ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
 
 

Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
15.10.2019 | 14:14

Για δίαιτα-κιλά.

Είχαν γράψει αυτές τις ημέρες διάφορες κοπέλες εδώ για το θέμα του βάρους τους. Απο κάτω υπήρχαν διάφορα σχόλια του στύλ ξεκίνα δίαιτα πήγαινε για τρέξιμο αλλά και κοπέλες που έλεγαν ότι τους αρέσει το φαγητό ότι δεν θέλουν να περάσουν την ζωή τους καταπιέζοντας τους εαυτό τους τρώγοντας φαγητά που δεν τους αρέσουν. Θα ήθελα να γράψω κάποια πράγματα για αυτή την αντιπαράθεση. Καταρχάς όπως ξέρουμε οι άντρες έλκονται πρωτίστως απο την εμφάνιση της κάθε γυναίκας. Καλώς ή κακώς. Μπορεί αυτό το κριτήριο να είναι άδικο,να είναι ποταπό αλλά σε κάθε περίπτωση είναι πραγματικό,ο εγκέφαλος τους έτσι είναι σχεδιασμένος να δουλεύει. Επομένως το να είναι κάποια πιο παχουλή έχει τις συνέπεις του σε ότι έχει να κάνει με την σχέση της με το αντίθετο φύλο. Αυτό το θέμα των σχέσεων το γραφω για να γίνεται ξεκάθαρο γιατί μπήκε και η συγκεκριμένη παράμετρος. Πάμε τώρα στο θέμα του φαγητού. Γράψαν κάποιες και κάποιοι ότι λατρεύουν το φαγητό και δεν θέλουν να κάνουν υπαναχωρήσεις στο συγκεκριμένο τομέα . Το να έχει κάποιος ή κάποια ένα όμορφο σώμα προυποθέτει κάποιους περιορισμούς είτε δηλαδή αυτό το άτομο κάνει προσεκτική διαίτα είτε ασκείται πάρα πολύ που αυτό μπορεί να σημαίνει πχ ότι δουλεύει πάρα πολύ επομένως μοχθεί πολύ και κουράζεται πολύ που και αυτό μορφή καταπίεσης σε μια διάσταση είναι. 2 είναι οι κύριοι παράμετροι λοιπόν οι θερμίδες που τρώς(δίαιτα) και οι θερμίδες που ξοδεύευεις(τρέξιμο,δουλειά,γυμναστική). Δεν μπορεί κάποιος που δεν κάνει τίποτα απο τα 2 να θεωρεί ότι πρέπει να μοιάζει με τους ασκούμενους και όταν αυτό δεν γίνεται να τα ρίχνει όλα στην κληρονομικότητα και στα γονίδια. Υπάρχουν συνέπειες για κάθε μπουκιά που βάζετε στο στόμα σας. Το κάθε σώμα είναι μια συνάρτηση,ένας αλγόριθμος, ανάλογα με το τι θα του βάλεις θα πάρεις ένα αποτέλεσμα, άλλο θα πάρεις βάζοντας του μια κουταλιά πράσινων λαχανικών άλλο απο μια κουταλιά μερέντα. Συνεχόμενες πολλές πράξεις δημιουργούν ένα αποτέλεσμα. Τα γράφω όλα αυτά για να γίνονται ξεκάθαρα κάποια πράγματα για να μην υπάρχουν παρανοήσεις ότι κάποιοι μπορούν να τρώνε ότι θέλουν ότι αυτοί είναι οι έξυπνοι που χαίρονται την ζωή τους και ταυτόχρονα δεν έχουν συνέπειες όσον αφορά την υγεία τους την εξωτερική τους εμφάνιση και την σχέση τους με το άλλο φύλο.
71
 
 
 
 
σχόλια
Δεκτά αυτά που λες αλλά άνοιξε το μυαλό σου και αποδέξου ότι δεν είναι σωστή η γνώμη σου ή μόνο η δική σου γνώμη. Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που χωρίς να τρώνε είναι τσουπωτοί, εύσωμοι, χοντροί που όντως δεν τρώνε. Πες μου εσύ ένας άνθρωπος που ήταν στη σβούρα, κάθε μέρα γυμναστική, έτρωγε αρκετά λίγο ειδικά σε σχέση με αυτά που έπρεπε να τρώει, και ξαφνικά έκατσε σε αναπηρικό αμαξίδιο, κι έβαλε κιλά κι ενώ κάνει διατροφή συνεχίζει και βάζει ενώ κάνει διατροφή, τι θα του πεις δηλαδή; Έτσι είμαι εγώ. Τι θα με πεις; Κοπελιά μην τρως; Άντε με τις κάθετες και σωστές απόψεις σας... Και πέρα από αυτό η ομορφιά δε συνδυάζεται πάντα με το αδύνατο. Το ότι το αδύνατο είναι προτιμότερο δε σημαίνει ότι είναι και ομορφότερο! Να ξεχωρίζουμε λίγο. Πάντως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με παραπανισια κιλά που είναι πολύ όμορφοι και ζούνε κανονικότατα δεν τους περιορίζει τίποτα.
Δηλαδή με συγχωρείτε δεν είναι προφανές ότι δεν αναφέρομαι σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα ή καρδιαπαθής ή αστέγους;; Δηλαδή ότι γράφουμε εδώ μέσα θα πρέπει να το υπεραναλύουμε μήν τυχόν μας ξεφύγει και κάποια κατηγορία;; Για να μην μακρυγορώ αναφέρομαι και γράφω μόνο για ανθρώπους που στο στρατό θα ήταν Ι1 ή Ι2 ή Ι3.
Μίλησα για κινητικό πρόβλημα; Εγώ μια χαρά διάβασα και κατάλαβα τι έγραψες κι εσύ κόλλησες εκεί; Στο αμαξίδιο μπορεί να κάτσεις και όταν έχεις φτάσει στο αμήν από την κούραση και δε σε κρατάνε τα πόδια σου όρθια.
-"Καταρχάς όπως ξέρουμε οι άντρες έλκονται πρωτίστως απο την εμφάνιση της κάθε γυναίκας."Οπως και το αντιθετο.-"2 είναι οι κύριοι παράμετροι λοιπόν οι θερμίδες που τρώς(δίαιτα) και οι θερμίδες που ξοδεύευεις(τρέξιμο,δουλειά,γυμναστική)."Σωστά*. Το λεγομενο energy balance (ισοζυγιο θερμιδων). Αρνητικο ισοζυγιο θερμιδων = απωλεια βαρους. *(Αναφερομαι μονο σε υγιη ατομα. Αν εισαι διαβητικος, βουλιμικος κτλ ουτως ή άλλως δεν ανηκεις σε αυτην την κατηγορια).-"Δεν μπορεί κάποιος που δεν κάνει τίποτα απο τα 2 να θεωρεί ότι πρέπει να μοιάζει με τους ασκούμενους"Σωστά. Αλλες ενεργειακες απαιτησεις εχει καποιος με μετρια/εντονη δραστηριοτητα και αλλες καποιος που καθεται στον καναπε/γραφειο ολη μερα. Ενα υγιες ατομο το οποιο εχει εντονη δραστηριοτητα ειτε λογω χειρωνακτικης εργασιας ειτε λογω προπονησεων με βαρη/αεροβιας κτλ χρειαζεται αρκετους υδατανθρακες στη διατροφη του (βελτιωση αθλητικης αποδοσης - ΟΧΙ οι υδατανθρακες ΔΕΝ αποθηκευονται με καποιο μαγικο τροπο σε λιπος)-"άλλο θα πάρεις βάζοντας του μια κουταλιά πράσινων λαχανικών άλλο απο μια κουταλιά μερέντα."Προφανως διοτι τα πρασινα λαχανικα περιεχουν βιταμινες και μεταλλα. Παρ'ολ'αυτα αν τρως παραπανω απ'οσο καις θα αποθηκευσεις λιπος. Ακομη και αν ολες οι θερμιδες της διατροφης σου προερχονται απο φιλετο, μπροκολο και ρυζι (μη ρεαλιστικο σεναριο). Αντιστοιχα, δε θα αποθηκευσεις με καποιο μαγικο τροπο λιπος αν μεσα στο πλαισιο των ενεργειακων σου απαιτησεων καποια φορα φας μερεντα. Η συνεση και το μετρο ειναι απαραιτητα για καποιον που θελει να εχει υγιη σχεση με το φαγητο.
