Το La La Land σηματοδότησε την επιστροφή των μιούζικαλ στα Όσκαρ

Το La La Land σηματοδότησε την επιστροφή των μιούζικαλ στα Όσκαρ Facebook Twitter
1

Όλοι ζήσαμε πέρσι, τη μεγάλη στιγμή των μιούζικαλ, όταν ένα από αυτά έτρεχε στην κούρσα των Όσκαρ με 14 υποψηφιότητες. Ένας αριθμός ρεκόρ για μια ταινία, που στάθηκε δίπλα στον Τιτανικό και στο All About Eve.

Μάλιστα, πέρα του ότι είχαμε να δούμε μιούζικαλ να κερδίζει το αγαλματάκι από το 2002 με το Chicago, ήταν και η πρώτη ταινία του είδους -για περίπου 60 χρόνια- που δεν ήταν μεταφορά από ένα θεατρικό έργο.

Οι περισσότεροι το αγάπησαν, όσο δε για την μουσική του ακόμα παίζεται με επιτυχία στα ραδιόφωνα. Όμως δεν ήταν και τόσα λίγα τα μιούζικαλ που σήκωσαν το χρυσό. Οι λάτρεις του είδους και της μουσικής, ας δώσουν προσοχή στις παρακάτω ταινίες που κατάφεραν να τερματίσουν πρώτες στην χρονιά τους.

Το La La Land σηματοδότησε την επιστροφή των μιούζικαλ στα Όσκαρ Facebook Twitter

Το πρώτο μιούζικαλ της MGM το 1929, με τίτλο The Broadway Melody, κατάφερε ήδη τη δεύτερη χρονιά των βραβείων να ξεχωρίσει. Με μουσική από τους Arthur Freed και Nacio Herb Brown, η ιστορία αφορούσε τον αγώνα κάποιων ερμηνευτών και στιχουργών του βαριετέ (Anita Page, Bessie Love και Charles King) να κάνουν καριέρα στον απαιτητικό χώρο της θεατρικής Νέας Υόρκης.

Το επόμενο μιούζικαλ που τερμάτισε πρώτο, ήταν το 1936 και μιλούσε για την ιστορία του δημιουργού των Ziegfeld Follies, Florenz "Flo" Ziegfeld Jr. Η ταινία με τίτλο The Great Ziegfeld, έδωσε το χρυσό και στην πρωταγωνίστρια Luise Rainer, ενώ ακολούθησαν και δύο σίκουελ. Συγκεκριμένα, το 1941 το Ziegfeld Girl (με τους James Stewart και Judy Garland) και το 1946 το Ziegfeld Follies (σε σκηνοθεσία του Vincente Minnelli, σύζυγο της Garland και πατέρα της Liza).

Οκτώ χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1944, το Going My Way κέρδισε τα στοιχήματα και αποτέλεσε την αρχή μιας μεγάλης καριέρας για τον Bing Crosby, στο ρόλο ενός παπά σε μια προβληματική περιοχή της Νέας Υόρκης. Η επιτυχία ήταν τέτοια που η Paramount Pictures, τον επόμενο μόλις χρόνο, κυκλοφόρησε τη συνέχεια με τίτλο The Bells of St. Mary's.

Ένα από τα πιο γνωστά μιούζικαλ στις αρχές της δεκαετίας του 1950, σε σκηνοθεσία πάλι Vincente Minnelli, ήταν το βραβευμένο με έξι Όσκαρ An American in Paris. Η ιστορία δύο ανδρών που αγάπησαν την ίδια Παριζιάνα, με πρωταγωνιστή τον σούπερ σταρ της εποχής Gene Kelly και σε μουσική του George Gershwin, έχει γράψει επιπλέον ιστορία για το φινάλε της 17λεπτης χορευτικής σκηνής που κόστισε τότε περίπου μισό εκατομμύριο δολάρια.

Η συνέχεια για τον Vincente Minnelli ήταν ακόμα καλύτερη, γιατί στο επόμενο μιούζικαλ, στο Gigi (1958), έφτασε τα 9 Όσκαρ, εκ των οποίων ένα καλύτερης ταινίας και ένα σκηνοθεσίας.

Το La La Land σηματοδότησε την επιστροφή των μιούζικαλ στα Όσκαρ Facebook Twitter

Οι επιτυχίες για τα μιούζικαλ απογειώνονται με το διάσημο West Side Story (1961) που έφυγε από την τελετή με 10 αγαλματίδια. Το έργο, μεταφορά από το θεατρικό των Leonard Bernstein και Stephen Sondheim, μιλούσε για την ιστορία δυο εραστών από άλλες περιοχές της πόλης. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε τους Natalie Wood, Richard Beymer και Rita Moreno.

Ένα ακόμα διάσημο έργο -και λόγω της θεατρικής του επιτυχίας- είναι το My Fair Lady (1964). Την χρονιά εκείνη, απέναντι του είχε σπουδαίες ταινίες όπως οι Mary Poppins και Zorba the Greek. Η ιστορία της ταινίας των οκτώ Όσκαρ, αναφέρεται σε έναν καθηγητή φωνητικής (Rex Harrison) που επιχειρεί να «αναβαθμίσει» μια κοπέλα (Audrey Hepburn) από πτωχή πωλήτρια σε κυρία της υψηλής κοινωνίας.

