Αρχαίο δράμα και Μποστ στην Επίδαυρο

Αρχαίο δράμα και Μποστ στην Επίδαυρο Facebook Twitter
Πέρσες του Αισχύλου υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Δημήτρη Καραντζά. Φωτ.: Γκέλυ Καλαμπάκα
0

Ένας Ολλανδός, ένας Γερμανός, ένας Λιθουανός και πέντε Έλληνες σκηνοθέτες ετοιμάζονται να κατέβουν με τις παραστάσεις τους στο αργολικό θέατρο τα οκτώ Παρασκευοσάββατα του Ιουλίου και του Αυγούστου, επιχειρώντας να κερδίσουν το στοίχημα της μαζικής προσέλευσης του κοινού έπειτα από δύο μουδιασμένα καλοκαίρια. Οι προτάσεις τους παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, είναι αρκετά ετερόκλητες από άποψη φόρμας και διανομών και υπόσχονται πολυσυλλεκτικά Επιδαύρια με επτά τραγωδίες και μια κωμωδία – όχι από τον Αριστοφάνη αλλά από τον Μποστ.

Οι δύο σταρ του κεντροευρωπαϊκού θεάτρου, ο Johan Simons, που ανοίγει το φετινό πρόγραμμα με την Άλκηστη του Ευριπίδη, και ο Ulrich Rasche, που ανεβάζει τον Αγαμέμνονα του Αισχύλου, σηματοδοτούν έναν Ιούλιο με δύο παγκόσμιες πρεμιέρες μεγάλων διεθνών συμπαραγωγών του Φεστιβάλ με τo Schauspielhaus Bochum και τo Residenztheater αντίστοιχα. 

Οι προτάσεις τους παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, είναι αρκετά ετερόκλητες από άποψη φόρμας και διανομών και υπόσχονται πολυσυλλεκτικά Επιδαύρια με επτά τραγωδίες και μια κωμωδία.

Ο Γιάννης Καλαβριανός και ο Αργύρης Ξάφης είναι οι σκηνοθέτες που έχουν αναλάβει τις φετινές καλοκαιρινές παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου, κάνοντας δύο πολύ ενδιαφέρουσες επιλογές στη διανομή των κεντρικών τους ρόλων. Η αρχή γίνεται στις 8/7 με τη Μήδεια του Μποστ, που προτείνεται ως η εναλλακτική φετινή επιλογή σύγχρονης κωμωδίας. Γραμμένη το 1993 σε δεκαπεντασύλλαβο, αυτή η Μήδεια σκοτώνει τα παιδιά της όχι από ερωτική ζήλια αλλά από απογοήτευση για τις κακές μαθησιακές επιδόσεις και τον άσωτο βίο τους. Τον κεντρικό ρόλο στην παράσταση θα έχει η Γαλήνη Χατζηπασχάλη, μια ηθοποιός με ανεξάντλητες κωμικές ικανότητες. Η συνέχεια έρχεται το τελευταίο weekend του Ιουλίου με τον Αίαντα του Σοφοκλή που σηματοδοτεί την πρώτη σκηνοθεσία του Αργύρη Ξάφη στην Επίδαυρο. Τον πολεμιστή Αίαντα θα υποδυθεί ο Στάθης Σταμουλακάτος, ένας ηθοποιός που έχουμε συνδέσει με το έργο του Γιάννη Οικονομίδη και ανυπομονούμε να τον δούμε σε αρχαία τραγωδία.

Μήδεια του Μποστ Facebook Twitter
Η Μήδεια του Μποστ σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού προτείνεται ως η εναλλακτική φετινή επιλογή σύγχρονης κωμωδίας.

Η 15η Ιουλίου θα σηματοδοτήσει τη μεγάλη επιστροφή της Ρένης Πιττακή στην Επίδαυρο. Η μεγάλη θεατρική μας ηθοποιός θα ηγηθεί ενός εξαιρετικού θιάσου στους Πέρσες του Αισχύλου υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Δημήτρη Καραντζά και με τη συμμετοχή μιας πλειάδας εθελοντών από την περιοχή της Αργολίδας και της Ελευσίνας, όπου θα παρουσιαστεί η παράσταση δύο εβδομάδες αργότερα. Το έργο φιλοδοξεί να θέσει κρίσιμα ερωτήματα για το τι συνιστά «κοινωνία» και τι ισότιμη συμπερίληψη των πολιτών, τι σημαίνει η επίμονη προσκόλληση στην εξουσία και τι η ανάγκη της πίστης σ’ έναν οδηγό.