Κι όπως όλοι γνωρίζουν, οι άντρες είναι «προγραμματισμένοι» να έλκονται από τις αδύνατες γυναίκες -οι οποίες αν παχύνουν γίνονται φακλάνες και φάλαινες. Στους άντρες όμως η κοιλούμπα είναι κιμπαριλίκι και, αργότερα οι ρυτίδες γοητεία. Οι γυναίκες, πάλι, «πατσαβουριάζουν». Η προσοχή στο βάρος είναι πρωτίστως θέμα υγείας. Τα υπολοιπα είναι καθαρά θέμα γούστου, όπως δείχνουν και οι πολλές αναζητήσεις για στρουμπουλές κοπέλες στην ανάλογη στήλη.
Αυτό το πράγμα ότι ο άντρας έλκεται από το ωραίο σώμα πρέπει κάποια στιγμή να πάψει να υφίσταται ως επιχείρημα. Λες και η γυναίκα είναι φτιαγμένη μόνο για να ικανοποιεί τα αντρικά βλέμματα. Μόνο διακοσμητική. ΕΛΕΟΣ. Έλεος και με τα στάνταρντς που έχουν ορισμένοι. Γιατί ό άντρας με κοιλιά δικαιούται να θέλει δίπλα του μια καρακουκλάρα ενώ για το αντίθετο, θα πέσει φωτιά να μας κάψει...Και στην τελική δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιος να μην μπορεί να τρώει, να χαίρεται τη ζωή του και να έχει άριστη σχέση με το αντίθετο φύλο. Και οι άνθρωποι με κιλά κάνουν σεξ και σχέσεις. Το μόνο που μπορεί να επηρεάζεται είναι η υγεία, κι εκεί όταν γίνονται υπερβολές. Όλα τα άλλα είναι μπαρούφες.
Εντωμεταξει μας λέει ότι ο εγκέφαλος των ανδρων είναι κατασκευασμένος να ελκύεται από την εξωτερική εμφάνιση (δεν λαμβάνει υπόψιν πως τα standards μεταβαλλονται πολιτισμικά ) , μας λέει για φαγητό και μπλα μπλα μπλα και λίγο μετά μας λέει "έχω καλά γονίδια και δεν με πλησιάζουν τα θηλυκά" . Τι σημασία που δεν είσαι όμορφος αφού τα θηλυκά δεν έχουν τέτοιους εγκεφάλους να βασίζονται στην εξωτερική εμφάνιση ; Μήπως χρησιμοποιείς το δίπολο φύση /ανθρώπινος πολιτισμός κατά το δοκούν ;
Οι γυναίκες δεν κοιτάνε μόνο την εξωτερική εμφάνιση αλλά και άλλα στοιχεία σε έναν άντρα όπως την ασφάλεια που παρέχει την οικονομική κυρίως,για αυτό και βλέπεις χοντρούς με ακριβά αυτοκίνητα να έχουν γυναικάρες μέσα,ενώ το αντίστροφο είναι τρομερά σπάνιο δηλαδή άντρα μοντέλο με παχύσαρκη γυναίκα. Εγώ δεν έχω ακριβό αυτοκίνητο δεν έχω κάν αυτοκίνητο για να μπορέσω να δελεάσω τα θηλυκά.Θα μου πείς γιατί δεν παίρνεις ,έχεις 10χ στην άκρη να δώσεις τα 4 να πάρεις ένα μεταχειρισμένο. Πρώτον γιατί φοβάμαι ότι αν πάρω μεταχειρισμένο θα μου πουλήσουν κανένα σαράβαλο μιας και δεν μπορείς να είσαι σίγουρος τι παίρνεις. Δεύτερον δεν το χρειάζομαι αυτή την στιγμή με τις συγκοινωνίες εξυπηρετούμαι μια χαρά, το θεωρώ παράλογο να πάρω κάτι μόνο και μόνο για να βρώ κοπέλα. Τρίτον τσιγκουνεύομαι να δώσω 4χ και να μειωθούν τα λεφτά μου απο 10χ σε 6χ, άσε που με τα επιπλέον έξοδα που θα επιβαρυνθώ με εφορίες,ασφάλειες,βενζίνες,συνεργεία κτλπ σύντομα το 6 θα γίνει 5 μετά 4 μετά 3 και με πιάνει μια κατάθλιψη.
Να προτιμάς το ρύζι απο τα μακαρόνια ,έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη,δημιουργεί μικρότερη έκρηξη ινσουλίνης περιορίζοντας την λιπογένεση. Απο τυρί να προτιμάς cottage ή ανθότυρο.
Δεν ανάβεις καμία φωτιά φυσιολογικό είναι. Στην ουσία γυμνάζεσαι όντας όλη μέρα έξω τρέχοντας δεξιά και αριστερά σε συνδυασμό με την ηλικία σου προκύπτει αυτό το αποτέλεσμα. Καθώς θα περνάν τα χρόνια θα πέφτει ο μεταβολισμός σου και οι έξοδοι σου με τα ίδια που τρώς τώρα θα μεταμορφωθείς σε όλους αυτούς τους πενηντάρηδες με τις κοιλιές που βλέπεις καθημερινά.
Ε μα! Γιατι θα μας κάνουν να ξεχάσουμε κι αυτά που ξέρουμε μερικοί.Παλιά πώς δεν υπήρχαν πολλοί παχείς άνθρωποι; Κινούνταν πολύ, έτρωγαν λιγότερο επεξεργασμένες τροφές, ανέπνεαν καθαρότερο αέρα, ζούσαν με λιγότερο στρες και κατάθλιψη. Τα ζητήματα σπανίως είναι απλουστευτικής προσέγγισης.
Παίζει ρόλο που τρώς σπιτικό φαγητό αλλά όχι όπως ακριβώς το πιστεύεις. Μια χαρά θα παχύνεις τρώγοντας μακαρόνια με κιμά και τυρί για αυτό να είσαι βέβαιος. Ο λόγος που δεν χοντραίνεις ακόμα είναι ότι τρέχεις όλη μέρα έξω και ότι είσαι νέος ακόμα.
Ναι βέβαια δεν μας λές τι τρώς την υπόλοιπη μέρα γιατί ας πούμε το πρωί μπορεί να μην τρώς τίποτα και να κάνεις τρομερές καύσεις κυκλοφορώντας έξω με άδεια στομάχι. υγ. Εγώ έβαλα να φάω 80γρ. βρώμη + 200μλ άπαχο γάλα+1 σκούπη whey + μια κουταλιά λιναρόσπορο. Και το δυστύχημα είναι το παραμένο ο πιο αγάμητος εδώ μέσα μακράν του δεύτερου.
"Εγώ έβαλα να φάω 80γρ. βρώμη + 200μλ άπαχο γάλα+1 σκούπη whey + μια κουταλιά λιναρόσπορο. Και το δυστύχημα είναι το παραμένο ο πιο αγάμητος εδώ μέσα μακράν του δεύτερου."Quelle αδικία, ω θεοί!!Κι ήρθαμε επιτέλους στο κυρίως θέμα που ζεματάει.
