Χορός made in Greece: Έλληνες χορογράφοι στο Φεστιβάλ Αθηνών Facebook Twitter
Ιωάννα Πορτόλου - Ομάδα Griffοn, Πορνό. Φωτο: Μυρτώ Αποστολίδου

Χορός made in Greece: Έλληνες χορογράφοι στο Φεστιβάλ Αθηνών

0

Πληθώρα χορευτικών παραστάσεων στο φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, με τις ελληνικές ομάδες να αποτελούν σημαντικό κομμάτι του. Πρόκειται για εξαιρετικές περιπτώσεις χαρισματικών χορογράφων που έχουν δείξει πολύ ενδιαφέρουσες δουλειές στο παρελθόν, ως εκ τούτου αναμένουμε από αυτούς ακόμα καλύτερες παραστάσεις.

Χορός made in Greece: Έλληνες χορογράφοι στο Φεστιβάλ Αθηνών Facebook Twitter
Λενιώ Κακλέα, A hand's turn. Φωτο: Σωτήρης Βασιλείου


Την αρχή θα κάνει η χορογράφος Λενιώ Κακλέα με το έργο A hand's turn, το οποίο ερμηνεύει η ίδια και απευθύνεται σε έναν ή δύο θεατές κάθε φορά. Η καλλιτέχνις θα δέχεται επισκέψεις καθημερινά από το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα, για έναν μήνα. Μια περφόρμανς που διερευνά τη διάκριση μεταξύ «αριστερού» και «δεξιού», τις λειτουργικές και συμβολικές διαστάσεις τους από το σώμα έως την πολιτική. Μετά από κάθε συνάντηση ο εκάστοτε θεατής θα έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει ένα αποτύπωμα της χορογραφίας σε μορφή βιβλίου.

Λενιώ Κακλέα, A hand's turn. Πειραιώς 260, Xώρος Β, 1-4, 7-11, 14-18, 21-25, 27-30 Iουνίου & 1 Ιουλίου, 19:00

Χορός made in Greece: Έλληνες χορογράφοι στο Φεστιβάλ Αθηνών Facebook Twitter
Ευριπίδης Λασκαρίδης - OSMOSIS, Τιτάνες. Φωτο: Κική Παπαδοπούλου


Ακολουθούν οι Τιτάνες του Ευριπίδη Λασκαρίδη, όπου δύο μοναχικά πλάσματα, εν μέρει παραμορφωμένα, ανακαλύπτουν ξανά και ξανά την αιωνιότητα, από τι υλικά απαρτίζεται ο κόσμος μας, τα μικρά και μεγαλύτερα θρύψαλα της καθημερινότητας, τα φώτα των άστρων και τον ακίνητο χρόνο. Οι Τιτάνες αποτίνουν φόρο τιμής σε κάθε αποτυχημένη προσπάθεια, σε κάθε ατομική ή συλλογική αποτυχία, για την εδραίωση ενός άθραυστου εαυτού, ενός άμωμου κόσμου.

Ευριπίδης Λασκαρίδης - OSMOSIS, Τιτάνες. Πειραιώς 260, Χώρος Ε, 6-8 Ιουνίου, 21:00

 
Η Ιωάννα Πορτόλου και η ομάδα Griffon παρουσιάζουν την παράσταση Πορνό. Ένας κόσμος φευγαλέος, τεχνητός, υπερβολικός, εύθραυστος, απαιτητικός, ονειρικός, τρομακτικός, καλυμμένος, επικίνδυνος, απαγορευμένος και μυστικός βιώνεται σε μια ιερή στιγμή, μια στιγμή άρσης των απαγορεύσεων, κατάργησης του συστήματος, ακόμα και του ίδιου του εαυτού.

