ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Μύκονος εμπιστευτικό

Μύκονος εμπιστευτικό Facebook Twitter
©Division Αrchitects
0

Για τους Division Architects η ποιότητα αποτελεί, θα λέγαμε, το ζητούμενο σε μια αρχιτεκτονική μελέτη, αφού θεωρούν πως η αρχιτεκτονική δεν ζει για τη στιγμή του σχεδιασμού ή της κατασκευής αλλά είναι διαχρονική. Σύμφωνα με τον Βασίλη Γρηγοριάδη, πολιτικό μηχανικό και συνιδρυτή των Division Architects, «για να μείνει κάθε έργο αναλλοίωτο στον χρόνο, θα πρέπει να έχει βρει αυτή την τομή μεταξύ του ποιοτικού σχεδιασμού και της προσεκτικά μελετημένης κατασκευής».


Η αρχιτεκτονική δουλειά των Division έχει και μια «επικοινωνιακή» πτυχή, αυτήν της προσαρμογής στον κάθε πελάτη, στη μοναδικότητά του. Γι’ αυτό στο site τους αναφέρονται στο γεγονός ότι κάθε πρότζεκτ γίνεται αφορμή για δημιουργία και συζήτηση. Ο Γιώργος Γρηγοριάδης συμπληρώνει πως «κάθε αρχιτεκτόνημα είναι διαφορετικό, κυρίως επειδή ο κάθε πελάτης είναι ξεχωριστός. Η πρώτη επαφή με έναν καινούργιο ιδιοκτήτη είναι αυτή που πυροδοτεί τη συζήτηση περί σχεδιασμού και κατασκευής. Η αρχιτεκτονική έχει ως βάση της τον άνθρωπο και την ικανοποίηση των εκάστοτε αναγκών του. Αντιμετωπίζουμε τις κατοικίες ως ένα σύνολο των προσωπικών στοιχείων των ανθρώπων που τις βιώνουν. Η επιτυχία κάθε έργου έγκειται στην επιτυχημένη ερμηνεία αυτού του βιώματος, από το αρχικό επίπεδο της συζήτησης μέχρι την τελική παραγωγή χώρου».

Η ικανοποίηση των καθημερινών αναγκών των ιδιοκτητών, σε συνδυασμό με τη δημιουργία ενός χώρου ξεκούρασης και χαλάρωσης, απαιτεί λεπτούς χειρισμούς, ώστε το αποτέλεσμα να ανταποκρίνεται στις υψηλές προδιαγραφές που θέτονται στην αρχή κάθε έργου.


Η ειδικότητα των Division Architects

Ή αλλιώς η αβάσταχτη ελαφρότητα του εξοχικού είναι. Είναι πολύ σημαντικό πράγμα η ελαφρότητα, που επιτυγχάνεται με μεγαλύτερη ευκολία σε μια παραθεριστική κατοικία. Ξεκουράζει. Η αρχιτεκτονική μελέτη της παραθεριστικής κατοικίας αποτελεί, λοιπόν, μια εξειδίκευση του συγκεκριμένου γραφείου. «Η παραθεριστική κατοικία πάντα μου προκαλούσε το ενδιαφέρον. Οι ανάγκες και η σχεδιαστική προσέγγιση μιας εξοχικής κατοικίας είναι διαφορετικές, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να συμβαδίζουν με αυτές μιας κύριας κατοικίας. Η διαφορετικότητα αυτή αποτελεί μια πρόκληση για κάθε σχεδιαστή/κατασκευαστή.

division Architects
Ο Βασίλης και ο Γιώργος Γρηγοριάδης

Η ικανοποίηση των καθημερινών αναγκών των ιδιοκτητών, σε συνδυασμό με τη δημιουργία ενός χώρου ξεκούρασης και χαλάρωσης, απαιτεί λεπτούς χειρισμούς, ώστε το αποτέλεσμα να ανταποκρίνεται στις υψηλές προδιαγραφές που θέτονται στην αρχή κάθε έργου. Όλες αυτές οι δυσκολίες και οι προκλήσεις, όμως, είναι που διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον μου για την παραθεριστική κατοικία σε βάθος χρόνου» μας λέει ο Γιώργος Γρηγοριάδης. Kαι επειδή δεν υπάρχει επιτυχημένη αρχιτεκτονική που να μην έχει λάβει υπόψη της την τοποθεσία, θα λέγαμε ότι οι Division Αrchitects έχουν ως αγαπημένη τοποθεσία δράσης τη Μύκονο. 

