Ένα mural για την LGBT ισότητα στο κέντρο του Δουβλίνου

Ένα mural για την LGBT ισότητα στο κέντρο του Δουβλίνου Facebook Twitter
2

 

Ένα mural για την LGBT ισότητα στο κέντρο του Δουβλίνου Facebook Twitter

Στο κέντρο του Δουβλίνου δεσπόζει εδώ και λίγες μέρες ένα τεράστιο mural που απεικονίζει ένα αγκαλιασμένο gay ζευγάρι. Πρόκειται για ένα ένα έργο που δημιούργησαν δύο καλλιτέχνες, ο φωτογράφος Sean Jackson και ο artist Joe Caslin με αφορμή το επερχόμενο δημοψήφισμα για την επικύρωση γάμων μεταξύ ομοφυλόφιλων ζευγαριών στην Ιρλανδία. Το πρότζεκτ δημιουργήθηκε μέσα σε μια νύχτα και κοσμεί τη μια πλευρά ενός τετραόροφου κτιρίου στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ιρλανδίας, σε σημείο όπου θα είναι εμφανές όταν θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα.

Στόχος αυτής της εικαστικής παρέμβασης ήταν να μιλήσει κάποιος ανοιχτά για το θέμα της ισότητας των δικαιωμάτων μεταξύ των gay και των ετεροφυλόφιλων ζευγαριών. Μέσα από τη δημοσίευση στα social media όπως το Twitter και το Instagram οι καλλιτέχνες προσπάθησαν να μεταδώσουν το μήνυμα της ισότητας και του δικαιώματος της ζωής και όπως φαίνεται από τη γρήγορη αναμετάδοση της φωτογραφίας ολοένα και περισσότεροι Ιρλανδοί τέθηκαν υπέρ αυτής της έκφρασης.

Ένα mural για την LGBT ισότητα στο κέντρο του Δουβλίνου Facebook Twitter

Ο Joe Caslin μιλώντας στο Dazed τόνισε πως «είναι δύσκολο για μας να είμαστε η πρώτη χώρα που προχωρά σε δημοψήφισμα για να επιτρέψει έναν γάμο μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου. Έχουν γίνει πολλές αλλαγές τα τελευταία 25 χρόνια στην Ιρλανδία. Ξεφύγαμε από τη θεσμική εξουσία της Καθολικής Εκκλησίας και αυτό έχει μικρότερη απήχηση».

Η Ιρλανδία ανήκει στις Καθολικές χώρες όπου η ομοφυλοφιλία παρέμεινε υπόγεια ακόμη και μέχρι το 1993. Όπως είναι φυσικό, λοιπόν, έχουν διατηρηθεί κάποιες πάγιες απόψεις στο πέρασμα του χρόνου και ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου αποτελεί ακόμη και σήμερα ρητή απαγόρευση για την πλειονότητα των Ιρλανδών. Ένα από τα μοντέλα που συμμετείχαν στη φωτογράφηση για το street art δήλωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού «Εάν θεωρείς πως ο γάμος μεταξύ των gay δεν σε αφορά, κάνεις μεγάλο λάθος».

To πρότζεκτ υπήρξε έμπνευση από τον πίνακα του Ιρλανδού ζωγράφου Frederic William Burton «Meeting on the Turret Stairs», μια ακόμη καλλιτεχνική δημιουργία που παρουσιάζει την απαγορευμένη αγάπη μεταξύ δύο νέων διαφορετικής, ωστόσο, κοινωνικής τάξης. Ο ζωγράφος επηρεάστηκε με τη σειρά του από μια δανέζικη μπαλάντα 1000 ετών που παρουσιάζει την πορεία δύο νέων που δεν μπορούν να κατευνάσουν τις επιθυμίες τους.

Ένα mural για την LGBT ισότητα στο κέντρο του Δουβλίνου Facebook Twitter

Τα μοντέλα που πόζαραν για το έργο ο Barry Jeffers και ο James McLoughlin είναι και οι δύο gay και όπως αναφέρει και ο Caslin. «Έπρεπε να συμμετάσχουν δύο άνθρωποι που να υποστηρίζουν το σενάριο της φωτογράφησης, που να βιώνουν μια διαρκή μάχη. Έγινε μια θαυμάσια δουλειά ακριβώς διότι οι νεαροί γνώριζαν τη δύναμη και την ενέργεια που έβγαινε από αυτό το πρότζεκτ και το υποστήριζαν με επιτυχία».

