Urban Soul Project: Τρία νέα ξενοδοχεία φιλοδοξούν να τοποθετήσουν την Αθήνα στους κορυφαίους προορισμούς

Urban Soul Project: Τέσσερα νέα ξενοδοχεία φιλοδοξούν να τοποθετήσουν την Αθήνα στους κορυφαίους προορισμούς Facebook Twitter
Το ξενοδοχείο Theodor στεγάζεται σε ένα από τα χαρακτηριστικότερα κτίρια της οδού Θεμιστοκλέους, ένα domino building κατασκευασμένο τη δεκαετία του 1930 με πολύ σαφή στοιχεία αθηναϊκού μοντερνισμού, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά
0

Τον χρόνο που πέρασε, η Αθήνα μπορεί να έμοιαζε αδρανής, στην πραγματικότητα όμως η «ημέρα μετά την πανδημία» θα αποκαλύψει ένα πολύ διαφορετικό πρόσωπο της πόλης. Δεν είναι, άλλωστε, λίγοι εκείνοι που λένε πως η Αθήνα αναπτύσσεται με τέτοια ταχύτητα, ώστε τα χρόνια που έρχονται θα αποτελέσει έναν από τους πιο σημαντικούς προορισμούς παγκοσμίως. Η συνθήκη του lockdown μοιάζει να έδωσε τον χρόνο σε Έλληνες και ξένους επενδυτές να εντοπίσουν κτίρια στο κέντρο της πόλης που με τις κατάλληλες εργασίες θα υποδεχτούν τους επισκέπτες της Αθήνας, όταν αυτό είναι ξανά εφικτό.

Τα νέα ξενοδοχεία που κατασκευάζονται στην περιοχή του ιστορικού κέντρου θα αλλάξουν όχι μόνο την εικόνα αλλά κυρίως τη δραστηριότητα στο κέντρο της πόλης και θα δημιουργήσουν νέα σημεία ενδιαφέροντος και ανάπτυξης τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες της.

Εξοικειωμένοι πλέον με τις αρχιτεκτονικές επεμβάσεις υψηλών προδιαγραφών σε κτίρια μεγάλης αρχιτεκτονικής αξίας, αυτήν τη φορά οι Urban Soul Project βρίσκονται στην Αθήνα και αναλαμβάνουν τον σχεδιασμό τεσσάρων ξενοδοχείων στην περιοχή του ιστορικού κέντρου.

Οι Urban Soul Project, το αρχιτεκτονικό γραφείο με έδρα τη Θεσσαλονίκη, έχει συστηθεί ήδη στο κοινό της Αθήνας με δύο μεγάλα και σημαντικά έργα, το Ergon House, το πρώτο foodie ξενοδοχείο στον κόσμο, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του τον Δεκέμβριο του 2018, και, έναν χρόνο μετά, με τα νέα γραφεία της Prodea στην οδό Χρυσοσπηλιωτίσσης, στο αθηναϊκό εμπορικό τρίγωνο. Το κτίριο αυτό, προπολεμικό με διατηρητέα όψη, έγινε το πρώτο κτίριο γραφείων στην Ελλάδα με τις πιστοποιήσεις Leed και Well, τα κορυφαία πρότυπα ποιότητας για χώρους γραφείων παγκοσμίως, αποδεικνύοντας πως με την κατάλληλη τεχνογνωσία δεκάδες από τα εγκαταλελειμμένα κτίρια του κέντρου της πόλης μπορούν να επανενταχθούν δυναμικά στον αστικό ιστό.

Εξοικειωμένοι πλέον με τις αρχιτεκτονικές επεμβάσεις υψηλών προδιαγραφών σε κτίρια μεγάλης αρχιτεκτονικής αξίας, αυτήν τη φορά οι Urban Soul Project βρίσκονται στην Αθήνα και αναλαμβάνουν τον σχεδιασμό τεσσάρων ξενοδοχείων στην περιοχή του ιστορικού κέντρου. Τέσσερα ξενοδοχεία με τελείως διαφορετικό χαρακτήρα, που θα ανοίξουν τις πόρτες τους μέσα στο 2021 και σκοπεύουν να προσελκύσουν στην Αθήνα επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο.

