Όλια Λαζαρίδου: «Καλύτερο άνθρωπο σε κάνει ο αγώνας σου»

Όλια Λαζαρίδου: «Καλύτερο άνθρωπο σε κάνει ο αγώνας σου» Facebook Twitter
Φωτ.: Χριστίνα Γεωργιάδου
0

Η απελπισία μιας γυναίκας που τηλεφωνεί στον άντρα, ο οποίος την εγκαταλείπει. Το διασκεδαστικό λεκτικό παιχνίδι μιας ψεύτρας. Ο καταιγιστικός μονόλογος μιας απατημένης. Η ζωή μιας γυναίκας που μεγάλωσε μαθαίνοντας πώς να υποτάσσεται και να ετεροκαθορίζεται. Ένα απόσπασμα από τον Άμλετ. Μερικά προσωπικά θεατρικά κείμενα. Και στο βάθος ένα τρυφερό αφιέρωμα στην Έλλη Λαμπέτη. Με τη σιγουριά που απορρέει από την πολυετή σχέση με τον «καθοδηγητή» της Γιώργο Νανούρη, τις προσωπικές της αναζητήσεις ως αφετηρία και τις θεατρικές κατακτήσεις για οπλοστάσιο η Όλια Λαζαρίδου αναμετριέται με έξι διαφορετικούς ρόλους και κυρίως με τα νιάτα της.

Η σημαντική ηθοποιός πρωταγωνιστεί στην παράσταση Έξι φορές (σε σκηνοθεσία και φωτισμούς Γιώργου Νανούρη), στο Yποσκήνιο Β' της αίθουσας «Αλεξάνδρα Τριάντη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από τις 9 Οκτωβρίου. Ανατρέχοντας στον ατμοσφαιρικό κόσμο του Φελίνι και του Λιντς και στα σπουδαία κείμενα των Ζαν Κοκτό, Αύγουστου Στρίντμπεργκ, Αντόν Τσέχοφ και Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, ερμηνεύει έξι διαφορετικούς ρόλους σε μια δουλειά που τη γυρνά πίσω στο 1978. Εκείνη τη χρονιά η Έλλη Λαμπέτη ανέβαζε την ίδια παράσταση με τίτλο Έξι μονόπρακτα και η πρωτοεμφανιζόμενη τότε Όλια Λαζαρίδου έκανε την πρώτη της αθώα βουτιά στο θεατρικό σύμπαν πλάι στην κορυφαία ερμηνεύτρια.

Καλύτερο άνθρωπο σε κάνει ο αγώνας σου. Το θέατρο θα σου αποκαλύψει τις δυνατότητες που θα έχεις αν πραγματικά θελήσεις να μπεις στην περιπέτεια να μοχθήσεις. Αλλά από μόνο του δεν μπορεί να κάνει κανέναν καλύτερο.

Σήμερα, 43 χρόνια μετά, μπροστά στα μάτια του κοινού που θα βρεθεί στο Υποσκήνιο Β' του Μεγάρου η ηθοποιός στήνει μια παράσταση-αναφορά στη μαγεία και στην τέχνη του θεάτρου.