Η συνέχεια της σύντομης αυτής παρουσίασης, θα μας βρει με τη μεταφορά του βραβευμένου με Τόνι θεατρικού The Sound of Music (1965). Στον πρωταγωνιστικό ρόλο της νέας αυστριακής καλόγριας η Julie Andrews που έχασε τελικά το Όσκαρ από την Julie Christie για την ερμηνεία της στο Darling. Η ταινία, αν και έλαβε ανάμεικτες κριτικές, έφυγε από τα βραβεία με 5 Όσκαρ.

Τρία χρόνια αργότερα, η μεταφορά ενός ακόμα θεατρικού, βασισμένο στο γνωστό σε όλους μας έργο του Charles Dickens Oliver Twist, ήρθε να πάρει το βραβείο καλύτερης ταινίας. Ο λόγος για το Oliver!, που κέρδισε συνολικά πέντε Όσκαρ, εκ των οποίων και σκηνοθεσίας για τον Carol Reed αλλά και καλύτερης μουσικής για τον Johnny Green.

Το La La Land σηματοδότησε την επιστροφή των μιούζικαλ στα Όσκαρ Facebook Twitter

Χρειάστηκε να περάσουν 34 ολόκληρα χρόνια αλλά και σημαντικά μιούζικαλ ως υποψήφια για το Όσκαρ καλύτερης ταινίας [Hello, Dolly! (1969), Fiddler on the Roof (1971), Cabaret (1972), Beauty and the Beast (1991) και Moulin Rouge! (2001)], μέχρι να επιστρέψει το είδος στην κορυφή. Το κατάφερε το Chicago (2002), που κέρδισε συνολικά έξι Όσκαρ και έδωσε επιπλέον στην Catherine-Zeta Jones το πολύτιμο αγαλματίδιο, με τις υπόλοιπες πρωταγωνίστριες (Renée Zellweger και Queen Latifah) να είναι επίσης υποψήφιες για τις ερμηνείες τους. Όσο για τον Richard Gere, που ήταν φαβορί έχοντας κερδίσει ήδη μια Χρυσή Σφαίρα, τελικά του το πήρε ο Adrien Brody για την ερμηνεία του στο The pianist.

Στα χρόνια από τότε και μέχρι το βραβευμένο πέρυσι με έξι Όσκαρ και συνολικά 212 βραβεύσεις La La Land, μόνο το Les Misérables κατάφερε να πάρει το 2012 μια υποψηφιότητα στην κατηγορία.

Θα ξαναδούμε άραγε σύντομα μιούζικαλ να πρωταγωνιστεί στα μεγάλα βραβεία;

Θέλεις βραβευμένες ταινίες; Δες Nova!

Απόλαυσε ταινίες που σάρωσαν τα βραβεία σε Αμερική και Ευρώπη. Και ταινίες που ήδη κλέβουν την παράσταση στο χορό των φετινών βραβείων σε Α' προβολή: Τρεις Πινακίδες έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι, Wonder, Η Μορφή του Νερού, The Disaster Artist, The Greatest Showman

Oscars News
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Threads»: Η συγκλονιστική βρετανική ταινία που απεικόνισε τον φόβο του πυρηνικού ολέθρου /«Threads»: To βρετανικό «Chernobyl» εξακολουθεί να συγκλονίζει 40 χρόνια μετά

Οθόνες / «Threads»: Η ανατριχιαστική βρετανική ταινία που απεικόνισε τον φόβο του πυρηνικού ολέθρου

Σαράντα χρόνια κλείνει η σοκαριστική δημιουργία του BBC, που κάνει το «Chernobyl» του HBO να μοιάζει με τη «Mary Poppins» και αφορά τις πιθανές επιπτώσεις πυρηνικής επίθεσης σε μια βρετανική πόλη, όπως προκύπτουν μέσα από τις φριχτές δοκιμασίες των κατοίκων της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι δέκα αγαπημένες ταινίες του Θάνου Κόη των Lost Bodies

Μυθολογίες / «Ο Καουρισμάκι είναι θεούλης»: Οι δέκα αγαπημένες ταινίες του Θάνου Κόη

Ο μουσικός και το ½ των Lost Bodies μοιράζεται μια ψαγμένη και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα λίστα, που περιλαμβάνει από μια ταινία που του προκαλεί αβίαστο γέλιο μέχρι ένα βαθιά ποιητικό και φιλοσοφικό έργο με στοιχεία επιστημονικής φαντασίας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
40 χρόνια cyberpunk: Το δυστοπικό όραμα που έγινε πραγματικότητα