Urban Soul Project: Τέσσερα νέα ξενοδοχεία φιλοδοξούν να τοποθετήσουν την Αθήνα στους κορυφαίους προορισμούς Facebook Twitter
Villa Brown Ermou
Urban Soul Project: Τέσσερα νέα ξενοδοχεία φιλοδοξούν να τοποθετήσουν την Αθήνα στους κορυφαίους προορισμούς Facebook Twitter
Villa Brown Ermou

«Σε όποια κλίμακα κι αν σχεδιάζουμε, για οποιοδήποτε αντικείμενο, ζητούμενο είναι ο σχεδιασμός μιας εμπειρίας» είναι μία από τις βασικές αρχές του γραφείου. Βλέποντας κανείς τη δουλειά που κάνουν οι Urban Soul Project, μπορεί να καταλάβει ακριβώς τι εννοούν. Τι κοινό έχουν η λειτουργικότητα του Βauhaus με την παριζιάνικη φινέτσα και η οικιακή λιτότητα με την αθηναϊκή αρ νουβό; Οι Urban Soul Project μάς ξεναγούν σε τέσσερα από τα εν εξελίξει έργα τους στην πρωτεύουσα.

Το ξενοδοχείο Theodore House Athens by Brown Hotels στεγάζεται σε ένα από τα χαρακτηριστικότερα κτίρια της οδού Θεμιστοκλέους, ένα domino building κατασκευασμένο τη δεκαετία του 1930 με πολύ σαφή στοιχεία αθηναϊκού μοντερνισμού, τόσο εξωτερικά (ανάγλυφη διακόσμηση στην όψη, συμμετρία και καμπύλες χαράξεις στην είσοδο και στα μπαλκόνια) όσο και εσωτερικά. Θα λέγαμε, λοιπόν, ότι η επιλογή των επενδυτών να προτείνουν τη μετατροπή του ξενοδοχείου σύμφωνα με τις αρχές του Βauhaus ήταν αναπόφευκτη. Στο Theodore, λοιπόν, οι βασικές αρχές του μοντερνισμού (λιτός και λειτουργικός σχεδιασμός, κυρίαρχη χρήση μετάλλου και γυαλιού, έντονα χρώματα) μεθερμηνεύονται και τοποθετούνται στο περιβάλλον της σύγχρονης Αθήνας. «Το στοίχημα είναι να ακολουθήσουμε αυστηρά τις αρχές του Bauhaus, αλλά να μην προκύψει ένα “θεματικό πάρκο”. Έτσι, επιλέξαμε να μελετήσουμε τα χαρακτηριστικά του κινήματος και να σχεδιάσουμε τα πάντα από την αρχή».

Δεύτερο στη σειρά, το Villa Brown Ermou στην οδό Πετράκη (περιοχή Συντάγματος) αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία άμεσα. Πρόκειται για ένα πολυτελές boutique ξενοδοχείο 50 δωματίων με σύγχρονο, κοσμοπολίτικο χαρακτήρα. «Η πρόκληση σε αυτό το έργο ήταν να εισαγάγουμε την παριζιάνικη φινέτσα στο κέντρο της Αθήνας με τρόπο που να μη φαίνεται παράταιρος». Κάνοντας μια βόλτα στους χώρους του ξενοδοχείου, που είναι πλέον σχεδόν ολοκληρωμένο, το στοίχημα μοιάζει να έχει κερδηθεί και με το παραπάνω. Οι χώροι του Villa Brown Ermou αποπνέουν σύγχρονη αστική κομψότητα σε κάθε τους λεπτομέρεια.

Urban Soul Project: Τέσσερα νέα ξενοδοχεία φιλοδοξούν να τοποθετήσουν την Αθήνα στους κορυφαίους προορισμούς Facebook Twitter
House Sans Rival by Brown Hotels
Urban Soul Project: Τέσσερα νέα ξενοδοχεία φιλοδοξούν να τοποθετήσουν την Αθήνα στους κορυφαίους προορισμούς Facebook Twitter
House Sans Rival by Brown Hotels