«Εν τέλει, φτιάξαμε μια σύνθεση που μοιάζει σαν ένα μικρό αφιέρωμα στο θέατρο. Δεν είναι όσο μεγαλόστομο ακούγεται. Περισσότερο μοιραζόμαστε τη χαρά που νιώθει ένα παιδάκι ‒και που έχω νιώσει κι εγώ‒ όταν χώνεται στην ντουλάπα της μαμάς, προβάρει τα ρούχα και αλλάζει ρόλους. Είναι σαν να παρακολουθείτε μια ψυχή που δοκιμάζει να πει το ίδιο πράγμα με έξι διαφορετικούς τρόπους και ρόλους. Μια πεταλουδίτσα που περιφέρεται και μπαίνει σε έξι διαφορετικά κοστούμια. Και χαίρομαι πολύ που το κάνω όλο αυτό με τον Γιώργο Νανούρη, γιατί νιώθω πως αγαπηθήκαμε από την πρώτη στιγμή που τον γνώρισα σε μια τηλεοπτική σειρά. Στα χρόνια που ακολούθησαν η φιλία μας κράτησε, μεγαλώσαμε, στηρίξαμε ο ένας τον άλλον στα δύσκολα. Ο Γιώργος έχει ένα καταπληκτικό ταλέντο, που λείπει από μένα: μιλάει με μια δική του γλώσσα σε ένα ευρύ κοινό. Ξέρει πώς να ετοιμάζει ευρείας αποδοχής παραγωγές, αλλά με καλά υλικά, όχι φτηνιάρικα. Διαπιστώνω, λοιπόν, πόσο καλή είναι η συνεργασία μας, διότι καμιά φορά εγώ τον φρενάρω κι εκείνος με ξεκλειδώνει».

Όλια Λαζαρίδου: «Καλύτερο άνθρωπο σε κάνει ο αγώνας σου» Facebook Twitter
Σήμερα σκέφτομαι καμιά φορά πως τα «όχι» που έλεγα τότε ήταν από ρομαντισμό, δηλαδή από την ανάγκη μου να προστατεύσω κάτι που ήθελα να παραμείνει μέσα μου σπάνιο και ιερό. Ήταν όμως «όχι» που κόστιζαν διαμερίσματα, καλή ζωή, ταξίδια. Τότε η άρνηση κόστιζε αρκετά λεφτά. Φωτ.: Χριστίνα Γεωργιάδου

— Από την πρώτη σας επαφή με τα «Έξι μονόπρακτα» τι θυμάστε;

Στον νου μου έρχεται μια απέραντη τρυφερότητα. Μόλις είχα τελειώσει τη σχολή και ήταν η πρώτη φορά που σήκωνα μια κουρτίνα και παρακολουθούσα έναν μαγικό πλανήτη, έχοντας μπροστά μου τον καλύτερο τελετάρχη, τον πιο μαγικό άνθρωπο, την Έλλη Λαμπέτη. Σε εκείνη την πρώτη παράσταση έκανα δύο πράγματα: μια «πλάτη» και τον άνθρωπο στον οποίο απευθυνόταν η Λαμπέτη όταν, στην Ανθρώπινη φωνή του Ζαν Κοκτό, μιλούσε στο ακουστικό. Καθόμουν στο καμαρίνι και έκανα ότι μιλούσα μαζί της. Είχε πολλή πλάκα να την ακούω να μου απευθύνεται με αυτούς τους θείους τόνους της φωνής της, χωρίς να τη βλέπω. Την παρακολουθούσα με πόση φυσικότητα ανταποκρινόταν σε αυτό, πώς έμπαινε στους ρόλους, πώς έβγαινε από τη σκηνή κι επέστρεφε ως ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο. Μιλάμε για ρεσιτάλ ερμηνείας. Με τον Γιώργο Νανούρη έχουμε επιλέξει έναν άλλον τρόπο. Δεν κατεβαίνω από τη σκηνή, δεν έχω άλλους για συντροφιά και όλα γίνονται μπροστά στα μάτια των θεατών. Θέλαμε να βλέπει το κοινό ένα πνεύμα του θεάτρου το οποίο με απλότητα αλλάζει, μιλά, μεταμορφώνεται. Θέλουμε να έχει ελαφράδα η παράσταση, να μην είναι βαρύγδουπη. Κάτι ελαφρύ, με πρώτης τάξης υλικά.