Ξέρεις τι είναι καραβάν' να κάνεις τόσες θυσίες και να μην σε θέλει θηλυκό κουνούπι;; Να συνοδεύεσαι με άσχημα γονιδιακά χαρακτηριστικά και να μην σε βλέπουν κάν τα θηλυκά;; Να μην έχει γυρίσει να σε κοιτάξει καμία πλήν απο 2 γεματούλες με χοντρά στραβά δάχτυλα ποδιών;; Αυτές είναι οι πραγματικές αδικίες της ζωής.
Μάλλον σε άλλο κόσμο ζούμε με ορισμένους. Εγώ όποιον παχύσαρκο ξέρω κάνει λάθος διατροφή. Απο γνωστούς που τους βλέπω τι τρώνε και πόσο αθλούνται εώς τους ανθρώπους στα σούπερ μάρκετ που παρατηρώ τι ψωνίζουν. Απο την άλλη τόσα χρόνια στα γυμναστήρια κοντεύω δεκαετία να κλείσω εκεί μέσα όποιος ερχόταν παχύσαρκος και προσπαθούσε πάντα έβλεπα βελτίωση , όσες γυναίκες βλέπω που έρχονται συνέχεια έχουν εξαιρετικά σώματα όλες. Που βλέπεται όλοι εσείς την τυχαιότητα και την ασυνέπεια σε όλα αυτά μάλλον σε άλλους κόσμους ζούμε.
απόζωήΥΓ. Ο Άγιος Σάββας είναι αντικαρκινικό νοσοκομειο, όχι κανένα μοναστήρι. Επειδή λέμε και τα αυτονόητα εδώ μέσα καμμιά φορά.Να δεις άντρες-γυναίκες κορμάρες να γίνονται μπαλονάρες απο τις κορτιζόνες μηνών μάνα μου να'ρθεις να στανιάρεις!
Δούλευε ο πατέρας μου στον άγιο σάββα.Δεν συνεννοούμαστε πάντως καθόλου. Μου έφερες ένα ατυχές παράδειγμα με ασθενείς που τους τιγκάρατε στις κορτιζόνες για να μου αποδείξεις τί;; Ότι δημιουργείται πτώση του μεταβολισμού με συνέπεια την γρήγορη αύξηση του βάρους του ασθενούς. Εντάξει το ξέρουμε και τι να κάνουμε τώρα να τρώμε σαν ζώα επειδή υπάρχουν άνθρωποι που υπο αυτή την συνταγή γίνονται έτσι;;
Αν πρόσεξες στο αρχικό μου σχόλιο έβαλα dusclaimer και για το πολύ body positivity. Καλό μεν αλλά μην επαναπαυόμαστε.Αυτό που λέω, ενθυμούμενη την σνατροφή μου, είναι ότι η κατηγορία στον παχύ άνθρωπο "εσύ φταις που είσαι απειθάρχητος" είναι μαχαίρι στην καρδιά, το ίδιο και το "γιατί δεν τρως λίγο να καρδαμώσεις" στον ανορεξικό ή καχεκτικό. Αν το λέει κάποιος εν γνώση του, είναι μ@λάκας. Αν δεν θέλεις να είσαι μ@λάκας, επομένως, έχεις επιλογή (οπχι μόνο εσύ προσωπιξά, γενικά το λέω): μην το λες.Σκέψου, σκέψου ότι ΔΕΝ γνωρίζεις τον άλλο. Σκέψου ότι μιλάει το προνόμιό σου. Είσαι υγιής! Άλλος δεν είναι. Πας γυμναστήριο και σηκώνεις 100 κιλά πάγκο. Πέρασα μήνες που δεν μπορούσα να πάρω τα πόδια μου, όχι να γυμναστώ, ούτε ντουζ που λέει ο λόγος δεν άντεχα να κάνω πάνω από 5λεπτο! (εντάξει, επανήλθα, σκούπισε το δάκρυ σου)Να είσαι σεμνός. Να μην υποκύπτεις στην αλαζονία του προνομίου σου. Δεν ξρ´ρεις η ζωή πώς στα φέρνει. Σήμερα ο άλλος είναι χοντρός, καχεκτικός, φτωχός, άστεγος, μόνος, χωρισμένος, αποκυμένος, άνεργος, κακοποιημένος. Αύριο μπορεί να είσαι εσύ.Δεν είμαστε κάτι το τόσο σπουδαίο, το τόσο εξαιρετικό, που τα κακά και τα άσχημα θα μας δουν και θα πουν "ε όχι ρε παιδιά στον Γοδεφρείδο ή στην Ελπινίκη! δεν γίνεται αυτό! next victim!"Σεμνότητα. Είναι εντελώς άλλο πράγμα από την σεμνοτυφία (μακριά απο μας). Αυτά με δίδαξαν οι αρρώστειες μου κι είμαι ευγνώων γι'αυτό.
Ανορεξικός ήμουν και εγώ, ήμουν μακράν ο πιο αδύναμος στην τάξη μου και σε συνδυασμό με κάποιες πνευματικές ιδιαιτερότητες που έχω γινόμουν πρώτος στόχος για μπούλινκ στο σχολείο. Δεν έπαιρνα βάρος με τίποτα και αυτό που κατάλαβα ήταν ότι έπρεπε να τρώω περισσότερο,έπαιρνα λίγο βάρος ξανακόλλαγα, ξάνα και άλλο φαεί περισσότερο μέχρι να φτάσω σε φυσιολογικά κιλά.Δέν είναι πυρηνική φυσική. Όσον αφορά τις κατηγόρίες που αναφέρεις δεν νομίζω να είναι κανείς άστεγος εδώ μέσα και να γράφει αμέριμνος στις εξομολογήσεις της λίφο. Εγώ ανέφερα περιπτώσεις ανθρώπων που έγραψαν εδώ μέσα,σε αυτούς αναφέρομαι ούτε σε άστεγους,ούτε σε καρκινοπαθής,ούτε σε καρδιοπαθής.
Lone_Wolf, κάνεις ένα κλασικό λάθος, βλέπεις μόνο το δείγμα που σε επιβεβαιώνει και απορρίπτεις τα δεδομένα που δεν ταιριάζουν στη θεωρία. Με λίγα λόγια εστιάζεις σε εκείνους που προοδεύουν, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που τα παρατούν (γιατί η θεωρία δεν δουλεύει), εκείνοι που μετά από λίγο καιρό ξαναπαίρνουν βάρος (γιατί η θεωρία δεν δουλεύει), εκείνοι που δεν έρχονται (γιατί η θεωρία δεν δουλεύει) και όπως προανέφερα εκείνους που τρώνε περισσότερο και χάνουν περισσότερο από εκείνους που τρώνε λιγότερο. Σημασία έχει το τι τρώει κάποιος, όχι το πόσο τρώει.H μεγαλύτερη μετα-ανάλυση που έχει γίνει δείχνει* ότι όσοι προσπαθούσαν να χάσουν βάρος ακολουθώντας δίαιτες με αρνητικό ισοζύγιο ή κάνοντας γυμναστική έχαναν αρχικά 6 κιλά κατά μέσο όρο, τα έπαιρναν πάλι και κατά μέσο όρο έχαναν 3 κιλά σε 4 χρόνια. Αυτό σημαίνει μια στερητική διαδικασία 4 χρόνων για 3 κιλά να ακολουθείται από άτομα που ήθελαν να χάσουν 10-20 κιλά. Ρεαλιστικά, αυτό είναι ο ορισμός της αποτυχίας για την όλη θεωρία.Για τη γυμναστική έχει βρεθεί** ότι ισχύει το αντίστροφο: δεν χάνεις βάρος όταν κάνεις γυμναστική, αλλά όταν χάσεις βάρος μπορείς να κάνεις γυμναστική ("Fatness leads to inactivity, but inactivity does not lead to fatness").*https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002822307014836, εικόνα εδώ: https://ars.els-cdn.com/content/image/1-s2.0-S0002822307014836-gr1.jpg (δείγμα από 80 έρευνες, έλαβαν μέρος αρχικά 26.455, ολοκλήρωσαν για τουλάχιστον ένα χρόνο οι 18.199 - 69%).**https://adc.bmj.com/content/96/10/942
Μαρία ελπίζω να μην είσαι διαιτολόγος γιατί άν αυτά που γράφεις ώς επιστήμονας τα λές και στους πελάτες σου ζήτω που καήκαμε. Να τους λές ότι το βάρος τους δεν εξαρτάται απο τις ποσότητες φαγητού που τρώνε ή να τους λές μην πηγαίνετε στο γυμναστήριο γιατί έτσι και αλλιώς δεν αλλάζει κάτι. Καταλαβαίνες φαντάζομαι τον παραλογισμό αυτόν.
