ME[N]TAL Γεωμετρία σε κρίση

ME[N]TAL Γεωμετρία σε κρίση Facebook Twitter
0

‘Εξι διεθνείς καλλιτέχνες συμμετέχουν στην έκθεση Men(t)al, προσπαθώντας να λύσουν χρόνια πρόβληματα: «Όλη η έκθεση έχει να κάνει με την έννοια του πλέγματος, του δικτύου, κάτω από τη σκοπιά ότι είμαστε όλοι νέοι καλλιτέχνες σε κάποιο μητροπολιτικό δίκτυο, το οποίο μας αφήνει μικρό περιθώριο ελευθερίας όχι μόνο ως προς την έκφραση αλλά και ως προς τις κινήσεις μας - είτε είναι κοινωνικές είτε πολιτικές. Πάνω σε αυτή την ιδέα του πλέγματος έστησα τις δουλειές αυτές των συναδέλφων μου» εξηγεί ο επιμελητής και συνεχίζει, «όταν ο Mondrian προσπαθούσε να αποπερατώσει το τελευταίο του έργο "Victory Boogie Woogie" επιζωγραφίζοντάς το ασταμάτητα, συνειδητοποίησε ότι ναι μεν ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος τελείωνε, ο δικός του πόλεμος όμως με τη γεωμετρική αφαίρεση θα συνεχιζόταν το ίδιο δριμύς. Η αγωνία και η σύγχυση που απέρρεε από το πολιτικό πλαίσιο του 1944 ήταν τέτοια που ο ζωγράφος δεν κατάφερε να τελειώσει το έργο ή να δώσει λύση στο θέμα της καννάβου, μεταθέτοντας την έκβαση της μάχης στους καλλιτέχνες της επόμενης γενιάς».

Μπαίνοντας στο χώρο της γκαλερί το πρώτο πράγμα που βλέπεις είναι η εγκατάσταση της Ισλανδής στην καταγωγή (εγκατεστημένης στη Νέα Υόρκη) καλλιτέχνιδας που υπογράφει με το όνομα «Shoplifter». Πρόκειται για μια εξάμετρη εγκατάσταση από ανθρώπινες τρίχες βαμμένες σε έντονα χρώματα, η οποία αναπαριστά την έννοια του πλέγματος. Κατά την ίδια την καλλιτέχνιδα, το έργο αναφέρεται «στη γλυκόπικρη παγίδα της ματαιότητας και ματαιοδοξίας». Το γεγονός ότι η Shoplifter κατάγεται από τη μόλις χρεοκοπημένη Ισλανδία προσδίδει ένα διαφορετικό, ειδικό βάρος στο έργο αυτό.

«Στρατολογώντας μαχητές για την έκθεση, θεώρησα ότι θα έπρεπε να προέρχονται από τόπους όπου το πολιτικο-οικονομικό πλέγμα να έχει κλονιστεί για τα καλά, ώστε η στρατηγική do-or-die να τους είναι οικεία. Τότε μόνο θα ήταν άξιοι επίλεκτοι. Βέβαια, η ειρωνεία του εγχειρήματος είναι ότι ακριβώς αυτοί οι εικαστικοί έχουν γαλουχηθεί από την τεχνολογία και τα ψηφιακά μέσα (μέσα δηλαδή που βασίζονται στην έννοια του δικτύου), έστω και αν αυτό δεν είναι εμφανές στην απεικόνιση των (συν-)πλεγματικών τους (συν-)θέσεων. Η ψευδαίσθηση ότι είμαστε ελεύθεροι και ανεξάρτητοι έχει λήξει και για τους πιο ονειροπόλους από το 1930, όταν το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο εφευρέθηκε αποδεικνύοντας ότι ως και ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται από ένα υπερδίκτυο νευρώνων και συνάψεων, που ονομάστηκε (με πολύ χιούμορ) "αυτόνομο νευρικό σύστημα"».