Επί του θέματος μας λένε οι ίδιοι: «Η Μύκονος, όπως και οι υπόλοιπες Κυκλάδες, προσφέρουν αστείρευτες δυνατότητες σχεδιασμού. Το περιβάλλον εμπνέει ακατάπαυστα για νέες ιδέες και καινοτομίες. Ταυτόχρονα, όμως, σεβόμενοι το παραδοσιακό πνεύμα του νησιού, πρέπει να ακολουθούμε κάποιες βασικές σχεδιαστικές αρχές. Τα βασικά υλικά, όπως η παραδοσιακή πέτρα και το κυκλαδίτικο λευκό, αποτελούν τον ιδανικό καμβά ώστε να δημιουργείται κάθε φορά κάτι μοναδικό, αλλά όχι κραυγαλέο. Η ιδανική ισορροπία επιτυγχάνεται όταν στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού ενσωματώνονται νέα υλικά και τεχνολογίες για την κατασκευή και λειτουργία του έργου αλλά και σύγχρονες ιδέες ως προς τη διακόσμηση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.

Μύκονος εμπιστευτικό Facebook Twitter
©Division Αrchitects

Όπως και σε κάθε άλλη περιοχή, έτσι και στη Μύκονο, ο ολιστικός σχεδιασμός δημιουργεί πάντα το επιτυχημένο αποτέλεσμα». Αυτό μας έκανε να αναρωτηθούμε ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία σε ένα μυκονιάτικο πρότζεκτ. Oι Division απαντούν: «Καθώς η βάση του γραφείου βρίσκεται στην Αθήνα, η μεγαλύτερη δυσκολία είναι η συνεχής μετακίνηση από και προς τα έργα. Mε το πέρασμα του χρόνου, όμως, η ανάγκη για συνεχή παρουσία στο νησί έχει ενσωματωθεί στη λειτουργία του γραφείου. Κατά τα άλλα, οι δυσκολίες είναι ανάλογες κάθε άλλου κατασκευαστικού έργου. Αντίστοιχα, η παρακολούθηση ταυτόχρονων έργων είναι πιο εύκολη, καθώς οι αποστάσεις είναι μικρότερες και οι συνεργάτες συγκεκριμένοι. Κατά τη διάρκεια των κατασκευών, λοιπόν, υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος, με αποτέλεσμα τα έργα να ακολουθούν με συνέπεια το χρονικό σχεδιάγραμμά τους». 

Ο Γιώργος Γρηγοριάδης ανήκει στους Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό.Από την εκεί εμπειρία του αντλεί έμπνευση για τη δουλειά του: «Στις καθημερινές εργασιακές στιγμές και κυρίως στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στα πρότζεκτ μας πάντα σκέφτομαι τον καθηγητή της Θεωρίας της Γνώσης που είχα στον τελευταίο μου χρόνο στο σχολείο. Τον θυμάμαι χαρακτηριστικά να αποτυπώνει την εξής φράση: “The choice is always yours, pay now and play later, or play now and pay later”. Κάθε φορά, λοιπόν, που αντιμετωπίζω κάποια δυσκολία στη δουλειά μου και θέλω να σταματήσω, σκέφτομαι τον εαυτό μου που έφυγε από το σπίτι του για το εξωτερικό με όνειρα και στόχους και ένα μόνο πλάνο, “pay now so that you can play later”».

Μύκονος εμπιστευτικό Facebook Twitter
©Division Αrchitects
Μύκονος εμπιστευτικό Facebook Twitter
©Division Αrchitects
Μύκονος εμπιστευτικό Facebook Twitter
©Division Αrchitects
Design
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα σπίτι που μας προτρέπει να ζήσουμε στο max/ Ένα σπίτι που φοράει με χιούμορ τον μαξιμαλισμό του

Design / «Ο μινιμαλισμός είναι πλήξη»

Κάποτε η Tina Livanos είχε καθυστερήσει σε έναν γάμο, όπου ήταν παράνυμφος, επειδή είχε βρει μια ιδιαίτερη λάμπα. Μέχρι και σήμερα ψάχνει αδιάκοπα σε αντικερί, ανοιχτές αγορές και παζάρια, προκειμένου να γεμίσει το σπίτι της με έπιπλα και μπιχλιμπίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα σπίτι σε διάλογο με τη δικαιοσύνη και την τέχνη

Design / Ένα διαμέρισμα του ’70 που απορρίπτει οτιδήποτε παλιό

Το σπίτι του Αλέξανδρου Κασσανδρινού είναι γεμάτο τέχνη, χωρίς καμία αντίκα, με έπιπλα περισσότερο βολικά παρά ντιζαϊνάτα και άπειρο φως — τόσο, που το καλοκαίρι στο καθιστικό χρειάζονται γυαλιά ηλίου για να καθίσει κανείς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο

Γειτονιές της Ελλάδας / Δύο νέοι αρχιτέκτονες ανακατασκεύασαν τη στέγη ενός σχολείου στα Τζουμέρκα

Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Design / Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Η διοργάνωση του Hotel Experience που πραγματοποιήθηκε 5-6 Οκτωβρίου 2024 στο Ωδείο Αθηνών ξεπέρασε κάθε προσδοκία συμμετοχής καθώς πάνω από 4.000 επισκέπτες βίωσαν από κοντά την εμπειρία
THE LIFO TEAM