Αγαπητέ αυτά που έγραψα είναι αντιγραφή από τις πιο σύγχρονες και εγκυρότερες έρευνες που έχουν δημοσιευτεί στα εγκυρότερα επιστημονικά περιοδικά, τα οποία έχω παραθέσει, σε αντίθεση με την αστήρικτη αποψάρα σου. Ως πρώην χοντρή που τα έχει ακολουθήσει και τα ακολουθεί επιτυχώς, είμαι άλλο ένα αντιπαράδειγμα. Μπορώ που λες να τρώω για πρωϊνό 1-2 κούπες γιαούρτι στραγγιστό (στο τσακίρ κέφι με μισό κουταλάκι φύλλα στέβιας σε σκόνη) με μια χούφτα καρύδια, φράουλες και από μια κουταλιά λιναρόσπορο, ταχίνι και καμιά κουταλιά γκοτζιμπέρι ή στη δική σου τη βρώμη (μαζί με το ψωμί που περισσεύει από το βράδυ) αντί για γουί να βάζω μπανάνα, σταφίδες και κανέλλα που μου αρέσει, χωρίς να μετράω γραμμάρια ή θερμίδες (άλλη δουλειά δεν έχω) και χωρίς να τρώω λιγότερο να μην παίρνω ούτε μισό κιλό. Φοβάμαι ότι αν σου πω για την θρεπτικότατη αδυνατιστική πίτσα που κάνει καλό στο στομάχι και φτιάχνω μέσα σε 20 λεπτά ή για τα χίλια και ένα πιλάφια μου θα λιποθυμήσεις. Δεν είναι το ίδιο να φας ένα πιάτο μακαρόνια με δυο κουταλιές κιμά, με το να φας ένα πιάτο με τις ίδιες θερμίδες αλλά με κιμά σόγιας, τι μου το βάζεις το γουί στη βρώμη αν δεν ξέρεις αυτά τα βασικά;Όταν ήμουν χοντρή, γυμναστική ή που έκανα και δεν αδυνάτιζα ή που ούτε να σταθώ όρθια να κόψω ένα κρεμμύδι στον πάγκο δεν άντεχα και λύγιζα τη μέση. Άρχισα να κάνω συστηματικά αφού αδυνάτισα - γιατί τώρα μπορώ. Γυμναστική κάνεις για ευεξία επειδή μπορείς, για αδυνάτισμα γίνεται καταναγκαστικά έργα χωρίς αποτέλεσμα. Τώρα εσύ πες μου "έλα παππού μου να σου μάθω γράμματα" - ταιριάζει και με την ηλικία μου.Όλα τα επιτυχημένα σε βάθος χρόνου προγράμματα αδυνατίσματος λίγο πολύ στηρίζονται στον τρόπο που εφαρμόστηκε ο πρώτος και ο δεύτερος θερμοδυναμικός νόμος στο πείραμα που προανέφερα, δηλαδή ή θα έχουν γεύματα με περιορισμένη ποσότητα υδατανθράκων ή γεύματα με περιορισμένο αριθμό λιπαρών και όσο το δυνατόν λιγότερους απλούς υδατάνθρακες. Όμως αυτό δεν μπορείς να το πάρεις έτσι απλά για πασπαρτού, αλλά πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με τον άνθρωπο, γιατί - χωρίς να αναφερθώ σε ασθένειες - άλλες προτιμήσεις έχει ο καθένας, άλλο τρόπο ζωής, άλλο μεταβολισμό, άλλος έχει δυσανεξίες, άλλος έχει αλλεργίες, άλλα χρήματα μπορεί να διαθέσει ο καθένας, ο καθένας έχει διαφορετικές ανάγκες.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC506782/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002822307014836, εικόνα εδώ: https://ars.els-cdn.com/content/image/1-s2.0-S0002822307014836-gr1.jpg (δείγμα από 80 έρευνες, έλαβαν μέρος αρχικά 26.455, ολοκλήρωσαν για τουλάχιστον ένα χρόνο οι 18.199 - 69%).https://adc.bmj.com/content/96/10/942Αν δεν ξέρεις αγγλικά υπάρχει το google translate. Αν δεν ξέρεις από επιστημονικές δημοσιεύσεις, μπορείς να δεις τουλάχιστον το όνομα των περιοδικών και ποιοι υπογράφουν στο κάθε άρθρο.Εγώ, αν δεν υπήρχε η διαιτολόγος που μου άνοιξε τα μάτια, δε θα είχα αδυνατίσει. Ελπίζω να συνεχίσει την καλή δουλειά που έκανε για μένα και με περισσότερους.
Μαρία-Μαρία ειναι στα ορια του εξοργισμου οσα αναφερεις. Τα μισα λινκς δεν δουλευουν καν ή σε στελνουν σε ασχετες μελετες. Η ιστορια με τους υδατανθρακες ΔΕΝ εχει αποδειχθει ποτε οτι προσφερει πλεονεκτημα σε σχεση με αλλες ισοθερμιδικες διαιτες, ΑΡΚΕΙ η ποσοτητα της πρωτεινης να εχει γινει matched. Εαν ειδες οποιαδηποτε βελτιωση με low-carb διατροφη, ηταν επειδη η διατροφη ηταν ταυτοχρονα high-protein οχι επειδη ηταν low-carb. Και εφοσον ξερεις τι ειναι μετα-αναλυση, παρε μια μετα-αναλυση μετα-αναλυσεων (position stand) που γραφει σταρατα τι ακριβως εχεις καταλαβει λαθος: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5470183/
Bernarr, δεν καταλαβαίνω σε τι διαφωνείς και μάλιστα "στα όρια του εξοργισμού"(sic.). Μάλλον δεν κατάλαβες τι γράφω (φαίνεται να νομίζεις πως γράφω ότι έκανα low carb diet, αν και low carb πιλάφι, βρώμη ή μπανάνα δεν μπορώ να φανταστώ); Ίσως επειδή δεν διάβασες τις αναφορές (πράγματι το δεύτερο link εμφανίζεται μισό και χρειάζεται να κάνεις copy paste μέχρι την αρχή της επόμενης γραμμής για να το δεις); Παρέθεσα αυτά: doi: 10.1186/1475-2891-3-9 doi: 10.1016/j.jada.2007.07.017 - από όπου και η εικόνα για το δείγμα από 80 έρευνες, όπου έλαβαν μέρος αρχικά 26.455, ολοκλήρωσαν για τουλάχιστον ένα χρόνο οι 18.199 - 69%doi: 10.1136/adc.2009.175927 Δεν ξέρω κατά πόσο καταλαβαίνεις την ανάλυση που παραθέτεις (και την ήξερα, αλλά δεν την είχα πρόχειρη), πάντως1) το να λες ότι "η διατροφη ηταν ταυτοχρονα high-protein οχι επειδη ηταν low-carb." είναι υπερβολή χωρίς νόημα (προσπαθείς να αναιρέσεις την πρόταση λέγοντας ότι διαφέρει από τον εαυτό της), γιατί όπως γράφει "Low-carbohydrate diets (LCD) - Defaults to higher protein intake." και "Ketogenic diets (KD) - Defaults to higher protein intake." Ξέρεις τι σημαίνει "defaults", έτσι; Αυτομάτως οι τροφές με λιγότερους υδατάνθρακες είναι τροφές με περισσότερες πρωτεΐνες - είναι τετριμμένο ότι με σταθερό το άθροισμα αναλογιών μείωση στον ένα λόγο σημαίνει αύξηση στο υπόλοιπο και νομίζω καταλαβαίνεις ότι κανένας δεν κάθεται να φάει με το κιλό σκέτα λιπαρά (τουλάχιστον εγώ δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν να μειώνει τους υδατάνθρακες και να κάθεται να πιει ένα μπουκάλι λάδι για να αυξήσει μόνο τα λιπαρά). Αναμενόμενο ότι με απουσία υδατανθράκων η μεγαλύτερη αναλογία σε πρωτεΐνες προκαλεί απώλεια βάρους, αφού α) δεν αποθηκεύονται τα λιπαρά (γιατί λόγω της έλλειψης υδατανθράκων εκκρίνεται πολύ λιγότερη ινσουλίνη) και β) απαιτείται ενέργεια για να σπάσει ο πεπτιδικός δεσμός (το "thermic effect of protein" στην ανάλυση που παραθέτεις), δηλαδή επιβεβαιώνει άλλη μια φορά αυτό που έγραψα στο πρώτο διαζευκτικό για "γεύματα με περιορισμένη ποσότητα υδατανθράκων".2) Εξίσου, στις "low-fat diets (LFD)" όπως αναφέρει και η παράθεση που κάνεις αυξάνεται η αναλογία σε υδατάνθρακες, όπως γράφει "it might be more accurate to call them high-carbohydrate diets". Δηλαδή, είτε μιλάμε για τροφές κατά βάση αμυλούχες (π.