Venture Capital for Architects Facebook Twitter

H επιχειρηματικότητα και η ανάπτυξη συμβαδίζουν με την αρχιτεκτονική και την τέχνη

0

Τα σχέδια και η στρατηγική της OLIAROS, μεταξύ άλλων, δίνουν βήμα έκφρασης σε νέα αλλά και καταξιωμένα ελληνικά και ξένα γραφεία, αναζητώντας συνεχώς καινοτόμες τυπολογίες για τη σύγχρονη διαβίωση στην Ελλάδα. 

Τα τελευταία 20 χρόνια ανακάλυψε και συνεργάστηκε με νέα γραφεία, όπως οι DECA architecture, Camilo Rebelo, Bjarke Ingels Group (BIG), AREA, PILA, ARP, αλλά και καταξιωμένα όπως τα Aires Mateus, Sou Fujimoto, Atelier Bow Wow, Valsamakis, Tsigarida, ενώ συνεργάζεται από το 2001 με τους αρχιτέκτονες τοπίου Doxiadis+ με σκοπό να δημιουργήσουν μοναδικές εμπειρίες διαβίωσης και φιλοξενίας.    

Με αυτόν τον τρόπο, η OLIAROS, ανεξάρτητα από την κλίμακα και την τοποθεσία τους, δημιουργεί ακμάζοντα συμβιωτικά μικροπεριβάλλοντα (thriving symbiotic microenvironments) που περιλαμβάνουν σπίτια, γειτονιές και κοινότητες, τα οποία μπορούν να βιωθούν ως τόποι εξωστρέφειας αλλά και προσωπικής χαλάρωσης και ασφάλειας, σε ελεύθερη, δημιουργική επικοινωνία με τον τοπικό πολιτισμό και το τοπίο. Οι exclusive υπηρεσίες φιλοξενίας συμπληρώνουν το όλον, συνθέτουν αξιομνημόνευτες εμπειρίες και έχουν καταστήσει την Αντίπαρο έναν κορυφαίο αρχιτεκτονικό και τουριστικό διεθνή προορισμό. 

Ο Δανός Bjarke Ingels με την BIG κλήθηκε να σχεδιάσει με πρωτοβουλία και για λογαριασμό της OLIAROS τον πύργο κατοικιών στο Ελληνικό.

Μέχρι στιγμής, η OLIAROS καθιέρωσε στην Αντίπαρο μια σειρά από masterplans με τυπολογία χαμηλής πυκνότητας, μεγάλων οικογενειακών κατοικιών που βρέθηκαν σε μεγάλα κομμάτια γης, με αποτέλεσμα 54 ακίνητα σε 1,3 εκατ. τ.μ. γης, με μέσο εμβαδόν 700 τ.μ. σε 20.000 τ.μ. γης, ενώ συνεργάζεται με 25 αρχιτεκτονικά γραφεία τα τελευταία 20 χρόνια. Το 2022 αναδεικνύεται σε καθοριστική χρονιά για τη συνέχεια αυτής της ιδέας, η οποία επεκτείνεται και εκτός Αντιπάρου.

Venture Capital for Architects Facebook Twitter
RidgeHouse. Φωτ.: Ed Reeve

Διά στόματος των αρχιτεκτόνων

Η αρχιτεκτονική του Manuel Aires Mateus έχει ταξιδέψει σε ποικίλες περιοχές του κόσμου, από τη βάση της στην Πορτογαλία, και έχει διακριθεί για τη σύγχρονη, ανανεωτική ματιά σε κλασικά σημεία, με σεβασμό στο υπάρχον περιβάλλον. Επόμενος σταθμός είναι η παραλία της Αντιπάρου, που φέτος το καλοκαίρι θα υποδεχτεί μία κατοικία των Aires Mateus. 

«OLIAROS - Ιάσων Τσάκωνας: Η συνεργασία μαζί τους σημαίνει συνεχή έρευνα, έναν διάλογο μέσα από τον οποίο βρίσκουμε τρόπους να κατοικηθεί κάθε τόπος, μέσω της μετατροπής των ιδεών σε δυνάμει εκπληκτικές εμπειρίες ζωής». 
Manuel Aires Mateus

Venture Capital for Architects Facebook Twitter
Avlakia House by ARP. Φωτ.: Erieta Attali

Εκτός από το νέο έργο των Aires Mateus, μια ακόμα κατοικία θα προστεθεί στο portfolio της OLIAROS, με δύο ελληνικά γραφεία να διεκδικούν την υλοποίηση, καθιστώντας σιγά σιγά το νησί ένα «ανοιχτό μουσείο αρχιτεκτονικής». 

