Στο κέντρο του Δουβλίνου δεσπόζει εδώ και λίγες μέρες ένα τεράστιο mural που απεικονίζει ένα αγκαλιασμένο gay ζευγάρι. Πρόκειται για ένα ένα έργο που δημιούργησαν δύο καλλιτέχνες, ο φωτογράφος Sean Jackson και ο artist Joe Caslin με αφορμή το επερχόμενο δημοψήφισμα για την επικύρωση γάμων μεταξύ ομοφυλόφιλων ζευγαριών στην Ιρλανδία. Το πρότζεκτ δημιουργήθηκε μέσα σε μια νύχτα και κοσμεί τη μια πλευρά ενός τετραόροφου κτιρίου στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ιρλανδίας, σε σημείο όπου θα είναι εμφανές όταν θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα.
Στόχος αυτής της εικαστικής παρέμβασης ήταν να μιλήσει κάποιος ανοιχτά για το θέμα της ισότητας των δικαιωμάτων μεταξύ των gay και των ετεροφυλόφιλων ζευγαριών. Μέσα από τη δημοσίευση στα social media όπως το Twitter και το Instagram οι καλλιτέχνες προσπάθησαν να μεταδώσουν το μήνυμα της ισότητας και του δικαιώματος της ζωής και όπως φαίνεται από τη γρήγορη αναμετάδοση της φωτογραφίας ολοένα και περισσότεροι Ιρλανδοί τέθηκαν υπέρ αυτής της έκφρασης.
Ο Joe Caslin μιλώντας στο Dazed τόνισε πως «είναι δύσκολο για μας να είμαστε η πρώτη χώρα που προχωρά σε δημοψήφισμα για να επιτρέψει έναν γάμο μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου. Έχουν γίνει πολλές αλλαγές τα τελευταία 25 χρόνια στην Ιρλανδία. Ξεφύγαμε από τη θεσμική εξουσία της Καθολικής Εκκλησίας και αυτό έχει μικρότερη απήχηση».
Η Ιρλανδία ανήκει στις Καθολικές χώρες όπου η ομοφυλοφιλία παρέμεινε υπόγεια ακόμη και μέχρι το 1993. Όπως είναι φυσικό, λοιπόν, έχουν διατηρηθεί κάποιες πάγιες απόψεις στο πέρασμα του χρόνου και ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου αποτελεί ακόμη και σήμερα ρητή απαγόρευση για την πλειονότητα των Ιρλανδών. Ένα από τα μοντέλα που συμμετείχαν στη φωτογράφηση για το street art δήλωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού «Εάν θεωρείς πως ο γάμος μεταξύ των gay δεν σε αφορά, κάνεις μεγάλο λάθος».
To πρότζεκτ υπήρξε έμπνευση από τον πίνακα του Ιρλανδού ζωγράφου Frederic William Burton «Meeting on the Turret Stairs», μια ακόμη καλλιτεχνική δημιουργία που παρουσιάζει την απαγορευμένη αγάπη μεταξύ δύο νέων διαφορετικής, ωστόσο, κοινωνικής τάξης. Ο ζωγράφος επηρεάστηκε με τη σειρά του από μια δανέζικη μπαλάντα 1000 ετών που παρουσιάζει την πορεία δύο νέων που δεν μπορούν να κατευνάσουν τις επιθυμίες τους.
Τα μοντέλα που πόζαραν για το έργο ο Barry Jeffers και ο James McLoughlin είναι και οι δύο gay και όπως αναφέρει και ο Caslin. «Έπρεπε να συμμετάσχουν δύο άνθρωποι που να υποστηρίζουν το σενάριο της φωτογράφησης, που να βιώνουν μια διαρκή μάχη. Έγινε μια θαυμάσια δουλειά ακριβώς διότι οι νεαροί γνώριζαν τη δύναμη και την ενέργεια που έβγαινε από αυτό το πρότζεκτ και το υποστήριζαν με επιτυχία».
Αξίζει να αναφερθεί πως το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στο Δουβλίνο στις 22 Μαϊου και θα παρουσιάσει την παρακάτω τροπολογία στον ισχύοντα νόμο: «Ο γάμος θα πρέπει να κατοχυρώνεται από το νόμο ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που αγαπιούνται ανεξαρτήτως του φύλου». Εάν η τροπολογία γίνει δεκτή αυτό θα επιτρέψει στα gay ζευγάρια να απολαμβάνουν τα ίδια πολιτικά δικαιώματα με τα ετεροφυλόφιλα. Ο Caslin έχει χρησιμοποιήσει ξανά στο παρελθόν το street art προκειμένου να υποστηρίξει μειονότητες. Το 2012, συγκεκριμένα, ζωγάφισε μια τοιχογραφία που άγγιζε τα 40 μέτρα και απεικόνιζε μια νεαρή πόρνη σε τοίχο στο Εδιμβούργο με την ελπίδα να «δώσει και σε αυτούς τους ανθρώπους φωνή και ισχυρή παρουσία μέσα στην πόλη».
σχόλια