«Cascading Terraces»: Ένα κτίριο κατοικιών στην Κηφισιά από την Potiropoulos+Partners

«Cascading Terraces»: Ένα κτίριο κατοικιών στην Κηφισιά από την Potiropoulos+Partners Facebook Twitter
3D Visualization: Batis Studio
0

Το συγκρότημα κατοικιών «Cascading Terraces» στο Κεφαλάρι, ένα από τα πιο πρόσφατα καινοτόμα έργα του πολυβραβευμένου αρχιτεκτονικού γραφείου Potiropoulos+Partners, σχεδιάστηκε με βασικό συνθετικό άξονα τον διάλογο που αναπτύσσει με το ευρύτερο φυσικό περιβάλλον του. Την αρχιτεκτονική «ιδέα» απασχόλησε εξαρχής η προοπτική μιας πολυαισθητηριακής εμπειρίας-σχέσης με τη φύση και το τοπίο, τόσο ως προς το πώς μπορεί κανείς να κάνει αρχιτεκτονική στην εποχή μας, για την εποχή μας, με τα μέσα της εποχής μας, όσο και ως προς την επανεξέταση πλευρών του σχεδιασμού που σχετίζονται με θεμελιώδεις αρχετυπικές ανθρώπινες ανάγκες αλλά και με το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Οι ίδιοι οι αρχιτέκτονες εξηγούν το σκεπτικό τους ως εξής:

Η συσχέτιση της «εικόνας» του κτιρίου με την «εικόνα» της πόλης ή, εναλλακτικά, της «εικόνας» του κτιρίου με την «εικόνα» του φυσικού τοπίου, δηλαδή της φύσης, είναι ενδιαφέρον ζήτημα και ταυτόχρονα πολύπλοκο. Αν «η πόλη είναι ένα είδος μεγάλου σπιτιού και, αντίστοιχα, το ίδιο είναι μια μικρή πόλη», στην περίπτωση της συσχέτισης του κτιρίου με το φυσικό τοπίο ο υπαίθριος χώρος και το πράσινο αναδεικνύονται σε κύριο συνθετικό άξονα, όπου εξίσου θεμελιώδη είναι η αδρότητα και το πρωτογενές των υλικών. Η φύση είναι ο τελικός υποδοχέας του ανθρώπινου παραγόμενου έργου αλλά και της ίδιας μας της ύπαρξης αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του κύκλου της ζωής, αντιπροσωπεύοντας για τον λόγο αυτό μια αρχετυπική αξία, σταθερή και αδιαπραγμάτευτη. Η «εικόνα» αποτελεί συνακόλουθα, τόσο σε πραγματολογικό όσο και σε σημειολογικό επίπεδο, τη συμπύκνωση σε μια «ιδέα» του πλούτου, της συνθετότητας και των τυχόν αντιθέσεων της πραγματικότητας —στην περίπτωση αυτή, στο συγκεκριμένο σημείο του προαστίου, εκεί όπου τελειώνει η πόλη και αρχίζει η φύση— που άμεσα ή έμμεσα αντανακλά τις εσωτερικές ποιότητες του σχεδιασμού, όπως ξεδιπλώνονται στη συνέχεια.

Κεντρικό θέμα του σχεδιασμου αποτέλεσε ο χειρισμός των ορίων που ιεραρχούν κινήσεις, στάσεις και ποιοτικές διαφοροποιήσεις, Αντιδρώντας στον προσανατολισμό, στις θέες, στη διεύθυνση των ανέμων και στις μεταμφιέσεις του τοπίου ανάλογα με την εποχή.

Κατά την επεξεργασία του concept προσεγγίστηκε η οργάνωση δύο συνδεδεμένων σε ενιαία δομή όγκων, παράλληλων προς τη μεγάλη πλευρά του οικοπέδου, που συνδιαλέγονται με τα φαινόμενα του τόπου. Κεντρικό θέμα αποτέλεσε ο χειρισμός των ορίων που ιεραρχούν κινήσεις, στάσεις και ποιοτικές διαφοροποιήσεις. Αντιδρώντας στον προσανατολισμό, στις θέες, στη διεύθυνση των ανέμων και στις μεταμφιέσεις του τοπίου ανάλογα με την εποχή, το συγκρότημα «ανοίγει» ή «κλείνει», υιοθετώντας κάθε φορά διαφορετικά πρόσωπα.

