Ομήρου Ιλιάδα: Ένα ποιητικό σύμπαν γεμάτο προκλήσεις

Ομήρου Ιλιάδα: Ένα ποιητικό σύμπαν γεμάτο προκλήσεις Facebook Twitter
Φωτό: Ελίνα Γιουνανλή
1

Το ομηρικό έπος της Ιλιάδας αποπειράται να στήσει στη σκηνή ο σκηνοθέτης Στάθης Λιβαθινός, ένα ρηξικέλευθο εγχείρημα μεγάλης θεατρικής τόλμης, μια αναπαράσταση του κολοσσιαίου ποιητικού έργου της αρχαιότητας, που θα διαρκεί, μαζί με τα 3 διαλείμματα, περί τις πέντε ώρες. Βασίζεται στη βραβευμένη μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη και το έχουν επεξεργαστεί θεατρικά ο ίδιος ο σκηνοθέτης και η Έλσα Ανδριανού, με επιστημονικό σύμβουλο τον Μενέλαο Χριστόπουλο. Πρόκειται για μεταφορά στη σκηνή ενός κειμένου το οποίο καταρχάς αποτέλεσε προφορικό και όχι γραπτό πόνημα, ένα έργο ορόσημο του ανθρώπινου πνεύματος, του οποίου μάλιστα η πατρότητα αμφισβητείται: ανήκει στον Όμηρο ή σε περισσότερους και διαφορετικούς ραψωδούς, οι οποίοι και του έδωσαν ψυχή και σώμα μέσα στη διάρκεια του χρόνου;

Ο στόχος που έχει θέσει ο Λιβαθινός, το καλλιτεχνικό του όραμα, δεν είναι να αναπαραστήσει ρεαλιστικά μια –έτσι κι αλλιώς αδύνατο να εικονοποιηθεί– πολεμική σύγκρουση του αρχαίου κόσμου αλλά να αφηγηθεί μια ιστορία με βαθιές προεκτάσεις. Να πατήσει στην ποιητική διάστασή της και να ερεθίσει τον σύγχρονο θεατή, στρέφοντάς τον σε καίρια ερωτήματα, όπως ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τον πόλεμο σήμερα και ποια είναι η θέση μας απέναντι σε μια εμφύλια σύρραξη. Ποια είναι η σημασία του ηρωισμού σήμερα και ποιος θεωρείται ήρωας και για ποιους λόγους. Αν αντέχει ο σημερινός άνθρωπος την απώλεια και πώς υπερασπίζεται την εξουσία. Πώς διαχειριζόμαστε τον θυμό και την αγάπη, τη νοσταλγία της επιστροφής. Δεκαπέντε ηθοποιοί-σύγχρονοι ραψωδοί που δουλεύουν προετοιμάζοντας την παράσταση από το φθινόπωρο υπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη τους καλούνται να ερμηνεύσουν μεγάλες μυθικές και ηρωικές μορφές της ελληνικής μυθολογίας αλλά και τους θεούς τους, ώστε μέσα από τον λόγο όλων τους να απαντήσουν στα φιλοσοφικά ερωτήματα που ταλανίζουν τον άνθρωπο από τους αρχαίους χρόνους μέχρι τις μέρες μας. Κι όλα αυτά μέσα από μια ανατρεπτική ματιά που προσπαθεί να εξηγήσει το μεγαλείο και τη φρίκη του πολέμου ως φυσικού φαινομένου. Ο ίδιος ο Λιβαθινός εξηγεί: «Η Ιλιάδα σήμερα είναι ένα ποιητικό σύμπαν γεμάτο προκλήσεις. Το έπος του θυμού και του μίσους είναι βέβαια και μια τρομερή πρόβλεψη. Αναπόφευκτα ο Όμηρος υπονοούσε κάτι για τον τρόπο σκέψης του ανθρώπινου είδους αλλά και των ανθρώπων που θα κατοικήσουν στην Ελλάδα. Πάνω απ' όλα, βέβαια, με ενδιαφέρει για άλλη μια φορά να πω την ιστορία, έτσι όπως την καταλαβαίνω σήμερα».