Ο Αύγουστος φιλοδοξεί να φέρει μαζικά το κοινό στην Επίδαυρο με δύο τραγωδίες των οποίων τους κεντρικούς ρόλους κρατάνε ιδιαίτερα δημοφιλείς από πρόσφατες τηλεοπτικές επιτυχίες ηθοποιοί. Η αρχή γίνεται με την επιστροφή του Cezaris Grauzinis στο μεγάλο αργολικό θέατρο, ο οποίος σκηνοθετεί ίσως την πιο γνωστή στο ευρύ κοινό τραγωδία, την Αντιγόνη του Σοφοκλή, που φέτος έχει την τιμητική της στο Φεστιβάλ, μέσω του κύκλου Antigonisms. Η Έλλη Τρίγγου και η Δανάη Μιχαλάκη, που υποδύονται τις αδελφές στις «Άγριες Μέλισσες», θα υποδυθούν και εδώ αντίστοιχα την Αντιγόνη και την Ισμήνη, με τον Βασίλη Μπισμπίκη να κρατά τον ρόλο του Κρέοντα.

Αντιγόνη του Σοφοκλή Facebook Twitter
Αντιγόνη του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Cezaris Grauzinis.

Τα φετινά Επιδαύρια θα κλείσουν με μια άλλη, ιδιαίτερα δημοφιλή τραγωδία, την Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη, με τον Θέμη Μουμουλίδη να σκηνοθετεί τη Χριστίνα Χειλά Φαμέλη, πρωταγωνίστρια του τηλεοπτικού «Σασμού», στον ομώνυμο ρόλο. Την παράσταση αυτή ντύνει με πρωτότυπη μουσική ο Σταύρος Γασπαράτος, που εμπνέεται από τη μορφή της Ιφιγένειας.

Στο ενδιάμεσο θα δούμε και τη «χρωστούμενη» από πέρσι Ελένη του Ευριπίδη, την παράσταση του Βασίλη Παπαβασιλείου και του ΚΘΒΕ που ακυρώθηκε από το περσινό πρόγραμμα επειδή συνέπεσε με τις καταστροφικές πυρκαγιές. Η Ελένη είναι ένα έργο που σχεδόν καταχρηστικά ταξινομείται ως «τραγωδία», καθώς διακρίνεται για τα κωμικά στοιχεία του, και σε αυτό το ανέβασμα η Έμιλυ Κολιανδρή φαντάζει ιδανική στον ρόλο της παρεξηγημένης ηρωίδας.

Πέρσες του Αισχύλου Facebook Twitter
Η μεγάλη θεατρική μας ηθοποιός θα ηγηθεί ενός εξαιρετικού θιάσου στους Πέρσες του Αισχύλου υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Δημήτρη Καραντζά. Φωτ.: Karol Jarek

Εθνικό Θέατρο
Μήδεια του Μποστ
Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
Παίζουν (αλφαβητικά): Γιώργος Γλάστρας, Θανάσης Δήμου, Άνδρη Θεοδότου, Στέλιος Ιακωβίδης, Θανάσης Ισιδώρου, Σύρμω Κεκέ, Φανή Παναγιωτίδου, Γιώργος Σαββίδης, Σταύρος Σβήγκος, Γαλήνη Χατζηπασχάλη
8/7-9/7, 21:00

Πέρσες του Αισχύλου
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς
Παίζουν Ρένη Πιττακή, Χρήστος Λούλης, Γιώργος Γάλλος, Μιχάλης Οικονόμου, Γιάννης Κλίνης, Αλεξία Καλτσίκη, Γιώργος Πούλιος, Θεοδώρα Τζήμου, Αινείας Τσαμάτης, Ηλίας Μουλάς, Μάνος Πετράκης, Τάσος Καραχάλιος, Βασίλης Παναγιωτόπουλος κ.ά.
15/7-16/7, 21:00

Εθνικό Θέατρο
Αίας του Σοφοκλή
Σκηνοθεσία: Αργύρης Ξάφης
Παίζουν (αλφαβητικά): Δημήτρης Ήμελλος, Δέσποινα Κούρτη, Τάσος Μικέλης, Γιάννης Νταλιάνης, Εύη Σαουλίδου, Στάθης Σταμουλακάτος, Χρίστος Στυλιανού, Νίκος Χατζόπουλος
29/7-30/7, 21:00

