11 νέα φυτά περιμένουν να τα υιοθετήσετε

11 νέα φυτά περιμένουν να τα υιοθετήσετε Facebook Twitter
0

Όταν ακόμα η μονστέρα έκανε δυναμικό comeback από τα ’70s και γέμισε την Αθήνα, από τα σπίτια μέχρι τα καφέ και τα μπαρ, με το πλατύ και εντυπωσιακό της φύλλωμα, προτού οι πράσινες διευθύνσεις νέας γενιάς με τα τροπικά φυτά γίνουν δεκάδες στην Αθήνα, η Kopria εμφανίστηκε το 2018 στη γωνία που σχηματίζουν η οδός Ερεσού με τη Ζωοδόχου Πηγής, στη γειτονιά των Εξαρχείων. Αν κινείστε στο κέντρο και έχετε ασχοληθεί έστω και λίγο με το plant parenting, είναι αδύνατο να μην το γνωρίζετε.

Έγινε αμέσως στέκι για όσους έχουν μπει στη διαδικασία να ανακαλύπτουν νέα είδη, να γεμίζουν τον χώρο τους με αυτά και να τα φροντίζουν, δημιουργώντας τη δική τους προσωπική ζούγκλα.

Και δικαίως, αφού η ομάδα του Kopria, δηλαδή ο Βασίλης, η Ιφιγένεια, η Χαρά, η Ρωσσέτα, ο Αρτέμης, η Χριστίνα και ο Στέλιος, είναι άκρως ενημερωμένοι για όσα αφορούν τα φυτά. Αυτήν τη φορά μάς σύστησαν έντεκα που δεν έχουν ακόμα τη «δημοσιότητα» άλλων και είναι σε θέση να αντικαταστήσουν όσα μπορεί να ταλαιπωρήθηκαν και να καταστράφηκαν από τις φετινές κακοκαιρίες.

1.

Syngonium podophyllum pink spot
Προέρχεται από τη Βραζιλία και το Μεξικό. Του αρέσει το έμμεσο φως, όπως και να υπάρχει υγρασία στο χώμα, όχι όμως υπερβολική, γιατί σαπίζει πολύ εύκολα. Η ιδανική θερμοκρασία γι’ αυτό είναι γύρω στους 15-16 βαθμούς Κελσίου. Όσο πιο πολύ έρχεται σε επαφή με το φως, τόσο περισσότερο πρασινίζουν τα φύλλα του και η ροζ απόχρωσή τους χάνεται. Καθώς είναι ένα φυτό που απλώνεται, αλλά έχει μαλακό και όχι ξυλώδη κορμό, μπορείτε να το βοηθήσετε να αναπτυχθεί, στηρίζοντάς το με ένα moss pole.

11 νέα φυτά περιμένουν να τα υιοθετήσετε Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

2.

Dyckia fosteriana
Ευδοκιμεί σε Βραζιλία, Ουρουγουάη, Παραγουάη και Αργεντινή. Μοιάζει με τα κακτοειδή και τα παχύφυτα, αλλά διαφοροποιείται από αυτά γιατί δεν κρατάει νερό στο φύλλωμά του. Είναι όμως ένα ξερικό φυτό που μπορεί να αντέξει πολύ καιρό χωρίς νερό. Με το φυσικό του περιβάλλον να είναι τα θερμά κλίματα, τον χειμώνα δεν χρειάζεται πότισμα. Αρχίστε να παρατηρείτε το χώμα του όταν πιάσουν οι πρώτες ζέστες. Δεν έχει πολύ γρήγορη ανάπτυξη, ειδικά όταν τοποθετείται σε εσωτερικό χώρο.

11 νέα φυτά περιμένουν να τα υιοθετήσετε Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

3.

Alocasia reginula black velvet
Χρειάζεται έμμεσο φως, αφού το άμεσο μπορεί να δημιουργήσει στίγματα στο φύλλωμά της. Είναι σημαντικό το χώμα της να παραμένει υγρό, ωστόσο δεν πρέπει να την ποτίζουμε υπερβολικά, γιατί είναι επιρρεπής σε αρκετές ασθένειες. Δεν αναπτύσσεται πολύ.

