Τουρισμός και Βιωσιμότητα: Οι νέες προκλήσεις της αρχιτεκτονικής στην εποχή της διαρκούς ανάπτυξης

Τουρισμός και Βιωσιμότητα: Οι νέες προκλήσεις της αρχιτεκτονικής στην εποχή της διαρκούς ανάπτυξης Facebook Twitter
0

Ο τουρισμός είναι μια δραστηριότητα που επιβαρύνει το φυσικό αλλά και το κοινωνικό περιβάλλον. Είναι, ωστόσο, αναγκαίος σε χώρες όπως η Ελλάδα, η οποία δεν έχει κατορθώσει ακόμη να αναπτυχθεί τεχνολογικά, έτσι αναγκαστικά «πουλά» τις φυσικές ομορφιές και την πολιτιστική της παράδοση.

Η προσπάθεια πρέπει να στραφεί στην απόκτηση του μεγαλύτερου δυνατού εσόδου, φροντίζοντας όμως ώστε οι επεμβάσεις μας σε ευαίσθητα τοπία να περιορίζουν τις επιπτώσεις και, κυρίως, αν απαιτηθεί, να είναι αναστρέψιμες. 

Σχετικά με την αρχιτεκτονική που συμβάλλει στη βιωσιμότητα των κατασκευών, πρέπει να παρατηρήσουμε ότι τα μεγάλα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει αφορούν το νερό, την ενέργεια και τις πρώτες ύλες.

Το ζητούμενο είναι μια αρχιτεκτονική που συμβάλλει στη μείωση των καταναλώσεων. Αλλά η αρχιτεκτονική πρέπει να αντιμετωπίσει μια σειρά από διαμορφωμένες και συχνά ανελαστικές ανάγκες και συνήθειες της κοινωνίας.

Τουρισμός και Βιωσιμότητα: Οι νέες προκλήσεις της αρχιτεκτονικής στην εποχή της διαρκούς ανάπτυξης Facebook Twitter

Ο κανόνας είναι ένα πρότυπο κατανάλωσης που στηρίζεται στην εικόνα και στη δημιουργία διαρκώς μεγαλύτερης πελατείας σε «περιττά» προϊόντα.

Είναι το λουξ περιττό, για παράδειγμα; Για τον κάτοικο του Τρίτου Κόσμου, που ζητά τροφή και νερό, σίγουρα. Για τους κατοίκους του δυτικού κόσμου, είναι πρότυπο ζωής, σε μικρή ή μεγάλη κλίμακα.

Γίνονται προσπάθειες περιορισμού της κατανάλωσης ενέργειας από τη χρήση και την κατοίκηση των κτιρίων, αλλά δεν μετράμε τη διάρκεια ζωής των υλικών και των τεχνικών αντικειμένων που χρησιμοποιούμε στην κατασκευή.

Τουρισμός και Βιωσιμότητα: Οι νέες προκλήσεις της αρχιτεκτονικής στην εποχή της διαρκούς ανάπτυξης Facebook Twitter

Ένα πέτρινο κτίριο, π.χ., μπορεί να χρησιμοποιείται 200 χρόνια.

Από τις σύγχρονες κατασκευές, όμως, καμία δεν θα ξεπεράσει τα 30 έτη αν δεν ανακαινίζεται επαρκώς, με συνέπεια να υπάρχει σπατάλη ενέργειας και πρώτων υλών. Μια χαρακτηριστική περίπτωση «σπατάλης» πόρων είναι η αρχιτεκτονική των διακοπών.

Η ζήτηση είναι απίστευτη και διαρκώς αυξάνεται. Ένα δισ. κάτοικοι του πλανήτη κάνουν τουρισμό. Η δραστηριότητα αυτή κυριολεκτικά καταναλώνει το φυσικό περιβάλλον.

Εξυπηρετείται από κατασκευές που:

• Είναι χρήσιμες τους μισούς μήνες του χρόνου.

• Ανακαινίζονται διαρκώς, γιατί είναι στην αιχμή των προϊόντων μόδας και lifestyle, επομένως στοιχίζουν.

• Βρίσκονται στις καλύτερες, άρα και σπανιότερες, τοποθεσίες.

