Bennetts Associates &  Divercity Architects: Ένα νέο κτίριο-ορόσημο στο κέντρο της Αθήνας

Bennetts Associates &  Divercity Architects: Ένα νέο κτίριο-ορόσημο στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
0

Το έργο βρίσκεται σε γωνιακό οικόπεδο στη λεωφόρο Συγγρού, μεταξύ του κέντρου της Αθήνας και της παραλίας. H θέση του είναι εξαιρετικά προνομιακή, καθώς πλαισιώνεται από τα κεντρικά γραφεία της Εθνικής Ασφαλιστικής (των Mario Botta και Μόρφως Παπανικολάου - Ρένας Σακελλαρίδου), τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (των Architecture Studio) και το Athenaeum Intercontinental (του Ιάσονα Ρίζου), σε έναν σημαντικό εμπορικό και πολιτιστικό κόμβο στην πόλη.


Η σύγχρονη ερμηνεία κλασικών χωρικών αναλόγων και η χρήση τοπικών υλικών έχουν στόχο να προσδώσουν στο σύνολο μια χαρακτηριστικά αθηναϊκή ταυτότητα. Δύο οκταώροφα κτίρια επενδύονται με κατακόρυφες μαρμάρινες περσίδες σε προσεκτικά μελετημένες γωνίες, ώστε να αιχμαλωτίζουν το μοναδικό φως της Αθήνας και να σκηνοθετούν ένα παιχνίδι προσανατολισμένης θέας προς την πόλη, τα βουνά και την Ακρόπολη. Ο χειρισμός της κορυφογραμμής του χαμηλότερου κτιρίου οδηγεί το βλέμμα από τη λεωφόρο Συγγρού προς την κύρια είσοδο, στην οδό Λαγουμιτζή. Στο επίπεδο του δρόμου, η στοά ακολουθεί τον ίδιο προσανατολισμό, σε συνδυασμό με μια νέα δεντροστοιχία, που προσφέρει σκιά και παράλληλα δημιουργεί ένα μαλακό όριο στο συγκρότημα. Η κοινή είσοδος στο συγκρότημα σηματοδοτείται από το περιστύλιο, εξασφαλίζοντας θέες προς τον νέο κήπο, με αναφορές στις παραδοσιακές ελληνικές αυλές.

Η χρήση υλικών που περιέχουν σε μεγάλο ποσοστό προϊόντα ανακύκλωσης, όπως οι χαλύβδινες ενισχύσεις και οι κατασκευές της όψης, μειώνει το αποτύπωμα άνθρακα του συγκροτήματος.


Ο σχεδιασμός βιωσιμότητας του έργου, που στόχο έχει την πιστοποίηση LEED Gold, λαμβάνει υπόψη τα τοπικά κλιματολογικά δεδομένα, χρησιμοποιώντας ως βασικό εργαλείο τη δημιουργία φυσικής σκίασης. Στο εσωτερικό εγκαθίσταται σύστημα κλιματισμού με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Η ισχυρή παρουσία βλάστησης στους ψηλότερους ορόφους και το φυτεμένο δώμα ενισχύουν επιπλέον τη βιοποικιλότητα και μειώνουν σημαντικά τις απαιτήσεις ψύξης. Η χρήση υλικών που περιέχουν σε μεγάλο ποσοστό προϊόντα ανακύκλωσης, όπως οι χαλύβδινες ενισχύσεις και οι κατασκευές της όψης, μειώνει το αποτύπωμα άνθρακα του συγκροτήματος. Η επιλογή τους γίνεται στη βάση της εκτίμησης του κύκλου ζωής τους, οπότε λαμβάνεται υπόψη και αξιολογείται η περιεκτικότητα του έργου σε άνθρακα. Ο πυρήνας και η όψη σχεδιάζονται με τρόπο που εξασφαλίζει την καλύτερη κατανομή του φυσικού φωτισμού, ενώ ανοιγόμενα παράθυρα επιτρέπουν τον άφθονο φυσικό αερισμό. Η κατάφυτη αυλή, η οποία σε υποδέχεται στο συγκρότημα, λειτουργεί ως όαση κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων των εργαζομένων, ως χώρος συναντήσεων και ως τοποθεσία για υπαίθριες εκδηλώσεις.