Πώς να ξεμπλέξει κανείς ως καλλιτέχνης; Έξι διεθνείς καλλιτέχνες προσπαθούν να λύσουν χρόνια προβλήματα: Ο Torben Giehler παρουσιάζει πρόσφατη δουλειά, συνεχίζοντας την αναζήτησή του στην έννοια του τοπίου. Ο Michael Bevilacqua αποστάζει στους πίνακές του σύμβολα της pop κουλτούρας. Ο πολυμήχανος Daniel Subkoff συνδέει διαφορετικές προτάσεις ζωγραφικής και γλυπτικής στις εικαστικές εγκαταστάσεις του.O Doug Melini δημιουργεί όμορφες, αλλά αγχώδεις συνθέσεις. Η Mika Tajima, ένα από τα αστέρια της φετινής Bienale του Whitney, δημιουργεί συνήθως καταστρέφοντας χώρους με τρόπο τόσο ξεχωριστό, που θα ζήλευαν ο Mondrian ή o Sol Le Witt. Η Shoplifter επιχειρεί μια αναφορά στη ματαιότητα και στη ματαιοδοξία.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια έκθεση για την απελευθερωτική γοητεία του γυμνισμού

Εικαστικά / Μια έκθεση για την απελευθερωτική γοητεία του γυμνισμού

Είναι άραγε η διαβίωση σε μια κοινότητα γυμνιστών μια επιτυχημένη «συνταγή» ελευθερίας και ευζωίας; Πόσο ταυτίζονται οικολογία, φυσιολατρία και γυμνισμός; Σε αυτά και άλλα ερωτήματα εστιάζει η έκθεση «Paradis naturistes» στο μουσείο Mucem της Μασσαλίας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Σικελιώτης - Τάσσος: Η φιλία και o ουμανισμός των δύο καλλιτεχνών σε μια νέα έκθεση

Εικαστικά / Σικελιώτης - Τάσσος: Η φιλία και o ουμανισμός των δύο καλλιτεχνών σε μια νέα έκθεση

Οι «Εργάτες» (1932) του χαράκτη Τάσσου συναντιούνται με τον «Εργάτη» (1938) του Γιώργου Σικελιώτη: Περισσότερα από 160 έργα σε αναπάντεχες «συνομιλίες«, από τις 27/10 στο Τελλόγλειο Ίδρυμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ελένη Κουτσούδη-Ιόλα

Εικαστικά / «Ο Αλέξανδρος Ιόλας υπερέβαλλε σε πολλά, και ο καθένας τον παρουσίαζε όπως ήθελε»

Η Ελένη Κουτσούδη-Ιόλα ξεκίνησε μια έρευνα σε διάφορες ηπείρους, όταν μια φοιτήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών τη ρώτησε πού θα μπορούσε να βρει ένα τεκμηριωμένο βιβλίο για τον διεθνή γκαλερίστα και θείο της. Την ενδιέφερε να προβάλλει το έργο του, να προσθέσει πληροφορίες που και η ίδια δεν γνώριζε, και να διαχωρίσει τον μύθο από την πραγματικότητα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σε μια ταράτσα στην Ύδρα κάποιοι γνωρίζονται φτιάχνοντας μόνοι τους τα σουβενίρ τους

Εικαστικά / Σε μια ταράτσα στην Ύδρα κάποιοι γνωρίζονται φτιάχνοντας μόνοι τους τα σουβενίρ τους

Με επίκεντρο ένα τραπέζι και με το φαγητό να φέρνει άγνωστους μεταξύ τους συνδαιτημόνες κοντά, το Ηydra Εdition είναι μια πλατφόρμα που παρέχει σε κάθε ταξιδιώτη τον χώρο, τον χρόνο και τα υλικά για να δημιουργήσει, να ζωγραφίσει, να γνωρίσει καλλιτέχνες και άλλους δημιουργικούς.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ένα art project στη Λέρο γεφυρώνει τις δύο πλευρές του Αιγαίου

Εικαστικά / Ένα art project στη Λέρο γεφυρώνει τις δύο πλευρές του Αιγαίου

Τοποθετημένο σε έξι σημεία του νησιού, το «All Things Become Islands Before My Senses» φέρνει στο ακριτικό νησί Έλληνες και Τούρκους συλλέκτες, φιλότεχνους και διεθνείς εικαστικούς που παρουσιάζουν τη δουλειά τους, η οποία είναι επηρεασμένη από τη Λέρο με την ιδιαίτερη αισθητική ταυτότητα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Aγίοι και αρχαγγέλοι, παραθεριστές και ψαράδες: Τα νέα έργα του Luke Edward Hall στο φως της Πάτμου

Εικαστικά / Άγιοι και αρχαγγέλοι, παραθεριστές και ψαράδες: Τα νέα έργα του Luke Edward Hall στο φως της Πάτμου

Μυθικές φιγούρες, η νησιωτική ζωή και η μυστηριώδης ενέργεια της Πάτμου εμπνέουν το πολύχρωμο και βαθιά ρομαντικό έργο του 35χρονου Βρετανού καλλιτέχνη που αγαπά ιδιαίτερα τον Αλέκο Φασιανό και τον Γιάννη Τσαρούχη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