— Τι σκεφτόσασταν για τη Λαμπέτη εκείνο το διάστημα;

Έβλεπα μια πολύπλοκη γυναίκα με πολλές στοές, διαδρόμους, πολλές εκπλήξεις αλλά και σκοτεινά σημεία. Ήταν τρομερά γοητευτικό και φοβερά αντιφατικό πρόσωπο. Μια αβυσσαλέα προσωπικότητα. Όταν ήμουν μικρή την είχα ως ιερό πρότυπο. Τώρα πια πέρασαν τα χρόνια και έχω χειραφετηθεί. Αυτό είναι το δώρο μεγαλώνοντας: γίνεσαι αυτό που είσαι. Ενώ, όταν είσαι μικρός, θέλεις να είσαι αυτό που ονειρεύεσαι.

— Σας αρέσει η πολυπλοκότητα στους ανθρώπους;

Είναι πολύ κουραστική. Εγώ προσπάθησα, αν και δεν είναι πάντα εφικτό, να απλοποιήσω τη δική μου. Θέλω το μέσα και το έξω μου να έρθουν όσο το δυνατόν πιο κοντά, να συμπορεύονται. Το να διατηρείς διαφορετικά πρόσωπα είναι πολύ μεγάλος κόπος. Νεαρότερη, η πολυπλοκότητα με γοήτευε και στα ερωτικά και στα προσωπικά και στα επαγγελματικά. Πλέον θέλω, αυτό που λένε, ο άλλος να έχει πρόσωπο σπαθί.

Όλια Λαζαρίδου: «Καλύτερο άνθρωπο σε κάνει ο αγώνας σου» Facebook Twitter
Το κίνητρό μου για να κάνω τέχνη ήταν πρώτον να ακούσω και να καταλάβω και δεύτερον να μοιραστώ με τους άλλους μια εσωτερική μου φωνή. Φωτ.: Χριστίνα Γεωργιάδου

— Πριν αναφέρατε την ελαφράδα. Την έχετε ανάγκη;

Η ελαφρότητα είναι αρκετά παρεξηγημένη, γιατί μπορεί εύκολα να καταλήξει φθηνή, αλλά εγώ την αγαπώ και τη θεωρώ απολύτως απαραίτητη στη ζωή μας. Η ελαφράδα θέλει ελάχιστα υλικά και μέσα. Ωστόσο, για να μάθεις πώς να τολμάς να τα χρησιμοποιείς πρέπει να έχεις ωριμότητα. Παρότι ήμουν έτσι από μικρή, παραδέχομαι πως, όσο περνούν τα χρόνια, τόσο περισσότερο τολμώ. Όταν τελείωσα τη σχολή και άρχισα να φαντάζομαι τον εαυτό μου μέσα στο θέατρο, έπρεπε να διαλέξω με ποιους θα τασσόμουν. Εγώ, επειδή αγαπούσα αυτή την τέχνη, τάχθηκα με τους δύσκολους και τους ακριβούς. Σήμερα σκέφτομαι καμιά φορά πως τα «όχι» που έλεγα τότε ήταν από ρομαντισμό, δηλαδή από την ανάγκη μου να προστατεύσω κάτι που ήθελα να παραμείνει μέσα μου σπάνιο και ιερό. Ήταν όμως «όχι» που κόστιζαν διαμερίσματα, καλή ζωή, ταξίδια. Τότε η άρνηση κόστιζε αρκετά λεφτά. Όμως, καθώς δεν είχα παιδιά να θρέψω κι επειδή δεν ήμουν στον δρόμο, μπόρεσα να ακολουθήσω την τέχνη μου χωρίς να χρειαστούν τεράστιοι συμβιβασμοί και εκπτώσεις. Αυτή είναι μια μεγάλη τύχη της ζωής μου.