11 νέα φυτά περιμένουν να τα υιοθετήσετε Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

4.

Sansevieria dracaena masoniana
Ή «whale fin snake plant». Έρχεται από την Αφρική, για την ακρίβεια απαντά κυρίως στο Κονγκό. Δεν τα πάει καλά με το κρύο και το άμεσο φως για πολλή ώρα, ιδίως αν τοποθετηθεί σε εξωτερικό χώρο. Σε εσωτερικό χώρο τα καταφέρνει και σε πιο σκοτεινά σημεία, απλώς θα αναπτυχθεί πολύ αργά ‒ κατά περιόδους θα δείτε να βγάζει κι άλλο φύλλο.

11 νέα φυτά περιμένουν να τα υιοθετήσετε Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

5.

Dizygotheca elegantissima
Τα περισσότερα φυτά που επιλέγουμε για το σπίτι μας τα τελευταία χρόνια ‒τα φυλλόδεντρα και η σταθερά hip μονστέρα‒ είναι τοξικά ή ελαφρώς τοξικά για τα κατοικίδια, σε αντίθεση με το συγκεκριμένο, που δεν είναι καθόλου. Αποφύγετε τις μετακινήσεις, προτιμά να έχει ένα σταθερό σημείο, αφού οι απότομες αλλαγές θερμοκρασίας ή φωτός μπορεί να ρίξουν γρήγορα τα φύλλα του, το ίδιο ισχύει για το υπερβολικό πότισμα.

11 νέα φυτά περιμένουν να τα υιοθετήσετε Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

6.

Begonia masoniana rock
Ή «iron cross». Tα φύλλα της μοιάζουν να είναι από βελουτέ, οι ρίζες της κρατούν από την Κίνα και το Βιετνάμ. Δεν συμπαθεί το άμεσο φως, αλλά τα πάει καλά με την έντονη υγρασία. Ένα ανατολικό παράθυρο είναι το ιδανικό μέρος για να αναπτυχθεί. Δεν θα χρειαστεί να ψεκάσετε το φύλλωμά της, όπως θα κάνατε με τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου, ενώ είναι σύνηθες να μεγαλώνει μέσα σε terrarium.

11 νέα φυτά περιμένουν να τα υιοθετήσετε Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

7.

Ficus elastica ruby
Ο κόκκινος φίκος φτάνει εδώ από την Ινδία και τη Μαλαισία. Αποζητά φωτεινό σημείο, αλλά έμμεσο φως, ενώ παράλληλα είναι από εκείνα τα φυτά που μπορούν να αντέξουν και στα λίγο πιο σκοτεινά σημεία του σπιτιού. Μία στο τόσο να θυμάστε να σκαλίζετε το χώμα του με ένα ξυλαράκι για να αερίζεται. Μην παραξενευτείτε αν με το που το βάλετε στο σπίτι σας χάσει κάποια από τα φύλλα του, θα επανέλθει και θα αρχίσει να πετάει καινούργια, εκτός αν το παραποτίσετε. Σε αυτή την περίπτωση, τα φύλλα του θα κιτρινίσουν και θα πέσουν μονομιάς.

11 νέα φυτά περιμένουν να τα υιοθετήσετε Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

8.

Ctenanthe lubbersiana
Κρατάει από τη Βραζιλία, θέλει αρκετό, αλλά όχι άμεσο φως, ενώ δεν μπορεί να εκτεθεί ούτε σε πολύ χαμηλές ούτε σε πολύ υψηλές, ακραίες θερμοκρασίες. Μια και είναι καλαθέα και δεν θέλει πολλή υγρασία, όταν χρειαστεί νερό θα ανοίξει αρκετά τα φύλλα της στο πλάι. Μόλις την ποτίσετε, αυτά θα μπουν στη θέση τους. Όσον αφορά την ανάπτυξή της, μπορεί να φτάσει από εξήντα εκατοστά μέχρι ένα μέτρο.

11 νέα φυτά περιμένουν να τα υιοθετήσετε Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

9.