Ως εκ τούτου, η σύγχρονη αυτή Ιλιάδα δεν θα αρκείται στο να μεταφέρει στο θέατρο μια ιστορία που συνέβη κάποιους αιώνες πριν, ένα σπουδαίο αφήγημα. Το στοίχημα του σκηνοθέτη της είναι να μιλήσει για όλα εκείνα τα θέματα που εγείρει το συγκεκριμένο έπος σε μια εποχή μεγάλης αξιακής κρίσης, κατά την οποία όλα αυτά τα ερωτήματα ξαναπέφτουν στο τραπέζι και όλα αποκτούν «πολεμικές» διαστάσεις. Γιατί, πάνω απ' όλα, η παράσταση καλείται να φωτίσει το μέγα ζήτημα του τι σημαίνει να είσαι νικητής και τι ηττημένος, αφού στο σπουδαίο έπος δεν διακρίνονται οι μεν από τους δε, αλλά ουσιαστικά καταδεικνύεται η τεράστια σημασία του να τιμάς και να σέβεσαι τον εχθρό σου.

Κι εκεί είναι που υπεισέρχεται το άλλο μεγάλο θέμα της απώλειας, δηλαδή η ηθική και ανθρωποκεντρική πλευρά της Ιλιάδας, το μεγαλείο της συγχώρεσης, αφού πρώτα έχει συμβεί η απώλεια, αποδεικνύοντας ότι ο άνθρωπος δεν έχει αλλάξει μέσα στη μεγάλη πορεία των αιώνων.

Η παράσταση κρατάει τα βασικά επεισόδια στα οποία οι ηθοποιοί έχουν αναλάβει περισσότερους από έναν ρόλους, ένα πείραμα που θα αποδείξει αν μπορεί σήμερα να υπάρξει η έννοια του ραψωδού. Ραψωδοί και ερμηνευτές μιας λιτής και αφαιρετικής παράστασης μέσα σε ένα ταρκοφσκικό περιβάλλον, όπου ο στόχος δεν είναι το θέαμα αλλά η βαθιά ποίηση του λόγου και των σωμάτων.

[Από τον Χρήστο Παρίδη για το τεύχος 342 της LiFO]

 

Θέατρο
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Νεφέλη Θεοδότου είναι ο λόγος που όλο το ελληνικό TikTok χόρευε Φουρέιρα το 2024

Portraits 2025 / Η Νεφέλη Θεοδότου είναι ο λόγος που όλο το ελληνικό TikTok χόρευε Φουρέιρα το 2024

Η χορογράφος και στενή συνεργάτιδα της Ελένης Φουρέιρα, αφού έφτιαξε την πιο viral χορογραφία της χρονιάς για το «Αριστούργημα», αποφάσισε να δοκιμαστεί και στη συναυλία της Άννας Βίσση στο Καλλιμάρμαρο. Και ναι, πήγε καλά αυτό.
ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ
Άκης Δήμου

Θέατρο / «Ζούμε σε καιρούς φλυαρίας· έχουμε ανάγκη τη σιωπή του θεάτρου»

Άφησε τη δικηγορία για το θέατρο, δεν εγκατέλειψε ποτέ τη Θεσσαλονίκη για την Αθήνα. Ο ιδιαίτερα παραγωγικός συγγραφέας Άκης Δήμου μιλά για τη Λούλα Αναγνωστάκη που τον ενέπνευσε, και για μια πόλη όπου η ζωή τελειώνει στην προκυμαία, δίχως να βρίσκει διαφυγή στο λιμάνι της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Επιστροφή στο σπίτι της γιαγιάς: Ένα θεατρικό τσουνάμι αναμνήσεων

Θέατρο / Επιστροφή στο σπίτι της γιαγιάς: Ένα θεατρικό τσουνάμι αναμνήσεων

Ο νεαρός σκηνοθέτης Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος ανεβάζει στην Πειραματική του Εθνικού το «ΜΑ ΓΚΡΑΝ'ΜΑ», μια ευαίσθητη σκηνική σύνθεση, αφιερωμένη στη σιωπηλή ηρωίδα της οικογενειακής ιστορίας μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Ματαρόα στον ορίζοντα»: Φέρνοντας ένα θρυλικό ταξίδι στη σημερινή του διάσταση