 

Ένα mural για την LGBT ισότητα στο κέντρο του Δουβλίνου Facebook Twitter
Η αυθεντική φωτογραφία από τους Sean Jackson/Joe Caslin

Αξίζει να αναφερθεί πως το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στο Δουβλίνο στις 22 Μαϊου και θα παρουσιάσει την παρακάτω τροπολογία στον ισχύοντα νόμο: «Ο γάμος θα πρέπει να κατοχυρώνεται από το νόμο ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που αγαπιούνται ανεξαρτήτως του φύλου». Εάν η τροπολογία γίνει δεκτή αυτό θα επιτρέψει στα gay ζευγάρια να απολαμβάνουν τα ίδια πολιτικά δικαιώματα με τα ετεροφυλόφιλα. Ο Caslin έχει χρησιμοποιήσει ξανά στο παρελθόν το street art προκειμένου να υποστηρίξει μειονότητες. Το 2012, συγκεκριμένα, ζωγάφισε μια τοιχογραφία που άγγιζε τα 40 μέτρα και απεικόνιζε μια νεαρή πόρνη σε τοίχο στο Εδιμβούργο με την ελπίδα να «δώσει και σε αυτούς τους ανθρώπους φωνή και ισχυρή παρουσία μέσα στην πόλη».

Ένα mural για την LGBT ισότητα στο κέντρο του Δουβλίνου Facebook Twitter
Design
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Casa Gaia Ένα παράδειγμα εμβληματικών μεσογειακών διακοπών

Design / Casa Gaia Ένα παράδειγμα εμβληματικών μεσογειακών διακοπών

Η Casa Gaia από τους Bobotis+Bobotis Architects είναι μια βίλα που, απόλυτα συνδεδεμένη με το τοπίο, ενσωματώνει με ευαισθησία τις καθημερινές ανθρώπινες ανάγκες, αποτίνοντας φόρο τιμής στη διαχρονική ηρεμία του μεσογειακού καλοκαιριού.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Design / 10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Τη χρονιά που μας πέρασε, η Τζούλη Αγοράκη «άνοιξε» για τους αναγνώστες της LifO μερικά από τα πιο ιδιαίτερα, όμορφα, παράξενα, εκκεντρικά, γουστόζικα σπίτια της πόλης μας. Διαλέξαμε 10 που θα μας μείνουν αξέχαστα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΡΙΣ ΤΑΒΙΤΙΑΝ
CHECK Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Design / Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Στην πόλη της Καβάλας oγδόντα παραμύθια και αγαπημένοι ήρωες προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να ταξιδέψουν σ’ έναν φανταστικό κόσμο με τη χρήση απλών, καθημερινών αντικειμένων που συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Design / Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Ο διευθυντής προγράμματος του Δίεση, Γιώργος Γιαννόπουλος, προτιμά να ψάχνει πράγματα στο «γιουσουρούμ του Facebook» παρά να μπει σε μια αλυσίδα επίπλων. Και όταν έχει τις κλειστές του, μπορεί να ασχολείται με μια καρέκλα για δέκα ώρες χωρίς να κουράζεται.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ένα σπίτι που μας προτρέπει να ζήσουμε στο max/ Ένα σπίτι που φοράει με χιούμορ τον μαξιμαλισμό του

Design / «Ο μινιμαλισμός είναι πλήξη»

Κάποτε η Tina Livanos είχε καθυστερήσει σε έναν γάμο, όπου ήταν παράνυμφος, επειδή είχε βρει μια ιδιαίτερη λάμπα. Μέχρι και σήμερα ψάχνει αδιάκοπα σε αντικερί, ανοιχτές αγορές και παζάρια, προκειμένου να γεμίσει το σπίτι της με έπιπλα και μπιχλιμπίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα σπίτι σε διάλογο με τη δικαιοσύνη και την τέχνη

Design / Ένα διαμέρισμα του ’70 που απορρίπτει οτιδήποτε παλιό

Το σπίτι του Αλέξανδρου Κασσανδρινού είναι γεμάτο τέχνη, χωρίς καμία αντίκα, με έπιπλα περισσότερο βολικά παρά ντιζαϊνάτα και άπειρο φως — τόσο, που το καλοκαίρι στο καθιστικό χρειάζονται γυαλιά ηλίου για να καθίσει κανείς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

2 σχόλια
Μέχρι το 1993 η ομοφυλοφιλία παράνομη. Εδω και χρόνια έχουν σύμφωνο συμβίωσης. Σε λιγο και πλήρη ισότητα γάμου. Εδώ αποποινικοποιήθηκε το 1952. Από τότε ελάχιστα βήματα. Τι φταίει; Η πρώτη φορά αριστερά είναι αριστερά; Για όλους τους πολίτες;
Δημοκρατία εννοούμε άμεση δημοκρατία+κράτος δικαίου. Στην περίπτωση αυτή είναι εντελώς άκυρο ένα τέτοιο ζήτημα να παραπέμπεται σε δημοψήφισμα γιατί ανήκει στην κατηγόρια "κράτος δικαίου" που σημαίνει εξασφάλιση των ατομικών δικαιωμάτων ξεχωριστά για κάθε άτομο! Εν ολίγοις ζητάνε από την πλειοψηφία (straight) να αποφασίσει για ένα θέμα μιας μειονότητας (τους γκει). Σκεφτείτε παρόμοιο δημοψήφισμα στην Ελλάδα με το 90% plus του πληθυσμού να είναι Ελληνικής καταγωγής να αποφασίσει για τα δικαιώματα των αλλοδαπών κατοίκων.. :/