— Σας αρέσει να εξιδανικεύετε τις καταστάσεις;

Έχω ανάγκη να αισθάνομαι ότι τα πράγματα έχουν μια ιερότητα. Είναι ο χαρακτήρας μου τέτοιος και αυτό δεν άλλαξε μέσα στα χρόνια. Απόδειξη ότι οι άνθρωποι τους οποίους θαυμάζω και τους οποίους η ψυχή μου παραδέχεται ολοκληρωτικά κινούνται στην απολυτότητα, είτε πρόκειται για τον Χατζιδάκι είτε για τον Βογιατζή. Τώρα, βέβαια, αν με ρωτούσες αν θα δούλευα με τον Λευτέρη αν ήταν εδώ, μάλλον θα απαντούσα «όχι». Κουράστηκα. Πονάνε τα κοκαλάκια μου. Έχω περάσει απ' όλες τις αυθεντίες και πήρα πάρα πολλά. Όμως τα τελευταία χρόνια δεν αντέχω άλλο. Αν κάποιος άνθρωπος που θαυμάζω μου προτείνει κάτι που με ιντριγκάρει τρομερά, θα πάρω μια βαθιά αναπνοή, θα μετρήσω τον χρόνο που θα χρειαστεί να αφιερώσω και θα το κάνω. Αλλά δεν θα το επιδιώξω.

— Αυτό δείχνει ότι έχετε χορτάσει ή ότι έχετε κουραστεί;

Μπορεί και τα δύο, μπορεί και κανένα από τα δύο. Το κίνητρό μου για να κάνω τέχνη ήταν πρώτον να ακούσω και να καταλάβω και δεύτερον να μοιραστώ με τους άλλους μια εσωτερική μου φωνή. Πλέον δεν θέλω τίποτα να με σκλαβώνει και όταν λέω «σκλαβιά», εννοώ την ολοκληρωτική αφοσίωση που χρειάζεται το θέατρο. Δεν νομίζω ότι είμαι εργάτρια του θεάτρου. Το έκανα και αν κάτι με εμπνεύσει πάρα πολύ, θα το ξανακάνω. Αλλά δεν είναι η φύση μου αυτή, όπως συμβαίνει με πολλούς ηθοποιούς που βλέπω γύρω μου. Αλίμονο αν σ' αυτή την ηλικία, με τόσο βιωμένο χρόνο, δεν ξέρω τι είμαι και να πορεύομαι θεωρώντας ότι είμαι κάτι άλλο. Δεν είχα ποτέ τέτοιο ναρκισσισμό.

— Σε αντίθεση, βέβαια, με τον τρόπο που περιγράφετε τον εαυτό σας, η Λαμπέτη, την οποία τιμάτε σε αυτή την παράσταση, έδινε την αίσθηση ότι ήταν απολύτως παραδομένη στο θέατρο.

Επειδή τη γνώρισα καλά, πιστεύω αυτό που έλεγε η ίδια, ότι ανήκε στο θέατρο και όχι ότι του είχε παραδοθεί. Ήταν σαν να πέρασε ένας άγγελος πάνω από το κεφάλι της και να της είπε ότι αυτή ήταν η μοίρα της. Όμως, μη νομίζετε, συχνά παραπονιόταν ότι δεν έχει παίξει όσους κλασικούς ρόλους επιθυμούσε. Έπαιζε μπουλβάρ, συμμετείχε σε πράγματα που ίδια θεωρούσε κατώτερα του ταλέντου της. Το θέατρο θέλει γερό ψυχισμό και δεν τον έχουν όλοι. Θυμάμαι, κάποτε ήμασταν περιοδεία με τη Φιλουμένα στη Θεσσαλονίκη και για να αντέξει τις απαιτήσεις της παράστασης, ήταν κλεισμένη όλη μέρα στο δωμάτιό της. Αυτά κάποια στιγμή δεν τα αντέχεις και θέλεις να δεις από άλλη οπτική γωνία τι είναι αυτή η ρημάδα η ζωή. Ούτως ή άλλως, όλα γίνονται για να καταλάβουμε τι είναι αυτό που ζούμε.