Τουρισμός και Βιωσιμότητα: Οι νέες προκλήσεις της αρχιτεκτονικής στην εποχή της διαρκούς ανάπτυξης Facebook Twitter

Δεν μπορούμε να πούμε ότι οι διακοπές [που, με οποιονδήποτε τρόπο (εργαζόμενοι - επισκέπτες), αφορούν το 1/4 των κατοίκων του πλανήτη] είναι περιττές, αφού έχουν γίνει μέρος της ζωής μας.

Είναι, όμως, δυνατόν να ελέγξουμε τις επιπτώσεις που έχουν στο περιβάλλον όπου ζούμε; Η απάντηση είναι πολύ δύσκολη.

Μια μορφή διακοπών που στηρίζεται στην απόλαυση του φυσικού περιβάλλοντος και εξυπηρετείται από εφήμερες κατασκευές είναι περιβαλλοντικά η καλύτερη πρόταση. Δεν μπορεί όμως εύκολα να ενταχθεί (υπάρχουν παλιότερα παραδείγματα) στην άνεση και την αισθητική που έχουν καθιερωθεί στο προϊόν «διακοπές» ανάλογα με τον βαθμό πολυτέλειας που επιδιώκεται.

Τουρισμός και Βιωσιμότητα: Οι νέες προκλήσεις της αρχιτεκτονικής στην εποχή της διαρκούς ανάπτυξης Facebook Twitter

Οι κλασικές κατασκευές από μπετόν αρμέ και λοιπά οικοδομικά υλικά είναι ο κανόνας.

Οι αρχιτέκτονες, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους μηχανικούς, οφείλουν να σχεδιάζουν κτίρια που περιορίζουν τις καταναλώσεις ενέργειας και ταυτόχρονα είναι εύκολα ανακαινίσιμα, με σχετικά μικρό κόστος.

Ταυτόχρονα, πρέπει να περιοριστούν τα υπόγεια και οι συμπαγείς κατασκευές κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, ώστε τα κτίρια των διακοπών, όταν η μόδα αυτή περάσει, να μπορούν να αποσυρθούν εύκολα.

stylianidisvaggelis.com

Design
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυστική ζωή της Όντρεϊ Χέπμπορν

Design / Τι σχέση είχαν οι γονείς της Όντρεϊ Χέπμπορν με τον ναζισμό;

Η διάσημη ηθοποιός του Χόλιγουντ βίωσε με πολλούς τρόπους τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Ένα νέο ισπανικό graphic novel αποκαλύπτει το κεφάλαιο της ζωής της που η ίδια επιθυμούσε να παραμείνει κρυφό.
THE LIFO TEAM
milan_design_week

Design / Milan Design Week: Η εβδομάδα-υπερπαραγωγή δείχνει το μέλλον

Τεχνικές και τεχνολογία, ιστορικό design και πειραματισμοί, αρχιτεκτονική και διακόσμηση, υλικότητα και πνευματικοί στοχασμοί: αυτά είναι τα highlights της εβδομάδας design του Μιλάνου, που προτείνει τη σκηνογραφία της ζωής μας.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Design / Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Ο σχεδιασμός της RETINAA στα νέα ελβετικά διαβατήρια συνδυάζει το υψηλό επίπεδο ασφαλείας με το graphic design ενώ είναι και μία αναφορά στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελβετίας, δημιουργώντας «κάτι παραπάνω από ένα επίσημο διοικητικό έγγραφο».
LIFO NEWSROOM
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Kεραμικά Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Design / Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Μια σημαντική έκθεση στο χωριό Φιοράνο της Εμίλια-Ρομάνα, όπου εδώ και είκοσι χρόνια τα κεραμικά Mutina παράγουν αισθητικό πολιτισμό με μια ομάδα σπουδαίων σύγχρονων σχεδιαστών.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Design / Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Δύο πόλεις που προχωρούν προς μία επόμενη μέρα, μέσα από αστικές αναπλάσεις και αναπτύξεις. Δύο πόλεις που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ανοδικής πορείας του τουρισμού, της εκτόξευσης των ενοικίων και της ασύμμετρης ανάπτυξης των επιμέρους περιοχών τους. Σε αυτό το τοπίο, η δημιουργία νέων γειτονιών μοιάζει να είναι η λύση που τοποθετεί ξανά τον πολίτη στο ρόλο του πρωταγωνιστή, σύμφωνα με την Μαρία Δέδα, επικεφαλής των Deda Architects.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