Ιωάννα Πορτόλου - Ομάδα Griffοn, Πορνό. Πειραιώς 260, Χώρος Ε. 15-17 Ιουνίου. 21:00

Χορός made in Greece: Έλληνες χορογράφοι στο Φεστιβάλ Αθηνών Facebook Twitter
Κατερίνα Ανδρέου, Α kind of fierce. Φωτο: Emila Milewska


Το έργο της Κατερίνας Ανδρέου A kind of fierce επανέρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών. Η αμφίσημη φύση του κανόνα και η σχετική έννοια της ελευθερίας κεντρίζουν το ενδιαφέρον της δημιουργού και την οδηγούν σε γραφές που αφήνουν την ψευδαίσθηση της ελεύθερης βούλησης. Το A κind of fierce είναι ένα σόλο που παρατηρεί τη μοναχική του φύση και παίζει με την ιδέα της έκθεσης και της έκφρασης, προσπαθώντας να μην ξεχάσει ότι η σκηνική δράση αφορά την παρούσα στιγμή. Γυροφέρνει την ιδέα της τόλμης, ψάχνοντας τη δική του εκδοχή, με στόχο να αφήσει χώρο σε μερικές στιγμές ελευθερίας. Μέσα από μια διαδικασία που συνδέει την οξύτητα της σκέψης με την αμεσότητα της παρόρμησης, η Ανδρέου επινοεί τους κανόνες για να τους χειριστεί και παίζει με την αντίθεση, με τις ίδιες της τις αναφορές, με τις ίδιες της τις εμμονές. Το έργο της αυτό προσπαθεί να αποφύγει τη νοσταλγία, τον φόβο, το μοιραίο ή την ελπίδα – όλα είναι σημαντικά και τα πάντα ασήμαντα. Είναι ο δικός της «ελεύθερος χορός».

Κατερίνα Ανδρέου, Α kind of fierce. Πειραιώς 260, Χώρος Ε. 10-11 Ιουνίου. 21:00

Χορός made in Greece: Έλληνες χορογράφοι στο Φεστιβάλ Αθηνών Facebook Twitter
Σύνδεσμος Χορού, Rapidly Becoming.


Το Rapidly Becoming θα αποτελέσει ένα καλλιτεχνικό πείραμα στο οποίο ανέλαβαν να δώσουν πνοή πέντε χορογράφοι και δώδεκα νέοι χορευτές. Μια συλλογική απόπειρα με στόχο οι πέντε διαφορετικές φωνές των δημιουργών, χωρίς να υπάρχει κοινή θεματολογία ή αισθητική εκ των προτέρων, να συγχωνευτούν σε ένα έργο. Οι χορογράφοι είναι οι Βάσω Γιαννακοπούλου, Ίρις Καραγιάν, Μαρία Κολιοπούλου, Μαριέλα Νέστορα και Κατερίνα Σκιαδά.

Σύνδεσμος Χορού, Rapidly Becoming. Πειραιώς 260, Χώρος Η, 19-20 Ιουνίου, 21:00

Χορός made in Greece: Έλληνες χορογράφοι στο Φεστιβάλ Αθηνών Facebook Twitter
Αναστασία Βαλσαμάκη, Sync. Φωτο: Σωτήρης Καδινόπουλος


Η πρωτοεμφανιζόμενη Αναστασία Βαλσαμάκη, με το ομαδικό έργο Sync, στο οποίο συμμετέχουν εννέα χορευτές, διερευνά τη σχέση της ατομικότητας και της ομαδικότητας με την αρμονική συνύπαρξη.

Αναστασία Βαλσαμάκη, Sync. Πειραιώς 260, Χώρος Ε, 2-3 Ιουλίου, 21:00

Χορός made in Greece: Έλληνες χορογράφοι στο Φεστιβάλ Αθηνών Facebook Twitter
Rootlessroot, Λίντα Καπετανέα - Γιόζεφ Φρούτσεκ, When the dogs assailed their masters. Φωτο: Μαριλένα Σταφυλίδου

Η εκπληκτική ομάδα με τη διεθνή διαδρομή RootlessRoot των Λίντα Καπετανέα και Γιόζεφ Φρούτσεκ θα παρουσιάσει το When the dogs assailed their masters. Το έργο προσπαθεί να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως «Πώς θα μας θυμούνται οι επόμενες γενιές;», «Δημιουργούμε κάτι που αξίζει να το θυμούνται;», «Πώς εξαφανίστηκε η έννοια του "για πάντα";», «Το μέλλον είναι η ηλιθιότητα και είναι ήδη εδώ με τις συνέπειες του;», «Πόσο ανόητα και τετριμμένα είναι τα σύγχρονα κινήματα;». – x.π.