Θέατρο / «Ματαρόα στον ορίζοντα»: Ένα θρυλικό ταξίδι στη σημερινή του διάσταση

Στην πολυεπίπεδη νέα παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, λόγος, μουσική και σκηνική δράση συνυπάρχουν ισάξια και συνεισφέρουν από κοινού στην αφήγηση των επίδοξων ταξιδιωτών ενός ουτοπικού πλοίου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το video art στο ελληνικό θέατρο

Θέατρο / Video art στο ελληνικό θέατρο: Έχει αντικαταστήσει τη σκηνογραφία;

Λειτουργεί το βίντεο ανταγωνιστικά με τη σκηνογραφία και τη σκηνική δράση ή αποτελεί προέκταση του εθισμού μας στην οθόνη των κινητών μας; Οι γιγαντοοθόνες είναι θεμιτές στην Επίδαυρο ή καταργούν τον λόγο και τον ηθοποιό; Πώς φτάσαμε από τη video art στα stage LED screens; Τρεις video artists, τρεις σκηνοθέτες και ένας σκηνογράφος καταθέτουν τις εμπειρίες τους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Κωνσταντίνος Ρήγος

Οι Αθηναίοι / «Έχω αισθανθεί να απειλούμαι τη μέρα, όχι δουλεύοντας τη νύχτα»

Οκτάνα, Επίδαυρος, ΚΘΒΕ, Πέγκυ Ζήνα, Εθνικό, Λυρική, «Brokeback Mountain» και «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Ως χορογράφος και σκηνοθέτης, ο Κωνσταντίνος Ρήγος έχει κάνει τα πάντα. Και παρότι έχει αρκετούς haters, νιώθει ότι αυτοί που τον καταλαβαίνουν είναι πολύ περισσότεροι.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Οσιέλ Γκουνεό: «Είμαι πρώτα χορευτής και μετά μαύρος»

Χορός / «Δεν βλέπω τον εαυτό μου ως έναν μαύρο χορευτή μπαλέτου αλλά ως έναν χορευτή καταρχάς»

Λίγο πριν εμφανιστεί ως Μπαζίλιο στον «Δον Κιχώτη» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο κορυφαίος κουβανικής καταγωγής χορευτής Οσιέλ Γκουνεό –έχει λάβει πολλά βραβεία, έχει επίσης εμφανιστεί στο Θέατρο Μπολσόι της Μόσχας, στην Όπερα του Παρισιού, στο Λίνκολν Σέντερ της Νέας Υόρκης και στο Ελίζιουμ του Λονδίνου– μιλά για την προσωπική του πορεία στον χορό και τις εμπειρίες που αποκόμισε, ενώ δηλώνει λάτρης της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Σμαράγδα Καρύδη: «Ήθελα να είμαι η Βουγιουκλάκη και ο Ρέτσος μαζί»

Οι Αθηναίοι / Σμαράγδα Καρύδη: «Ήθελα να είμαι η Βουγιουκλάκη και ο Ρέτσος μαζί»

Ηθοποιός, σκηνοθέτις, ακατάτακτη και αγαπημένη του κοινού, η Σμαράγδα Καρύδη θυμάται πως ανέκαθεν ήθελε το σύμπαν, χωρίς να περιορίζεται. Στον απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας της, ως η Αθηναία της εβδομάδας, καταλήγει πως, ούτως ή άλλως, «στο τέλος ανήκεις εκεί που μπορείς να φτάσεις», ενώ δηλώνει πως πάντα θα επιλέγει συνειδητά να συντάσσεται με τη χαρά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το ανάπηρο σώμα που αντιστέκεται

Θέατρο / Το ανάπηρο σώμα που αντιστέκεται

Πώς διαβάζουμε σήμερα τον «Γυάλινο Κόσμο» του Τενεσί Oυίλιαμς; Στην παράσταση του Θεάτρου Τέχνης ο Antonio Latella προσφέρει μια «άλλη» Λόρα που ορθώνει το ανάστημά της ενάντια στο κυρίαρχο αφήγημα περί επαγγελματικής ανέλιξης, πλουτισμού και γαμήλιας ευτυχίας.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ

σχόλια

1 σχόλια