«Μετά από έξι χρόνια συνεργασίας, διαπιστώνουμε πως ο Ιάσων έχει μια γνήσια αγάπη για την αρχιτεκτονική και την τέχνη, με μια δική του προσωπική ματιά για το τι θεωρεί αξιόλογο και ενδιαφέρον. Ταυτόχρονα, είναι ανοιχτός σε ιδέες που δεν είναι καθιερωμένες και που οι περισσότεροι στη θέση του θα φοβούνταν. Αυτό που τον ξεχωρίζει, και που ήταν ουσιαστικό για τη συνεργασία μας, είναι η αφοσίωσή του στην αξία της αρχιτεκτονικής και της ματιάς του αρχιτέκτονα, χωρίς συμβιβασμούς. Ένα έργο αρχιτεκτονικής μπορεί να διαρκέσει χρόνια και είναι σημαντικό να υπάρχουν συνεργάτες σαν αυτόν, που όχι μόνο δεν χάνουν την υπομονή τους αλλά υπερασπίζονται τις σχεδιαστικές αρχές και εμπνέουν εμπιστοσύνη σε όλα τα  εμπλεκόμενα μέρη. Στη δική μας περίπτωση, ο Ιάσων δεν δίστασε να αναθέσει σε μια νέα ομάδα ένα πολύ φιλόδοξο έργο. Αυτό για εμάς ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, ειδικά με την ως τώρα εμπειρία μας στην Ελλάδα, όπου το νεαρό της ηλικίας στον επαγγελματικό χώρο συχνά θεωρείται μειονέκτημα».
AREA, Architecture Research Athens

Venture Capital for Architects Facebook Twitter
Ktima by Camilo Rebelo and Suzana Martins. Φωτ.: Ed Reeve

Παράλληλα, η OLIAROS ξεκίνησε έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών για τη διερεύνηση μιας νέας «Back to Basics» πρότασης «οικιακής φιλοξενίας» στη Σίφνο, το κυκλαδίτικο νησί με τη μακρά παράδοση στην αρχιτεκτονική και την κεραμική, προσκαλώντας 7 Έλληνες και 3 ξένους αρχιτέκτονες και σχεδιαστές να συνεισφέρουν στην εξερεύνηση νέων τυπολογιών ζωής. 

Στην Αθήνα, η OLIAROS φέρνει star architects. Αφού συνεργάστηκαν στο παρελθόν στον Κεραμεικό και στην Αντίπαρο, σε έργα που μέχρι στιγμής δεν έχουν υλοποιηθεί, ο Δανός Bjarke Ingels με την BIG κλήθηκε να σχεδιάσει με πρωτοβουλία και για λογαριασμό της OLIAROS τον πύργο κατοικιών στο Ελληνικό. Όραμα της OLIAROS σε συνεργασία με τους BIG και μια μεγάλη ομάδα σχεδιαστών και συμβούλων ήταν να δημιουργήσουν ένα τοπόσημο με αναφορά στον μεσογειακό τρόπο ζωής και την ανθρώπινη κλίμακα. 

Α Short CV

Venture Capital for Architects Facebook Twitter
Ιάσων Τσάκωνας.

Ο Ιάσων Τσάκωνας, ιδρυτής της OLIAROS S.A., είναι απόφοιτος του Cornell Statler School of Hotel Administration. Έχοντας αναπτύξει έντονο ενδιαφέρον για την αναδυόμενη σύγχρονη τέχνη, το 2007 ανέπτυξε το δωρεάν και ανοιχτό στο ευρύ κοινό event τέχνης ReMap, στο οποίο η τέχνη βγήκε από τις γκαλερί και τοποθετήθηκε σε σημεία της πόλης. Παράλληλα είναι συνιδρυτής του Cyclades Preservation Fund, μέρος του δικτύου των Ταμείων Διατήρησης του Ben Goldsmith για την υποστήριξη της διατήρησης των φυσικών οικοτόπων σε όλο τον κόσμο.

«Ο Ιάσων είναι πρωτοπόρος στη σύλληψη των τουριστικών αναπτύξεων ως μέρος των ελληνικών τοπίων με διακριτό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Το όραμά του για ένα οικολογικό, αισθητικά πανέμορφο και ευαίσθητο τοπίο μάς προσέφερε τον καμβά για να αναπτύξουμε τα δικά μας θέλω και πιστεύω για το ελληνικό τοπίο και τη συμβίωσή του με τον άνθρωπο και την έντονη τουριστική δραστηριότητα στα νησιά του Αιγαίου. Οι καρποί της συνεργασίας μας στην Αντίπαρο είναι έργα που έχουν βραβευτεί πολλάκις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και επισφραγίζουν την εξαιρετική μας, συνεχή συνεργασία, που ξεκίνησε πριν 22 χρόνια».   
Θωμάς Δοξιάδης, doxiadis+

Venture Capital for Architects Facebook Twitter
Ring by Atelier Bow Wow. Φωτ.: Ed Reeve