«Cascading Terraces»: Ένα κτίριο κατοικιών στην Κηφισιά από την Potiropoulos+Partners Facebook Twitter
3D Visualization: Batis Studio

Προτεραιότητα του σχεδιασμού αποτέλεσε η αξιοποίηση της θέας σε ένα ψηλό σημείο της Κηφισιάς, στο Κεφαλάρι, που διακρίνεται για την οπτική εκτόνωση που προσφέρει τόσο προς τη νοτιοδυτική διεύθυνση όσο και προς τη βορειοδυτική. Ακολουθώντας την επιλεκτική αποκάλυψη ή απόκρυψη του τοπιακού πανοράματος, η εσωτερική οργάνωση προβλέπει διαφορετικές ποιότητες θεάσεων και χωρικών ρόλων, ταξινομώντας το εσωτερικό των κτιρίων σε ζώνες «δημόσιες» και «ιδιωτικές», σε εξωστρεφείς, που ανοίγονται προς τις βεράντες και τον ορίζοντα, και αντίστοιχα σε εσωστρεφείς, στην εσωτερική πλευρά του οικοπέδου. Προκύπτει έτσι μια σύνθεση διαδοχικών προβόλων-κήπων σε ήπια στροφή μεταξύ τους, έχοντας μια «πλάγια» σχέση με το Fallingwater του F.L. Wright. 

Δύο υλικά, το εμφανές αδρό σκυρόδεμα, που κυριαρχεί στην κτιριακή επιδερμίδα και στην περίφραξη, και το λευκό σπατουλαριστό επίχρισμα, μοιράζονται σε όλες τις κλίμακες του φλοιού, χρησιμοποιώντας ένα λιτό κατασκευαστικό λεξιλόγιο. Ο χειρισμός αυτός, όπως εκφράζεται χωρικά, διαθέτει υλικότητα, θερμοκρασία, πυκνότητα, βαρύτητα και ακουστική ποιότητα, στοιχεία που δεν έχουν να κάνουν με κάτι αφηρημένο αλλά με ένα εμπεριστατωμένο βίωμα. Το συνθετικό process δεν απασχόλησε τόσο η «αισθητική ορθότητα» –εξού και η μορφολογική αφαίρεση– όσο το να τεθεί εξαρχής ως πρωταρχικό αίτημα η προοπτική μιας πολυαισθητηριακής εμπειρίας-σχέσης με τη φύση και το τοπίο. Παράλληλα, στόχευσε στην καταδήλωση της ατομικότητας της αρχιτεκτονικής έκφρασης μέσω της εκφραστικότητας του ίδιου του αρχιτεκτονικού αντικειμένου. 

«Cascading Terraces»: Ένα κτίριο κατοικιών στην Κηφισιά από την Potiropoulos+Partners Facebook Twitter
3D Visualization: Batis Studio
«Cascading Terraces»: Ένα κτίριο κατοικιών στην Κηφισιά από την Potiropoulos+Partners Facebook Twitter
3D Visualization: Batis Studio

Ο μικρόκοσμος που γεννιέται προτρέπει τη συμμετοχή σε μια σειρά δράσεων που σχετίζονται με το οικείο και το αναπάντεχο, με το τεχνητό στοιχείο και το φυσικό, το πρώτο πλάνο και το φόντο, διεγείροντας αισθήσεις και συναισθήματα που αντιστοιχούν στη δυναμική της στιγμής. Το συγκρότημα αναδεικνύεται σε διαμεσολαβητή μεταξύ του χρήστη και του τοπίου, σε έναν πυκνωτή αφηγήσεων στον οποίο τέμνονται διαφορετικές διαδρομές διερευνήσεων, ενόσω ο διάλογος των δύο όγκων με τη φύση προτείνει μια απροσδόκητη αφομοίωση ομοιοτήτων και διαφορών όπου εμπειρίες και χώροι διασταυρώνονται μεταξύ τους ως παράλληλα γεγονότα. Στη ρητορική της σύνθεσης η παρατήρηση από και προς τα κτίρια εξελίσσεται σε ποιητική αποκαλύψεων, βασισμένη σε επάλληλες διαβαθμισμένες μεταβάσεις, όπου κάθε φορά φανερώνεται σε δεύτερο πλάνο η φύση, είτε η υπόσχεσή της.