Όλια Λαζαρίδου: «Καλύτερο άνθρωπο σε κάνει ο αγώνας σου» Facebook Twitter
Εκείνο τον καιρό της καραντίνας έλεγα: «Μακάρι, Θεέ μου, να αφήσει αυτό το διάστημα ένα ίχνος στις ψυχές μας. Ας μας κάνει λίγο καλύτερους». Φωτ.: Χριστίνα Γεωργιάδου

— Εσάς ποια πράγματα σας βοήθησε η ζωή να καταλάβετε για τον εαυτό σας;

Με βοήθησε να καταλάβω όλο αυτό που ήταν μέσα μου ανείπωτο, άγνωστο και για πολλούς λόγους δεν μπορούσα να μοιραστώ. Σαν Όλια δεν θα κατάφερνα ποτέ να το πω σε κάποιον. Έπρεπε να περάσει από πιο περίπλοκες διαδικασίες και διαδρομές για να επικοινωνηθεί. Το σίγουρο είναι ότι ένιωθα πάντα να με διασκεδάζει η επαφή με το θέατρο. Με ευχαριστούσε τόσο, που κάποιες φορές ντρεπόμουν ζητήσω τα λεφτά μου, γιατί έλεγα «αφού κάνω κάτι που με ευχαριστεί τόσο πολύ, γιατί να πληρωθώ;». Είναι κι αυτό μια τεράστια τύχη, διότι ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων γύρω μας κάνει κάτι άλλο από αυτό που τους λέει η ψυχή τους. Κι αυτό είναι έγκλημα κατά του εαυτού σου.

— Φοβάστε για το τι θα αφήσει η πανδημία στον κόσμο αλλά και την τέχνη;

Θα μας αφήσει σίγουρα φτωχότερους. Όμως, πέρα από τις προφανείς οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, για μένα ο κενός χρόνος που περάσαμε ήταν ένα δώρο που δεν κρατήσαμε. Ήταν μια λευκή περίοδος που μας δόθηκε απενοχοποιημένα. Εκείνο τον καιρό της καραντίνας έλεγα: «Μακάρι, Θεέ μου, να αφήσει αυτό το διάστημα ένα ίχνος στις ψυχές μας. Ας μας κάνει λίγο καλύτερους». Ήταν σαν να άνοιξε ένα παράθυρο σε κάτι νέο, αλλά πολύ γρήγορα αυτή η ρωγμή ξανάκλεισε, γιατί ο άνθρωπος ξεχνάει πολύ εύκολα. Δυστυχώς, δεν πιστεύω ότι αυτό το μικρό διάστημα, όσο πολύτιμο κι αν ήταν, μπορεί να μας κάνει καλύτερους.

— Η τέχνη δεν σας κάνει καλύτερο άνθρωπο;

Καλύτερο άνθρωπο σε κάνει ο αγώνας σου. Το θέατρο θα σου αποκαλύψει τις δυνατότητες που θα έχεις αν πραγματικά θελήσεις να μπεις στην περιπέτεια να μοχθήσεις. Αλλά από μόνο του δεν μπορεί να κάνει κανέναν καλύτερο. Το να γίνεις καλύτερος άνθρωπος είναι μια μακρά πορεία που απαιτεί μόχθο, κόπο και χρόνο. Προφανώς, ένας από τους λόγους που ζούμε είναι και για να γινόμαστε καλύτεροι απ' όταν ξεκινήσαμε. Προσωπικά, σε ό,τι με αφορά, παρότι μόχθησα πολύ, νιώθω να έχω κάνει μικρά βηματάκια.

Έξι φορές

9-31/10/2021

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Υποσκήνιο Β' της Αίθουσας «Αλεξάνδρα Τριάντη»

Τα κοστούμια είναι της Ιωάννας Τσάμη και τα σκηνικά του Κωνσταντίνου Σκουρλέτη.

Τη μουσική της έναρξης και του φινάλε έγραψε ο Κωνσταντίνος Βήτα.