Bennetts Associates &  Divercity Architects: Ένα νέο κτίριο-ορόσημο στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
Bennetts Associates &  Divercity Architects: Ένα νέο κτίριο-ορόσημο στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
Bennetts Associates &  Divercity Architects: Ένα νέο κτίριο-ορόσημο στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
Bennetts Associates &  Divercity Architects: Ένα νέο κτίριο-ορόσημο στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter

Ομάδα Έργου 

Developer: Dimand, Prodea Investments, EBRD


Αρχιτεκτονική μελέτη: Bennetts Associates &  Divercity Architects 


Στατική μελέτη: Παγώνης - Πολυχρονόπουλος - Kινάτος 


Μηχανολογική μελέτη: INSTA Consulting Engineers 


Μελέτη φωτισμού: Lighting Architecture


Αρχιτεκτονική τοπίου: Έλλη Παγκάλου και Συνεργάτες 


Μελέτη πυρασφάλειας: Β. & Τ. Πυργιώτης & Θεοφάνης Ρούσσας


Σύμβουλος ακουστικής: Χ. Μωραϊτης, Γ. Χατζηγεωργίου


Σύμβουλος LEED: D-CARBON


Σύμβουλος συγκοινωνιολόγος: DROMOS Consulting 


Φωτορεαλισμός: Divercity Architects

 

0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Design / 10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Τη χρονιά που μας πέρασε, η Τζούλη Αγοράκη «άνοιξε» για τους αναγνώστες της LifO μερικά από τα πιο ιδιαίτερα, όμορφα, παράξενα, εκκεντρικά, γουστόζικα σπίτια της πόλης μας. Διαλέξαμε 10 που θα μας μείνουν αξέχαστα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΡΙΣ ΤΑΒΙΤΙΑΝ
CHECK Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Design / Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Στην πόλη της Καβάλας oγδόντα παραμύθια και αγαπημένοι ήρωες προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να ταξιδέψουν σ’ έναν φανταστικό κόσμο με τη χρήση απλών, καθημερινών αντικειμένων που συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Design / Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Ο διευθυντής προγράμματος του Δίεση, Γιώργος Γιαννόπουλος, προτιμά να ψάχνει πράγματα στο «γιουσουρούμ του Facebook» παρά να μπει σε μια αλυσίδα επίπλων. Και όταν έχει τις κλειστές του, μπορεί να ασχολείται με μια καρέκλα για δέκα ώρες χωρίς να κουράζεται.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ένα σπίτι που μας προτρέπει να ζήσουμε στο max/ Ένα σπίτι που φοράει με χιούμορ τον μαξιμαλισμό του

Design / «Ο μινιμαλισμός είναι πλήξη»

Κάποτε η Tina Livanos είχε καθυστερήσει σε έναν γάμο, όπου ήταν παράνυμφος, επειδή είχε βρει μια ιδιαίτερη λάμπα. Μέχρι και σήμερα ψάχνει αδιάκοπα σε αντικερί, ανοιχτές αγορές και παζάρια, προκειμένου να γεμίσει το σπίτι της με έπιπλα και μπιχλιμπίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα σπίτι σε διάλογο με τη δικαιοσύνη και την τέχνη

Design / Ένα διαμέρισμα του ’70 που απορρίπτει οτιδήποτε παλιό

Το σπίτι του Αλέξανδρου Κασσανδρινού είναι γεμάτο τέχνη, χωρίς καμία αντίκα, με έπιπλα περισσότερο βολικά παρά ντιζαϊνάτα και άπειρο φως — τόσο, που το καλοκαίρι στο καθιστικό χρειάζονται γυαλιά ηλίου για να καθίσει κανείς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