Rootlessroot, Λίντα Καπετανέα - Γιόζεφ Φρούτσεκ, When the dogs assailed their masters. Εθνικό Θέατρο/ΡΕΞ, 27-29/6, 21:00

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άνοιγμα στην πόλη: Το Φεστιβάλ Αθηνών βγαίνει στους δρόμους με δράσεις πέρα από τη θεατρική σκηνή

Θέατρο / Άνοιγμα στην πόλη: Το Φεστιβάλ Αθηνών βγαίνει στους δρόμους με δράσεις πέρα από τη θεατρική σκηνή

Όλα τα θεατρικά events που περιμένουμε σε «ευαίσθητες» περιοχές, υπαίθριους χώρους, εργατικές γειτονιές, προσφυγικές κατοικίες, ιστορικούς λόφους και ταβέρνες, με στόχο να βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο η πόλη
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ανάπηρο σώμα που αντιστέκεται

Θέατρο / Το ανάπηρο σώμα που αντιστέκεται

Πώς διαβάζουμε σήμερα τον «Γυάλινο Κόσμο» του Τενεσί Oυίλιαμς; Στην παράσταση του Θεάτρου Τέχνης ο Antonio Latella προσφέρει μια «άλλη» Λόρα που ορθώνει το ανάστημά της ενάντια στο κυρίαρχο αφήγημα περί επαγγελματικής ανέλιξης, πλουτισμού και γαμήλιας ευτυχίας.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Παραστάσεις για κάθε γούστο που θα συγκινήσουν, θα διασκεδάσουν και θα προβληματίσουν

Θέατρο / Πού οφείλεται τόση δίψα για το θέατρο;

Το θέατρο εξακολουθεί να προκαλεί debates και ζωηρές συζητήσεις, παρά τις κρίσεις και τις οικονομικές περικοπές που έχει υποστεί, και φέτος ανεβαίνουν στην Αθήνα παραστάσεις για κάθε γούστο που θα συγκινήσουν, θα διασκεδάσουν και θα προβληματίσουν.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ανδρέας Κωνσταντίνου

Θέατρο / Ανδρέας Κωνσταντίνου: «Δεν μ' ενδιαφέρει τι υποστηρίζεις στο facebook, αλλά το πώς μιλάς σε έναν σερβιτόρο»

Ο ηθοποιός που έχει υποδυθεί τους πιο ετερόκλητους ήρωες και θα πρωταγωνιστήσει στην τηλεοπτική μεταφορά της «Μεγάλης Χίμαιρας» αισθάνεται ότι επιλέγει την τηλεόραση για να ικανοποιήσει την επιθυμία του για κάτι πιο «χειροποίητο» στο θέατρο.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Ο Στρίντμπεργκ και η «Ορέστεια» προσγειώνονται στον κόσμο της Λένας Κιτσοπούλου

Θέατρο / Η Μαντώ, ο Αισχύλος και ο Στρίντμπεργκ προσγειώνονται στον κόσμο της Κιτσοπούλου

Στην πρόβα του νέου της έργου όλοι αναποδογυρίζουν, συντρίβονται, μοντάρονται, αλλάζουν μορφές και λένε λόγια άλλων και τραγούδια της καψούρας. Ποιος θα επικρατήσει στο τέλος;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Η εποχή μας δεν ανέχεται το λάθος»

Οι Αθηναίοι / «Η εποχή μας δεν ανέχεται το λάθος»