Τα κείμενα:

«Ανθρώπινη φωνή» του Ζαν Κοκτό

«Η ψεύτρα» του Ζαν Κοκτό

«Η πιο δυνατή» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ

«Ψυχούλα» του Αντόν Τσέχοφ

«Οι κορύνες» της Όλιας Λαζαρίδου

«Πάει την έχασα» του Ζαν Κοκτό

Μικρό απόσπασμα από τον «Άμλετ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ (μτφ. Γιώργος Χειμωνάς)

www.megaron.gr

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

 

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 9.10.2020

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Νανούρης: «Εγώ δεν πάω ποτέ να πω “γεια, είμαι ο σκηνοθέτης”»

Θέατρο / Γιώργος Νανούρης: «Εγώ ποτέ δεν πάω να πω “γεια, είμαι ο σκηνοθέτης”»

Ο ηθοποιός Γιώργος Νανούρης κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια ένα σερί «χειροποίητων» σκηνοθετικών επιτυχιών και πλέον δηλώνει έτοιμος –αν και φοβερά αγχωμένος– για την πρώτη του Επίδαυρο, με την «Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Ευριπίδη και τρεις αγαπημένους του πρωταγωνιστές (Λένα Παπαληγούρα, Χάρις Αλεξίου, Μιχάλης Σαράντης) να τον συνοδεύουν.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Ποιο είναι το μέλλον του θεάτρου; 6 σημαντικοί σκηνοθέτες απαντούν από την καραντίνα τους

Θέατρο / Ποιο είναι το μέλλον του θεάτρου; 6 σημαντικοί σκηνοθέτες απαντούν από την καραντίνα τους

Πού οδεύει το θέατρο, ως επάγγελμα, ως θέαμα, ως μέσο κοινωνικοποίησης και ως περιεχόμενο; Επιχειρούμε να ανοίξουμε τη μεγάλη συζήτηση ζητώντας μια πρώτη προσέγγιση από τους Θόδωρο Τερζόπουλο, Ρούλα Πατεράκη, Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, Λένα Κιτσοπούλου, Νίκο Καραθάνο και Άντζελα Μπρούσκου.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
16 θεατρικές παραστάσεις που θα δούμε στην Αθήνα τους επόμενους μήνες

Θέατρο / 16 θεατρικές παραστάσεις που θα δούμε στην Αθήνα τους επόμενους μήνες

Οι ειδικές περιστάσεις κρατούν ακόμα τα θέατρα κλειστά. Όμως οι πρόβες συνεχίζονται και αν όλα πάνε καλά τα θέατρα θα ανοίξουν έστω και με περιοριστικούς κανόνες. Επιλέξαμε 16 παραστάσεις που θέλουμε να δούμε.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ματαρόα στον ορίζοντα»: Φέρνοντας ένα θρυλικό ταξίδι στη σημερινή του διάσταση

Θέατρο / «Ματαρόα στον ορίζοντα»: Ένα θρυλικό ταξίδι στη σημερινή του διάσταση

Στην πολυεπίπεδη νέα παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, λόγος, μουσική και σκηνική δράση συνυπάρχουν ισάξια και συνεισφέρουν από κοινού στην αφήγηση των επίδοξων ταξιδιωτών ενός ουτοπικού πλοίου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το video art στο ελληνικό θέατρο

Θέατρο / Video art στο ελληνικό θέατρο: Έχει αντικαταστήσει τη σκηνογραφία;

Λειτουργεί το βίντεο ανταγωνιστικά με τη σκηνογραφία και τη σκηνική δράση ή αποτελεί προέκταση του εθισμού μας στην οθόνη των κινητών μας; Οι γιγαντοοθόνες είναι θεμιτές στην Επίδαυρο ή καταργούν τον λόγο και τον ηθοποιό; Πώς φτάσαμε από τη video art στα stage LED screens; Τρεις video artists, τρεις σκηνοθέτες και ένας σκηνογράφος καταθέτουν τις εμπειρίες τους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Κωνσταντίνος Ρήγος

Οι Αθηναίοι / «Έχω αισθανθεί να απειλούμαι τη μέρα, όχι δουλεύοντας τη νύχτα»