χ. ρύζι), είτε για τροφές με μεγάλη αναλογία σε υδατανθράκες και πρωτεΐνες (π.χ. φασόλια). Γράφει λοιπόν η ανάλυση ότι τρώγοντας αυτές τις τροφές σε φυσιολογικές ποσότητες παρατηρείται αργή αλλά σταθερή απώλεια βάρους, επιβεβαιώνοντας άλλη μια φορά αυτό που έγραψα στο δεύτερο διαζευκτικό ότι "γεύματα με περιορισμένο αριθμό λιπαρών και όσο το δυνατόν λιγότερους απλούς υδατάνθρακες". Γιατί, όταν τρως πολλούς υδατάθρακες αφενός επειδή ανεβαίνει απότομα το σάκχαρο υπάρχει ο κίνδυνος υπογλυκαιμίας και η υπογλυκαιμία οδηγεί σε υπερφαγία (π.χ. το γλυκό του κουταλιού φέρνει λιγούρα), πράγμα που δε συμβαίνει όταν δεν έχεις τόσους απλούς υδατάθρακες (π.χ. μακαρόνια ολικής) και αφετέρου ένας υγιής οργανισμός όταν δεν μπορεί να εξισορροπήσει ή να καταναλώσει την υπερβολική ποσότητα υδατανθράκων προχωράει σε de novo lipogenesis, δηλαδή τους μετατρέπει σε λιπαρά και τα αποθηκεύει.Επίσης, δε θα μπορούσε να ειπωθεί καλύτερα από ότι στην ανάλυση που παραθέτεις ότι:* για απώλεια βάρους η μείωση θερμίδων ΔΕΝ αφορά τις θερμίδες που παρουσιάζουν οι τροφές στο θερμιδόμετρο, αλλά αυτές που τελικά απορροφά ο οργανισμός - "We differ from bomb calorimeters primarily due to our dynamic nature, which is based on the homeostatic drive toward survival."* επειδή ΔΕΝ είμαστε μηχανές, ΔΕΝ απορροφάμε ακριβώς ό,τι τρώμε και πρέπει να προσέχουμε ΤΙ τρώμε (ποιότητα-σύσταση) - "Involuntary adaptive shifts separate humans from machines.", "the challenge lies in programming the variables so that the desired energy balance is sustained over the long-term"* όταν υποσιτιζόμαστε (κοινώς: όταν πεινάμε), ο οργανισμός μπαίνει σε κατάσταση επιβίωσης και τείνει να αποθηκεύει ενέργεια, αντί να χάνει. - "When hypocaloric conditions are imposed, energy expenditure has a tendency to decrease.", "This asymmetry has been attributed to evolutionary pressures that selected the survival of “metabolically thrifty” individuals who more easily stored body fat during times of famine.", "Humans have a remarkable ability to maintain a relatively constant body weight through adult life despite wide variations in daily energy intake and expenditure." Αυτό το τελευταίο αστεράκι δείχνει πόσο επικίνδυνη είναι η υπεραπλουστευμένη συμβουλή για απώλεια βάρους "φάτε λιγότερο, κινηθείτε περισσότερο": οι άνθρωποι που την ακολουθούν είτε μόλις αρχίζουν πάλι να τρώνε φυσιολογικά, παίρνουν διπλά το βάρος που έχασαν, είτε προσπαθούν να τρώνε όλο και λιγότερο για να διατηρήσουν το ρυθμό απώλειας και καταλήγουν με σοβαρά προβλήματα.Αυτά που (αντ)έγραψα προηγουμένως συμφωνούν με την ανάλυση που παρέθεσες, εσύ δεν ξέρω...
Η άσκηση χωρίς προσαρμογές στη διατροφή δεν έχει πολλά οφέλη. Αυτό γιατί εκείνοι που ασκούνται τείνουν να υπερεκτιμούν τις θερμίδες που καίνε και νομίζουν πως μπορούν να τρώνε ό,τι θέλουν χωρίς συνέπειες.Φοβάμαι λίγο εδώ, πάντως, πως διακατεχόμαστε λίγο από την "αλαζονεία των ευνοημένων." Απλά και μόνο επειδή είμαστε μικροί και ευνοημένος με καλό μεταβολισμό (και, όντως, τις περιόδους που είμαι αγχωμένη ή νευρική, χάνω πολύ εύκολα κιλά, κάτι που δεν νομίζω πως θα πιάνει πάντα), μην κρίνουμε άλλους που δυσκολεύονται να χάσουν κιλά κι ας ακολουθούν πιστά το δίπτυχο διατροφή-άσκηση. Πιστεύω πως αν υπήρχε μία μέθοδος απώλειας κιλών ταιριαστή σε όλους, τότε δεν θα είχαμε τόσους αποκαρδιωμένους υπέρβαρους που έχουν δοκιμάσει μάταια και δίαιτες και ασκήσεις. Επίσης, είναι λάθος να συγχέουμε στο μυαλό μας τους χρονίως υπέρβαρους με τα δικά μας τυχόν επιπλέον 2-3 κιλά που θέλουμε να χάσουμε μετά τις γιορτές, που είναι όντως εύκολο να χάσουμε με απλή εγκράτεια και κίνηση. :-) Μου θυμίζει την περίοδο που βίωνα τεράστιο πρόβλημα ακμής. Δοκίμαζα μάταια διάφορες θεραπείες, ενώ ορμονικά θέματα δεν μου βρήκαν. Καλοθελητές υπήρχαν παντού να μου πουν "γιατί δεν κάνω κάτι για το πρόβλημά μου." Δεν γνώριζαν πως ήμουν σχεδόν σε απόγνωση έχοντας δοκιμάσει σχεδόν τα πάντα. Μόνο χάρη σε έναν καλό δερματολόγο έφτιαξε το δέρμα μου σε ένα εξάμηνο. Το αναφέρω εδώ γιατί παραλληλίζω ένα τέτοιο πρόβλημα, φαινομενικά "εύκολα επιλύσιμο" με αλοιφές και θεραπείες, με το πρόβλημα της παχυσαρκίας, που ακόμα πιστεύεται ότι αν κάποιος αδυνατεί να το λύσει με διατροφή και άσκηση, σημαίνει ότι δεν έχει θέληση να κάνει κάτι γι' αυτό. Μπορεί κάποιοι να είναι τυχεροί και να βρουν έναν καλό ειδικό ν' ασχοληθεί μαζί τους, οπότε και θα βρουν την καλύτερη εξατομικευμένη μέθοδο που θα δουλέψει. Είναι πράγματι επιστήμη η διατροφή, η υγεία και η ευεξία.
