Τι έιδαμε στην παράσταση του Γιαν Φαμπρ - Προμηθέας Τοπίο ΙΙ, στο Θέατρο Παλλάς

Τι έιδαμε στην παράσταση του Γιαν Φαμπρ - Προμηθέας Τοπίο ΙΙ, στο Θέατρο Παλλάς Facebook Twitter
0

Με έναν αλυσοδεμένο-σταυρωμένο Προμηθέα στο κέντρο της σκηνής κι έναν εκρηκτικό ήλιο στον ορίζοντα, όπως στο Sunshine του Ντάνι Μπόιλ, ο Φαμπρ μας υπενθύμισε από την έναρξη της παράστασης τις εξόδους κινδύνου του θεάτρου, θέλοντας να ενεργοποιήσει το ένστικτο του φόβου απέναντι στην πύρινη λαίλαπα που θα επακολουθούσε για τα επόμενα 105 λεπτά, σαρκάζοντας την ταυτοσημία της φωτιάς με την επικινδυνότητα και τις αστικές απαγορεύσεις.

Ο επαναστάτης -με αιτία- Προμηθέας έδωσε την πρώτη σπίθα πολιτισμού στους ανθρώπους, οι τελευταίοι έφτασαν τον πολιτισμό στα όριά του, κακοποιώντας τον, και ο Φαμπρ αναζητά τον σούπερμαν-υπερήρωα που θα τον επανεφεύρει. «Πού είναι ο ήρωάς μας;», «Είμαστε απελπισμένοι;», αναρωτιούνται στην αρχή της παράστασης οι ηθοποιοί, αφορίζοντας παράλληλα τους πατέρες της δυτικής ψυχολογίας με τον πιο εύγλωττο τρόπο: «Άντε γαμήσου, Σίγκμουντ Φρόιντ», «Άντε γαμήσου, Καρλ Γιουνγκ». Για τον Φαμπρ η περίπτωση «Προμηθέας» είναι πέρα από κάθε ψυχαναλυτική προσέγγιση, καθώς η επαναστατικότητά του δεν μπορεί ν’ αποκωδικοποιηθεί με την εργαλειοθήκη της.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ήφαιστος, η Αθηνά, ο Ερμής, ο Επιμηθέας, η Ιώ, η Πανδώρα και οι λοιποί πρωταγωνιστές της αισχύλειας τραγωδίας, στην εμπρηστική διασκευή της από τον Jeroen Olyslaegers, ξεδιπλώνουν μέσα από οκτώ μονολόγους τις περφόρμανς τους για τον ασεβή Τιτάνα. Την ίδια ώρα οι ηθοποιοί, ένας θίασος από αλχημιστές και ξωτικά με στολή αποφοίτων κολεγίου, τρίβουν ξεβράκωτοι τα γεννητικά τους όργανά με ορμή, προκειμένου να δημιουργήσουν φωτιά, συνουσιάζονται επί σκηνής, καταπίνουν φωτιές, παίζουν με τσεκούρια ή ψιθυρίζουν στα μικρόφωνα φλογοβόλα τσιτάτα από το «Rings of Fire» του Τζόνι Κας και το «Light my fire» των Doors. Σχεδόν ταυτόχρονα πετούν ο ένας στον άλλο κουβάδες με άμμο ή αδειάζουν στη μούρη τους πυροσβεστήρες, για να σβήσουν την εσωτερική τους φλόγα και την όποια πυροδότηση ανα-δημιουργίας.

Highlight της παράστασης οι ηθοποιοί ως μαύρα κουνελάκια-τυμπανιστές, στη λεπτή διαχωριστική γραμμή μεταξύ Χιου Χέφνερ και Ντούρασελ, να τραγουδούν σε επωδό το «Χάρε Κρίσνα».

Ο Προμηθέας του Φαμπρ ήταν ένα φαντασμαγορικό πολυθέαμα πρωτοποριακής κοπής, πιο παγανιστικό από το Όργιο της Ανεκτικότητας που παρουσίασε κατά την προηγούμενη επίσκεψή του στην Αθήνα, το 2009. Αντικατόπτριζε μ’ ευστοχία τον ολοκληρωτικά χαοτικό χαρακτήρα της εποχής και συνάμα ήταν αριστοτεχνικά καλοκουρδισμένος κι εξαντλητικά δουλεμένος από ερμηνευτική, χορογραφική και τεχνική σκοπιά.

―Αλέξανδρος Ρουκουτάκης

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Νεφέλη Θεοδότου είναι ο λόγος που όλο το ελληνικό TikTok χόρευε Φουρέιρα το 2024

Portraits 2025 / Η Νεφέλη Θεοδότου είναι ο λόγος που όλο το ελληνικό TikTok χόρευε Φουρέιρα το 2024

Η χορογράφος και στενή συνεργάτιδα της Ελένης Φουρέιρα, αφού έφτιαξε την πιο viral χορογραφία της χρονιάς για το «Αριστούργημα», αποφάσισε να δοκιμαστεί και στη συναυλία της Άννας Βίσση στο Καλλιμάρμαρο. Και ναι, πήγε καλά αυτό.
ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ
Άκης Δήμου

Θέατρο / «Ζούμε σε καιρούς φλυαρίας· έχουμε ανάγκη τη σιωπή του θεάτρου»