«Cascading Terraces»: Ένα κτίριο κατοικιών στην Κηφισιά από την Potiropoulos+Partners Facebook Twitter
3D Visualization: Batis Studio
«Cascading Terraces»: Ένα κτίριο κατοικιών στην Κηφισιά από την Potiropoulos+Partners Facebook Twitter
3D Visualization: Batis Studio
«Cascading Terraces»: Ένα κτίριο κατοικιών στην Κηφισιά από την Potiropoulos+Partners Facebook Twitter
3D Visualization: Batis Studio

ADM The Green Issue

Μια συνεργασία της Lifo με την Design Ambassador και το Archisearch.gr

Design
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ADM The Green Issue

ADM: TΗΕ GREEN ISSUE

Μια συνεργασία της Lifo με την Design Ambassador αφιερωμένη στις creative ομάδες, τους αρχιτέκτονες και τις επιχειρήσεις που έχουν αντιληφθεί ήδη πως η βιωσιμότητα, η αειφόρος ανάπτυξη και η πράσινη προσέγγιση, δεν είναι απλώς trend αλλά η ανάγκη για μια τεράστια αλλαγή στη φιλοσοφία της ζωής μας, της αγοράς, της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημήτρης Ποτηρόπουλος

ADM The Green Issue / Πράσινη αρχιτεκτονική και πράσινες πόλεις για πάσα νόσο;

O αρχιτέκτονας Δημήτρης Ποτηρόπουλος αναρωτιέται αν ο πολυχρησιμοποιημένος πλέον όρος «πράσινη αρχιτεκτονική», και αντίστοιχα «πράσινες πόλεις», είναι το ουσιαστικό διακύβευμα, ή αν η λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη κινδυνεύει να καταντήσει απλώς η αφορμή για μια νέα εμπορευματοποίηση με οικολογικό προσωπείο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Potiropoulos+Partners: Ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά γραφεία αιχμής της Ελλάδας γιορτάζει τα 30 του χρόνια με νέα, εντυπωσιακά πρότζεκτ

Design / Potiropoulos+Partners: Ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά γραφεία αιχμής της Ελλάδας γιορτάζει τα 30 του χρόνια με νέα, εντυπωσιακά πρότζεκτ

Ο Δημήτρης Ποτηρόπουλος και η Λιάνα Νέλλα-Ποτηροπούλου διερευνούν, μέσα από τα έργα τους, νέα πεδία δημιουργίας στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Design / Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Στην πόλη της Καβάλας oγδόντα παραμύθια και αγαπημένοι ήρωες προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να ταξιδέψουν σ’ έναν φανταστικό κόσμο με τη χρήση απλών, καθημερινών αντικειμένων που συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Design / Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Ο διευθυντής προγράμματος του Δίεση, Γιώργος Γιαννόπουλος, προτιμά να ψάχνει πράγματα στο «γιουσουρούμ του Facebook» παρά να μπει σε μια αλυσίδα επίπλων. Και όταν έχει τις κλειστές του, μπορεί να ασχολείται με μια καρέκλα για δέκα ώρες χωρίς να κουράζεται.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ένα σπίτι που μας προτρέπει να ζήσουμε στο max/ Ένα σπίτι που φοράει με χιούμορ τον μαξιμαλισμό του

Design / «Ο μινιμαλισμός είναι πλήξη»

Κάποτε η Tina Livanos είχε καθυστερήσει σε έναν γάμο, όπου ήταν παράνυμφος, επειδή είχε βρει μια ιδιαίτερη λάμπα. Μέχρι και σήμερα ψάχνει αδιάκοπα σε αντικερί, ανοιχτές αγορές και παζάρια, προκειμένου να γεμίσει το σπίτι της με έπιπλα και μπιχλιμπίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα σπίτι σε διάλογο με τη δικαιοσύνη και την τέχνη

Design / Ένα διαμέρισμα του ’70 που απορρίπτει οτιδήποτε παλιό

Το σπίτι του Αλέξανδρου Κασσανδρινού είναι γεμάτο τέχνη, χωρίς καμία αντίκα, με έπιπλα περισσότερο βολικά παρά ντιζαϊνάτα και άπειρο φως — τόσο, που το καλοκαίρι στο καθιστικό χρειάζονται γυαλιά ηλίου για να καθίσει κανείς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο

Γειτονιές της Ελλάδας / Δύο νέοι αρχιτέκτονες ανακατασκεύασαν τη στέγη ενός σχολείου στα Τζουμέρκα

Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Design / Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Η διοργάνωση του Hotel Experience που πραγματοποιήθηκε 5-6 Οκτωβρίου 2024 στο Ωδείο Αθηνών ξεπέρασε κάθε προσδοκία συμμετοχής καθώς πάνω από 4.000 επισκέπτες βίωσαν από κοντά την εμπειρία
THE LIFO TEAM