας της μέσα σε ένα από τα τρία ειδικά δωμάτια που έχουν δημιουργηθεί ώστε όλοι οι εργαζόμενοι της εταιρείας να μπορούν να έχουν, εφόσον το χρειαστούν, έναν πιο ιδιωτικό χώρο.
Τα ονόματα μάλιστα για τα δωμάτια τα έχουν δώσει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και έχουν αν μη τι άλλο χιούμορ: Fight Club, Panic Room και Chat Roulette.
Τα γραφεία εκτείνονται σε δύο ορόφους, ο καθένας από τους οποίους είναι 500 τ.μ., ενώ τον σχεδιασμό τους έχει αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο του κ. Δημήτρη Θωμόπουλου.
«Στα κέντρα των ελληνικών πόλεων έχει συσσωρευτεί μεγάλο και απαξιωμένο πλήθος κτιρίων που στεγάζουν γραφεία που δεν καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες χώρων εργασίας, την ίδια στιγμή που η ικανότητα των ίδιων των κτηρίων μπορεί να διατηρηθεί για πολλά ακόμα χρόνια.
Η απαξίωσή τους αυτή οφείλεται στην παρωχημένη τεχνολογική υποδομή τους, αλλά ακόμα περισσότερο στη σχεδιαστική αντίληψη που επικρατούσε κατά την περίοδο μελέτης τους και αποσκοπούσε στην στέγαση ατομικών ή πολύ μικρών επιχειρήσεων.
Προς αυτή την κατεύθυνση, η οργάνωσή τους γινόταν βάσει ενός κεντρικού διαδρόμου δεξιά και αριστερά του οποίου υπήρχαν στη σειρά εργασιακοί χώροι της τάξης των 25-50 τετραγωνικών μέτρων. Χαρακτηριστική είναι, επίσης, η έλλειψη εξωτερικών, υπαίθριων και ημιυπαίθριων χώρων, σε μία προσπάθεια μέγιστης εκμεταλλευτής της δόμησης. Αποτέλεσμα αυτού του σχεδιασμού υπήρξε η δημιουργία κατακερματισμένων και σκοτεινών χώρων εργασίας» εξηγεί ο κ. Θωμόπουλος σχετικά με την κατάσταση την οποία βρήκε τους χώρους των γραφείων.
«Ο σχεδιασμός μας αποσκοπεί στην οργάνωση ενός περιβάλλοντος εργασίας που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απόψεις συνεργασίας, ευμεταβλητότητας και ευελιξίας. Οι δύο στάθμες ενοποιούνται οπτικά και λειτουργικά μέσω της διάνοιξης διαφορετικού μεγέθους οπών.
Παράλληλα, κατασκευάζονται εσωτερικοί κήποι-δωμάτια που αποσκοπούν στη δημιουργία της αίσθησης του εξωτερικού χώρου στο εσωτερικό της μεγάλου βάθους κάτοψης.
Τόσο οι οπές-αίθρια, όσο και οι κήποι-δωμάτια οργανώνουν τις κατόψεις των ορόφων σε οπτικά ενιαίους, αλλά λειτουργικά διαμερισματοποιημένους χώρους κατ' αντιστοιχία του λειτουργικού προγράμματος της εταιρείας.
Το κεντρικό κλιμακοστάσιο που κατασκευάζεται παίρνει τη μορφή αμφιθεάτρου για την φιλοξενία εκδηλώσεων, ενώ οι κήποι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως χώροι συνεργασίας.
Τέλος, μία σειρά διαφορετικού μεγέθους χώρων skype-booths, μικρά και μεγαλύτερα meeting rooms, τραπεζαρία, γυμναστήριο, αποδυτήρια και χώροι παιχνιδιού έρχονται να λειτουργήσουν συμπληρωματικά ως προς τους τυπικούς χώρους ατομικής εργασίας» καταλήγει ο κ. Θωμόπουλος που μέσα από τον συγκεκριμένο σχεδιασμό στόχευσε στη δημιουργία ζωτικής σημασίας σύγχρονου χώρου εργασίας με ευρύχωρα γραφεία, που ενθαρρύνουν την ομαδική εργασία, τη δημιουργικότητα, την ευημερία και την παραγωγικότητα.
Ιnfo
Τα γραφεία της εταιρείας πληροφορικής Epignosis, που σχεδιάστηκαν από το αρχιτεκτονικό γραφείο Θωμόπουλος και Συνεργάτες το 2018, συμμετέχουν στο φετινό Open House.