Μην προτρέχεις, σε παρακαλώ. Δεν γνωρίζεις τι κάνουμε, πόσο τρώμε και τι τρώμε, αν πάσχουμε από σοβαρά νοσήματα, αν έχουμε φυσιολογικό θυρεοειδή, αν έχουμε καχεξία, αναιμία, διατροφική διαταραχή κλπ. Κανένας δεν ξέρει για τον αλλο, μόνο ο ίδιος (στην καλή περίπτωση) κι ο γιατρός του. Η έλλειψη εμπειριών στενεύει τον ορίζοντα κατανόησης διαφόρων θεμάτων. Επειδή μας διαβάζουν άνθρωποι εύπλαστης ακόμη αντίληψης της ζωής καλό είναι να ανοίγουμε το πεδίο αντί να το στενεύουμε.Αυτό και μόνον.
Life is short. Take the trip.Buy the shoes.Eat the cake.Υ.Γ. Αυτή η καραμέλα με τη συνάρτηση κιλά-εμφάνιση-ζευγάρωμα, δεν έχει παλιώσει ακόμη; Ότι οι εκτός προδιαγραφών του αμφισβητήσιμου Δείκτη Μάζας Σώματος σ' αυτόν τον πλανήτη, δεν κάνουν σχέσεις; Δεν κάνουν οικογένειες; Σοβαρά τώρα;Υ.Γ. 1 Το επιχείρημα με την υγεία, ας το αποσύρετε σιγά σιγά ή όταν το θέτετε, ας το θέτετε στη σωστή του βάση. Αλλιώς κάποιος ας το πει στον φίλο μου τον Αναστάση, 49 ετών, που πήγε και πέθανε στον ύπνο του από καρδιά, ενώ δεν έπινε, δεν κάπνισε ποτέ, ήταν αθλητικός τύπος, πρόσεχε τη διατροφή του, έκανε συχνά τα τσεκ απ του και θεωρητικά δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας.
Συλληπητήρια για τον Αναστάση.Χάσαμε κι εμείς στην ίδια ηλικία φίλο που έκανε άθλημα και ήταν ήπιας διαβίωσης. Είχε αδερφό 200 κιλά που χαίρει ακόμη ....αρκετών Μα'ίων (και να χαίρει βέβαια πολλών ακόμη)
Ευχαριστώ, Καραβάν' μου! Αν και δεν είναι πρόσφατο, υπάρχουν στιγμές όμως, που ακόμη δεν μπορούμε να πιστέψουμε το πόσο ξαφνικά "έφυγε".Συλλυπητήρια και σε σας.Μα για να μοστράρουν την, ουσιαστικά, αδιάκριτη επίκριση τους ως ενδιαφέρον και έννοια μην τυχόν και παρεξηγηθείς και τους αρπάξεις, σου πετάνε ένα "εγώ για την υγεία σου το λέω". Ενώ τα περισσότερα παιδιά που εξομολογούνται εδώ (και όχι μόνο εδώ) για τα παραπανίσια κιλά τους, δεν είναι καν υπέρβαρα. Αυτό είναι όμως είναι μια τελείως διαφορετική συζήτηση.Φιλιά!
Να'σαι καλά. :)Ναι, δυστυχώς, υπάρχει και άγνοια, και ένας διάχυτος φαρισαισμός ορισμένες φορές, και μια απαξίωση του πλησίον, που είναι ανησυχητικά σημάδια για την κοινωνία μας γενικότερα. Εμένα αυτό είναι που με ενοχλεί και συνήθως δεν σχολιάζω σε τέτοια ζητήματα. (και τι να πώ δηλαδή που είχα οξόνη στα ούρα από καλλίγραμη εφηβη και δεν βρέθηκε ένας χριστιανός να μου εξηγήσει τι σημαίνει και γίνεται;)
Συμφωνώ ως προς το πρώτο ΥΓ αλλά το ότι πέθανε κάποιος από καρδιά ενώ ήταν φαινομενικά υγιείς δεν μας λέει και κατι. Οι επιστημονικές έρευνες δεν βασίζονται σε δείγματα ενός ατόμου...
Έφερα ως παράδειγμα ένα προσωπικό βίωμα, moli8, δεν έκανα γενίκευση και ποσώς θεωρώ ότι η περίπτωση των φίλων μας (του δικού μου και της Καραβάν'), είναι αντιπροσωπευτική. Έδειξα, προσπάθησα τουλάχιστον, ότι οι παράμετροι για το ιδανικό βάρος του καθένα μας, είναι ειδικές και δε θα πρέπει να στηρίζονται σε έναν αμφισβητήσιμο ΔΜΣ και στις αερολογίες των ερασιτεχνών.
Γράφεις χωρίς να ξέρεις, πειραματικά έχει αποδειχτεί* ότι δεν παίζει ρόλο η ποσότητα του φαγητού (θερμίδες ή μπουκιές!), αλλά η ποιότητα-σύσταση (θρεπτικά συστατικά ή συνδυασμοί). Το σώμα ΔΕΝ είναι συνάρτηση ή αλγόριθμος, είναι ανοιχτό σύστημα δηλαδή έχει μη μετρήσιμες απώλειες.*"Three groups were studied: A low carbohydrate group (LoCHO = 1800 kcal for men; 1500 kcal for women), a low fat group (LoFat, 1800 and 1500); a third group also consumed a low carbohydrate diet but an additional 300 kcalories were provided (LoCHO+300, 2100 and 1800). The order of average amount of weight lost was LoCHO = 23 lbs, LoCHO+300 = 20 lbs LoFat = 17 lbs."
Επειδή έγραψες ένα πιασαρικο δήθεν επιστημονικό τσιτατο αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει και να το δεχθούμε ως θέσφατο. Όπως και την εξομολόγηση, δεν είναι και επιστημονικό paper
Το συστημα ειναι ανοιχτο μεν, ομως προσεγγιστικα μπορει να ληφθει ως steady-state καθως οι ροες ενεργειας και υλης ειναι περιπου σταθερες. Το αποκομμα της εργασιας που αναφερεις δεν συγκρινει σωστα διοτι δεν μετραει σωστα. Αν δεν κανεις match και την ποσοτητα της πρωτεινης που εχει σημαντικη συνεισφορα στο κομματι των καυσεων λογω της πεψης της, τοτε καθε συγκριση ειναι ελλειπης και εν τελει λανθασμενη. Καμια γνωστη calorie & protein matched μελετη μεχρι στιγμης δεν εχει δειξει σημαντικες αποκλισεις απο τον 1ο Θερμοδυναμικο νομο, πραγμα που δειχνει οτι το συστημα, αν και ανοιχτο, λειτουργει ως steady-state κατα βαση.
Εν ολιγοις, το θερμιδικο ισοζυγιο παιζει κατα κορον τον κυριοτερο (αν οχι μοναδικο) ρολο στην απωλεια βαρους σε υγιεις κατα τ'αλλα ανθρωπους, αρκει ομως να μετραμε σωστα οσα μπαινουν και οσα βγαινουν.