Η μεγαλύτερη αρχιτεκτονική πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει η υπερδραστήρια ομάδα των Urban Soul Project, όμως, βρίσκεται στον αριθμό 11 της οδού Λιοσίων και δεν είναι άλλη από την ανακαίνιση του εμβληματικού ξενοδοχείου Sans Rival. «Φυσικά, το κτίριο μάς ήταν γνωστό, αλλά καταλάβαμε πόσο συναρπαστικό έργο θα είναι η ανακαίνισή του την πρώτη φορά που μπήκαμε στο εσωτερικό του. Πέρα από την ιδιαίτερη διαρρύθμισή του (τριγωνική κάτοψη που αναπτύσσεται περιμετρικά του κλιμακοστασίου), σε όλο το κτίριο υπάρχουν δείγματα εκλεκτικιστικού στυλ διακόσμησης, τα οποία φυσικά θελήσαμε να διατηρήσουμε και να αναδείξουμε». Το Sans Rival είναι ένα από τα παλιότερα ξενοδοχεία του κέντρου της Αθήνας, καθώς εγκαινιάστηκε το 1926 και λειτούργησε ως ξενοδοχείο μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990, οπότε εγκαταλείφθηκε. Μέχρι το τέλος του 2021 αναμένεται να λειτουργήσει ξανά ως boutique ξενοδοχείο. «Το στοίχημα είναι να σταθούμε αντάξιοι της ιστορίας και του ιδιαίτερου, συμβολικού χαρακτήρα του κτιρίου. Αυτό είναι κάτι που έχουμε μάθει δουλεύοντας με ιστορικά κτίρια τα τελευταία χρόνια: όσο σημαντικό είναι να σεβαστείς τα αρχιτεκτονικά στοιχεία που φαίνονται, εξίσου σημαντικό είναι να σεβαστείς τον (αόρατο) χαρακτήρα και την ιστορία του κτιρίου ως κομματιού της ιστορίας της πόλης». 

usp.gr

Urban Soul Project: Τέσσερα νέα ξενοδοχεία φιλοδοξούν να τοποθετήσουν την Αθήνα στους κορυφαίους προορισμούς Facebook Twitter
Theodore House Athens by Brown Hotels
Urban Soul Project: Τέσσερα νέα ξενοδοχεία φιλοδοξούν να τοποθετήσουν την Αθήνα στους κορυφαίους προορισμούς Facebook Twitter
Theodore House Athens by Brown Hotels
Design
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Design / 10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Τη χρονιά που μας πέρασε, η Τζούλη Αγοράκη «άνοιξε» για τους αναγνώστες της LifO μερικά από τα πιο ιδιαίτερα, όμορφα, παράξενα, εκκεντρικά, γουστόζικα σπίτια της πόλης μας. Διαλέξαμε 10 που θα μας μείνουν αξέχαστα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΡΙΣ ΤΑΒΙΤΙΑΝ
CHECK Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Design / Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Στην πόλη της Καβάλας oγδόντα παραμύθια και αγαπημένοι ήρωες προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να ταξιδέψουν σ’ έναν φανταστικό κόσμο με τη χρήση απλών, καθημερινών αντικειμένων που συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Design / Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Ο διευθυντής προγράμματος του Δίεση, Γιώργος Γιαννόπουλος, προτιμά να ψάχνει πράγματα στο «γιουσουρούμ του Facebook» παρά να μπει σε μια αλυσίδα επίπλων. Και όταν έχει τις κλειστές του, μπορεί να ασχολείται με μια καρέκλα για δέκα ώρες χωρίς να κουράζεται.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ένα σπίτι που μας προτρέπει να ζήσουμε στο max/ Ένα σπίτι που φοράει με χιούμορ τον μαξιμαλισμό του

Design / «Ο μινιμαλισμός είναι πλήξη»

Κάποτε η Tina Livanos είχε καθυστερήσει σε έναν γάμο, όπου ήταν παράνυμφος, επειδή είχε βρει μια ιδιαίτερη λάμπα. Μέχρι και σήμερα ψάχνει αδιάκοπα σε αντικερί, ανοιχτές αγορές και παζάρια, προκειμένου να γεμίσει το σπίτι της με έπιπλα και μπιχλιμπίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα σπίτι σε διάλογο με τη δικαιοσύνη και την τέχνη

Design / Ένα διαμέρισμα του ’70 που απορρίπτει οτιδήποτε παλιό

Το σπίτι του Αλέξανδρου Κασσανδρινού είναι γεμάτο τέχνη, χωρίς καμία αντίκα, με έπιπλα περισσότερο βολικά παρά ντιζαϊνάτα και άπειρο φως — τόσο, που το καλοκαίρι στο καθιστικό χρειάζονται γυαλιά ηλίου για να καθίσει κανείς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