«Ο Ιάσων είναι developer στο επάγγελμα, αλλά στην καρδιά του δημιουργός κοινοτήτων. Στην Αθήνα, βρισκόταν στα μέσα της εξέλιξης μιας art district στο κέντρο, όταν η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση έπληξε τον κλάδο των κατασκευών και κατά συνέπεια το έργο που δημιουργούσαμε μαζί. Με την OLIAROS ξεπέρασε την “καταιγίδα” με τη δραστηριότητα στα νησιά, όπου συνέλεξε και επιμελήθηκε ένα "Siedlung" της σύγχρονης κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής από τους καλύτερους αναδυόμενους αρχιτέκτονες που εργάζονται στον κόσμο σήμερα. Ο Ιάσων λειτουργεί ολιστικά: επιμελείται την κοινότητα ως σύνολο και το κάθε ακίνητο μεμονωμένα. Παράλληλα δουλεύει hands on: στις συνεργασίες μας και όταν έχουμε επισκεφτεί τα εν εξελίξει έργα του επιδεικνύει βαθιά λειτουργική, τεχνική, δημιουργική αλλά και αισθητική συμμετοχή, κάνοντας συγκριτικά εμάς να φαινόμαστε σχεδόν απρόσεκτοι. Ακόμα κι αν οι συνεργασίες μας δεν έχουν μετατραπεί ακόμα σε κτίρια, μου έχουν προσφέρει μια εγκάρδια φιλία και αμέτρητα κυκλαδίτικα καλοκαίρια».   
Βjarke Ιngels, BIG

«Η OLIAROS, ο Ιάσων Τσάκωνας, μέσα από τη συνεργασία μας, υπήρξαν για μένα, εκτός από μια ευχάριστη εμπειρία, και μια εξαιρετική πηγή έμπνευσης, δεδομένου ότι με ενδιαφέρει ο μεσογειακός πολιτισμός, πόσο μάλλον να τον βιώνω στον φυσικό του χώρο, σε πραγματικές συνθήκες από πλευράς κλίματος, τοπίων, φαγητού και ιστορίας. Τρία σπίτια που το ABW σχεδίασε και έχτισε στην Αντίπαρο μας καλούν να επανερμηνεύσουμε την ποιότητα των κυκλαδίτικων σπιτιών στο πλαίσιο των προαναφερθέντων χαρακτηριστικών. Ο Ιάσων ξέρει καλά αυτή την ποιότητα και μας ενθαρρύνει να τη διερευνούμε συνεχώς. Δεν αντιμετωπίζει την αρχιτεκτονική ως επάγγελμα αλλά ως μια πνευματική διαδικασία».
Υoshiharu Τsukamoto, Αtelier Βow Wow

H ειδική έκδοση Architecture Design Map: The Leisure Architecture Issue δωρεάν στο σπίτι σας με ένα κλικ.

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Design / 10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Τη χρονιά που μας πέρασε, η Τζούλη Αγοράκη «άνοιξε» για τους αναγνώστες της LifO μερικά από τα πιο ιδιαίτερα, όμορφα, παράξενα, εκκεντρικά, γουστόζικα σπίτια της πόλης μας. Διαλέξαμε 10 που θα μας μείνουν αξέχαστα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΡΙΣ ΤΑΒΙΤΙΑΝ
CHECK Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Design / Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Στην πόλη της Καβάλας oγδόντα παραμύθια και αγαπημένοι ήρωες προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να ταξιδέψουν σ’ έναν φανταστικό κόσμο με τη χρήση απλών, καθημερινών αντικειμένων που συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Design / Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Ο διευθυντής προγράμματος του Δίεση, Γιώργος Γιαννόπουλος, προτιμά να ψάχνει πράγματα στο «γιουσουρούμ του Facebook» παρά να μπει σε μια αλυσίδα επίπλων. Και όταν έχει τις κλειστές του, μπορεί να ασχολείται με μια καρέκλα για δέκα ώρες χωρίς να κουράζεται.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ένα σπίτι που μας προτρέπει να ζήσουμε στο max/ Ένα σπίτι που φοράει με χιούμορ τον μαξιμαλισμό του

Design / «Ο μινιμαλισμός είναι πλήξη»

Κάποτε η Tina Livanos είχε καθυστερήσει σε έναν γάμο, όπου ήταν παράνυμφος, επειδή είχε βρει μια ιδιαίτερη λάμπα. Μέχρι και σήμερα ψάχνει αδιάκοπα σε αντικερί, ανοιχτές αγορές και παζάρια, προκειμένου να γεμίσει το σπίτι της με έπιπλα και μπιχλιμπίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα σπίτι σε διάλογο με τη δικαιοσύνη και την τέχνη

Design / Ένα διαμέρισμα του ’70 που απορρίπτει οτιδήποτε παλιό

Το σπίτι του Αλέξανδρου Κασσανδρινού είναι γεμάτο τέχνη, χωρίς καμία αντίκα, με έπιπλα περισσότερο βολικά παρά ντιζαϊνάτα και άπειρο φως — τόσο, που το καλοκαίρι στο καθιστικό χρειάζονται γυαλιά ηλίου για να καθίσει κανείς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