Οκτάνα, Επίδαυρος, ΚΘΒΕ, Πέγκυ Ζήνα, Εθνικό, Λυρική, «Brokeback Mountain» και «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Ως χορογράφος και σκηνοθέτης, ο Κωνσταντίνος Ρήγος έχει κάνει τα πάντα. Και παρότι έχει αρκετούς haters, νιώθει ότι αυτοί που τον καταλαβαίνουν είναι πολύ περισσότεροι.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Οσιέλ Γκουνεό: «Είμαι πρώτα χορευτής και μετά μαύρος»

Χορός / «Δεν βλέπω τον εαυτό μου ως έναν μαύρο χορευτή μπαλέτου αλλά ως έναν χορευτή καταρχάς»

Λίγο πριν εμφανιστεί ως Μπαζίλιο στον «Δον Κιχώτη» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο κορυφαίος κουβανικής καταγωγής χορευτής Οσιέλ Γκουνεό –έχει λάβει πολλά βραβεία, έχει επίσης εμφανιστεί στο Θέατρο Μπολσόι της Μόσχας, στην Όπερα του Παρισιού, στο Λίνκολν Σέντερ της Νέας Υόρκης και στο Ελίζιουμ του Λονδίνου– μιλά για την προσωπική του πορεία στον χορό και τις εμπειρίες που αποκόμισε, ενώ δηλώνει λάτρης της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Σμαράγδα Καρύδη: «Ήθελα να είμαι η Βουγιουκλάκη και ο Ρέτσος μαζί»

Οι Αθηναίοι / Σμαράγδα Καρύδη: «Ήθελα να είμαι η Βουγιουκλάκη και ο Ρέτσος μαζί»

Ηθοποιός, σκηνοθέτις, ακατάτακτη και αγαπημένη του κοινού, η Σμαράγδα Καρύδη θυμάται πως ανέκαθεν ήθελε το σύμπαν, χωρίς να περιορίζεται. Στον απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας της, ως η Αθηναία της εβδομάδας, καταλήγει πως, ούτως ή άλλως, «στο τέλος ανήκεις εκεί που μπορείς να φτάσεις», ενώ δηλώνει πως πάντα θα επιλέγει συνειδητά να συντάσσεται με τη χαρά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το ανάπηρο σώμα που αντιστέκεται

Θέατρο / Το ανάπηρο σώμα που αντιστέκεται

Πώς διαβάζουμε σήμερα τον «Γυάλινο Κόσμο» του Τενεσί Oυίλιαμς; Στην παράσταση του Θεάτρου Τέχνης ο Antonio Latella προσφέρει μια «άλλη» Λόρα που ορθώνει το ανάστημά της ενάντια στο κυρίαρχο αφήγημα περί επαγγελματικής ανέλιξης, πλουτισμού και γαμήλιας ευτυχίας.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Παραστάσεις για κάθε γούστο που θα συγκινήσουν, θα διασκεδάσουν και θα προβληματίσουν

Θέατρο / Πού οφείλεται τόση δίψα για το θέατρο;

Το θέατρο εξακολουθεί να προκαλεί debates και ζωηρές συζητήσεις, παρά τις κρίσεις και τις οικονομικές περικοπές που έχει υποστεί, και φέτος ανεβαίνουν στην Αθήνα παραστάσεις για κάθε γούστο που θα συγκινήσουν, θα διασκεδάσουν και θα προβληματίσουν.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ανδρέας Κωνσταντίνου

Θέατρο / Ανδρέας Κωνσταντίνου: «Δεν μ' ενδιαφέρει τι υποστηρίζεις στο facebook, αλλά το πώς μιλάς σε έναν σερβιτόρο»

Ο ηθοποιός που έχει υποδυθεί τους πιο ετερόκλητους ήρωες και θα πρωταγωνιστήσει στην τηλεοπτική μεταφορά της «Μεγάλης Χίμαιρας» αισθάνεται ότι επιλέγει την τηλεόραση για να ικανοποιήσει την επιθυμία του για κάτι πιο «χειροποίητο» στο θέατρο.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