Οθόνες / 40 χρόνια cyberpunk: Το δυστοπικό όραμα που έγινε πραγματικότητα

Τέσσερις δεκαετίες μετά την κυκλοφορία του «Νευρομάντη» του Γουίλιαμ Γκίμπσον, τα βασικά στοιχεία της cyberpunk λογοτεχνίας – η τεχνοφεουδαρχία, η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης, η ακραία ανισότητα – αντικατοπτρίζονται στον σημερινό κόσμο.
THE LIFO TEAM
CHECK Squid Game 2: «Το παιχνίδι δεν θα τελειώσει, αν ο κόσμος δεν αλλάξει»

Οθόνες / Squid Game 2: Αξίζει η πολυαναμενόμενη επιστροφή της σειράς φαινόμενο;

Ο δημιουργός της σειράς αρχικά δεν ήθελε να δώσει συνέχεια, αλλά παραδέχτηκε πως συμφώνησε για τα λεφτά – και ότι, αν το ήξερε, δεν θα είχε σκοτώσει τόσο κόσμο στην πρώτη σεζόν. — SPOILER ALERT
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
My Sunshine

Οθόνες / 10 ταινίες της χρονιάς που αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία

Από τη γέννηση του Κακού στο «Apprentice» έως το ψυχαγωγικό όργιο του «Kneecap», ταινίες που άξιζαν να βρουν μεγαλύτερο κοινό και συνθέτουν μια εναλλακτική κινηματογραφική λίστα, πλάι σ' εκείνη με τις καλύτερες της χρονιάς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κοιμήθηκα με 100 άντρες σε μια μέρα»: Το viral ντοκιμαντέρ που φτάνει την κουλτούρα του Only Fans στα όριά της

Οθόνες / «Κοιμήθηκα με 100 άντρες σε μια μέρα»: Το viral ντοκιμαντέρ που φτάνει την κουλτούρα του Only Fans στα όριά της

Η ταινία που ανέβηκε πρόσφατα στο YouTube, με πρωταγωνίστρια τη 23χρονη δημιουργό του Only Fans, Lily Phillips, αποτυπώνει την κλειστοφοβική πραγματικότητα της διαδικτυακής φήμης και την αναπόφευκτη εξέλιξή της.
THE LIFO TEAM
PULP FICTION LAST minute CHRISTMAS movies

Οθόνες / 10 χριστουγεννιάτικες ταινίες για εορταστικό streaming

Πριν πατήσετε ξανά το play για την αγία τριάδα των γιορτών, το Μόνος στο Σπίτι, το Love Actually και το Holiday δηλαδή, η χιονοστιβάδα των χριστουγεννιάτικων προτάσεων απειλεί να βάλει σε πειρασμό τις βολικές σας επιλογές.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τα κατάφερε ο Χρήστος Μάστορας ως Στέλιος Καζαντζίδης;

The Review / Τα κατάφερε ο Χρήστος Μάστορας ως Στέλιος Καζαντζίδης;

Ο Αλέξανδρος Διακοσάββας και η Μίνα Μπιράκου είδαν το «Υπάρχω», το πολυαναμενόμενο biopic του Γιώργου Τσεμπερόπουλου για τον Στέλιο Καζαντζίδη, και εντυπωσιάστηκαν με την ερμηνεία του Χρήστου Μάστορα. Ποιο κομμάτι της ταινίας δεν τους άρεσε;
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Γιατί ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» παραμένει ακαταμάχητος μετά από τόσα χρόνια;

Σαν σήμερα έκανε πρεμιέρα / Γιατί ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» παραμένει ακαταμάχητος μετά από τόσα χρόνια;

Στις 19/12/2001 έκανε πρεμιέρα η «Συντροφιά του Δαχτυλιδιού», το πρώτο μέρος του κινηματογραφικού άθλου του Πίτερ Τζάκσον που καθόρισε το σινεμά του φανταστικού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργο Καπουτζίδη, γιατί βλέπουμε τόσο σπάνια ανάπηρους χαρακτήρες στις ελληνικές σειρές;

Ζούμε, ρε! / Γιώργο Καπουτζίδη, γιατί βλέπουμε τόσο σπάνια ανάπηρους χαρακτήρες στις ελληνικές σειρές;

Πόσο κοντά είμαστε στο να βλέπουμε ανάπηρους ηθοποιούς στην οθόνη μας; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τον σεναριογράφο, ηθοποιό και σκηνοθέτη Γιώργο Καπουτζίδη για τη συμπερίληψη στην ελληνική τηλεόραση και τη δική του προσπάθεια να γράψει ανάπηρους χαρακτήρες για μία νέα σειρά.
THE LIFO TEAM
Oι δέκα αγαπημένες ταινίες του Λάμπρου Κωνσταντέα

Μυθολογίες / «Στα 13 μου φρίκαρα με το The Ring»: Oι δέκα αγαπημένες ταινίες του Λάμπρου Κωνσταντέα

Παιδί των ’90s, ο ηθοποιός έχει φτιάξει μια λίστα που χωράει από τη «Μικρή γοργόνα» της Disney και τον Harry Potter του Κουαρόν μέχρι Ινιάριτου και Γουόνγκ Καρ Γουάι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