Philodendron narrow
Ψευδώνυμό του είναι το «tiger tooth plant» λόγω του σχήματος που έχουν τα φύλλα του, τα οποία μπορούν να φτάσουν έως και το ένα μέτρο σε ιδανικές συνθήκες. Ευδοκιμεί στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, είναι πολύ ανθεκτικό και ευπροσάρμοστο, δεν απαιτεί πολύ νερό, ενώ είναι κατάλληλο για σκιερά σημεία.

11 νέα φυτά περιμένουν να τα υιοθετήσετε Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

10.

Philodendron silver hastatum
Μπορείτε να το ζητήσετε και ως «silver sword». Και αυτό έρχεται από τη Βραζιλία, είναι δυσεύρετο, αλλά όταν το βρείτε, θα καταλάβετε ότι πρόκειται για ένα καλόβολο φυτό. Το μόνο που χρειάζεται να προσέξετε είναι να δέχεται έμμεσα τον ήλιο, γιατί το έντονο φως ξεθωριάζει το ασημί του χρώμα. Με τη βοήθεια ενός plant stick μπορεί να αναρριχηθεί και να απορροφά όλη την υγρασία από το γύρω περιβάλλον και τον κορμό του.

11 νέα φυτά περιμένουν να τα υιοθετήσετε Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

11.

Philodendron erubescens
Η «pink princess» της Κολομβίας είναι εξίσου ανθεκτική με τα άλλα δύο συγγενικά φυτά της λίστας, άρα ιδανική για να την προμηθευτεί και να τη φροντίσει κάποιος αρχάριος στο plant parenting. Είναι σπάνια και δεν αναπτύσσεται ιδιαίτερα.

11 νέα φυτά περιμένουν να τα υιοθετήσετε Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Ένα μπουκέτο

Στην Kopria ετοιμάζουν καθημερινά μπουκέτα όλο χρώμα. Μέσα στα χρόνια είδαν πως αυξάνονται εκείνοι που θέλουν να ανανεώνουν τα λουλούδια κάθε εβδομάδα στο βάζο τους, είτε αυτό στολίζει ένα εστιατόριο είτε ένα σπίτι. Αυτή την περίοδο θα βρείτε συνθέσεις με ανεμώνες, νεραγκούλες, βιολέτες, τουλίπες, ευκάλυπτους, νάρκισσους. Καλό είναι να αλλάζετε το νερό τους κάθε δύο μέρες και να κόβετε λίγο τα κοτσάνια τους για να ανανεώνονται και να τραβάνε καλύτερα το νερό.

Κρατήστε το μπουκέτο σας μακριά από το έντονο ηλιακό φως, το καλοριφέρ και το κλιματιστικό, προκειμένου να μην αφυδατωθεί και να ζήσει παραπάνω. Αν πάρετε ένα πολύ μεγάλο, αλλά δεν έχετε το ανάλογο βάζο, είναι καλύτερα να το μοιράσετε στα δύο από το να το στριμώξετε σε ένα, όπου δεν θα χωράει, με κίνδυνο να σπάσουν τα κοτσάνια του και να μην απορροφά το νερό.

11 νέα φυτά περιμένουν να τα υιοθετήσετε Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Tips

Εκτός από εκείνα που μπορούν να αντέξουν μέχρι και έναν ολόκληρο μήνα χωρίς νερό, στα υπόλοιπα φυτά εσωτερικού χώρου τσεκάρουμε με το χέρι μας το χώμα τους πάνω στην εβδομάδα από το προηγούμενο πότισμα (αυτό σημαίνει «λίγο πότισμα»). Ποτίζουμε όταν αυτό είναι στεγνό.

Χρειάζονται μεταφύτευση μόνο όταν αναπτύσσουν τόσα στελέχη, ώστε να πιέζεται η γλάστρα.

Πολλά από αυτά τα φυτά μπορούν να αντέξουν έξω, εφόσον το μπαλκόνι δεν εκτίθεται σε άμεσο φως. Ωστόσο, το καλοκαίρι στην Αθήνα μπορεί τα φύλλα τους να χρειάζονται διαρκώς πότισμα και καθημερινά ψέκασμα, το ίδιο ισχύει και την περίοδο του έντονου κρύου.

Kopria, Ερεσού 30, Εξάρχεια, 211 1132535

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Living
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