Καλέ μου άνθρωπε και στην ανάλυση που παρέθεσες στα συμπεράσματα αναφέρει: "The long-term success of the diet depends upon how effectively the mitigating factors of homeostatic drive are suppressed or circumvented. Hypocaloric conditions for fat loss have resulted in adaptive thermogenesis – a larger than predicted decrease in energy expenditure (10–15% below the predicted drop in TDEE after accounting for LM and FM loss).", κοντολογίς η μακροπρόθεσμα επιτυχημένη απώλεια βάρους εξαρτάται από τις μη μετρήσιμες απώλειες με τις οποίες μπορεί να παρακάμπτεται ο μηχανισμός ομοιόστασης. Άλλωστε, όταν μιλάς για ίση πρόσληψη πρωτεϊνών η σημασία μετατοπίζεται από την ποσότητα στη σύσταση της τροφής, δηλαδή όπως είπα και προηγουμένως σημαντικό είναι το ΤΙ τρώμε και όχι το ΠΟΣΟ.
Οι "μη μετρησιμες απωλειες" ειναι δικη σου ορολογια και συμπερασμα. Πού το ειδες οτι ειναι μη μετρησιμες; Το "larger than predicted" αναφερεται στην προβλεψη που δινουν οι απλες εξισωσεις χωρις να ληφθει υποψη το adaptive thermogenesis, το οποιο σχετιζεται με το χρονο που κανει καποιος διαιτα. Ειναι ενας υπαρκτος θερμοδυναμικος παραγοντας που οι τσαπατσουληδες της διατροφης συχνα δεν τον λαμβανουν υποψη. Επισης, η συσταση της διατροφης (ιδιως για τις πρωτεινες) επηρεαζει ΚΑΙ ΠΑΛΙ το θερμιδικο ισοζυγιο, οχι λογω καποιας μαγικης νεραιδας, αλλα επειδη η πεψη των πρωτεινων απαιτει αυξημενες θερμιδες, κατι γνωστο και ποσοτικοποιημενο επισης. Δηλαδη και παλι, οι παραγοντες που αναφερεις οπως χρονος διαιτας και συσταση διαιτας επηρεαζουν τελικα το θερμιδικο ισοζυγιο, δηλαδη το calories in vs calories out. Η αδυναμια του να μετρησει κανεις σωστα το ενα και το αλλο δεν σημαινει οτι η μεθοδος ειναι λανθασμενη, ουτε οτι χρειαζομαστε πουθενα τον 2ο θερμοδυναμικο νομο ή την ινσουλινη ή οτιδηποτε αλλο. Σημαινει οτι απλα καποιοι δεν μετρανε σωστα οσα πρεπει να μετρησουν. Εαν και με αυτα παραμενει καποιο discrepancy, τοτε ναι, να δουμε και τον 2ο νομο και τις ορμονες (που εν τελει και αυτα στην ιδια εξισωση εμπλεκονται).
Το να λες ότι το "μη μετρήσιμες απώλειες" είναι δική μου "ορολογία και συμπέρασμα" και το να λες ότι δεν χρειαζόμαστε πουθενά το 2ο θερμοδυναμικό νόμο δείχνει ότι δεν καταλαβαίνεις το 2ο θερμοδυναμικό νόμο, ο οποίος μιλάει για τυχαία ανταλλαγή ενέργειας και ύλης με το περιβάλλον σε ένα ανοιχτό σύστημα. ("It is important to understand that it is the second law that drives chemical reactions. The first law is a bookkeeping law and tells us that the total energy attributed to work, heat and changes in chemical composition will be constant. It does not tell us whether such a reaction will occur, or if it does, what the relative distributions of the forms of energy will be.") Π.χ. με τον ιδρώτα αποβάλλεται λίπος (χωρίς να προηγηθεί καύση). Αυτό γίνεται τυχαία, άλλος ιδρώνει πολύ, άλλος λίγο, τι θα μετρήσεις; Δεν είναι λάθος ο 1ος θερμοδυναμικός νόμος (που διατυπώνει το ισοζύγιο), το λάθος είναι να λες ότι ισχύει μόνο αυτός και να μην αναγνωρίζεις ότι παράλληλα υπάρχουν τυχαίες απώλειες, γιατί παραβιάζεις το 2ο θερμοδυναμικό νόμο. ("Two laws of thermodynamics are relevant to the systems considered in nutrition and, whereas the first law is a conservation (of energy) law, the second is a dissipation law: something (negative entropy) is lost and therefore balance is not to be expected in diet interventions.")Παρά την τυχαιότητα, οι απώλειες που περιγράφει ο 2ος θερμοδυναμικός νόμος είναι σημαντικές, γιατί είναι μέρος της φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού και μπορεί να ευνοούν την απώλεια βάρους, π.χ. όταν πίνουμε αρκετό νερό ο οργανισμός το αποβάλλει μαζί με λίπος. Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε ποσότητες και δεν είναι σταθερές, αλλά γνωρίζουμε ότι για να αποθηκευτεί το διατροφικό λίπος είναι απαραίτητη η ινσουλίνη και, όταν είναι ελάχιστη (π.χ. σε δίαιτες με χαμηλούς υδατάνθρακες), το διατροφικό λίπος αποβάλλεται πριν αποθηκευτεί. Πάνω σε αυτό το τελευταίο στηρίζεται και μια κατηγορία φαρμάκων (μπλοκάρει παρόμοια την αποθήκευση του διατροφικού λίπους) με θετικά αποτελέσματα. Μια που λέμε για δίαιτες με χαμηλούς υδατάθρακες, σύγκριση ανάμεσα σε γεύματα με χαμηλούς υδατάνθρακες και άλλα γεύματα με ίσες μεταξύ τους πρωτεΐνες και θερμίδες σημαίνει ότι οι θερμίδες από λιπαρά των πρώτων είναι ίσες με τις θερμίδες από λιπαρά και υδατάνθρακες των δεύτερων και για να συμβεί αυτό τα γεύματα με υδατάνθρακες θα πρέπει να είναι χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας, δηλαδή είτε να μην έχουν μόνο πολλούς απλούς υδατάνθρακες (π.χ. γλυκά του κουταλιού), είτε να μην έχουν υδατάνθρακες και πολλά λιπαρά ταυτόχρονα (π.χ. τηγανιτές πατάτες, πάστες). Άρα καταλήγουμε να έχουμε είτε γεύματα με περιορισμένη ποσότητα υδατανθράκων από τη μία, είτε γεύματα με περιορισμένο αριθμό λιπαρών και όσο το δυνατόν λιγότερους απλούς υδατάνθρακες από την άλλη, για να συγκρίνεται το αποτέλεσμα. Πάλι δηλαδή επιβεβαιώνεται αυτό που δείχνει το πείραμα που αντέγραψα προηγουμένως.Οι διαφορές στην απόδοση του οργανισμού (γιατί αυτή επηρεάζεται) και επακόλουθα η αδυναμία να γίνουν προβλέψεις, εξηγούνται από το 2ο θερμοδυναμικό νόμο. Δεν υπάρχει απλά μια "αδυναμια του να μετρησει κανεις σωστα", υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι αρκεί ο 1ος θερμοδυναμικός νόμος (το ισοζύγιο) για να χάσει κανείς βάρος λόγω αδυναμίας κατανόησης του 2ου θερμοδυναμικού νόμου) με αποτέλεσμα να υπεραπλουστεύεται σε "φάτε λιγότερο, κινηθείτε περισσότερο" και να δημιουργούνται προβλήματα ("a perfect storm for the slowing of metabolism"). Η "adaptive thermogenesis" σχετίζεται με πολλούς παράγοντες (π.χ. θερμοκρασία του περιβάλλοντος, ιδιοσυγκρασία, σταθερότητα λήψης τροφής - κατά την παράθεση που έκανες) και αποτυπώνει την ικανότητα προσαρμογής του οργανισμού στο περιβάλλον. Κάποιες μελέτες (λίγες, κυρίως ασιατικές, από ενδιαφέρον για την παραδοσιακή ιατρική) έχουν δείξει ότι ο μεταβολισμός επηρεάζεται και από τροφές με μικρό θερμιδικό αποτύπωμα και γενικά από τρόφιμα που η παραδοσιακή ιατρική χαρακτηρίζει "θερμά" ή "ψυχρά" (π.χ. σκόρδο, κρεμμύδι, τζίντζερ, κουρκουμάς, κανέλα αυξάνουν το μεταβολισμό, καφές και τσάι πυροδοτούν έκκριση ινσουλίνης).