Αντιγόνη του Σοφοκλή
Σκηνοθεσία: Cezaris Graužinis
Παίζουν: Έλλη Τρίγγου, Βασίλης Μπισμπίκης, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Γιώργος Παπαγεωργίου, Δανάη Μιχαλάκη, Χρήστος Σαπουντζής, Κώστας Κορωναίος, Στρατής Χατζησταματίου, Μαρίνα Αργυρίδου
5/8-6/8, 21:00

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
Ελένη του Ευριπίδη
Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαβασιλείου
Παίζουν: Έμιλυ Κολιανδρή, Θέμης Πάνου, Αγορίτσα Οικονόμου, Γιώργος Καύκας, Έφη Σταμούλη, Δημήτρης Κολοβός, Άγγελος Μπούρας, Δημήτρης Μορφακίδης, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Νικόλας Μαραγκόπουλος, Ορέστης Παλιαδέλης
12/8-13/8, 21:00

Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη
Σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης
Παίζουν: Χριστίνα Χειλά Φαμέλη, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Παντελής Δεντάκης, Ιωάννα Παππά, Άκης Σακελλαρίου, Γιώργος Χρυσοστόμου
19/8-20/8, 21:00

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου στην Πειραιώς 260

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου στην Πειραιώς 260

Τρεις Ελληνίδες σκηνοθέτιδες και δυο σκηνοθέτες φωτογραφίζονται στους χώρους της Πειραιώς 260 και παρουσιάζουν τις ενδιαφέρουσες θεατρικές τους προτάσεις στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ηow to resuscitate a dinosaur/ Έι, Romeo, πώς δίνεις το φιλί της ζωής σε έναν δεινόσαυρο;

Guest Editors / «Ο Καστελούτσι σκηνοθετεί μια υπόσχεση· και κάνει τέχνη εκκλησιαστική»

«Πέρασαν μέρες από την πρώτη μου επαφή με τη Βερενίκη. Μάντρωσα ένα κοπάδι σκέψεις» – ο Κυριάκος Χαρίτος γράφει για μια από τις πολυσυζητημένες παραστάσεις της σεζόν, που ανέβηκε στη Στέγη.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ
Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Θέατρο / Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Ένα νέο, αλλιώτικο σύμπαν για τον «χορό» ξεδιπλώνεται από τις 3 έως τις 6 Απριλίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μέσα από τα πρωτοποριακά έργα τεσσάρων κορυφαίων Ελλήνων χορογράφων και του διεθνούς φήμης Damien Jalet.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κώστας Νικούλι

Θέατρο / «Μπορώ να καταλάβω το πώς είναι να νιώθεις παρείσακτος»

Ο 30χρονος Κώστας Νικούλι μιλά για την πορεία του μετά το «Ξενία» που του χάρισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού όταν ήταν ακόμα έφηβος, για το πόσο Έλληνας νιώθει, για την πρόκληση του να παίζει τρεις γκέι ρόλους και για το πόσο τον έχει αλλάξει το παιδί του.
M. HULOT
Μέσα στον θησαυρό με τις εμβληματικές φορεσιές της Δόρας Στράτου

Θέατρο / «Κάποτε έδιναν τις φορεσιές για έναν πλαστικό κουβά, που ήταν ό,τι πιο μοντέρνο»

Μια γνωριμία με τη μεγάλη κληρονομιά της Δόρας Στράτου μέσα από τον πλούτο αυθεντικών ενδυμάτων που δεν μπορούν να ξαναραφτούν σήμερα και συντηρούνται με μεγάλο κόπο, χάρη στην αφοσίωση και την εθελοντική προσφορά μιας ομάδας ανθρώπων που πιστεύουν και συνεχίζουν το όραμά της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Οι Αθηναίοι / Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Ανατρέποντας πολλά από τα στερεότυπα που συνοδεύουν τους ανθρώπους με αναπηρία, η Βασιλική Δρίβα περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και τις χαρές, και μπορεί πλέον να δηλώνει, έστω δειλά, πως είναι ηθοποιός. Είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ξαναγράφοντας τον Ίψεν