Άφησε τη δικηγορία για το θέατρο, δεν εγκατέλειψε ποτέ τη Θεσσαλονίκη για την Αθήνα. Ο ιδιαίτερα παραγωγικός συγγραφέας Άκης Δήμου μιλά για τη Λούλα Αναγνωστάκη που τον ενέπνευσε, και για μια πόλη όπου η ζωή τελειώνει στην προκυμαία, δίχως να βρίσκει διαφυγή στο λιμάνι της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Επιστροφή στο σπίτι της γιαγιάς: Ένα θεατρικό τσουνάμι αναμνήσεων

Θέατρο / Επιστροφή στο σπίτι της γιαγιάς: Ένα θεατρικό τσουνάμι αναμνήσεων

Ο νεαρός σκηνοθέτης Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος ανεβάζει στην Πειραματική του Εθνικού το «ΜΑ ΓΚΡΑΝ'ΜΑ», μια ευαίσθητη σκηνική σύνθεση, αφιερωμένη στη σιωπηλή ηρωίδα της οικογενειακής ιστορίας μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Ματαρόα στον ορίζοντα»: Φέρνοντας ένα θρυλικό ταξίδι στη σημερινή του διάσταση

Θέατρο / «Ματαρόα στον ορίζοντα»: Ένα θρυλικό ταξίδι στη σημερινή του διάσταση

Στην πολυεπίπεδη νέα παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, λόγος, μουσική και σκηνική δράση συνυπάρχουν ισάξια και συνεισφέρουν από κοινού στην αφήγηση των επίδοξων ταξιδιωτών ενός ουτοπικού πλοίου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το video art στο ελληνικό θέατρο

Θέατρο / Video art στο ελληνικό θέατρο: Έχει αντικαταστήσει τη σκηνογραφία;

Λειτουργεί το βίντεο ανταγωνιστικά με τη σκηνογραφία και τη σκηνική δράση ή αποτελεί προέκταση του εθισμού μας στην οθόνη των κινητών μας; Οι γιγαντοοθόνες είναι θεμιτές στην Επίδαυρο ή καταργούν τον λόγο και τον ηθοποιό; Πώς φτάσαμε από τη video art στα stage LED screens; Τρεις video artists, τρεις σκηνοθέτες και ένας σκηνογράφος καταθέτουν τις εμπειρίες τους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Κωνσταντίνος Ρήγος

Οι Αθηναίοι / «Έχω αισθανθεί να απειλούμαι τη μέρα, όχι δουλεύοντας τη νύχτα»

Οκτάνα, Επίδαυρος, ΚΘΒΕ, Πέγκυ Ζήνα, Εθνικό, Λυρική, «Brokeback Mountain» και «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Ως χορογράφος και σκηνοθέτης, ο Κωνσταντίνος Ρήγος έχει κάνει τα πάντα. Και παρότι έχει αρκετούς haters, νιώθει ότι αυτοί που τον καταλαβαίνουν είναι πολύ περισσότεροι.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Οσιέλ Γκουνεό: «Είμαι πρώτα χορευτής και μετά μαύρος»

Χορός / «Δεν βλέπω τον εαυτό μου ως έναν μαύρο χορευτή μπαλέτου αλλά ως έναν χορευτή καταρχάς»

Λίγο πριν εμφανιστεί ως Μπαζίλιο στον «Δον Κιχώτη» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο κορυφαίος κουβανικής καταγωγής χορευτής Οσιέλ Γκουνεό –έχει λάβει πολλά βραβεία, έχει επίσης εμφανιστεί στο Θέατρο Μπολσόι της Μόσχας, στην Όπερα του Παρισιού, στο Λίνκολν Σέντερ της Νέας Υόρκης και στο Ελίζιουμ του Λονδίνου– μιλά για την προσωπική του πορεία στον χορό και τις εμπειρίες που αποκόμισε, ενώ δηλώνει λάτρης της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Σμαράγδα Καρύδη: «Ήθελα να είμαι η Βουγιουκλάκη και ο Ρέτσος μαζί»

Οι Αθηναίοι / Σμαράγδα Καρύδη: «Ήθελα να είμαι η Βουγιουκλάκη και ο Ρέτσος μαζί»

Ηθοποιός, σκηνοθέτις, ακατάτακτη και αγαπημένη του κοινού, η Σμαράγδα Καρύδη θυμάται πως ανέκαθεν ήθελε το σύμπαν, χωρίς να περιορίζεται. Στον απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας της, ως η Αθηναία της εβδομάδας, καταλήγει πως, ούτως ή άλλως, «στο τέλος ανήκεις εκεί που μπορείς να φτάσεις», ενώ δηλώνει πως πάντα θα επιλέγει συνειδητά να συντάσσεται με τη χαρά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το ανάπηρο σώμα που αντιστέκεται

Θέατρο / Το ανάπηρο σώμα που αντιστέκεται

Πώς διαβάζουμε σήμερα τον «Γυάλινο Κόσμο» του Τενεσί Oυίλιαμς; Στην παράσταση του Θεάτρου Τέχνης ο Antonio Latella προσφέρει μια «άλλη» Λόρα που ορθώνει το ανάστημά της ενάντια στο κυρίαρχο αφήγημα περί επαγγελματικής ανέλιξης, πλουτισμού και γαμήλιας ευτυχίας.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