Ουφ, καλύτερα να μην συζητιέται αυτό το θέμα εδώ επειδή η ασχετοσύνη κάνει πάρτυ. Ούτε το ζήτημα που πρέπει να απασχολεί είναι πρωτίστως η έλξη του άλλου φύλου. Καθένας έχει και το κοινό του, για όλους έχει ο μπαξές.Το κυρίως θέμα είναι η υγεία, για την οποία ασφαλώς και δεν νοιάζεται ο ξένος, και την οποία δυστυχώς δεν υπολογίζει ούτε το body positivity κίνημα (γιατί σήμερα είσαι υγιής, αλλά αύριο δεν είσαι -υπάρχει αυτό που λέγεται κληρονομικότητα, γενετική προδιάθεση, ηλικιακή φθορά, ορμονολογικό προφίλ κλπ κλπ). Και δυστυχώς η υγεία, κι η ιατρική, δεν είναι θετικές επιστήμες όπου έχεις ένα αρνητικό ιδοζύγιο θερμίδων-ενεργειακής κατανάλωσης και ξεμπέρδεψες. Αυτά "δουλεύουν" μόνο σε νέους (20+) υγιείς άντρες, γι'αυτό είναι και οι μόνοι που επιμένουν φανατικά ότι έτσι είναι κι όλοι οι υπόλοιποι διαμαρτύρονται χαραμοφαγωνόμενοι και τεμπελχανοχανόμενοι. Δυστυχώς τα θέματα fitness, υγείας και δεικτών είναι αντικείμενο πανεπιστημιακών κλάδων, και καλύτερα -αναγκαία, θα έπρεπε να πω- άπας ενδιαφερόμενος να απευθύνεται στους ειδικούς με πανεπιστημιακούς τίτλους στα συγκεκριμένα.
"Και δυστυχώς η υγεία, κι η ιατρική, δεν είναι θετικές επιστήμες όπου έχεις ένα αρνητικό ιδοζύγιο θερμίδων-ενεργειακής κατανάλωσης και ξεμπέρδεψες."Δυστυχώς στα σχολεία διδάσκονται ότι απώλεια βάρους σημαίνει αρνητικό ισοζύγιο και ξεμπέρδεψες.
"Τότε το πράγμα είναι πολύ βαθύ και ύποπτο."Ναι, είναι πολύ βαθύ και στη σημερινή εποχή δεν δικαιολογείται.Οικιακή Οικονομία - βιβλίο μαθητή Α΄ Γυμνασίου"Σήμερα η αφθονία και η ποικιλία τροφής σε συνδυασμό με τη μειωμένη φυσική δραστηριότητα, έχουν οδηγήσει σε υπερφαγία, δηλαδή σε αυξημένη πρόσληψη τροφής, η οποία προκαλεί τις λεγόμενες «νόσους φθοράς» ή «νόσους πολιτισμού»." -http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL103/57/439,1661/"Παχαίνουμε όταν καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που καίμε", λεζάντα σε αυτή την εικόνα: http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL103/57/439,1661/images/img3-5.jpg"Τέλος, επειδή η παχυσαρκία αποτελεί πια πρόβλημα για όλο και περισσότερους ανθρώπους, είναι σημαντικό να μην παίρνουμε παραπάνω θερμίδες από εκείνες που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Στην προσάθειά μας να διατηρήσουμε ή να αποκτήσουμε το φυσιολογικό σωματικό μας βάρος, είναι καθοριστική και η συστηματική φυσική δραστηριότητα που βοηθά να καταναλώνουμε περισσότερη ενέργεια." - http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL103/57/439,1669/Οικιακή Οικονομία - βιβλίο μαθητή Β΄ Γυμνασίου"Το υπερβολικό σωματικό βάρος κάνει τη ζυγαριά να διαμαρτύρεται!!", λεζάντα σε αυτή την εικόνα: http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-B109/375/2504,9630/images/5.2.jpg"Ο οργανισμός του ανθρώπου είναι μια μηχανή [...]" - http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-B109/375/2504,9630/"ε. Ισοζύγιο ενέργειαςΤο ισοζύγιο ενέργειας του οργανισμού είναι σαν ένας ζυγός που από τη μια πλευρά του έχει την πρόσληψη ενέργειας και από την άλλη πλευρά έχει τη δαπάνη ενέργειας (Εικ. 5.4).Αν η πρόσληψη ενέργειας είναι μεγαλύτερη από τη δαπάνη ενέργειας, το αποτέλεσμα είναι η αύξηση του σωματικού βάρους του ανθρώπου. Το πλεόνασμα της ενέργειας αποθηκεύεται στο σώμα με τη μορφή λίπους. Μεγάλα πλεονάσματα ενέργειας οδηγούν σε παχυσαρκία.Το αντίθετο συμβαίνει αν η πρόσληψη ενέργειας είναι μικρότερη από αυτή που δαπανάται. Τότε οδηγούμαστε σε ελάττωση του σωματικού βάρους. Η ελάττωση του σωματικού βάρους κάτω από το φυσιολογικό μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα υγείας.Πρόσληψη Ενέργειας > Δαπάνη Ενέργειας → ΠαχαίνωΠρόσληψη Ενέργειας = Δαπάνη Ενέργειας → Φυσιολογικό βάροςΠρόσληψη Ενέργειας < Δαπάνη Ενέργειας → Αδυνατίζω" -http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-B109/375/2504,9635/Πιο αντιεπιστημονικά δε γίνεται.
Βεβαια δεν εβαλαν στην εξισωση τις μαγικες νεραϊδες της ινσουλινης που με μια κινηση απο το ραβδακι τους σε κανουν να παχαινεις! Μου αρεσει κιολας που πεταμε και ενα "πιο αντιεπιστημονικα δεν γινεται" χωρις κανενα απολυτως επιχειρημα, και φευγουμε αυτοικανοποιημενοι!
Νομίζω ότι παράθεση τριών επιστημονικών δημοσιεύσεων δεν τις λες "χωρίς κανένα επιχείρημα". Εκτός όμως από αυτές, τα όσα γράφει η παράθεση που έκανες εσύ δε σου αρέσουν; Όταν η ανάλυση που παραθέτεις γράφει ότι δεν είμαστε μηχανές("Involuntary adaptive shifts separate humans from machines."), ότι δεν είμαστε θερμιδόμετρα ("We differ from bomb calorimeters primarily due to our dynamic nature, which is based on the homeostatic drive toward survival.") και ότι όταν μειώνεται η πρόσληψη θερμίδων τείνουν να μειώνονται οι δαπάνες ενέργειας ("When hypocaloric conditions are imposed, energy expenditure has a tendency to decrease.") τι το επιστημονικό βλέπεις στα σχολικά βιβλία που υποστηρίζουν τα αντίθετα;
Να προσθέσω και τις διατροφικές διαταραχές. Ένα άτομο που πάσχει από βουλιμία ή υπερφαγία θέλει, αλλά δεν μπορεί να εφαρμόσει τα παραπάνω. Ο ανορεξικος πάλι φτάνει σε υπερβολές πολύ επικίνδυνες. Και δυστυχώς, αρκετές από τις εξομολογήσεις σχετικά με το θέμα βάρους, φαίνεται από χιλιόμετρα ότι έχουν γραφτεί από άτομα με τέτοια προβλήματα.
Scroll to top icon