Θέατρο / Ο Ίψεν στον Πειραιά, στο μουράγιο

«Δεν είναι εύκολο να είσαι ασυμβίβαστη. Όπως δεν είναι εύκολο να ξαναγράφεις τον Ίψεν» – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Εχθρός του λαού» σε διασκευή και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
«Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Lifo Videos / «Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Η ηθοποιός Παρασκευή Δουρουκλάκη μιλά για την εμπειρία της με τον Πέτερ Στάιν, τις προσωπικές της μάχες με το άγχος και την κατάθλιψη, καθώς και για το θέατρο ως διέξοδο από αυτές.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Θέατρο / Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Από τον ρόλο της Μάσα στην πραγματική ζωή, από το Ηράκλειο όπου μεγάλωσε μέχρι τη ζωή με τους ανθρώπους του θεάτρου, από τον φόβο στην ελευθερία, η ζωή της Μαρίας Σκουλά είναι ένας δρόμος μακρύς και δύσκολος που όμως την οδήγησε σε κάτι δυνατό και φωτεινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Θέατρο / Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Μέσα από την εναλλαγή αφηγήσεων, εμπειριών, αναπαραστάσεων, χορού, βίντεο και ήχου, η παράσταση του Γιώργου Βαλαή αναδεικνύει τις διαφορές αλλά και τις συνδέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δυο διαφορετικών γενεών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ρομέο Καστελούτσι: «Όπου παρεμβάλλεται το κράτος, δεν υπάρχει χώρος για τον έρωτα. Ο έρωτας είναι εναντίον του κράτους και το κράτος εναντίον του έρωτα».

Θέατρο / Ρομέο Καστελούτσι: «Πάντα κάποιος πολεμά τον έρωτα. Και οι εραστές είναι πάντα τα θύματα»

Ο σπουδαίος Ιταλός σκηνοθέτης, λίγο πριν επιστρέψει στην Αθήνα και στη Στέγη για να παρουσιάσει τη «Βερενίκη» του, μας μίλησε για τον έρωτα, τη γλώσσα και τη μοναξιά, την πολιτική και την ανυπέρβλητη Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
CHECK How soon is now: Μια παράσταση για τους μετεξεταστέους της συστημικής ιστορίας

Θέατρο / How soon is now: Μια παράσταση για τους μετεξεταστέους της Iστορίας

Σκηνοθετημένη από έναν νέο δημιουργό, η παράσταση που βασίζεται στο τελευταίο κείμενο της Γλυκερίας Μπασδέκη επιχειρεί έναν διάλογο με μία από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αγορίτσα Οικονόμου

Αγορίτσα Οικονόμου / «Πέφτω να κοιμηθώ και σκέφτομαι ότι κάτι έχω κάνει καλά»

Βρέθηκε να κυνηγάει το όνειρο της υποκριτικής, χωρίς να γνωρίζει τον τρόπο, αλλά με τη βεβαιότητα ότι δεν ήθελε ποτέ να μείνει με την απορία «γιατί δεν το έκανα;». Μέσα από σκληρή δουλειά και πολλούς μικρούς ρόλους, κατάφερε να βρει τον δρόμο της στην τέχνη, στον οποίο προχωρά και αισθάνεται τυχερή. Η Αγορίτσα Οικονόμου είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ 

Θέατρο / «Αν κλάψω με ένα έργο, είμαι σε καλό δρόμο»

Ο Χρήστος Θεοδωρίδης, που έχει σκηνοθετήσει με επιτυχία δύο έργα φέτος, του Βιριπάγιεφ και της Αναγνωστάκη, εξηγεί γιατί τον ενδιαφέρουν τα κείμενα που μιλάνε στον άνθρωπο σήμερα, ακόμα κι αν σε αυτά ακούγονται ακραίες απόψεις που ενοχλούν και τον ίδιο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Να είσαι γκέι στη Νέα Υόρκη

Θέατρο / «Η Κληρονομιά μας»: Τι αποκομίσαμε από την εξάωρη παράσταση στο Εθνικό

«Μία ποπ queer saga, παραδομένη πότε στη μέθη των κοκτέιλ Μανχάταν και πότε στο πένθος μιας αλησμόνητης συλλογικής απώλειας» – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για το πολυβραβευμένο έργο του Μάθιου Λόπεζ, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον Γιάννη Μόσχο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
«Δεν είμαι ασεβής, ούτε ιδιοσυγκρασιακή ούτε αιρετική»

Θέατρο / «Δεν είμαι ασεβής, ούτε ιδιοσυγκρασιακή, ούτε αιρετική»

Μετά την Ορέστεια του Στρίντμπεργκ και τις πρόβες για το έργο του Βασίλη Βηλαρά, η Λένα Κιτσοπούλου μιλάει για προσδοκίες και αποφάσεις, για επιτυχίες και απορρίψεις, για το «σύστημα» μέσα στο οποίο δουλεύει και για όλους εκείνους τους χαρακτηρισμούς που της αποδίδουν.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