Η ηθοποιός Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου θυμάται τα χρόνια του Θεάτρου Τέχνης, το πείραμα και τις επιτυχίες του Χυτηρίου, περιγράφει τι σημαίνει γι' αυτή το θεατρικό σανίδι και συλλογίζεται πάνω στο πέρασμα του χρόνου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Θωμάς Μοσχόπουλος

Θέατρο / «Άρχισα να βρίσκω αληθινή χαρά σε πράγματα για τα οποία πριν γκρίνιαζα»

Έπειτα από μια δύσκολη περίοδο, ο Θωμάς Μοσχόπουλος ανεβάζει τον δικό του «Γκοντό». Έχει επιλέξει μόνο νέους ηθοποιούς για το έργο, θέλει να διερευνήσει την επίδρασή του στους εφήβους, πραγματοποιώντας ανοιχτές πρόβες. Στο μεταξύ, κάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα με την Αργυρώ Μποζώνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τι είναι για σένα το «Οξυγόνο»;

Θέατρο / Τι είναι για σένα το «Οξυγόνο»;

Ένα συναρπαστικό υβρίδιο θεάτρου, συναυλίας, πολιτικοκοινωνικού μανιφέστου και rave party, βασισμένο στο έργο του επικηρυγμένου στη Ρωσία δραματουργού Ιβάν Βιριπάγιεφ, ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή και αποπειράται να δώσει απάντηση σε αυτό το υπαρξιακό ερώτημα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Υπάρχει το «για πάντα» σε μια σχέση;

The Review / Υπάρχει το «για πάντα» σε μια σχέση;

Ο Αλέξανδρος Διακοσάββας και ο δημοσιογράφος και κριτικός θεάτρου Γιώργος Βουδικλάρης μιλούν για την παράσταση «Ο Χορός των εραστών» της Στέγης, τα υπαρξιακά ερωτήματα που θέτει το κείμενο του Τιάγκο Ροντρίγκες και τη χαρά τού να ανακαλύπτεις το next best thing στην τέχνη.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Φανί Αρντάν: «Σκυλάκι δεν είμαι, προτιμώ να παραμείνω λύκος»

Όπερα / Φανί Αρντάν: «Σκυλάκι δεν είμαι, προτιμώ να παραμείνω λύκος»

Πολυσχιδής και ανήσυχη, η Φανί Αρντάν δεν δίνει απλώς μια ωραία συνέντευξη αλλά ξαναζεί κομμάτια της ζωής και της καριέρας της, με αφορμή την όπερα «Αλέκο» του Σεργκέι Ραχμάνινοφ που σκηνοθετεί για την Εθνική Λυρική Σκηνή.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «Κυανιούχο Κάλιο» είναι μια παράσταση για το ταμπού των αμβλώσεων 

Θέατρο / «Κυανιούχο Κάλιο»: Μια παράσταση για το ταμπού των αμβλώσεων στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Όχι μόνο σε ανελεύθερα ή σκοταδιστικά καθεστώτα, αλλά και στον δημοκρατικό κόσμο, η συζήτηση για το δικαίωμα της γυναίκας σε ασφαλή και αξιοπρεπή ιατρική διακοπή κύησης παραμένει τρομακτικά επίκαιρη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τενεσί Ουίλιαμς: Ο ποιητής των χαμένων ψυχών

Θέατρο / Τενεσί Ουίλιαμς: Ο ποιητής των χαμένων ψυχών

«Εκείνο που με σπρώχνει να δημιουργώ θεατρικούς χαρακτήρες είναι ο έρωτας», έλεγε ο Ουίλιαμς, που πίστευε ότι ο πόθος «είναι κάτι που κατακλύζει πολύ μεγαλύτερο χώρο από αυτόν που μπορεί να καλύψει ένας άνθρωπος». Σε αυτόν τον πόθο έχει συνοψίσει τη φυγή και την ποίηση, τον χρόνο, τη ζωή και τον θάνατο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