Για τους Division Architects η ποιότητα αποτελεί, θα λέγαμε, το ζητούμενο σε μια αρχιτεκτονική μελέτη, αφού θεωρούν πως η αρχιτεκτονική δεν ζει για τη στιγμή του σχεδιασμού ή της κατασκευής αλλά είναι διαχρονική. Σύμφωνα με τον Βασίλη Γρηγοριάδη, πολιτικό μηχανικό και συνιδρυτή των Division Architects, «για να μείνει κάθε έργο αναλλοίωτο στον χρόνο, θα πρέπει να έχει βρει αυτή την τομή μεταξύ του ποιοτικού σχεδιασμού και της προσεκτικά μελετημένης κατασκευής».
Η αρχιτεκτονική δουλειά των Division έχει και μια «επικοινωνιακή» πτυχή, αυτήν της προσαρμογής στον κάθε πελάτη, στη μοναδικότητά του. Γι’ αυτό στο site τους αναφέρονται στο γεγονός ότι κάθε πρότζεκτ γίνεται αφορμή για δημιουργία και συζήτηση. Ο Γιώργος Γρηγοριάδης συμπληρώνει πως «κάθε αρχιτεκτόνημα είναι διαφορετικό, κυρίως επειδή ο κάθε πελάτης είναι ξεχωριστός. Η πρώτη επαφή με έναν καινούργιο ιδιοκτήτη είναι αυτή που πυροδοτεί τη συζήτηση περί σχεδιασμού και κατασκευής. Η αρχιτεκτονική έχει ως βάση της τον άνθρωπο και την ικανοποίηση των εκάστοτε αναγκών του. Αντιμετωπίζουμε τις κατοικίες ως ένα σύνολο των προσωπικών στοιχείων των ανθρώπων που τις βιώνουν. Η επιτυχία κάθε έργου έγκειται στην επιτυχημένη ερμηνεία αυτού του βιώματος, από το αρχικό επίπεδο της συζήτησης μέχρι την τελική παραγωγή χώρου».
Η ικανοποίηση των καθημερινών αναγκών των ιδιοκτητών, σε συνδυασμό με τη δημιουργία ενός χώρου ξεκούρασης και χαλάρωσης, απαιτεί λεπτούς χειρισμούς, ώστε το αποτέλεσμα να ανταποκρίνεται στις υψηλές προδιαγραφές που θέτονται στην αρχή κάθε έργου.
Η ειδικότητα των Division Architects
Ή αλλιώς η αβάσταχτη ελαφρότητα του εξοχικού είναι. Είναι πολύ σημαντικό πράγμα η ελαφρότητα, που επιτυγχάνεται με μεγαλύτερη ευκολία σε μια παραθεριστική κατοικία. Ξεκουράζει. Η αρχιτεκτονική μελέτη της παραθεριστικής κατοικίας αποτελεί, λοιπόν, μια εξειδίκευση του συγκεκριμένου γραφείου. «Η παραθεριστική κατοικία πάντα μου προκαλούσε το ενδιαφέρον. Οι ανάγκες και η σχεδιαστική προσέγγιση μιας εξοχικής κατοικίας είναι διαφορετικές, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να συμβαδίζουν με αυτές μιας κύριας κατοικίας. Η διαφορετικότητα αυτή αποτελεί μια πρόκληση για κάθε σχεδιαστή/κατασκευαστή.
Η ικανοποίηση των καθημερινών αναγκών των ιδιοκτητών, σε συνδυασμό με τη δημιουργία ενός χώρου ξεκούρασης και χαλάρωσης, απαιτεί λεπτούς χειρισμούς, ώστε το αποτέλεσμα να ανταποκρίνεται στις υψηλές προδιαγραφές που θέτονται στην αρχή κάθε έργου. Όλες αυτές οι δυσκολίες και οι προκλήσεις, όμως, είναι που διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον μου για την παραθεριστική κατοικία σε βάθος χρόνου» μας λέει ο Γιώργος Γρηγοριάδης. Kαι επειδή δεν υπάρχει επιτυχημένη αρχιτεκτονική που να μην έχει λάβει υπόψη της την τοποθεσία, θα λέγαμε ότι οι Division Αrchitects έχουν ως αγαπημένη τοποθεσία δράσης τη Μύκονο.
Επί του θέματος μας λένε οι ίδιοι: «Η Μύκονος, όπως και οι υπόλοιπες Κυκλάδες, προσφέρουν αστείρευτες δυνατότητες σχεδιασμού. Το περιβάλλον εμπνέει ακατάπαυστα για νέες ιδέες και καινοτομίες. Ταυτόχρονα, όμως, σεβόμενοι το παραδοσιακό πνεύμα του νησιού, πρέπει να ακολουθούμε κάποιες βασικές σχεδιαστικές αρχές. Τα βασικά υλικά, όπως η παραδοσιακή πέτρα και το κυκλαδίτικο λευκό, αποτελούν τον ιδανικό καμβά ώστε να δημιουργείται κάθε φορά κάτι μοναδικό, αλλά όχι κραυγαλέο. Η ιδανική ισορροπία επιτυγχάνεται όταν στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού ενσωματώνονται νέα υλικά και τεχνολογίες για την κατασκευή και λειτουργία του έργου αλλά και σύγχρονες ιδέες ως προς τη διακόσμηση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.
Όπως και σε κάθε άλλη περιοχή, έτσι και στη Μύκονο, ο ολιστικός σχεδιασμός δημιουργεί πάντα το επιτυχημένο αποτέλεσμα». Αυτό μας έκανε να αναρωτηθούμε ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία σε ένα μυκονιάτικο πρότζεκτ. Oι Division απαντούν: «Καθώς η βάση του γραφείου βρίσκεται στην Αθήνα, η μεγαλύτερη δυσκολία είναι η συνεχής μετακίνηση από και προς τα έργα. Mε το πέρασμα του χρόνου, όμως, η ανάγκη για συνεχή παρουσία στο νησί έχει ενσωματωθεί στη λειτουργία του γραφείου. Κατά τα άλλα, οι δυσκολίες είναι ανάλογες κάθε άλλου κατασκευαστικού έργου. Αντίστοιχα, η παρακολούθηση ταυτόχρονων έργων είναι πιο εύκολη, καθώς οι αποστάσεις είναι μικρότερες και οι συνεργάτες συγκεκριμένοι. Κατά τη διάρκεια των κατασκευών, λοιπόν, υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος, με αποτέλεσμα τα έργα να ακολουθούν με συνέπεια το χρονικό σχεδιάγραμμά τους».
Ο Γιώργος Γρηγοριάδης ανήκει στους Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό.Από την εκεί εμπειρία του αντλεί έμπνευση για τη δουλειά του: «Στις καθημερινές εργασιακές στιγμές και κυρίως στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στα πρότζεκτ μας πάντα σκέφτομαι τον καθηγητή της Θεωρίας της Γνώσης που είχα στον τελευταίο μου χρόνο στο σχολείο. Τον θυμάμαι χαρακτηριστικά να αποτυπώνει την εξής φράση: “The choice is always yours, pay now and play later, or play now and pay later”. Κάθε φορά, λοιπόν, που αντιμετωπίζω κάποια δυσκολία στη δουλειά μου και θέλω να σταματήσω, σκέφτομαι τον εαυτό μου που έφυγε από το σπίτι του για το εξωτερικό με όνειρα και στόχους και ένα μόνο πλάνο, “pay now so that you can play later”».